Hva når strømmen forsvinner?

Oppdatert 21. januar. TU: Laveste strømforbruk på 28 år. (Nedgang for industrien kamuflerer en større krise.)

– – – – –

(Teksten er skrevet 6. januar).

Det er kaldt nok for de fleste nå. Selv om nordmenn flest takler kulden bra, så er det vel greit med litt færre kuldegrader. Foreløpig har Røros laveste måling med 41 kalde. (Oppdatert 8. januar: Flere steder godt under 40.) Det høres kanskje verre ut enn det føles, men rørosinger er uansett ikke kjent for å sutre over kulde.

Jeg var selv sjeleglad da Viking fikk tint opp bilen min i 32 minus på Røros for noen år siden. En bil som var vant til å trafikkere områder med høyere luftfuktighet og mildere temperaturer. Det var visst mange som oss som skapte økt omsetning for bilbergerne.

De kan i alle fall trøste seg med at kulda gir dem mer å gjøre. Andre blir permittert på grunn av kulda. Fortsetter det så må kanskje deler av den kraftkrevende industrien følge etter. Det vil være gode nyheter for forbrukere som abonnerer på strøm med spotpris. Noen av oss gjør det. (Dine Penger: Kutt strømprisen nå.)

Onsdag 6. januar ble det satt ny forbruksrekord på strøm i Norge med 23 967 megawattimer på en morgentime. Høyt forbruk og lav overføringskapasitet mellom landsdelene gjør at prisen pr kilowattime var ventet å komme opp i 2,46 kr i midt-Norge torsdag. (Oppdatert: TU: Det ble 8,20 kr på det høyeste. Statnett skeptisk til slike pristopper.)

Problemet med overføringskapasiteten har vært kjent i mange år, men kanskje ikke i tilstrekkelig grad tatt på alvor? Hva om eller når noe går galt med de eksisterende overføringslinjene mellom nord -og sør-Norge eller linjene til Sverige og Danmark? Scenarioet er kjent i miljøer som jobber med slikt, og man bør ikke bidra til økt risiko ved å konkretisere nærmere hvor få og hvilke punkter som lett kan lamme overføringsnettet i ukesvis.

Hva gjør du hvis strømmen forsvinner i mer enn noen timer? Drar til bensinstasjonen og kjøper drivstoff til eget aggregat? Da får du håpe de har strøm til å drive pumpene. Og butikker har vel telys, parafin og batterier? Hvis de har strøm til kassene.

Faksimile fra VG 23. oktober 2001.

Faksimile fra VG 23. oktober 2001.

Beredskapslager med mat og annet har vel mange ikke tenkt på hverken før eller etter at daværende justisminister Odd Einar Dørum for noen år siden anbefalte å følge rådene.

Hvordan er det med deg?

[polldaddy poll=2477369]

Vi har slett ikke energimangel i Norge, men vi har ikke sørget for å bygge ut overføringsnettet i tråd med økte behov. Det betyr at mange kan rammes hvis noe går galt.

Det eksisterer norske planer om gigantiske vindkraftparker langt ute i havet. Noen mener slike vindkraftparker krever boligplattformer eller en slags moderne bemannede fyrtårn. Det kan løse problemer knyttet til produksjon, men fremdeles må strømmen transporteres til de områdene der den trengs. Statnett har forsket om hvordan dette kan gjøres.

 

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 6. januar.

1. Undrende til politireaksjon.

2. Er Norge best?

3. Hva er endret etter nyttår?

4. Føyer seg inn i en lang rekke.

5. NSB i hardt vær.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer om strøm og kulde:

TU: NVE for sammenslåing. TU: Vil ramme distrikts-Norge.

 VG: Strømbrudd i Bergen. TV 2: 700 kunder valgte å være uten strøm i Oslo og Akershus. VG: Mistet strømmen i 30 minus. TV 2: Strømnettet trolig sprengt på grunn av overbelastning.

VG: Butikk bruker vinterkulda som frysedisk. TV 2: I passivhus klarer TV-en og varmegjenvinning å holde huset varmt. VG: Brukte kokeplate for å tine bil. TV 2: Huset brant da han skulle tine vannrør. VG: 74-årig kvinne omkom etter å ha tatt fyr på bo- og behandlingssenter. VG: Stolheiser stengt grunnet kulde. VG: Morgenkåpen tok fyr. 91-åring fikk alvorlige brannskader. VG: Mann brant ihjel etter å ha vært for nær ovnen. VG: Her er de beste kuldeekspertrådene. Dine Penger: Slik fyrer du billigst i kulden. TV 2: Får du ikke startet bilen? (Biler og busser sliter.) VG: Sprengkulden fortsetter inn i helgen. VG: Tre lag klær pluss god BMI hjelper på. VG: Røm til varmen nå. TV 2, VG: 40-åring kan ha frosset ihjel. VG: Dette kan være ulovlig i kulden. Vårt Land: Stenger kirken i kulda. TV 2: Flere skoler måtte stenge. VG: Iskald skole måtte stenge. VG: Helseministeren ber kommunene opprette kulde-nødnummer. TV 2: Her blir den glovarme kaffen til snø. TV 2: Fant 14 rumenere under bro i Oslo. TV 2: Vedkrise i Hedmark. VG: Målte 13 grader i klasserommet. VG: Sprengkulda skaper et lokk av forurensing over byene. VG: Is stopper Hurtigruten på oppvisningstur i Oslofjorden. TV 2: Frostskader for 60 millioner på to uker. TU: Presidentbesøk stanset klimakontrakt. Vårt Land: Må tine opp på kirkegårdene.

19 tanker om “Hva når strømmen forsvinner?

 1. Strøm eller ved eller….? Kom til å tenke på at for et par år siden gikk miljøvernere av ulike kulører ut og nærmest fordømte bruk av strøm til oppvarming – det var misbruk av en edel energiform! Og nå blir det altså feil å fyre også, fordi det forurenser.

  Hva i svarte er umoralsk med å bruke strøm til oppvarming? Vi har naturgitte forhold for å produsere rein strøm her i landet, hvorfor i all verden skulle vi ikke bruke dette til oppvarming? Er det kanskje bedre å sende strømmen ut av landet, delta på et internasjonalt energimarked, slik at noen produsenter her i landet kan tjene seg rike.

  I Spania spiser de billige tomater. Hvorfor kan ikke vi bruke billig strøm?

 2. Det er ikke alle som har mulighet til å fyre om strømmen går, men med gode ullklær kan man overleve lenge.

  Jeg kjenner folk som kommer fra steder i østeuropa og russland der de er avhengig av gass fra russland for å varme boligene sine og russland har en lei tendens til å nedprioritere andre enn seg selv om det blir manko på gassen. Og det blir ofte manko på gassen om vinteren, så da må disse menneskene leve leve uten oppvarming kanskje flere dager i strekk.

  Ull redder liv i kulden.

 3. Jeg hopper i bingen og kn***** i vei. Da blir jeg varm og har det bra. Når det føles kaldt så gyver vi løs igjen. Blir nesten sår i langemann, men det er greit. Bedre med stiv k** enn stiv kropp.

 4. I Bergen gikk strømmen i går. Flere områder hadde såvidt strøm, det var såvidt det var lys i pærene og nesten helt mørkt selv om de var på. Veden som var kjøpt (for der er heldigvis vedovn) var så våt at den lå bare å freste i ovnen. Litt synd når man har 10 grader inne og ikke fått varmet opp etter å tilbrakt julen borte.

  En tur til Europris og kjøp av slike kubber man legger i ovnen ble redningen, og etter noen timer (og med pledd framfor vinduene for å stenge ute kulden) kunne man ta av seg lue og jakke, så det gikk bra. Verre gikk det med det nye kjøleskapet og fryseren som sa takk for seg i juleferien.. Men nå er det jo kaldt nok til å sette frysevarene utendørs 🙂

  • Huff, det var da leit med det som sa takk for seg selv om fryser kanskje ikke er det første du etterlyser nå 🙂

   Du kan prøve å la veden ligge og tørke inne, ved ovnen, i en dag eller to, mens du nødfyrer med annet, og se om det hjelper. Ellers gir for eksempel noen telys god varme.

  • Hvorfor kjøpe gassovn på Hyttetorget til 1000.- kr. når den koster 699.- hos Maxbo og de andre forhandlerne…??????
   Luring du…

 5. Noen ganger MÅ man bare finne seg i å la den med mest erfaring ta vare på deg; Deg Selv!

  Klarer du ikke å passe på deg selv i kulda, åssen klarer du deg i noe så komplekst som livet da?

  Oops, sorry. Min feil, du gjør jo ikke det heller, nei…

 6. pakke seg in i klær og gå en tur, om strømmen holder seg borte begynne å brenne møbler:) og håpe på at myndighetene har en kriseplan for hvordan det skal løses.

   • Norge har noen mobile gasskraftverk som jeg tror ble kjøpt inn i tilfelle slike kriser(om nette skulle bryte helt sammen og være ute av drift over lengere tid). hvis jeg ikke husker helt feil så kan de bli flytte og være i gang i løpet av noen få dager evt uker;). men heller tvilsomt om kunne bruke så mye strøm som man vil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *