«Vi fryser ihjel»

«Det er så kaldt at vi fryser ihjel.»

Utsagnet er ingen myte. Man kan av nedkjøling (hypotermi). Med litt vind og/eller fuktige klær eller fuktig hud øker kuldevirkningen dramatisk. Og enda lettere er det å få dype forfrysninger som gir dødt vev og i verste fall må amputeres. Allikevel vet man jo at idrettsutøvere stadig overlever, men de tar jo også sine forholdsregler, enten det er fotballkamp i 16 minusgrader eller skiløping.

Mer: DN: Slik tackler du trening i sprengkulden.

Barn og personer som er svekket av sykdom er ekstra utsatte i kulden, men det finnes råd.

Faksimile Foreldre og barn.

Foreldre og barn: Slik behandler du frostskader.

Britiske forskere har meldt at for hver grad temperaturen faller under minus 18 celsius, øker dødstallene i Storbritannia med nesten 1,5 prosent. (BBC). Dette kommer av hvordan kroppen reagerer på sterk nedkjøling.

Kroppens naturlige reaksjon på nedkjøling er å trekke blodet bort fra huden og inn til de vitale indre organer. De minst viktige delene av kroppen sender fra seg blodet til de viktigere. I militæret eller speideren kan man ha lært at «hvis du fryser på føttene – ta på deg en lue». Dette fordi mye av kroppsvarmen tapes gjennom hodet. Og det vil kroppen kompensere for ved å hente blod og kroppsvarme fra for eksempel føttene.

Ved nedkjøling må hjertet jobbe hardere. Blodet blir mer tyktflytende og risikoen for at det klumper seg øker. Derfor øker også forekomsten av hjerteinfarkt og slag, viser de britiske tallene.

Har du hjerteproblemer eller er svekket av annen sykdom så gjelder det altså å kle seg godt og ikke anstrenge seg mye i kulden.

Anestesilege Cato Christian Spook. Foto: Norsk luftambulanse

-Personer som har skader eller sykdommer som gir nedsatt følsomhet (for eksempel langtkommen diabetes) er i en særskilt risikosone for frostskader, forteller anestesilege Cato Spook i Norsk Luftambulanse.

Les mer om hvilke tegn du skal observere og hvilke tiltak du kan sette i verk mot forfrysninger og nedkjøling: Cato Spook, Norsk Luftambulanse:  Ta kulda på alvor.

Barn er også ekstra utsatte. En fuktig bleie, eller fuktige klær suger ut kroppsvarme. I tillegg er det jo kaldere lenger ned mot bakken. Prøv å krype der selv noen minutter.

«-Det er de mest utsatte områdene som ører, nese, kinn, fingre og tær som oftest får frostskader, men gutter og menn har en ekstremitet ekstra som er i faresonen.

– Pung og penis er utsatte, og vi ser det kommer inn barn og voksne med frostskader her, forteller anestesilege Jan Erik Nilsen ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Han oppfordrer derfor spesielt menn og gutter om å ha ullstilongs på, og guttebarn som ennå går med bleie må sjekkes ofte.

– De bør ikke gå med våt bleie ute hvis det er for kaldt, sier Nilsen.» (Mer i Foreldre og barn.)

Enda mer fra Turistforeningen: Slik behandler du frostskader og nedkjøling.

Burde man ikke vite slikt? Tidligere var kanskje flere folk mer vant til å kle seg og barna etter årstidene og temperaturen. Så har det visst skjedd noe … eller?

[polldaddy poll=4180034]

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer om kulden:

TV2: Du risikerer skøytebane i stua og foss i trappa. TV2: Mann funnet omkommet i vannet i Halden. VG: Mann funnet omkommet i vannet i Halden. Kan være isfisker som ble meldt savnet sent onsdag kveld. VG: Kan gå mot kaldeste desember på 110 år. Dine Penger: Sjekk leieavtalen på forhånd. Ulovlig å øke husleien i kulden. VG: Røde Kors frykter sprengkulden kan koste liv. VG: 4-åring frøs fast tunge. Lege advarer mot panikk – risikerer å rive den av. TV2: Halden-kvinne funnet sterkt nedkjølt etter sju timer i snøfonn. TV2: Slik kler du deg i sprengkulden. TV2: Foreldrene til gutt (18 måneder) var ikke uaktsomme. TV2: Tolv personer frøs ihjel i Polen i natt. TV2: Politietterforsking etter funnet av nedkjølt 18 måneder gammel gutt i Stordal. VG: Frosten (og vannskader) ødela huset for en million. VG: Vinterkulden tar liv i Europa.

Annonser

9 tanker om “«Vi fryser ihjel»

 1. Neida vi fryser ikke ihjel. Husker fra 40 årene og 50 årene at det var veldig kaldt. Min første hybel her i Oslo i 1952 og 1953 var så dårlig at vi kunne se ut i krokene i veggene. Jeg husker at vannet i vaskevannsfatet var bånnfrosset en morgen. Hadde en dårlig gammel ovn i rommet som nesten ikke ga fra seg varme. Strøm kunne ikke brukes til annet en en lampe. Klærne var ikke så flotte som nå, men ull var nødvendig. Kan aldri huske at jeg var forkjølet engang.
  Er nordmenn blitt pyser, makan til klaging.
  Jeg emigrerte til California, men der ble det for kjedelig å bo, ingen forandinger på været. Jeg reiste hjem og stortrives i dette mangfoldige
  landet. Alle mine venner drar sydover om vinteren noe jeg smiler av.
  De er stadig vekk syke, mens jeg er frisk. Siste snue var i 1999.

 2. Alt for mange som ikkje forstår å kle seg eller oppføre seg i kulda.

  Eg går 1.5Km hver morgen, ned til bussholdeplassen. Litt surt er det når det er -14 hjemme hos meg, men så lenge eg er i bevegelse er det ikkje noe problem. Når eg kommer til bussholdeplassen(uten leskur enda… ) går eg frem og tilbake på fortauet og kikker på de andre som bare STÅR DER, blåfrosne og hutrer. Stretch pants, saggebukser og joggesko er ikkje det eg vil kalle vinterklær…
  Det største problemet eg har med kulda er at brillene dugger nesten øyeblikkelig når eg kommer inn på bussen…

  guttungen på 18måneder som ble funnet ute…
  Hvor lang tid tror dere det tar for en ‘innekledd’ liten baby å miste så mye kroppsvarme at det står om livet om han klarer å komme seg ut i kulda?
  Det tar faen ikkje lang tid. Noe folk flest desverre ikkje er klar over.
  Om foreldre av en eller annen grunn ikkje kan holde ‘viktige’ dører låst(ytterdør, kjellerdør osv), så kan det være en ide å feste en bjelle eller ringeklokke på dem slik at de kan høre at dørene blir åpnet…

 3. ikke kaldt enda, og denne julen skal jeg feire jul i en by nære sibir.

  feiret jul i fjor i ukraina, grade stokken gikk ned mot 38 minus.

  syntes ikke vi skal klage over kulden, her oppe enda.

  finnes ikke dårlig vær bare dårlig klær 😉

 4. Thomas, om et års tid vil du erfare at et barn finner på mye rart, og at det ikke er mange sekunder et barn bruker på å forsvinne. Enten dette er ut utgansdøren eller inn på eget rom. Likevel så er det ingen foreldre som aktivt SER på barnet hvert eneste sekund barnet er våkent.
  Jeg er mor til to gutter, eldste sønnen min var «flink gutt» som aldri gikk ut uten meg, mens minstemannen var litt mer glad i å utforske. Det er som regel der det ligger, barna utforsker omgivelsene uten evne til å forstå at ute må vi være kledd etter forholdene, panelovn er varm osv.

  Jeg har gjort mitt for at min sønn skal få friheten til å utforske omgivelsene innenfor visse rammer. Låst utgansdør og senere dørlenke holdt han inne. Dørlenken kom etter at han låste meg ute mens jeg hentet posten, og slik fant jeg ut at låsen ikke holdt han inne lenger. Takket være snille naboer holdt jeg varmen i -5 og snøfokk inntil han slapp meg inn igjen. Dette var også takket være snille naboer som utstyrte meg med sjokolade og andre godsaker som bestikkelse.

  Ved middagslaging eller ved toalettbesøk så ser ofte barnet sitt snitt til å gjøre fy-ting, dvs utforske. Om det er en forelder eller to hjemme har lite å si, foreldrene tror ofte at den andre har oversikt over hva barnet gjør. Det er mulig å konstant overvåke et barn, men er dette smart? Barn lærer mye på å klare selv, enten dette er et puslespill eller å plassere klosser over hverandre. Den gledeslatteren når tårnet raser er vedt å høre, men for voksne er det ikke alltid like godt å se treklossene raser ned på parkettgulvet. Vi som foreldre må klare å både beskytte barn mot alt som skader dem og også gi barna frihet til å utforske og klare selv.

  Jeg forsvarer ikke hendelsen med barnet som ble sterkt nedkjølt, men jeg forsøker å forstå uten å fordømme for mye. Foreldrene til barnet har det ille nok nå om de ikke skal få fordømmelsen fra andre i tillegg.

 5. hei. Ikke en sak for politiet?? når en 1 åring blir funnet sterkt nedkjølt ute i kulda?? er ikke dette omsorgssvikt så vet ikke jeg. Hvordan havnet barnet uten tilsyn ute i denne temperaturen? hvem var ansvarlige? ingen ifølge ambulanse tjenesten….. politiet må selvfølgelig settes inn i denne saken. lurer litt på polititjeneste mannen som mente at en ett åring alene ute i denne kulden sterkt nedkjølt ikke var en sak for politiet. sist dette skjedde var med en 2,5-3 åring som ble forlatt utenfor en barnehage, som den ansvarlige fikk mye problemer for.. sett politiet på saken… For min egen del som snart skal ha barn, hadde jeg passet på min 1 åring hele tiden med mindre den sov i sengen sin på rommet.. men ute??

  • Synes ikke du skal sitte og kalle det omsorgssvikt når verken du, jeg eller folk flest kjenner fakta i saken ennå. Nå skriver de forøvrig om hjertestans på den lille (1,5 år). Politiet vet fakta og har konkludert med at det ikke er en politisak,- normalt er de ganske kjapt ute for å sjekke om noen kan lastes for ting når det skjer noe med barn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *