Hver dag i mai blir 28 personer skadd eller drept i trafikken. Tallene er ingen spådom, de er for å illustrere omfanget og bygger på Statistisk sentralbyrås (SSB) summering av tallet på drepte og skadde i trafikken pr måned i 2008-2010.
Vi har nettopp gjort oss ferdig med de månedene i året med lavest ulykkesfrekvens og lavest tall på drepte og skadde i trafikken.
Nå er vi over i det som tradisjonelt er storsesongen for trafikkulykker. Den varer til vinterdekkene kommer på igjen. Hver eneste måned i hele sommerdekkperioden er det betydelig flere trafikkulykker med personskade, flere skadde og flere omkomne enn i den verste ulykkesmåneden i vinterdekksesongen (november).
Jeg har summert SSBs månedstall for skadde og drepte i trafikken de tre siste år (2008-2010) og fordelt dette pr dag. Det viser at det i gjennomsnitt er 30,6 skadde eller drepte personer i trafikken pr dag fra mai til oktober. Fra november til april er det i gjennomsnitt 25,2 pr dag.
- Høyest tall på skadde og døde pr dag fant jeg i juni med 33,8 pr dag.
- Lavest tall på skadde og drepte pr dag var i januar med 24,6.
Er veiene så mye dårligere i juni enn i januar? Eller er det andre ulykkesårsaker som fart, rus og et testosteronnivå som øker utover våren og synker til vinteren?
Her er noen sitater fra direktør i Trygg Trafikk, Kari Sandberg. Selv om de er gitt i en annen sammenheng enn akkurat ulykkestallene pr måned, er konklusjonene og rådene gyldige:
– Forskning forteller oss at fartsreduksjon, økte politikontroller og sikrere biler er blant de mest effektive tiltakene. Vi får årlig noen flere mil med midtdelte veier i Norge, men utbyggingen går tregt. Vi har samtidig et stort vedlikeholdsetterslep på veiene, sier Kari Sandberg. (Kilde: Pressemelding fra Trygg Trafikk 6. januar 2011.)
– Det er ingen tvil om at veiene har betydning for trafikksikkerheten. Men vi kan ikke bygge firefelts motorveier overalt. At bilistene har gode holdninger til fart, rusfri kjøring og bruk av belte vil alltid være det viktigste for å unngå alvorlige ulykker og skader, sier Kari Sandberg. (Kilde: Pressemelding fra Trygg Trafikk 25. januar 2011.)
Antall personer som er skadd eller drept i trafikkulykker i snitt pr dag i hver måned, basert på statistikk fra SSB (2008-2010) og egne utregninger. Justert for skuddår i 2008:
Januar 24,62 |
Februar 26,71 |
Mars 23,61 |
April 24,33 |
Mai 28,38 |
Juni 33,80 |
Juli 29,43 |
August 31,47 |
September 30,34 |
Oktober 30,31 |
November 26,77 |
Desember 25,38 |
[polldaddy poll=3205873]
Noen tidligere innlegg om trafikkulykker og trafikksikkerhet:
- Her er de verste ulykkesfylkene.
- Unge norske menn verre enn andre europeere i trafikken?
- Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.
Flere innlegg:
Oppdatert: Forskningsleder Fridulv Sagberg lanserer gradert førerkort. Vil nekte høyrisikosjåfører nattkjøring og passasjerer. (VG).
Mer om trafikkulykker:
VG: 19-åring omkom i utforkjøring. Riksvei 40, Nore og Uvdal, Buskerud.
VG: 18-åring døde etter påkjørsel i Fana. Bergen, Hordaland.
VG: 17-årig jente på moped fikk alvorlige hodeskader i kollisjon med bil. Egersund, Rogaland. VG: Seksåring på leketraktor påkjørt av bilist. Brakk benet. Bergen, Hordaland. VG: Seksåring overkjørt av militær M6 lastebil i Vatneleiren, Rogaland. VG: To skadd i bilulykke i tunnel ved Bergen. VG: En skadet i trafikkulykke i Romsdalen (VG skrev Sunnmøre, men Tomrefjord er i Romsdalen.) Fylkesvei 661, Vestnes, Møre og Romsdal. VL: Hareide (KrF) vil prioritere syklistene for å øke trafikksikkerheten. VG: To personer til sykehus etter MC-ulykke. Skogbygdaveien, Nes kommune, Akershus. VG: Kvinnelig fotgjenger døde i påkjørsel på fortau i Moss sentrum. VG: Kritisk for kvinne etter utforkjøring. VG: To skadd da bil havnet i elv etter utforkjøring. Riksvei 312, Andebu, Vestfold. VG: Motorsyklist omkom i frontkollisjon. Østensjøveien, Oslo. Helgen preget av mange trafikkulykker. VG: Døde etter å ha blitt påkjørt av lastebil på Dokka. Fylkesvei 33, Nordre Land, Oppland. VG: Motorsyklist omkom i møteulykke på Voss.
Som vi vet er sommeren høytid for ulykker. Farten øker når veiene er frie for snø og is, det totale antall kjørte kilometer går nok også opp (særlig i ferien) og det kan godt tenkes at problemet med rus- og fyllekjøring er større om sommeren (uten at jeg har noen statistikk å vise til her).
Takk for en interessant artikkel, og noen tall som er verdt å merke seg! Følger med på Norske forhold som stadig tar opp forskjellige temaer innen trafikksikkerhet, og baserer gode artikler på dokumentert kunnskap. Hyggelig at du også refererer til Trygg Trafikk!
Mvh
Simen S. Sunde
kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk
Takk for hyggelig tilbakemelding.
Jeg prøver å frembringe og viderebringe kunnskapsbasert og saklig informasjon som forhåpentligvis kan bidra til økt bevissthet rundt ulike aspekter av trafikksikkerhet.
Dette er et tema som opptar meg, og jeg synes Trygg Trafikk er en aktør som fortjener å løftes frem for sitt utrettelige, mangesidige arbeid med vekt på opplysning og holdningsskaping.
Det brukes jo store ressurser på utbedring av kjøretøyene, og det er bra. Utbedring av veier og fysiske trafikkmiljø går også sin gang, så kan det alltids være diskusjoner om hvor mye mer man kan bruke og på hva.
Derimot brukes det etter mitt syn kun smuler på den viktigste faktoren innen trafikksikkerhet: Å skape gode holdninger, herunder å spre kunnskap og avlive myter hos trafikantene.
Klarer jeg å påvirke minst én sjåfør til å forstå at sjåføren har makt til å avverge ulykker, uansett hvor ille veiene og hvor høye bilavgiftene er, så er jeg kjempefornøyd.