Skandalen vokser, men følges det opp?

Oppdatert 6. februar. VG: Nytt krisemøte i Vestre Viken HF.

3. februar. VG: Mener regjeringen kan ha oversett alvorlige helsealarmer.

VG: Interngransking viser at skandalen vokser i omfang. 486 av de kontrollerte  journalene er endret.

29. januar. Sykehusledelsen brøt Lov om offentlige anskaffelser da de leide inn konsulenten til 100 000,- pr mnd. Nå må den innleide gå, mens de som begikk lovbruddet, og har ansvaret for at det er foretatt ulovlige anskaffelser, i tillegg til juks med lister, blir sittende?

– – –

Omfanget av mulig juks i sykehusskandalen vokser for hver dag.

Hvis det ikke er bevisst juks er det meget omfattende tilfeldige endringer av datoer til sykehusledelsens gunst. At ledelsen ikke skal ha visst om jukset, og heller ikke oppdaget de omfattende avvikene, kan ikke under noen omstendig oppfattes som tillitvekkende. Uansett om det er bevisst eller tilfeldig, er det avdekket noe som må karakteriseres som en systemsvikt.

Den systemsvikten gjelder ikke kun ett sykehus, men omfatter alle sykehus i hele helse-Norge som driver etter de samme rammebetingelsene.

Sykehuset Asker og Bærum ble til alt overmål kvalitetsgodkjent etter at de var varslet om jukset som nå opprulles. Det kan si noe om hvor lite tillitvekkende kvalitetsgodkjenningen er, at den er sårbar for manipulasjon eller at kvalitetsgodkjenningen ikke er i stand til å fange opp det som kreves.

ISO 9001 er et spesielt godt verktøy for å redusere feil. Systemet hindrer at feil gjentar seg og identifiserer mulige feil før de oppstår. (DNV)

Dersom sertifiseringen viser den reelle tilstanden, at sykehuset faktisk har et godt og betryggende kvalitetsstyringssystem som identifiserer mulige feil før de oppstår og hindrer at de gjentar seg, så er det vanskelig å se annet enn at sykehusledelsen ikke har gjort jobben sin ved å bruke verktøyet riktig.

 

At systemet er svakt for manipulasjon betyr ikke nødvendigvis at alle sykehus har gjort det. Tidligere undersøkelser av for eksempel sykehusenes praksis med koding av diagnoser for å få refusjon for behandling fra staten har vist at det er betydelig forskjell mellom sykehusene i viljen til å jukse og omfanget av juks.

Det kan si noe om i hvilken grad det er akseptert med en juksekultur. Noen holder sin sti ren, og får kanskje ikke like «gode tall å skryte av» i forhold til kolleger som jukser. Muligens vil enkeltes karrierer påvirkes av dette?

Det er kanskje ikke nødvendigvis slik at det bare er alle de dyktigste sykehuslederne som er blitt og blir forfremmet, men noen av de som er flinkest til å manipulere omgivelsene og jukse med informasjon? Skremmende å tenke på?

Er det ikke verdt å ettergå noen av de gode resultatene rundt omkring, enten for at andre kan lære av det de har gjort bra, eller for å se hvor reelle og troverdige resultatene egentlig er?

Ballen ligger hos politikerne, men det mest behagelige er kanskje å ikke la grasrota og pasientene få vite hvor svak kontrollen og pasientenes rettssikkerhet egentlig er?

(Oppdatert: VG: Helse Sør-Øst skiller seg markant ut fra resten av landet med langt færre klager mens ventelistene er like lange.) Kun tilfeldig, usedvanlig mye dyktigere ledere eller noe annet som enkelte kanskje ikke vil du skal vite?

PS: Benchmarking bør ikke være en ideologi, men et verktøy som må brukes med forstand for å ha god nytte av det.

PPS: Politikerne ville ikke tro at noen kunne finne på å jukse i helse-Norge. Når det gjelder elektronisk stemmegiving til neste valg er de også sikre. De tar da sine forholdsregler, … og tar sjansen. For ingen vil vel finne på å jukse … i selveste Norge?

Mer om sykehussaken: Systemet oppmuntrer til juks.

[polldaddy poll=2580717]

Mest lest på Norske forhold siste to uker, pr 28. januar.

1. Fortjener de førerkort?

2. Hvem er bakspillerne?

3. De er så glad i rompa mi

4. Systemet oppmuntrer til juks.

5. Manglende respekt for deg som databruker. Delt med: Advarer mot nødhjelpsvindel.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

2. februar. VG: Avsatt sjef ble engasjert for å redusere ventelistene.

31. januar. VG: Erna Solberg: Helseministeren var varslet flere ganger, og kunne ha stanset lovbruddene.

30. januar. VG: Innleid ulovlig også i Østfold.

VG: (De ansvarlige for ulovlighetene nekter å svare.)

VG: Kritikk av sykehuset i Kongsvinger.

Sykehusene i Helse Vest har svart at de ikke systematisk bryter pasientrettighetene (VG).

VG: Lege fjernet, fødeavdeling stengt. (Så får man spekulere på om det egentlig var medieoppslag som påvirket de ansvarlige til å ta denne avgjørelsen nå, selv om tre tidligere har dødd uten at det ble reagert.)

VG, TV 2: (Spedbarn døde mens lege var under gransking. Saken illustrerer ansvarsfraskrivelse, svak kontroll og svake straffesanksjonsmuligheter mot sykehus som ikke følger opp pasienters sikkerhet.)

VG: (Ansattrepresentant har hørt det skal ha pågått siden 2004. Ansvaret er høyere oppe i sykehusledelsen.)

Vårt Land, VG: Politiet etterforsker fødeavdeling.

VG: Ingen avhørt. VG: Sjef for skandaleavdelingen må gå av.

VG: Avdelingssjefen er innleid. (Sykehuset har betalt avdelingssjefen 100 000,- pr mnd siden september 2008.)

VG: Bent Høie (H) om fall i klagetall: -Dette er mistenkelig.

VG: Mener motivet er økonomisk.

TV 2: Professor Jens-Ivar Nergård ga ut bok om uverdig sykehusbehandling. «Leger er en privilegert yrkesgruppe når det gjelder mulighetene til å skjule sine egne spor i feildiagnoser, feilslått behandling og grove krenkelser av pasientene», skriver Nergård i boken

VG: Syke forskjeller. Bosted kan avgjøre om du får dine lovbestemte pasientrettigheter.

 

10 tanker om “Skandalen vokser, men følges det opp?

 1. Hadde vi fått innsikt i toppsjiktet ved de fleste helseforetak i Norge skulle de fleste bli ganske sjokkert. Kameraderi er stikkordet!
  Uansett hvor udugelig du er, finnes det ingen oppsigelse, vedkommende blir sluset til en eller annen rådgiver eller konsulent stilling med de samme lønninger som før, ikke rart at helsekronene blir udrøye.
  I utgangspunktet
  skulle helseforetakene drives etter konsernmodell med mindre administrasjon og mer direkte til pasientbehandling.Min erfaring fra mitt helseforetak er at administrasjon og støttefunksjoner har hatt en enorm oppblåsning, mens sengepostene er skviset til beinet og vel så det. Vi har mistet 8 til 10 stillinger på kort tid mens ledere og mellomledere er vokst proposjonalt, er det ikke rart at de trenger flere ledere for å lede færre ansatte på sengepostene? Dette burde være noe for Jørgen Kosmo og Riksrevisjonen å se nærmere på!

 2. Det samme er det som foregår i det private næringsliv som har oppdrag fra det offentlige. Der mixer kameratene også samarbeider om lavt annbud de har noe i bakhand som tar igjen det lave anbudet så det holder og vel så det. Dette er en kjent måte å gjøre det på. Det er vel dette som heter korupsjon på godt Norsk, men dekt over på en fin måte. Det er nok snusk i det offentlige er bare vist aviser eller noen som vil stå frem dette blir oppdaget. Dette ligger det penger i og ingen vil vel gjøre stort med dette uten som nå en avis finner noe ut.

 3. Helseministeren vrir seg som en orm når hun skal prøve å bortforklare at dette ikke gjelder generelt etter flere rapporter hun og hennes embedsverk burde skjønt konsekvensene av !
  Patetisk!!
  Synd at hun er i ferd med å bli like ubrukelig som sin forgjenger.

 4. NÅR KOMMER OPPSLAGENE OM SYKEHUSET ØSTFOLD. DE SAMME DÅRLIGE BESLUTTNINGENE OG SKJER DER. Å JA,,,,,, INGEN AV FORELDRENE TIL DE SOM HAR MISTET LIVET ELLER BLITT ØDELAGT OG/ELLER MØDRENE SOM HAR BLITT ØDELAGT HAR ORKET Å TA DENNE KAMPEN VIDERE. DET ER HÅRREISENDE HVOR MYE «GALSKAP» DET FOREGÅR PÅ FØDEN PÅ SYKEHUSET ØSTFOLD.

  FOR NÅR NOE GALT SKJER DEG ORKER DU IKKE RIPPE OPP I GAMLE SÅR.

 5. Helseminister må granske sykehuset innlandet Elverum.
  Det er ikke bare på sykehuset Asker og Bærum det er skandale. Min lege Rosic på sykehuset innlandet Elverum får verken operere meg eller andre pasienter etter at en ny avdelingsoverlege ble muligens “innleid”. Jeg har hørt at hun er veldig ung og derfor har mindre erfaring. Er dette rasistisk motivert? Eller er det av økonomiske grunner ? For 3 eller 4 år siden dukket opp i avisen en artikkel om rasisme på Elverum fødeavdelingen. Kan noen finne ut hva er det som foregår der?

 6. Du må ikke legge for mye vekt på den kvalitetsgodkjenningen, ISO 9001 er en «papir» standard. Kort fortalt det den godkjenningen faktisk sier er at den prosessen(være seg produsere en bildel, behandle en søknad eller en pasient) som gjøres er dokumentert og prosessen følger dokumnetasjon. Hva godkjenningen ikke tar hensyn til er hvor god prosessen er, hvor bra resultatet blir eller om prosessen rett og slett er egnet til oppgaven som skal utføres. I ytterste konsekvens kan det bli en utgave av galskap satt i system.:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *