Når ulykken er ute

Alle kan risikere å komme først til et ulykkessted. Da gjelder det å vite hva man skal gjøre. (Teori kan være vanskelig).

For noen svært få holder det kanskje å ha gjennomgått dette for mange år siden, men stoler du på at ferdighetene sitter så godt at du kan reagere raskt og riktig i en mulig kaotisk situasjon? Og er du klar over at førstehjelpsrådene er endret de siste årene, for eksempel når det gjelder hjerte- og lungeredning?

Et godt råd kan være å oppfriske og fornye kunnskap ved å delta på et førstehjelpskurs. Organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp, enkelte Natteravngrupper og andre tilbyr slike kurs. Noen billige, andre helt gratis. Forsikringsselskapet ditt eller skole/ helsestasjon kan kanskje også ha et tilbud eller henvise deg til et tilbud.

Det verste man kan gjøre er å bare kjøre forbi en ulykke og «overlate problemet til nestemann». Er man usikker så er det minste man kan gjøre å ringe etter hjelp (113, ambulanse), så tar man tak i det derfra.

En etisk lakmustest kan være om det første du tenker på er å ringe etter hjelp eller tipse VG/Dagbladet.

Det går an å stille seg opp og varsle/ dirigere trafikken, om man er redd for at man ikke klarer å takle synsinntrykkene på skadestedet.

Om skadeområdet er uoversiktlig, kan også kun «nysgjerrige tilskuere» som virrer rundt i området være uheldig.

Lykke til med din plikt. (Ja, plikten til å hjelpe gjelder alle som kommer til stedet, ikke bare bilførere, Vegtrafikkloven § 12.)

(PS: Og slipp forbi ambulansen.)

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 7. november:

1. Ikke tilliten verdig.

2. Lov til å stille spørsmål.

3. Hamrén: Pris eller prinsipper.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Etter alle ulykker jobber Statens havarikommisjon for transport (SHT) med å finne ulykkesårsaker og om mulig komme med forslag til forbedringer. (TU.)

Relatert:

VG: Bil i vannet i Egersund.

Vårt Land, TV 2: Flere skadd i bussvelt på Hardangervidda.

VG, TV 2: Bil fikk motorstopp på planovergang. Påkjørt av tog.

VG: Jeg var sekunder fra å bli knust. TV 2: Tunnel fyltes med vann i Jølster. VG: Mileys turnébuss i dødskrasj. VG: Lastebilsjåfør sekunder unna å bli tatt av ras. VG, TV 2: NRK-programleder kvestet av bil. VG: Steinras langs E6 i Narvik. VG: Tor Milde krasjet med hjort -totalvraket bilen.  VG: 20-åring omkom i frontkollisjon. VG: Minst 32 døde og 42 skadd i lastebilulykke i Kongo. TV 2: 16-årig gutt omkom i mopedulykke i Skjåk, Oppland. TV 2: Livstruende for kvinne etter kollisjon i Molde. TV 2: Fotgjenger døde etter påkjørsel i 80-sone. (Lindås, Hordaland). TV 2: Gutt (3) havnet under bil i Trondheim. TV 2: Alvorlig skadd i trafikkulykke i Oppland. TV 2: Dårlige dekk medvirker til dødsulykker. TV 2: Fotgjenger døde etter påkjørsel i Oslo. TV 2: Fotgjenger livstruende skadd etter påkjørsel i fotgjengerfelt. TV 2: Kvinne satt fastklemt i bilvrak i 12 timer. TV 2: Kan dårlige sjåføregenskaper være genetisk bestemt?

8 tanker om “Når ulykken er ute

  1. til tezer,
    nei det fikk hun ikke. det var nemlig henne som ble påkjørt etter at hun var inne i rundkjøringen, schjerven ringte senere og beklaget for VGs feildekning av saken, en eller annen tulling som så det, sa til VG at det var bilisten sin feil. bilisten er en god bekjent av meg

  2. Det som ikke er nevnt i artikkelen,og som jeg lurer på
    er om bilføreren fikk beslaglagt førekortet sitt?skulle ikke forundre meg med det 4 kanta politiet vi har her i norge!

  3. En liten tanke…..

    Dere som maser om hurtigtog i dette landet!!

    Hvor realistisk er dette med tanke på hvor dårlig kvalitet norske tunneler har.

    Så kan jeg nevne at norske veier innehar en meget dårig asfaltblanding/legering (iflg. franzefoss). Dette beror på at den stein som brukes i asfalten tåler slitasje meget dårlig og som igjen fører til glattere asfalt (mindre friksjon ved oppbremsing).
    Hadde vi hatt samme kvalitet som svenskene har satt på sin asfalt så kunne vi ha hatt betydeligere mindre veistøv enn idag selv om vi hadde kjørt med piggdekk hele året.

    Så er det sagt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *