Et verdig farvel

Oppdatert 9. juli: TV 2: Simen Tokle bisatt i Ballangen.

8. juli: VG: Andreas Eldjarn bisatt i Tromsø. TV 2: Falne soldater bisatt (Trond André Bolle og Christian Eldjarn). VG: Fullsatt kirke tok farvel med Afghanistan-soldat Trond André Bolle.

7. juli: TV 2: Christian Lian ble bisatt i Oddernes kirke. (Og TV 2 filmet og fotograferte begravelsesfølget, mens for eksempel VG klarer å formidle samme budskap uten å trenge seg på de sørgende.)

– – –

Det norske militære transportflyet av type C130 Herkules fløy rundt kl 17.45 over Akershus festning i 600-700 meters høyde som en ærefull siste hilsen til de falne som er ombord i flyet. Flyet landet på Gardermoen like før kl 18.00.

I forbindelse med båreseremonien på Gardermoen har Forsvaret sendt følgende melding til landets medier:

Gardermoen 1. juli 2010. Foto Forsvarets mediesenter, Taral Jansen.

«Båremottak på Gardermoen militære flystasjon
Bårene med våre falne, Christian Lian, Trond André Bolle, Andreas Eldjarn og Simen Tokle skal, etter planen, ankomme Gardermoen militære flystasjon torsdag 1. juli kl. 18.00.

Seremonien som gjennomføres på Gardermoen er et såkalt båremottak. Dette er en kort seremoni, hovedsakelig med deltakelse fra familie, forsvarets ledelse og soldatens hjemmeavdeling. Pressen får anledning til å være tilstede under deler av seremonien. Det vil gis mulighet for å fotografere/filme under flyets ankomst og uttak av bårene, samt under seremoniell forflytting mot bygningen der resten av seremonien vil finne sted.

Personell som følger bak bårene og pårørende skal ikke fotograferes/filmes. Av hensyn til de pårørende vil media ikke få anledning til å være tilstede inne i bygningen der seremonien foregår. Vi ber om at familienes ønsker respekteres, og at familiene ikke eksponeres gjennom media. Det legges heller ikke opp til kommentarer eller intervjuer i forbindelse med seremonien.

Forsvaret samarbeider med NRK for å få formidlet direkte bilder fra seremonien. Overføring vil bli gjort tilgjengelig for alle medier.»

(Mine uthevinger.)

Det er selvfølgelig naturlige grunner til at Forsvaret ikke ønsker å eksponere sine utenlandssoldater i media, uavhengig av en båreseremoni og pårørendes ønsker. Tiden vil vise hvor stor grad av respekt og verdighet som blir de falne og etterlatte til del.

Forberedelser til båremottak på Gardermoen. Foto Forsvarets mediesenter, Taral Jansen.

Foto Forsvarets mediesenter, Taral Jansen.

Oversikt med alle 51 nordmenn som har mistet livet under utførelse av utenlandsoppdrag før denne hendelsen (1952-2010) finner du her: Alt for Norge.

 

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 25. juni.

 1. Skal alle få ha førerkort.
 2. Modig.
 3. For få straffes for rettighetsjuks.
 4. Hvem styrer best.
 5. Muhammedbilder vanlig i muslimske land.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

TV 2VG: Det siste bildet av Afghanistan-soldatene før de kjørte på veibomben.

TV 2: Kisten med de falne soldatene er kommet hjem. TV 2: Minneseremoni for falne soldater. Vårt Land: Soldatbårene tatt imot på Gardermoen. Vårt Land: Bårene er på vei. VG: Falne soldater på vei hjem. TV 2: Tok farvel med falne soldatkolleger.

16 tanker om “Et verdig farvel

 1. Det er jo en selvfølge at man mister livet når man drar ned dit. Jeg føler mer for de uskyldige familiene som står midt i mellom dette her.

  Vi skal akseptere at religion styrer et land, vi har ingenting med hva som skjer i andre land. Akkurat som ingen har noe med at vi velger å være demokratiske.

  Denne krigen har hvertfall ikke gjort forholdet vårt til muslimer eller land fra østen noe bedre. Denne krigen er ikke svart/hvitt. Det er åpenbare feil på begge sider. Likevel er det vesten som har overtaket her. Det er våre soldater som dreper flest uskyldige mennesker, ikke terrorister. Terror er jo ikke en fare i forhold til bilulykker eller at vi blir drept av naboen. Jeg er sikker på flere folk dør av kjøkkenutstyr enn terrorhandlinger.

  Vi sitter her i Norge og er mer opptatt av hva vi skal ha på oss i morgen. Folk i krig kjemper hvertfall for noe de tror på. Vi blogger om det. Verden har blitt et tragisk sted. Vesten har blitt et sted hvor handling ikke er en stor del av hverdagen.

 2. Oppdragelse:

  «….. slik som selvmordstaperne som forakter seg selv, den manglende troen sin og livet sitt…»

  Dette er et like forkastelig menneskesyn som det du selv forakter.
  Håper du opplever selvmord i familien eller i din innerste krets.
  Selvmord er sjeldent et valg, resultat av psykisk sykdom er årsaken.

  Slike oppfatninger vitner bare om en lite oppegående person, på lik linje ..l.. som bare er ute for å spre rasisme.

  Om man er for eller mot krig i afghanistan er nå irrelevant. Soldater gjør bare jobben som myndighetene igangsetter.

  Denne tråden er bare en skam- tenk heller på familiene som har mistet sin bror/sønn/far

  Dere viser bare hvor lite dere bryr dere om de falne soldatene- bruker bare anledningen til å krittisere islam,taliban,usa,vesten.

 3. Friends

  Here is a Muslim from London who Walid has debated with when he was on Irish TV a few years ago, who says it exactly how it is with Islam and what Walid has been explaining for years.

  http://www.shoebat.com/videos/CBNreport.php

  Spread the News with all your friends who continue to delude themselves of the peaceful nature of Islam. Even if most Muslims are peaceful but the theology is not and a 1% carry out violence that is about 15 million jihadists, about nine times greater than the United States armed forces. If ten percent perform Jihad that is 150 million violent Muslims.

  The mindset of this Muslim who praised the 911 hijackers as the “magnificent 19″ is the problem we do not wish to accept as main stream thinking. Unless the main stream media and political leaders in the West awaken and speak the truth like Erick Stakelbeck, Walid Shoebat, Robert Spencer and a few others in the USA we will be like Europe in a few years and we will be intimidated by these thugs.

  Keith Davies
  Walid Shoebat Fdn

 4. I må være skada i huet, mislykka fyr.
  VI ER IKKE I KRIG MOT ISLAM! VI ER I KRIG MOT TALIBAN!! taliban som aldri har truet usa eller norge….

  • Taliban truer alle de kommer på true! De er feiginger uten reell personlig integritet. De er i kamp med seg selv og sin egen mangel på tro.
   Det er menneskehetens gode side vi burde slåss for – og det er det jeg mener vi er i afghanistan for. Det afghanske folket trenger og vil ha hjelp, men de er mellom barken og veden, dessverre.. Når noen de kan tenke seg som sine egne, terroriserer og manipulerer dem.

 5. Hva med å bytte ut 2-3 i bilen (av de på «vg» bildet) med Afganske soldater snart ?
  Slik at Afganera selv snart må få&ta ANSVAR for sitt eget land !

  Synes dette bildet virker noe «generation kill», jævlig lett da for taliban (les narko mafia bosser) der nede og rettferdigjøre å veibombe disse «imperialistike» svina som forstyrrer narko bisnizen dems..
  -Lang tradisjon med gerillia/bakhold/veiboming etc i detta landet, 500 år++ bare spør Russera, lol

  Vi bør heller istede bistå Afganera med f.x sol/vind/vannkraftverk & etc infrastruktur + nødvendig teknologi slik at de selv kan ta knekken på narko-taliban-mafia’n..

 6. Festlig å se svartingene kommentere overskrifter som dette….
  Pisser på dere, pisser på profeten deres, pisser på Koranen, og pisser på religionen deres og alt den står for.
  Måtte dere brenne i helvete alle sammen.
  Hadde DERE kutta ut den forbanna lavpanna steinalder måten å leve på, så hadde ikke vesten behøvd å invandere de bedritne, møkkete landene dere tilhører.
  Dere er som en gjeng psyikiatriske pasienter som trenger hjelp alle sammen.
  Ikke alle muslimer er terrorister, men ALLE terrorister er muslimer…
  Så i stede for å prøve engasjere dere når det først skjer noe som dette, finn heller frem det slitne bønneteppe lås dere inn og hold dere for helvete inne i de karri-stinkende ubetydelige drittleilighetene deres. Og hvis det er så jævlig at de sandkassene av noen land dere kaller «hjemme» blir innvandert, så stikk for faen å forsvar grushaugene deres da!! Ingen vil savnere dere her mens dere er bort uansett… Jævla kakkerlakker hele gjengen. SPYTT!!

 7. Al quida og Taliban er redusert med over 75% etter at krigen mot ondskap undertrykkelse og middelalderidioti startet. Som en person med pasifistiske sympatier, koster det meg litt å måtte innrømme at disse soldatene døde for noe mye større enn seg selv. Norge har hatt svært få tap i afghanistan når man vet hvor hardt Taliban prøver med veibombene sine (tapre krigere -lol). Bilen til disse 4 var ikke såå sterkt pansret, så dette kunne kanskje vært unngått?

 8. kvalmejenta vet ikke hva terror er, hva som faktisk skjer i Afghanistan (eller vil ikke vite det) og er ikke istand til å se livet i perspektiv. Det umodne fjortispratet til kvalmejenta her bør du slette… Dette er en person som ikke er moden for å reflektere, tenke objektivt eller være modig. En som støtter feiginger er ofte like feig selv. Det modigste du er i stand til er vel å sprenge deg selv i lufta.. slik som selvmordstaperne som forakter seg selv, den manglende troen sin og livet sitt… Mulig jeg gjetter feil her, men det er ihvertfall slik jeg leser deg.

 9. at dere prøver å gjøre imperialister til helter..

  GJØR MEG KVALM at dere gjør terrorister til helter… FUCK USA..

  FUCK NORGES deltakelse i afghanistan..

  Har aldri handla om å bekjempe terror.. FORDI terroristene er de som invaderer..

  Nå har vesten starta en krig som kommer til å eksplodere over hele verden…
  Alqaida vokser.. taliban vokser.. USA stopper ikke terror..

  NORGE og USA skaper terror..

  • kvalmejenta vet ikke hva terror er, hva som faktisk skjer i Afghanistan (eller vil ikke vite det) og er ikke istand til å se livet i perspektiv. Det umodne fjortispratet til kvalmejenta her bør du slette… Dette er en person som ikke er moden for å reflektere, tenke objektivt eller være modig. En som støtter feiginger er ofte like feig selv. Det modigste du er i stand til er vel å sprenge deg selv i lufta.. slik som selvmordstaperne som forakter seg selv, den manglende troen sin og livet sitt… Mulig jeg gjetter feil her, men det er ihvertfall slik jeg leser deg.

  • Du gjør meg kvalm, mest fordi du tydeligvis mener at Taliban er bedre en NATO, men også litt fordi du insinuerer at denne krigen ble startet av vesten.

   Men vær så snill, fortell meg hvorfor du mener Taliban skal styre Afghanistan. Fortell meg hvorfor du tror det er bedre at Taliban styrer Afghanistan enn at nord-alliansen gjør det. Fortell meg hvorfor vesten skal la noen som trener folk til å sprenge seg selv i våre byer skal styre Afghanistan. Fortell meg hvorfor noen som vll nekte jenter å gå på skole skal styre Afghanistan. Fortell meg hvorfor noen som skjærer av hodet på alle de kan få tak i med en annen hudfarge skal styre Afghanistan. Men mest av alt; fortell meg hvorfor en saudiaraber skal ha rett til å bestemme hva som skal skje i Afghanistan.

   Fortell meg hvorfor vi skal akseptere at en religion skal styre et land.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *