Hamrèn: Pris eller prinsipper

Oppdatert 4. november. VG, TV 2: Hamren overtar Sveriges landslag i august.

VG: Stabæk sier det er helt uaktuelt med Jönsson til RBK.

Rosenborgs trener, Erik Hamrén er ønsket som svensk landslagstrener. Eller förbundskapten som de kaller det. Han var høyt oppe på listen med aktuelle kandidater som norsk landslagstrener også, men Norges fotballforbund ga seg da Rosenborg fortalte at de ikke ville slippe Hamrén mens han er under kontrakt. Og dessuten at han gjør bedre nytte for norsk fotball der han er.

Det er ikke første gang Hamrén er ettertraktet mens han er under kontrakt. Rosenborg ønsket å hente ham fra Aalborg, og kunne gjerne betale for det, men det var uaktuelt for både Hamrén og klubben Aalborg.

Dette var en trener som ikke likte å bryte inngåtte kontrakter og han hadde tross alt et halvt års oppsigelsestid i kontrakten. Da kunne han ikke bare gå på dagen fordi en mer spennende jobb var ledig! En mann av ord. En seriøs og tillitvekkende leder.

Derimot lot klubben ham gå til RBK et halvt år før kontraktstiden, og kontraktsigneringen ble årets julegave til RBK-fansen i 2007.

Rosenborg uttaler at det er totalt uaktuelt å la Hamrén gå før kontrakten utløper i 2010. En kontrakt de gjerne vil forlenge og en kontrakt Hamrén ikke ville bryte for få dager siden. Tross røde tall i år har RBK penger på bok, og er ikke tvunget til å skaffe millioner.

Gullfeiring på Lerkendal. Bilde fra RBK.no

Gullfeiring på Lerkendal. Bilde fra RBK.no

Kun de største optimister i Sverige, om noen, vil nok se på dette som forhandlingstaktikk fra Rosenborg, som også har sendt brev om svenskenes opptreden til European Club Association. Man må anta at brevet ikke bare er en julehilsen, men en henvendelse for å få presshjelp mot det som oppfattes som arrogant og provoserende oppførsel fra Sveriges fotballpresident Lars-Åke Lagrell.

Det gjenstår å se hvor mye prinsippene til Erik Hamrén er verdt. Tre kronor?

Erik Hamrén er hyllet som en konge på Lerkendal. Det spørs hvilken konges motto han støtter mest. Den nåværende Knugens: «För Sverige i tiden», eller den forrige Kungens «Plikten framför allt». (Det siste, plikten, er da å forstå som kontrakten med Rosenborg.)

Illustrasjon fra Wikipedia.

Illustrasjon fra Wikipedia.

[polldaddy poll=2173844]

RBKs mediesjef Nils Heldal blogger her.

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 4. november:

1. Ikke tilliten verdig.

2. Folkehelseinstituttets troverdighet.

3. Respekten for deg.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

4. november: VG: Sverige nær Hamrén-løsning. TV 2: Klar for Sverige på fredag.

3. november. TV 2: Skutle tror Hamrén blir. VG: Hamrén ba  om møte med Skutle. RBK innser at Hamrén kan forsvinne. Sjekker blant annet Solskjær, (VG, TV 2). TV 2: Fansen krever at Hamrén blir.

2. november. VG: Sverige åpner for å vente på Hamrén.

1. november. Hamrén er gift med Rosenborg, men flørter vider. (VG, TV 2).

31. oktober. TV 2VG: Hamrén håper fortsatt på Sverige-jobben.

30. oktober: Mini: -Siste ord er ikke sagt om Hamrén og Sverige (TV 2).

TV 2: RBK-Lustig er overrasket.

Lagrell i pressemelding: Hamrén blir ikke förbundskapten, SvD, GP, HD, DN, YA, BLT, PS).

VG: Lagrell til VG Nett: -Vi gir ikke opp Hamrén. (Oppdatert: Kl 17.47 har VG oppdatert artikkelen og fjernet «ikke»). TV 2: Lagrell: -Veldig kjedelig, men vi står ikke tomhendte. TV 2: Hamrén blir værende i Rosenborg. TV 2: Hamrén håper på avklaring idag (fredag). VG: RBK-profiler mener Hamrén må få dra. -De er litt inhabile, sier Skutle. TV 2: Hamrén håper på rask avgjørelse, og har satt betingelser for å ta landslagsjobben. VG: Nekter å kommentere Sollied og Hareide. DN: «Lagrells kafferesa en pinsam Norgehistoria». DN: (Kommentar om Hamréns suksess.) GP: Fotbollförbundet har ringt Rosenborg. VG: RBK fikk telefon fra svenskene. TV 2: Vår plikt å beholde Hamrén. TV 2: Her er trenerne RBK-jakter på (tror Mini). VG: Skutle: Blir ikke enkelt å beholde Hamrén. TV 2: Svenskene risikerer straff fra UEFA for sin opptreden. TV 2: Fans gikk ned på knær og bønnfalte Hamrén som tok til tårene etter seansen. TV 2: Stabæk ber RBK glemme Jönsson. TV 2: Svenskene forhandler med RBK. Lagrell angrer sin oppførsel.

Lagrell ser ut til å ha dummet seg ut ved å snakke «skit» om RBK uten å kjenne klausulen om forhandlingsforbud i kontrakten. Nå ønsker han å forhandle og «ikke snakke skit om hverandre i media». (VG).

TV 2 melder at RBKs medlemmer vil ha Jönsson. VG: Lagrell har knapt rukket å skite i hva Skutle vil før han håper på velvilje fra RBK. TV 2: Trenerforeningens advokat mener Hamrén har lov til å gå etter en måned. VG: Jonevret mener RBK må la Hamrén gå. Kanskje RBK skulle hente Jonevret som erstatter? DN: Hareide er interessert i RBK-jobben. TV 2: Lagrell har satt sjefsjuristen på saken. Klar til å forhandle med RBK. TV 2: Hoftun innrømmer at Hamrén kan forsvinne. DN: Hamrén vil bli neste Förbundskapten. BLT, YAHD: Jeg er interessert. VG: Svenske trenere i Norge reagerer på Lagrells opptreden. VG: Lagrell: Jeg skiter i hva Skutle vil. Tror Hamrén vil ha jobben. TV 2, VG: Hamrén: Jeg er ikke tilbudt jobben – foreløpig. VG: Hareide og Sollied er tenkelige erstattere, mener Drillo. (Men hvorfor skal Rosenborg satse norsk når de har gode svenske alternativer som Jan Jønsson og Kjell Jonevret dersom Erik Hamrén drar?) (Redd svenskene?) TV 2: Svensk avis hevder Hamrén takker ja til Sverige. 1, 2, 3, 4, RBK vil ikke slippe Hamrén. VG: Fire trinn som gjør Hamrén til svensk landslagsssjef. VG: Får ikke forhandle med Hamrén. VG: Hamrén i møte med Sverigeledelsen, men RBK er ikke kontaktet av forbundet.

Annonser

10 tanker om “Hamrèn: Pris eller prinsipper

 1. Alle spillere har som en drøm å spille for landslaget. Og trenere har stort sett om drøm å få trene landslag, spesielt sin egen nasjon. Hvis Hamrén ikke tror muligheten kommer en gang til, så forstår jeg han veldig godt hvis han takker ja. At han er trofast for sin klubb har han bevist. At han takker ja til Sveriges landslag er ikke å være en sviker – eller utro. Dessuten så forlater han jo da heller ikke klubben midt i en sesong? Om Rosenborg og Kjernen ikke godtar dette så er det få trenere som vil komme, i frykt fordi dem ikke kan se på jobbtilbud som for dem er en drøm.

  • For meg virker det som om det er et temmelig ensartet ønske om å beholde og ikke ønske å slippe Hamrén. Det virker altså ikke bare som noe Kjernen ikke godtar. Jeg vet forresten ikke hva Kjernen mener om det.

   Sist RBK slapp en kontraktsbundet trener til et landslag var vel Åge Hareide i 2003, og han ønsker seg tilbake igjen nå hvis (når) Hamrén drar. Så teorien om at Kjernen skremmer bort trenere med landslagsambisjoner virker ikke særlig holdbar.

   Når det er sagt så er det jo andre på Lerkendal som har etablert uttrykket «uspiselig» om den type oppførsel. Derfor tror jeg ikke Hareide er velkommen tilbake, men vet det ikke.

   Og skulle Hamrén ønske seg tilbake om noen år så tviler jeg faktisk på om de som regjerer i brakka på Lerkendal vil ha ham som førstevalg.

 2. Tja, hvis Rosenborg nekter Hamren å overta Sverige, og Hamren selv virkelig ønsker dette (hvilket det virker som han gjør), så har trønderne et problem i forhold til å få en forlengelse av kontrakten.
  Hvis svenskene da virkelig ønsker Hamren er det ikke utenkelig at de avventer til dagens kontrakt utløper og lar Hamrens tiltenkte assistent trene laget frem til da. Ulempen med dette er at EM-kvaliken vil være i gang når Hamren tiltrer.
  Muligens kan de likevel inngå en slik avtale og spekulere i at de kan få han tidligere. Trenere som sitter på oppsigelse kan ha hodet sitt i sin neste jobb allerede, og det er ikke sikkert RBK vil være tjent med å holde på en trener som kun sitter til sesongslutt, særlig hvis resultatene ikke blir som forventet (og de forventningene er nok skyhøye). Da kan det være de lar Hamren gå til sommeren i bytte mot en økonomisk kompensasjon.

  • Tror du har rett i det. Noe usikker på om de vil slippe Hamrén allerede fra nyttår eller til sommeren. Det spørs litt hvem RBK klarer å få napp på som erstatter og når han kommer. I tilfelle hastverk er Sollied ledig, men mange på grasrota vil visst ha Jönsson (det er jo en medlemsklubb hvor medlemmene på årsmøtet er øverste organ).

 3. Solgte Hamrén troverdigheten sin for «tre kronor».
  Trodde han fikk godt betalt av RBK for å nettopp være der langsiktig. I hvert fall ut kontrakstida?

  • Skal han også trene dem?
   Sveriges herrlandslag i ishockey, populärt kallat Tre kronor, är det svenska A-landslaget i ishockey för herrar. Namnet «Tre kronor» användes första gången vid VM i ishockey 1938 i Prag.
   Janne

   • (Redigert: Ser at kommentaren om «tre kronor» var til en annen kommentar og ikke til blogginnlegget. Slikt ser man ikke før kommentarene er godkjent og havner på rett plass. Jeg lar mitt svar stå allikevel.)

    He he. «Tre kronor» er som kjent et symbol i Sveriges riksvåpen. Utledet til et symbol for nasjonen og ikke bare ishockeylandslaget.

    Jeg prøvde å spille på det å oppfatte «tre kronor» som en pris, men lyktes kanskje ikke helt?

    PS: Etter finanskrisen er vel ikke «tre kronor» heller lenger hva det var. Skal vi si to femti?

    • Ha ha ha… tre svenska kronor är inte värt speciellt mycket men «Tre kronor» är värt mer än all olja i Norge.

     Jag hoppas fortfarande på Hamrén som förbundskapten… men är väldigt glad över att det i alla fall inte blev Backe eller Svennis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *