Positivt med omtale

Det er ikke norske medier sin skyld at nordmennene sitter i fengsel.
Det er heller ikke norske medier sin skyld om de blir sittende. Hverken i Kongo eller i norsk fengsel.

Dersom man skal si noe om TV2s og VGs avsløringer av hva de egentlig jobbet med, og hadde planer om, så er det på flere måter positivt.

 • Moland og French har hatt problemer med å kommunisere hva de egentlig holdt på med. Det må være positivt å slippe å lyve eller slite med dårlig hukommelse.
 • Nordmenn får vite mer om hva som egentlig foregår i området. Det må være positivt å få informasjon om at det faktisk er åsted for en av verdens mest brutale kriger og opprør gjennom mange år og kanskje ikke det første stedet du planlegger å ta med «feite rikinger» på opplevelsesferie.
 • Andre eventyrlystne gutter kan kanskje komme på bedre tanker når de ser hva private væpnede oppdrag i urolige områder egentlig handler om.
 • Mange har gitt sine liv i kampen for ytrings- og pressefrihet. Å forkaste alt de har kjempet for i tilfelle det kanskje kan hjelpe noen eventyrere som har rotet seg opp i alvorlig trøbbel, er for dumt.

For pårørende i Norge kan det være sårt å oppleve naziantydninger som Dagbladet presenterte på førstesiden (papir). For ankesaken og straffeutmålingen vil det uansett ikke spille noen rolle.

Norske myndigheter har engasjert seg i saken fordi det dreier seg om dødsstraff. Samtidig har påtalemyndigheten og politiet mottatt materiale som kan være grunnlag for straffeforfølging i en norsk rettssal, når den tid kommer, for forhold de eventuelt ikke dømmes for i DR Kongo.

Men TV 2 har også fått bekreftet fra andre kilder som ikke kjente til brevet at nordmennene ville forsøke å oppnå kontakt med general Nkunda. Bakkevik bekrefter at de har mottatt andre og alvorlige dokumenter som omhandler Moland og French.

– Jeg kan ikke gradere alvoret i det på stående fot, men det er dokumenter av lignende type så vidt jeg har oppfattet.

Vernepliktige nordmenn som eventuelt kan knyttes til væpnede terrororganisasjoner, kan risikere  strenge straffer i norsk målestokk i Norge også.

Tidligere innlegg om saken:

Ulovlig oppdrag i Kongo.

Kan dø.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

TV 2: Far: -Tjostolv holdt på å dø mandag. VG: Molands far krever at Støre reiser til Kongo. VG: SIG-legges ned. TV 2 : Friksen om sitt forhold til Moland og French. TV 2: Slik trente SIG-livvaktene. TV 2: Støre mener media burde skrive mer om Kongos humanitære katastrofe, og ikke bare om de to nordmennene. VG: Også French malariasyk. Vårt Land, TV 2: French ville bruke misjonsbestefars kontakter for å få oppdrag. TV 2: Ville hjelpe pygméer i Kongo. VG: Meldte Forsvarets ID-kort stjålet. TV 2, VG: Nordmann investerte 350 000 i krigsrollespill. TV 2 : Slik planla de det. TV 2, VG: Uganda rystet over leiesoldatene. VL, TV2, VG: Malariasyk Moland nekter å innlegges på sykehus, (og nekter å bli sitert i VG). VG: Moland Malariasyk, i følge advokat Furuholmen.

VG: Ukjent Kongo-vitne hørte tre skudd. (Nordmennene fortalte i mai om seks, og i august om fem skudd. Forsvarer Furuholmen mener norske medier hjelper påtalemyndigheten i Kisingani ved å ikke tie stille om hva Moland og French har drevet med. En slik innstilling kan skape inntrykk av at noen vil at norske medier bare skal skrive det Moland/French og Furuholmen forteller, uten å stille kritiske spørsmål eller bringe nyheter som ikke passer i de til ulike tider forskjellige versjoner av «Sannheten» som nordmennene serverer.)

TV2: Forsvarssjefen om treningsvideoen: -Dette er bare tull.

Annonser

14 tanker om “Positivt med omtale

 1. Jeg syns det er mye tøysete informasjon. Mye er motstridene. Jeg er ikke militærentusiast. Men mine antipatier eller sympatier er irrelevant. Det som er relevant er om de har gjort noe kriminelt. Til nå er det ikke avdekket at de har gjort noe kriminelt. Det er skummelt når pressen blir som en mobb og disse anti eller sympatiene snur i løpet av noen dager. Under rettsaken var det et ras av folk som støttet Moland og French. Nå er støtten snudd pga tvilsomme oppslag.

  Det er virkelig skummelt når journalister opptrer som etterforskere. Å være etterforsker handler, vil jeg tro, om kritisk forhold til informasjon, og kunne sile ut det vesentlige. I et land som Kongo hvor selv et regjeringsnotat ikke regnes som pålitelig informasjon, men et oppslag i VG blir brukt i rettsaken under prosedyren. Da er det skummelt det som nå skjer.

  Om de er skyldige i drapet er ennå uklart. I mine øyne er det det som er vesentlig. Kriminelt forbund, spionasje og ran ser jeg på som tendensiøst.

  Uansett bør de få sone ferdig i Norge. Så de overlever.

 2. La nå dissa gutta sitte i fengsel i Kongo….Har ikke rent mel i posen,,og har vært med på en del merkelige ting i sitt liv…UD kan ikke bruke resurser på de to gutta der…viktigere ting og ta seg til!!!!!

 3. Bare til info, jeg forsvarer disse gutta 100%. De har ingen erfaringer i disse områdene og er heller ikke tørre bak ørene så for all del la de komme tilbake til norge for å bidra til noe positivt der.
  Kongo klarer jo ikke å ta vare på seg selv engang om de så hadde uante mengder med middler eller annet….

 4. Var det noen av de blodtørstige kommetatorer her som hørte French og Moland uttale seg under rettsaken på engelsk? Deres engelsk var perfekt og hørtes nærmest ut som oxfordengelsk, ingenting i nærheten av The Julekalender.

  Mulig at de har oppført seg dumt, men det burde ikke koste dem livet. Og forløpig har vi kun hørt påstander og ikke blitt presentert for et eneste bevis.

  • Du vet det Marion, at i Norge så kan du bli dømt til 21 års fengsel KUN PÅ INDISIER – ingen bevise trengs i Norge, men det må være en rekke sammenfallende indisier som peker i en gitt retning.

   Hva synes du om indisiene i Kongosaken ? Hva synes du om vitneforklaringene fra åstedet ? …. å du stoler ikke på vitnene sier du …. men så sitter ikke du i jurien heller.
   Jo mer som framkommer av INDISIER rundt disse guttene – jo mer skeptisk blir jeg. IKKE har de giddet å forklare seg heller –

   Prøv skoene til de berørte parter – henrettet mann, enke …….. barna kanskje. Prøv å «vær dem» ett sekund å se det fra deres ståsted.

 5. Vår nye forsvarsjef kaller dette en romantisk krigsfilm – dette beviser at han ikke har peiling verken på romantikk eller krigsfilmer. Dette er ikke en uvanlig treningsform for elitesoldater , både gjørmekryping og krenkende adferd av offisrerer er ikke uvanlig selv i det norske forsvar.Sunde bør sjekke litt før han uttaler seg.

 6. Alle må forholde seg til kulturen i det landet de befinner seg. Det er vi nordmenn gode på å forfekte. Jeg synes det er trist at media nå apellerer til følelsesmessige forhold som sykdom etc. Gutta har driti på draget, og må fovente en fremtid i forhold til det. Sånn er det med den saken.

 7. Det føles som om jeg har lest 1 000 000 komentarer til Kongo fengslingen. Jeg tror at både de arresterte og resten av verden snart bør komme seg videre. Mye medie omtale vil kunne oppfattes som at Norge ser dem som viktige. (Sant nok nordmenn er viktige et lite land som oss har ingen å miste).
  For de av oss som har opphold oss i utlandet sammenhengene over lang tid har denne saken interesse da vi kan lœre hva Norge som land egentlig står for. Jeg synes at UD har oppført seg meget korrekt og er stolt over det i denne saken.
  Men bortsett fra UD er saken i ferd med å bli fullt medie hysteri!
  Jeg ser neste VG forside i denne saken allerede.:
  Jam Thommas – Oh my Gosh are you French!

 8. Er det bare meg, eller er den engelske språkføringen i brevet ikke bare ekstremt dårlig, men også alt for utypisk dårlig til å være forfattet av en nordmann. Jeg mistenker at ordstillingen og bruken av store forbokstaver tyder på at teksten er skrevet av noen med fransk morsmål, og med hjelp av et oversettelsesprogram som translate.google.com har oversatt det til engelsk.

  Eksempelvis kan man lure på; hvorfor «guarantee» og «not ever» blir foretrukket brukt fremfor «assure» og «never», eller hvorfor det er med en ekstra «you» i «If you for political or economical reasons you can not give me a command,…».

  • Nå er jeg ingen språkekspert, men «if you for political…» er da vitterlig en fornorsking av engelsken. Minner meg langt mer om The Julekalender enn Helene og Gutta.

   Om du lurer, har jeg gått fransk. Nok uskyldiggjøring nå, folkens, gutta er stokk dumme, og har blitt tatt i løgn litt for mange ganger til at de bør få noen støtte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *