Når pengene bestemmer

Norge har brukt forholdsvis mye mer penger pr innbygger på svineinfluensavaksiner enn mange andre land. Danmark har for eksempel bestilt vaksiner til kun en tredjedel av befolkningen (som dekker risikogruppene pluss de som er antatt å ville vaksinere seg), mens Norge har bestilt og betalt for to vaksinedoser til absolutt alle.

Danmark har nylig endret sine tidligere anbefalinger om to doser til alle som skal vaksineres. Hvorfor? Fordi de har mulighet til å la fornuften avgjøre, og ikke det samme behovet som norske kolleger for å kvitte seg med et kjempelager av vaksiner og medisin som snart går ut på dato?

Friske personer som ikke er i en risikogruppe trenger kun én dose, sier danske Sundhedsstyrelsen. Bakgrunnen er ny og mer dokumentasjon vedrørende vaksinen, sykdomsutviklingen av influensa A (H1N1) og erfaringer i andre land. I tillegg mener Danmark at det ikke er nødvendig med full vaksinedekning i befolkningen. (Svineinfluensaen er slett ikke så dødelig som man trodde i begynnelsen, NRK).

WHO har sagt det samme, men norske Folkehelseinstituttet nektet inntil nylig å ta dette inn over seg. Jo flere doser som brukes, jo mindre blir vel det synlige overflødige vaksineberget.

Penger er jo ikke noe problem. Ingen spør om ressursbruken er riktig og nødvendig. Vel, nesten ingen. Professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk, er en av de som har ytret seg kritisk om ressursbruken og prioriteringen i Norge. Han har uttalt at dette er penger ut av vinduet. Men gjør slikt inntrykk på de som har ansvar for vurderingene/feilvurderingene?

Den norske stat har jo investert så mye penger i legemiddelprodusentenes aksjer at vi allikevel har tjent inn igjen det vi eventuelt har sløst bort på overdrevent vaksinekjøp? Så penger er jo ikke noe problem! Bortsett fra til mange andre formål enn svineinfluensa?

Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi,  viste til at det er større sjanse for å dø i trafikken enn av svineinfluensa. (16 døde med svineinfluensa. Til sammenligning har for eksempel 18 fotgjengere dødd i trafikken hittil i år av totalt 177 trafikkdøde.)

Hva om Veidirektøren hadde fått en innskytelse og bygd midtdelere for 650 millioner for å redusere trafikkulykkestallene og berge liv. Også på steder der det ikke er nødvendig eller forsvarlig med midtdeler. Ville media vært like milde mot ham som mot FHI og Helsedirektoratets ansvarlige?

Eller er vi så heldig stilt at vi i Norge har ufeilbarlige helsemyndigheter, mens alle land som har andre vurderinger enn Norge tar feil? Eller er det norske media som er for slappe til å undersøke ressursbruken og etterlyse vitenskapelig underlag for FHIs avvikende anbefalinger?

Brasil har vært hardt rammet av svineinfluensa, men stanset epidemien uten å  vaksinere noen. De skal starte vaksinering i mars, som for dem er neste vinter.

I følge WHOs presseinformasjon 5. november 2009 er det meldt om et nytt influensavirus i mink i Danmark. Et virus som inneholder gensekvenser fra både mennesker og svin. Blir minkeinfluensa neste års vaksine- og medisinselger?

«Most recently, authorities in Denmark reported a novel H3N2 influenza virus in mink on several mink farms. Sequencing of the virus demonstrated a combination of human and swine genes that has not been identified previously in circulating influenza viruses. … However, the incident demonstrates the constantly evolving ecology of influenza viruses, the potential for surprising changes, and the need for constant vigilance, also in animals.» (WHO, 2009.)

Og slik går årene. Hvert år nye influensavirus og nye milliarder til influensavaksine med tildels usikre skadevirkninger, mens veiene forfaller og krever nye liv på grunn av … pengemangel?

Til sammenligning. Årlig dør flere tusen i Norge av vanlig sesonginfluensa, i følge en gjennomgang av SSB (VG).

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 8. november:

1. Ikke tilliten verdig.

2. Lov til å stille spørsmål.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

TV 2: Håver inn milliarder på vaksine etter at WHO endret definisjonen av pandemi i år.

VG: Askimkvinne døde av svineinfluensa.

VG: Stadig flere tilfeller av alvorlige bivirkninger. TV 2: FHI hevder flere hundre tusen er smittet på en uke. VG: FHI hevder over 600 000 nordmenn er syke av svineinfluensa. TV 2: 260 000 vaksinedoser forsinket. TV 2: Kvinne kollapset etter svineinfluensavaksine. TV 2: Her er det flest smittede.

TV 2, VG: Femte dødsfall i Sverige. Mann i 60-årene døde av hjerteinfarkt som antas å være forbundet med en luftveisinfeksjon. (Årlig dør 3000 i  Sverige av vanlig influensa.) TV 2: Nye grupper vaksineres i Bergen. TV 2: Fase en i vaksineringen er snart over. VG: (Noe informasjon er kun tilgjengelig for Microsoft-kunder. Bryter med krav om å bruke åpne standarder.) TV 2: Kvinne døde dagen etter vaksinering. Var ikke smittet av svineinfluensa. VG: Lenge å vente på vaksine. TV 2: 16. dødsfall med svineinfluensa. TV 2: Oljefondet tjener på influensavaksine.

8 tanker om “Når pengene bestemmer

    • Det hadde selvfølgelig vært galt, men null vaksinedoser innkjøpt er ikke et realistisk alternativ. Hvorfor ikke se på Norges 9,4 millioner doser på 4,7 millioner innbyggere, i forhold til Danmarks 1,5 millioner doser fordelt på 5,4 millioner innbyggere.

  1. Hadde staten ikke kjøpt inn vaksiner, ville de «blitt hengt» for det også.. Det er tross alt en del unge mennesker , barn, som har dødd av dette svineriet. Normalen er at de eldgamle, mette-av-dage og svekkede ryker pga komplikasjoner etter sesonginfluensa.

    Men bevares, det er helt frivillig å la seg vaksinere. Jeg tilhører risikogruppe og er ikke vaksinert. Har ikke bestemt meg ennå. Men jeg har en ung en i huset som fikk svineinfluensaen, så jeg har vært vitne til hvor bråfort den slår ut enkelte, og hvor fort den tar veien ned i lungene. Her fikk vi begynt veldig kjapt med Tamiflu, og den fungerte fint, men pasienten måtte likevel ha seg en tur til lege pga nettopp lungene. Andre merker knapt at de får syka og tror det er en forkjølelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *