Færre døde av svineinfluensa enn vanlig influensa

Mellom 1000 og 1500 nordmenn dør av influensa hvert år. Stort sett uten at det blir overskrifter i media.

Hittil har 29 dødd av svineinfluensa i Norge. Ikke uten overskrifter.

I Sverige dør omtrent 3000 av vanlig influensa hvert år. Hittil har 25 dødd av svineinfluensa.

I Danmark har 23 dødd av svineinfluensa. Statens Serum Institut opplyser at rundt 1000 dør av vanlig influensa i et normalår.

En NTB-melding i VG forteller at over 10 000 har dødd av svineinfluensa på verdensbasis, i følge WHO. (Oppdatert 30. desember. Over 12 000.)

Hva sier det tallet? For noen kan det kanskje virke som mange. Slike oppslag kan bidra til å skape et inntrykk av at svineinfluensa er noe ekstremt farlig som omtrent ikke har sitt like blant sykdommer siden Spanskesyken herjet i 1918.

Hvis NTB-journalisten som laget saken, eller VG som bringer den videre, hadde giddet foreta det minste av research, så kunne de ha fortalt leserne at mellom 250 000 og 500 000 dør av vanlig influensa på verdensbasis på et år, ifølge WHO.

Det kunne ha satt dødstallene av svineinfluensa i et relevant perspektiv.

Mest lest om svineinfluensa på Norske forhold hittil, pr 18. desember 2009:

Folkehelseinstituttets troverdighet.

Første modige norske journalist i saken.

Ledelse uten gangsyn.

 

Mer om svineinfluensa:

Forskere sår tvil om influensamedisin.

Farlig desinformasjon.

Troverdig gjetting?

H1N1 -Ikke så ille allikevel i Norge?

Når pengene bestemmer.

Lov til å stille spørsmål.

Norsk verdenssensasjon ikke avslørt av journalister.

Avlys svineinfluensahysteriet.

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 18. desember.

1. Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.

2. Kunnskapsløst av VG.

3. Trengsel i skammekroken.

4. Føyer seg inn i en lang rekke.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

TV 2: Mildere svine-epidemi enn fryktet.

DN.se: Liten risiko for ny influensabølge til våren.

hd.se: Influensaen minket i julen.

Politiken.dk: WHO advarer om at H1N1-virus fremdeles kan bli en trussel.

TV 2: WHO-presidenten har ikke fulgt eget råd om å ta vaksinen, men skal gjøre det snart.

VG, TV 2: Alle vaksinerte må ta ny svininfluensavaksine innen to år. Best beskyttelse har de som har hatt sykdommen. De har immunitet i fem til ti år.

TV 2: Frykter at vaksinen har skadet henne for livet. VG: Her tar Obama svineinfluensavaksine. TV 2: Fortsatt svineinfluensanedgang. TV 2: Nærmere en million har vært eller er smittet av svineinfluensa. VG, TV 2: Lammet etter vaksine.

Hd.se: (Forskere har funnet antivirale proteiner i kroppens eget immunforsvar som på naturlig vis bekjemper influensa bedre enn vaksiner. Vil bruke oppdagelsen til å lage vaksiner raskere.)

Alltombarn.se: Svenske lege anbefaler at uvaksinerte hilser på babyer på en armlengdes avstand.

Politiken.dk: Danmark: Tre av de fem siste som døde av svineinfluensa har fått vaksine.

DN: Svininfluensan fortsätter ned. YA: Snö stoppade vaccinering.

Klikk.no: Lenker om svineinfluensa.

Klikk.no: (Husdyr og kjæledyr kan gi «svineinfluensalignende symptomer» uten at du har influensa.)

Skuespiller Brittany Murphy døde med influensalignende symptomer. Kan ta uker før dødsårsaken er klar.

26 tanker om “Færre døde av svineinfluensa enn vanlig influensa

 1. Såvidt jeg har kunnet registrere har usa endret sin tekst i forhold til denne vaksinen og fått immunitet i fall noen skulle dø etter å ha tatt den. Det samme har visst FN gjort. Det er ikke uventet fordi forskningen forut for bestemmelsene om vaksinering er nærmest null. Hvis dette var så pandemisk ville det normale være å tvangsvaksinere alle. De som da nekter vil bli satt i fengsel/isolat for ¨å skjerme andre. Tenk hvilken situasjon ? Idag har vi flere – til og med på sykehus – som ikke har tatt vaksinen og som iht myndighetne da er potensielle smittekilder’!!! Latterlig

 2. Hei,

  Interessant det du skriver, og jeg får en sterk følelse av at du er rett og slett lei av svineinfluensaen. Det er jeg også.

  Men allikevel, dette er en pandemi som nettopp har startet. Til sommeren har den hatt et år på sin reise rundt kloden. Hvem møter svineinfluensaviruset på sin vei? Jo, nettopp sesonginfluensaen som du selv forteller om tar så ufattelig mange flere liv.

  Risikoen for at disse to virusene tar hverandre i hånda og blir ett er overhengende stor. Når du da plusser på litt mutasjoner, så blir omfanget mye større enn hva vi har sett til nå.

  Vi får se – og håpe det beste, men dette kan ligne mye på spanskesyken – spør du meg.

   • Min henvisning til spanskesyken er hvordan historien forteller om de ulike bølgene pandemien hadde. Jeg stoler såpass på det nedskrevne at jeg ikke trenger å ha opplevd spanskesyken på kroppen.
    Om vi kun skal få uttale oss om selvopplevde erfaringer blir det ikke stort vi nordmenn kan snakke om.

  • Jeg er mest opptatt av at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har overdrevet med skremselspropaganda og enten bevisst dårlig, eller bare usedvanlig dårlig gjennomtenkt, informasjon. Særlig i en tidlig fase da de la terskelen for medias senere dekning.

   Ved å spille bort sin egen troverdighet på denne måten står FHI og Helsedirektoratet med svært svekket troverdighet når det en gang kommer en farlig pandemi, og ikke bare en moderat til svak influensa, som denne.

   Det er svake tendenser til selvkritikk blant de fremste talsmennene hos myndighetene, men om evalueringen ikke påpeker kritikkverdig dårlig informasjonshåndtering, vil grunnlaget for å bygge opp igjen tilliten være dårlig. Mediene bør også få sitt.
   I Danmark kritiserer tre av fire mediene for å ha skapt hysteri i en undersøkelse foretatt av SSI, tilsvarende vårt FHI.

   Siden Spanskesyken har sykehusbehandling, utstyr og legevitenskapen utviklet seg betydelig 🙂

   De som er best rustet til å unngå nye runder med svineinfluensa er de som har vært smittet. Det er nylig bekreftet av FHI.

 3. Statistisk er gode år 40000 rammede og dårlige år 270000 rammede. Altså døde. Dette er så latterlig at det grenser til landssvik fra folkehelseinsituttet. Helt klart uansvarlig injeksjonering, lav forskningsgrad, og allerede oppdagede mixvaksiner som selskap skal i retten for (Baxter).

 4. Ja, det dør flere av vanlig influensa enn svineinfluensa. Det vil si, vanlig influensa blir stående som dødsårsak på papirene til gamle og syke på dødsleie.

  At en influensa dreper 12000 relativt friske og unge mennesker er faktisk uhørt i moderne tid, og det tallet er ekstremt høyt til tross vaksinasjon og moderne medisinske behandlingsmetoder.

  • Påstanden om at de 12 000 døde var «relativt friske» stemmer slett ikke. Uten å gå inn på tall, som kan variere fra land til land og ikke være sammenlignbare. så kan vi slå fast at en meget stor andel, kanskje de aller fleste, hadde alvorlige underliggende sykdommer.

   På samme måte som du hevder influensa kan bli satt som dødsårsak på papiret, så kan vel svineinfluensa bli det?

   Det blir spekulasjoner hvor mange av de døde som også kunne ha dødd av en helt vanlig influensa eller en annen infeksjon, men jeg tviler på at medisinske fagfolk vil avvise muligheten.

 5. «Du glemmer et annet perspektiv: nemlig at de som dør av vanlig influensa har en “normal” avslutning på livet. Det vil si – de er så gamle eller er i livets terminalfase på annen måte. Influensaen bikker dem over kanten.»

  Beklager Eva, men dette er ren gjetning fra din side. De som er i risiko gruppen når det gjelder «svineinfluensaen» er samme risiko gruppe når det gjelder den såkalte normale influensa.

  For å forstå bedre er det viktig å gå til den kilde som styrer informasjonen:

  Centers for Disease Control and Prevention

  Most people who get influenza will recover in a few days to less than 2 weeks, but some people will develop life-threatening complications (such as pneumonia) as a result of the flu. Millions of people in the United States—about 5% to 20% of U.S. residents—will get influenza each year. An average of about 36,000 people per year in the United States die from influenza-related causes, and more than 200,000 have to be admitted to the hospital as a result of influenza–related causes. Anyone can get the flu (even healthy people), and serious problems from influenza can happen at any age. People age 65 years and older, people of any age with chronic medical conditions (such as asthma, diabetes, or heart disease), pregnant women, and young children are more likely to get complications from influenza. Pneumonia, bronchitis, and sinus and ear infections are three examples of complications from flu. The flu can make chronic health problems worse. For example, people with asthma may experience asthma attacks while they have the flu, and people with chronic congestive heart failure may have worsening of this condition that is triggered by the flu.

  http://www.cdc.gov/flu/about/disease/symptoms.htm

 6. Du glemmer et annet perspektiv: nemlig at de som dør av vanlig influensa har en «normal» avslutning på livet. Det vil si – de er så gamle eller er i livets terminalfase på annen måte. Influensaen bikker dem over kanten.

  De som er i den såkalte risikogruppen for å bli alvorlig syke av svineinfluensa, og blir betegnet med at de har «underliggende sykdom», er folk med f.eks astma, gravide og og de som har diabetes. Det er ikke normalt at disse dør av influensa, og i allefall ikke når de er i sine helsemssig beste år.

  • Du berører noe essensielt i ditt blogginnlegg ved å nevne ordet «tabu». Det er tabu å stille spørsmål til visse deler av industrien/vitenskapen.

   Å stille spørsmål om en konkret sak eller å påvise manglende informasjon er slett ikke det samme som at man avviser alt som finnes av legevitenskap, men mange debatter har en tendens til å bli en skyttergravskrig mellom ekstremister som avviser alt annet enn sin egen tro og overbevisning som tull.

 7. Takket være at så mange har vaksinert seg mot svineinfluenasaen har det hittil bare vært 29 som har dødd av sykdommen. Den årlige vinterinfluensane vi ellers har har hatt kostet vesentlig mange flere mennesker livet, og det har da vært i hovedsak gamle mennesker som har hatt andre sykdommer. Jeg er veldig takknemlig for at myndighetene har sørget for at vi alle har kunnet vaksinere oss mot denne nye influensaen som også ser ut til å ramme yngre mennesker enn vanlig influensa. Det hadde nok blitt et ramaskrik om myndighetene ikke hadde kjøpt inn vaksine og sørget for å beskytte befolkningen. Men noen blir jo aldri fornøyd.

  • Du må gjerne være ivrig etter å forsvare håndteringen fra FHIs side, men selv de har et noe mer nyansert og selvkritisk syn på dette enn enkelte av deres forsvarere.
   De aller fleste som har dødd av svineinfluensa har også hatt alvorlige underliggende sykdommer, så bildet er ikke så entydig svart/hvitt som du prøver å fremstille det. Underliggende må man ta hensyn til at dette er en moderat influensa, ikke farlig for de aller, aller fleste, men svært smittsom.

   Det finnes to måter å bygge opp kroppens immunforsvar mot slike virus. Det ene er vaksine, det andre er å bli smittet. De som har hatt sykdommen har, ifølge Folkehelseinstituttet best beskyttelse. Hva som i et lengre perspektiv er best for hver enkelt og samfunnet som helhet kan sikkert diskuteres lenge om man ønsker det, men å totalt avvise kroppens eget immunforsvar som beskyttelse, til fordel for massevaksinering, blir for dumt.

 8. Heisann!

  Dette var en sinnsyk bra blogg! Jeg visste ikke at det var så mange som døde av vanlig influensa!

  Hvor mange av de som døde av vanlig influensa/svineinfluensa var i alderen mellom 20-30 år og som ikke befant seg i en risikogruppe?

  Hvor mange av de som døde av vanlig influensa/svineinfluensa var født i 1953 eller senere?

   • Anslag om 1000 til 1500 døde i Norge hvert år av vanlig influensa finner man blant annet ved å søke på Folkehelseinstituttets sider. Bortgjemt i lange artikler kan det være vanskelig tilgjengelig, så her er noen andre kilder til samme opplysning.

    Kronikk av helsedirektør Bjørn Inge Larsen, på Pandemi.no: «Vi må dessverre også regne med at nordmenn vil dø av den nye influensaen. Ved en vanlig sesonginfluensa dør 1000-1500 mennesker. Selv om vi regner med at den nye influensaen bare er moderat hard, så vil noen bli alvorlige syke. For de aller fleste vil likevel den såkalte svineinfluensaen virke som en ordinær influensa med feber, kroppsverk hoste, vond hals, hodepine, frysninger og tretthet. Og i likhet med vanlig sesonginfluensa vil sykdommen for de fleste gå over av seg selv etter noen dager i senga.»

    Intervju med helsedirektøren i Nettavisen 23.10.2009, (der han forøvrig tror feil om dødsraten på svineinfluensa i forhold til hva FHI selv opplyser).

    Artikkel på forskning.no der helsedirektøren opplyser dette.

 9. Helsemyndighetene gikk ut og sa det ikke var bivirkninger
  med vaksinen.Kommer nok til og nekte på alle disse
  som har fått bivirkninger. Vil si det kommer av andre
  grunner.Til dem som ikke er vaksinert .La være og
  ta den.

  JILL

  • Jeg synes det er svært uansvarlig og respektløst å ikke ta vaksinen. Jeg har tatt vaksinen, ikke først og fremst fordi jeg er redd for å bli syk selv, men for å unngå å smitte noen som er i risiko gruppen. Jo flere som tar vaksinen jo færre vil dø. Men det gjør kanskje ikke så mye om andre dør når du unngår eventuelle bivirkninger?

   Det er da også svært få som har fått bivirkninger iforhold til det antall som ville ha blitt syke hvis de ikke hadde tatt vaksinen. I min familie og vennekrets vet jeg om over 20 som har tatt vaksinen, ingen av dem har hatt antydning til bivirkninger.

   Personlig misstenker jeg motstanderne av vaksinen å ha sprøyteskrekk og bare vil prøve å finne noe å skylde på. Skjerp dere! Ta vaksinen!

 10. Statens legemiddelverk, FHI og våre helsemyndigheter kommer aldri noensinne til å innrømme helt og holdent at denne Pandemrixvaksinen vil være selve hovedårsaken til at mange menensker etter hvert ender opp med alvorlige muskel- og nervesykdommer/lidelser eller dør som årsak av store og alvorlige bivirkningsskader.

  Sann mine ord! De kommer aldri til å ville ta på seg noe ordentlig anvar!

  Lise Tollefsen Slembe
  Leder fro Borgerrettighetspartiet (BRP)
  og HULK org. (help for youth in serious lifecrises)
  http://www.hulk.no

  • Og du vil vel heller aldri innrømme at du er en idiot?

   Selvsagt er det bivirkninger, men er det heller bedre at mange dør av sykdommen enn at en dør av vaksinen? For det er udiskutabelt at det er mange ganger flere som blir reddet for hver alvorlig bivirkning.

   Beklager, men klarer ikke ta slike som deg alvorlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *