Guttehjerner

En norsk 17-åring døde etter å ha klatret opp på taket av et lokomotiv og fått et støt av elektrisk strøm.

Strømledningene på togene har en spenning på 16 000 volt og man trenger ikke være i berøring med dem for å få dødbringende støt. Normalt skal det være advarselsskilt om strømførende ledninger, men uansett om det manglet, så burde det være elementær kunnskap at slikt er farlig og forbudt.

Et bilde av en person på taket av et strømførende tog, eller i en annen livsfarlig situasjon, burde ikke gi respekt i gjengen, eller blant nettmedievenner/-følgere. Det kan kanskje bidra til at noen ikke gjør like dødelige stunt og berger livet … Bare kanskje. I tillegg må ansvarlige voksne slutte å behandle uansvarlige gutter som om de er ansvarlige.

Mange (NB: slett ikke de fleste ) gutter i den alderen kan ha en tendens til å ta uforholdsmessig store sjanser. Nyere hjerneforskning forklarer det med at unge gutter har umodne hjerner.

Selv om vi kan ta førerkort når vi er atten år, er hjernen vår langt fra ferdig utviklet på dette stadiet.

– En tenåringshjerne ser faktisk ganske annerledes ut enn en voksenhjerne, sier Asta Håberg hjerneforsker og overlege ved St. Olavs hospital.

De ulike delene av hjernen utvikler seg til forskjellig tid og evnen til å planlegge, resonnere, tenke logisk og hemme impulser er faktisk ikke modnet ferdig før ved 25 års alder.

Selv om de unge faktisk har bestått førerprøven, så er de langt i fra fullbefarne sjåfører. Den biologiske og psykologiske modningsprosessen hos de unge er ikke er fullført før de er rundt 25 år. Dette gjelder i familiesituasjonen, i trafikken, på arbeidsplassen, innen idrett, musikk, på skolen og i forhold til straffereaksjoner.

– Underveis trenger de tydelige ledere, trenere og ansvarlige voksne med «menneskekompetanse» som forbilder, sier adferdsforsker Dagfinn Moe ved SINTEF.

Han mener at alle som har ansvar for ungdom må ha forståelse for denne sårbare utviklingsprosessen og de unges møte med voksenverdenen  (NRK Schrødingers katt).

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

TV2.

SvD, GP, BLT, D, PS, YH.

Annonser

19 tanker om “Guttehjerner

 1. Ja, att öka åldern för körkort ENDAST för pojkar är så otroligt vidrigt och ett slag mot alla pojkar/män som faktiskt kan köra bil. Detta är kollektivt skuldbestraffning som feminister främsta kort.

  • Nettopp med tanke på anklager om forskjellsbehandling, er det lettere å øke aldersgrensen for alle. Det er derimot tungt å selge inn politisk til de som vil ha ungdomsstemmer, og kan også oppfattes som en kollektiv straff også for uskyldige 8-åringer som «kan kjøre bil». På samme måte kan 20-årsgrense på sprit sikkert bli fremstilt som en kollektiv avstraffelse overfor 18-åringer som «kan drikke».

   Det rettferdige hadde jo vært å ta en skikkethetstest i forbindelse med oppkjøringen. Man må være skikket for å få andre typer bevillinger/løyver/tillatelser også, for eksempel våpentillatelser, skjenketillatelse eller løyve som advokat, regnskapsfører eller revisor.

   På den annen side kan de som stryker på skikkethetstester lære seg til å manipulere svarene til å bli akseptable, uten at de dermed endrer egen adferd eller viser forståelse for hvilken adferd som er akseptabel i trafikken.

 2. Det verkar som att bloggförfattaren är en kvinna, och gör allt för att kasta skit mot pojkar, och häva sitt egna kön. Att tala om en riskfaktor i det exempel är irrelevant, då det knappast försiggår att den omkomna uppfattade situationen (tågtaket) som «hotande.

  Av samma anledning dog en 17-årig FLICKA (hör och häpna bloggförfattare!) i Sverige i början av Juni. Hon dog på ett tågtak då hon ej uppfattade det som farligt, och därmed ej tog ett individuellt riskantaganden.

  Det är också intressant att du bara tar upp de vetenskapliga resultat som är EMOT pojkar. Finns gott om forskningar som visar att pojkar/män kontrollerar bilen mycket bättre än motsatta könet osv.

  Mansfientligheten i denna blogg är mycket stor – antar att det är ett feminist näste.

  • Dette dreier seg om forskning om hjernens modning med tanke på risikoforståelse, ikke om hvem som er flinkest teknisk til å kjøre bil.
   Hjerneforskning viser at gutter har senere utviklet hjerner. Selvfølgelig finnes det også individuelle forskjeller og avvik.
   Man kan like det eller ikke, men å ikke like forskningsresultatene basert på hvilket kjønn man selv har er meget useriøst.

   Dersom det foreligger annen forskning om hjernens modning som peker i en annen retning så vær gjerne vennlig og opplys oss om det.

 3. Er forfatteren av denne bloggen kvinne?

  Isåfall kan jeg fortelle deg en ting om «guttehjerner»: [b]Det er større forskjell mellom unge gutter enn det er mellom unge og gamle menn.[/b]

  Hvis du ikke skjønte det, så kan jeg forklare: Gutt1 har modenhet 1/10, mens Gutt2 har modenhet 7/10, ganske stor forskjell ikke sant?
  Så kan vi se hva som skjer etter 5 år: Gutt1 har økt sin modenhet med 2, så nå har han modenhet 3/10. Det var ikke så stor forkjell, eller? Nå kan du lese det jeg skrev ovenfor en gang til.

  Tro det eller ei, men man kan faktisk lære bort de fleste umodne folk til å vise hensyn i trafikken. Dessverre er det noen håpløse tilfeller som lokker igjen ørene for alt fornuftig: disse burde selvsagt ikke få ha lappen, men hvordan skal man luke vekk disse uten å luke vekk «uskyldige»? Svar: det er umulig, så da må man vente til de har begått lovbrudd som f.eks å kjøre alt for fort. Disse «idiotene» finnes faktisk blant begge kjønn, og har ikke så mye med alder å gjøre. Det som faktisk har med alder å gjøre kan man ordne opp i ved hjelp av «holdningsskapning».

  • Forstår hva du mener. Ved å avdekke risikoprofil i opplæringen, mener jeg det samme som deg: «Det er store forskjeller fra person til person». I motsetning til deg mener jeg at det er mulig å identifisere risikoprofiler før de ligger i grøfta.

   Holdningsskaping er et mye brukt ord, men det må målrettes. De ulike hjernene du nevner vil ikke høre på samme budskap.

   • Holdningsskapende arbeid, sånn som det er brukt idag, har ikke så stor effekt dessverre. Politikere tror at det holder med et par timer for at en person skal endre sine holdninger. Dette blir litt for naivt …

    Det kan godt hende at man kan identifisere risikoprofiler, men hva skal du gjøre? Nekte de å ta lappen for en forbrytelse de kommer til å begå i fremtiden? Da kommer mange uskyldige til å bli «dømt» dessverre.

    Et annet dillemma er at de fleste av «tullingene» på norske veier kjører prikkfritt under opplæringsperioden og på oppkjøringen, men med en gang de sitter alene eller sammen med kompiser begynner den uansvarlige kjøringen. Disse klarer du ikke å lage noen profil på tror jeg.

    • Dette må bli kort.
     Du har egentlig forstått mye som mange politikere ikke har fått med seg om holdningsskapende arbeid, og innvendingene dine er meget gode og relevante.
     Dilemmaet blir hva man kan pålegge risiko-Per av målrettet individuell holdningsskapende opplæring uten at det krenker hans «frihet til å bli tulling på veien» med like få timer som hensynsfulle-Kari.

     Det siste du sier er også et reelt problem, men man må kanskje nøye seg med å finne noen eller mange og ikke alle?

     God natt, men skriv gjerne mer, så får jeg heller svare senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *