Der kvinner og menn er like ille

Det er to områder av kriminalitet kvinner og menn er omtrent like ofte involvert: Butikktyveri og å drepe sine egne barn. (Erfaringer fra USA.)

Foreldre som dreper sine egne barn er et område det er forsket lite på i Norge. Norske fagfolk baserer seg derfor på utenlandske studier. Det kan lede til feilkonklusjoner.

VGs fokus på temaet, og deres journalistiske undersøkelser, kan kanskje bidra til at noen ønsker mer kunnskap.

(Oppdatert: Politikere krever massive tiltak etter VGs artikkelserie.)

Faksimile VG.

Dette fenomenet har et navn:»filicide» på engelsk. Fenomenet forekommer i mange kulturer og samfunn, og de utløsende årsakene og mulige løsninger kan være ulike fra samfunn til samfunn.

 • Det hevdes forøvrig at norske Belle Gunnes som utvandret til USA også drepte egne barn, ikke bare ektemenn og partnere. Der hevdes pengebegjær/forsikringssvindel å ha vært en årsak.

Kanskje kan man karakterisere mye av slike saker som ulike typer æresdrap, men karakteristikken er ikke det viktige. Det viktige er å forstå årsaker og sammenhenger, og om mulig hvordan man kan forebygge slike personlige tragedier.

Slike saker kan ha til felles at noen mister kontrollen over sine helt nærmeste omgivelser. Samlivsbrudd, hevn mot partner og sjalusi går ofte igjen i den vestlige formen av æresdrap. Oftere tar også foreldrene egne liv samtidig.

I eksempelvis pakistansk landsbykultur er det en annen side av æresaspektet som dominerer. Omgivelsene (kulturen) forventer at man gjenoppretter familiens ære ved å ta livet av den som har bragt skam over familien.

I stedet for å være lyspunktene man har i livet, og selvstendige fri individer som skal skape sine egne liv, blir barna en del av en dyp konflikt og en hevn, eller en desperat løsning.

Forsk i vei, men det finnes nok ikke èn universalløsning.

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 1. mai.

 1. …men på overflaten ser det bra ut.
 2. Rådmann fikk mer lønn – og mindre ansvar.
 3. Burka-forbud og bakvendtland.
 4. Hvem er Norges dummeste politiker?
 5. Skattefri bom, tog, båt og buss.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

VG: Foreldrevolden: -Jeg eksisterer, men føler ikke at jeg lever. VG: Dypt tragisk sak. VG: Helseminister Strøm-Erichsen: Overrasket over at det tok så lang tid. VG: Alexandra (5) ble drept av sin far. VG: Tok livet av barna sine i rus. VG: Debattinnlegg av justisminister Knut Storberget og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken: Vi har ingen å miste. VG: Satser på barnedrapsforsking. (Og kutter partnerdrapsforsking.) VG: Vil skjerpe samværsregler for voldelige foreldre. VG: Skjerper melderegler for leger. VG: 49 mishandlede barn på sykehus meldt til barnevernet. VG: Se, Storberget – her har de startet arbeidet mot foreldrevold. VG: Bistandsadvokat Marie Strand: Slik kan foreldrevold forebygges. VG: Politiforbundsleder mener det er for enkelt å legge ansvaret på politiet. VG: Storberget vil sende (besøks)politi til risikofamilier. VG: Farmor (71): -Du må komme. Malvin er død! VG: Vi må ikke glemme at voksne hender kan være drapsvåpen. VG: Slik snakker du til barn om tragiske nyheter. VG: 33 barn drept og dødelig mishandlet av sine foreldre. VG: Brøt seg inn og skjøt barna sine. vl.no: Lysbakken vil la Frelsesarmeen skaffe fosterhjem.

Annonser

14 tanker om “Der kvinner og menn er like ille

 1. Det som går igjen i debatten her, er en ensidig holdning til kvinners vold mot barn. Det er kjent i Norge, som i utlandet, at mødre oftere enn fedre mishandler egne barn. Både grovt og mindre grovt. Risikosituasjonene er enslige forsørgere. Blant landets 270.000 skilsmissebarn, har mor daglig omsorg for nesten alle. I artikkelen bloggeren her kommenterer, vises det til at de alvorligste handlingene, som barnedrap, ikke oppdages. Det er kjent at landets største ekspert på mishandling, mener mange så alvorlige saker (som drap) ikke oppdages fordi «man» går ut fra at mødre ikke mishandler. Det forskes heller ikke på dette, kanskje fordi det er en noe «man» ikke vil vite noe mer om? I en helt fersk undersøkelse om vold i parforhold/nære relasjoner, påpeker forskerne at vold i nære relasjoner gjennom de siste tretti år er sett på med kvinneblikk. Dermed oppdages ikke mye av volden.

 2. Endelig skjer de noe. Det spiller vel egentlig ingen rolle hvem som er verst, det som er betydningsfullt er at så mange blir drept av omsorgspersoner. Det er ikke mindre enn veldig skremmende..

  Når det er sagt så ser det ut til at flest menn dreper fordi de er blitt forlatt av kona si. Kan det være noe der?

 3. så kommer det en WHITE ..40 år gammal BITCH som skal lære alle mennesker i NORGE og bestemme hva og hem som skal inn i familiens private liv og alt..

  FUCK THIS SHIIITT!!

  FOLK klarer ikke ta vare på barna sine fordi de er ikke egnet til å være foreldre… SÆRLIG I NORGE blir det jo nesten sett negativt på å skape familie.. da er du lixom TAPEREN:. WTF Er galt med folk i landet her?

  DERE HAR FOR MYE FRITID!! Det som er problemet i landet her… ingen virkelige problemer så dere må hele tida lage nye problemer for å ha underholdning i livet…

  PAtetisk ass..hvordna livssituasjonene er her selvom man har et av verdens rikeste land…

  GRINEUNGER bare grineunger i landet her

 4. Matte er utrolig snodige greier. Det er vanskelig å vrenge argumenter som er basert på matte så veldig mye rundt om.

  Skal vi se her *bretter opp armene*

  23 barn i tidsrommet drept av far
  2 drept av stefar
  1 barn drept av mor og far sammen
  1 barn drept av stemor
  og 4 drept av mor

  Det ser ut som om forholdet er 5 : 1 – så det store spørsmålet er; hvordan kan du påstå at mor er like ille som far?

   • Måtte du virkelig over dammen for å hente drømmetall – når vi har så gode tall på misforholdet her hjemmefra? Men den linken slår da vitterlig fast at til og med under amerikanske forhold står mor utelukkende for 30 % av barnedrap.

    Igjen; hvordan kan du påstå at kvinner er like ille som menn?

    • Dette er engelsk og ikke matematikk, men her er et sitat fra artikkelen i linken:
     «Somehow, women—who commit less than 13 percent of all violent crimes in the United States—commit about 50 percent of all parental murders.»

     «About 50 percent» på engelsk betyr «omtrent 50 prosent» på norsk. Og det samme matematisk 🙂

     Det er altså bakgrunnen for at jeg skrev det jeg gjorde. OK?

     • Det er det nok – men det er fremdeles siling av informasjon for å få argumentet ditt til å passe inn i en virkelighet som ikke eksisterer, serru.

      57% av alle barnedrap i perioden 1976 – 1999 ble begått av foreldre, fedre sto for en liten prosentdel mer enn mødre. I det samme stykket står det at RESTEN – altså de andre 43% – ble drept av andre familiemedlemmer, fremmede, pedofile – i all hovedsak MENN.

      Så – enda en gang – hvordan får du menn og kvinner til å være «like ille» når vi tar med ALL informasjon og ALLE tilgjengelige tall? Når vi i tillegg vet at aleneforsørgere i all hovedsak er kvinner både her til lands og i USA – og at kvinner har mer omsorg for barn enn menn slik at det allerede der er en skjevhet… HVORDAN kan du påstå at kvinner og menn er like ille? Hva bygger du DET på?

     • Det har jeg vist til, og hvis du leser videre i innlegget, så skriver jeg noe om det jeg vil frem til.
      Fint at du trekker frem noen fakta her, som andre igjen kanskje kunne betegne som ytterligere siling av informasjon. … Og slik kan man sikkert fortsette i det uendelige så lenge ikke all informasjon presenteres overalt samtidig i en form slik at alle absorberer det likt?

      Mitt anliggende er å peke på at man vet for lite, og at man gjerne må forske mer på det.
      Den innledende kommentaren du er veldig opptatt av var ingen konklusjon, men altså en innledning til en erkjennelse av at dette vet vi for lite om, men det burde vi ikke.

      Selvfølgelig kan den innledende henvisningen til erfaringer fra USA misbrukes til å tolkes som et uberettiget angrep på kvinner, men andres reaksjoner kan man ikke alltid råde over, så det får bare være.

     • Man ser det man vil se.
      I Norge er menn helt klart langt verre enn kvinner, i følge statistikken. Du måtte visst bare litt lenger av gårde for å finne tall som passet deg bedre?

     • Som du skriver: Man ser det man vil se.

      Jeg har slett ikke lett lenge etter informasjon for å finne noe som pekte i en bestemt retning. Da jeg søkte på temaet var den artikkelen en av de første treffene. Her er den ikke fremstilt som annet enn det den er. Jeg skriver også at det finnes lite forskning og etterlyser mer.

      Derav følger at det ikke er en ferdigtygd konklusjon jeg serverer, men en åpning til å starte en prosess med å finne svar på et mangefasettert problem.

 5. De som dreper sine barn er jo like ille, uansett om det er kvinner eller menn. Men menn er jo klart i flertall blant morderne, så det blir litt rart å si at menn og kvinner (generelt) er like ille på dette punktet.

  • Ja, for å sette dette på spissen så er kvinner omtrent like ille når det gjelder disse alvorlige hendelsene «innenfor hjemmets fire vegger». Ute blant folk er menn derimot i stort overtall i kriminalitetsoversikter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *