Historiske overskridelser

Husker dere Holmenkollsprekken. Nei, det er ikke Anette Wiig-Bryn jeg tenker på. Hun bor på Nedre Blindern. Det var utbyggingsprosjektet jeg mente.

Da saken sprakk i media var enkelte politiske motstandere raskt ute med utsagn som enten demonstrerte dårlig hukommelse, eller at det snart var valg. De visste kanskje at det de sa ikke var riktig, men den etiske standarden deres strakk ikke til?

– Jeg kan ikke huske en større prosentvis sprekk noen gang. Dette er norsk rekord i budsjettoverskridelser, fastslo gruppeleder for Ap i Oslo bystyre, Rune Gerhardsen, til Dagbladet.no.

Dette er den største overskridelsen på et offentlig byggeprosjekt noensinne, sa kulturminister Trond Giske på TV2-nyhetene kl 21.

 

Vet ikke om dette er til hjelp for politikere av alle partitilhørigheter, som er kjent for å lide av langt fremskreden selektiv hukommelse, der de husker og ser splinten i sin brors øye, men ikke bjelken i sitt eget. Her er i alle fall noen andre overskridelser som politikere burde huske og lære av:

Norges Banks nybygg (før nettavisenes tid) kostet 2,8 milliarder etter store overskridelser.

Gardermobanen: Kostnadsberegnet til 4,6 milliarder, kostet 10 milliarder.

Mongstad ble overskredet med 6 milliarder, noe som ga opphav til måleenheten “en mong”. (Etter valget, eller når journalistene ikke er tilstede, så er jeg sikker på at Gerhardsen og andre politikere husker både “mong” og mangt annet.)

Operaen i Bjørvika var kostnadsberegnet til 1,8 milliarder. Den kostet 4 milliarder.

Et av mange veiprosjekter med store overskridelser er ny E6 fra Gardermoen til Kolomoen. Bare måneder etter at politikerne vedtok Nasjonal Transportplan, så blir det 1,35 milliarder dyrere enn planlagt. Og fremdeles er det 6 år til veibiten skal stå ferdig.

Og som om ikke det var nok. Siden Gerhardsen uvørent nok brukte betegnelsen “største prosentvise sprekk så må man også sammenligne med alle prosjekter i kommune-Norge der selv små prosjekter kan ha større prosentvise overskridelser enn Holmenkollsprekken. Det er mange. Ingen nevnt, ingen glemt.

Politikeres stadige demonstrasjoner av naivitet eller manglende kunnskap innen planlegging, risiko og kostnadskontroll, kan ikke bortforklares ved å alltid skylde på andre enn seg selv, hverken når det gjelder Holmenkollen eller andre. Når politikere skal finne de skyldige for dårlig kontroll, så er det ikke alltid nødvendig å lete lenge, det holder å finne et speil.

Anette Wiig Bryn fortjener imidlertid respekt for at hun gjorde noe så uvanlig for en politiker som å ta ansvar og gå.

 

Bloggurat
Blogglisten
Twingly BlogRank

Statsbygg har vært assosiert med enkelte overskridelser uten at innrømmelse av ansvar har vært det tydeligste de har kommunisert i ettertid. Derimot føler de ansvar for hele næringen når det gjelder politiske miljø- og klimamål. Mer i TU.

VG: Det var et sjokkerende høyt tall.

VG: Tiet om sprekk.

VG: Bryn holdt tett om Kollenrapport fra 1. juli

VG: Eks-byråd dropper høring

14 tanker om “Historiske overskridelser

 1. Nja.

  På gamle bygg og restaur/eringer/turenringer er kalkylen 2,5 ganger så høg som det man får ved nybygg.

  Att deise planer heller ikke blir så «nye», gjør vel ingen ting.

  Men universitetmiljø og ungdomsmiljø med internett må da snart gå lei.

  Trur eg.

  • Man vil kunne bygge trikkeskinner til fornebu.

   Området er regulert, det ligg på fjellgrunn.

   I nordnorge vil dei fiskekvotene skal landes i nordnorge. Som forutsatt, eller kvotene landes på kai.
   For fan politikere, prøv !
   Og slik var det før. Med sukkses.

 2. Usikker på grunnen for denne type grov feilinformasjon, men antar det er knyttet til ønske om å forsvare frp i oslo. En enkel sjekk viser at operaen ble fullført innenfor indeksjustert kostnadsramme.

  «Den indeksjusterte kostnadsrammen fra Stortinget var 4,422 milliarder kroner, og Statsbyggs kostnader ved avsluttet regnskapsår 2008 var 4,278 milliarder kroner. »

  http://no.wikipedia.org/wiki/Operahuset_i_Oslo
  http://www.statsbygg.no/Aktuelt/Nyheter/Opera-prosjektet-kostnader-og-Statsbygg-

  • Det er nevnt flere overskridelser i blogginnlegget. Du trekker frem kun en av dem: Operaen. Indeksregulering på et prosjekt og ikke på andre blir som å sammenligne epler og bananer, men jeg ser poenget ditt og håper du ser hva jeg ville frem til.

   Den første summen de opererte med var på 1,8 milliarder som jeg skrev. Jeg skrev at den kostet 4 milliarder men ser at det er litt for lite. Kan ikke se at det er noen grov feilinformasjon, men jeg vil ikke hindre noen i å mene det.

   Det du nevner som sluttsum (4,278 milliarder) er heller ikke den endelige summen, uten at det er noe stort poeng. Noe etterarbeid skulle gjøres og den endelige summen skulle bli kjent i 2009, sa Statsbygg for et drøyt år siden. Om noen har den endelige summen så send gjerne en kommentar.

   Jeg har ikke noe behov for å forsvare FrP i Oslo slik du antar.
   De aller fleste som leser innlegget klarer nok å se at jeg kritiserer alle politikere (parti) for å «slurve» på dette området. Kommentator Anders Heger karakteriserte meg faktisk også som FrP-er i Dagsavisen etter å ha lest dette blogginnlegget første gang jeg publiserte det. «Snurt FrP-blogger» skrev han faktisk her.

   Det er litt morsomt egentlig, fordi jeg tidligere skrev på wordpress.com, men den bloggen ble slettet av wordpress.com umiddelbart etter at det noen kanskje vil kalle en «snurt FrP-er/ advokat/ stortingskandidat» hevdet å være krenket og truet med å forfølge wordpress.com etter Californsk lov om de fortsatte å publisere dette innlegget. Serverne til wordpress.com står i USA og de tar ikke fem øre for å slette en blogg momentant dersom en advokat truer med noe, i følge flere som har opplevd det.

   Jeg mener at de som tolker alle innsigelser mot enkelte politikeres uttalelser som om det automatisk må være et forsvar for det «motsatte» politiske syn, har en alt for snever horisont. Jeg antar at det kan være noe med splinten og bjelken som gjør at enkelte tolker alle innsigelser mot Trond Giskes og Rune Gerhardsens bløffer eller dårlige hukommelse som om man må være «snurt FrP-blogger». Det er synd at Anders Heger ikke har større intellektuell kapasitet enn at kan klarer å avsløre at noe av det han selv skriver er tull, men så lenge avisen hans får pressestøtte så får han fortsette å spre sine faktiske feil uten å bekymre seg for å sjekke fakta. Bare han ikke fornærmer en FrP-er som er advokat så kan han blogge om det også.

   • Litt mer enn fem øre må eg nok ha.

    Injuriesøksmål er ikke billig vet De. Men mot wordpress er det nok muligheter. Eg har flere saker der alle reie.

    Men hvor stor sprekken blir, vil vi nok komme gjennom.

    No qure no paye.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *