Flere synder

En maktkamp har nådd avisenes forsider. I kjølvannet av overgrepsavsløringer og overgrepspåstander i den katolske kirke i Norge er det fremsatt påstander om en maktkamp.

(Oppdatert 24. april: Vårt Land: Pollestad snur – fortsetter som prest.

Vårt Land: Avviser at press lå bak flytting av Pollestad.)

Pater Kjell Arild Pollestad ble offentlig beskyldt for «forsøk på å tiltvinge seg seksuell kontakt«. Beskyldningen kom fra en person som hittil ikke har ønsket å anmelde forholdet, men allikevel ønsker å offentlig få stemplet den omtalte pateren som en overgriper.

I innlegget «Homomaktkampen rundt Pollestad«, skriver Magne Lerø at dette ikke er  en sak for politiet, men handler om tre ting: En maktkamp, synet på homofili og at  pastor Voiht med sine påstander, og vegring mot anmeldelse, må finne ut av om han vil gå inn i eller ut av konfliktene.

Faksimile Aftenposten

Etter å ha blitt identifisert i menigheten og lokalavisen, gikk Pollestad selv ut i Aftenposten der han blant annet hevdet at «saken skyldes at han hadde to ikke navngitte «uvenner» ved biskopens administrasjon, som ville ha ham vekk blant annet på grunn av strid om hans homofilisyn.»

Tidligere kultur- og vitenskapsminister Lars Roar Langslet har uttalt: «Her har det åpenbart vært onde krefter som har prøvd å komme ham til livs over lang tid.»

Tidligere domkantor i St. Olav domkirke, Olav Rune Ekeland Bastrup, skriver at det har vært et  hat mot Pollestad.

De som ikke er like involvert i den katolske kirke som Langslet (som selv er katolikk) kan kanskje ha problemer med å se det åpenbare.

Derimot er det kanskje lettere å se at de som sitter med makt i den katolske kirke i Norge (representert ved biskop Bernt Eidsvig) ikke akkurat har opptrådt slik at de har skaffet seg tillit og troverdighet når det gjelder overgrep og åpenhet. (Mer: Ikke til å tro på.)

Biskop Eidsvig, med St.Olavs kirke i bakgrunnen. Og himmelen i det fjerne.

Faksimile TV 2.

Den siste uken har biskop Eidsvig fremstått som mer katolsk enn paven når det gjelder ønske om hemmelighold, manglende åpenhet og motvilje mot å informere politiet om overgrep.

I Danmark og Sverige har de katolske kirkene varslet en annen praksis når det gjelder anmeldelser enn hva biskop Eidsvig foreløpig har gjort i Norge. Selv Vatikanet har varslet at politiets rolle må respekteres.

Politiets rolle er å etterforske anmeldelser.

Oppdatert: Høyres André Oktay Dahl har selvfølgelig et godt poeng når han sier at politikere ikke skal dele ut skyld eller frikjenne i overgrepsanklager. (Det skal forøvrig heller ikke biskoper eller journalister gjøre.)

Så lenge noen ikke vil anmelde, kan de i lys av påstander om maktkamp mistenkes for å ønske å beholde både definisjonsmakten, informasjonen og domsmyndigheten (utstøting, utsendelse) i kirken selv.

Den katolske kirke har både synder og dyder.

Ydmykhet er en kardinaldyd , men det er vel ingen kardinaler i Norge?

Kanskje er det noe i overgrepspåstandene mot Pollestad, men er det også noe i påstandene om maktkamp? Man trenger ikke tro enten/eller.

Så lenge den/de anklagede ikke får lov til å bli etterforsket av politiet og eventuelt bli dømt eller frikjent i en rettslig prosess, så står de som eventuelt er maktkampens vinnere uansett igjen med sin makt som vinnere.

Selv om de er noen tapere hele gjengen med tanke på vegringen mot at overgrep skal anmeldes.

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 26. april.

 1. Død etter politirot.
 2. Grasrota mot ledelsen i FrP.
 3. Rådmann fikk mer lønn – og mindre ansvar.
 4. Imamutdanning på islamistenes premisser.
 5. Ulikhet for loven.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Pollestad fortsetter som prest.

vl.no: Overgrepsofferet: Greit at Müller-saken henlegges for foreldelse.

VG: Paven møter angivelige overgrepsofre.

vl.no: Overgrep utfordrer biskopens tro.

vl.no: Meldeplikten vil gjelde alle nære relasjoner, ikke bare barn.

vl.no: Skjulte pengespor til overgrepsoffer.

vl.no: Etterlyser oppmerksomhet rundt seksuelle overgrep mot barn i institusjoner og under offentlige tiltak.

 

VG: Statsadvokaten vil ikke be om innsyn i overgrepsarkiv fordi sakene er for gamle.

vl.no: Biskopen på ryddetur til Trondheim.

Psykiater refser politikerne for å tie ihjel overgrep. Nå vil regjeringen innføre vandelsattest for tros- og livssynssamfunn, (VG).

(Politiet lot først saken ligge i fire måneder, men tok den opp da media skrev om den. Nå henlegges saken mot Müller.)

TV 2, VG.

Vårt Land,

VG: Den katolske kirken i Sverige skjulte overgrep.

Annonser

11 tanker om “Flere synder

 1. Olav Rune Ekeland Bastrum stiller avgjørende og viktige spørsmål:

  «Men da åpner et nytt spørsmål seg: Hva er det ved dette som tilsier at det ikke kunne gjøres opp i minnelighet mann og mann imellom? Hva er det ved dette som gjør at hver minste pikante detalj har kommet VG for øre og fått den djevelske konsekvens at Pollestad er blitt hengt ut som voldtekstmann for hele kongeriket med alt hva det innebærer? Hva er det ved dette som gjør at man har gått til VG og ikke til politiet hvis det virkelig var slik at det var voldtektsforsøk det er snakk om? Da er det ikke konspirasjonsteorier vi snakker om, men det helt åpenbare – at noen med velberådd hu har styrt dette psykodramaet frem mot det tragiske klimaks det har fått.»
  Både Voit og Pollestad er katolske prester – hvorfor ville de ikke heller ta et internt oppgjør ? Hvorfor er det så viktig for NOEN «å ta rotta» på Pollestad ?

 2. Selv om Pollestad nå ønsker å fortette som prest i Norge, ser vi at motstanden mot han er stor. Den katolske biskopen sier det ikke er aktuelt for Pollestad å virke som prest i Norge fordi han er en alt for stor belastning for kirken!? Den katolske presten Kirsebom mener Pollestad er paranoid!?
  Dette er en nyere form for heksejakt på personer som ikke passer inn i den katolske kirken i Norge. Der finnes det alt for mange mørkemenn som har misforstått Guds lære. De som graver en grav for andre, faller selv ned i den. De har jo lagt snubletråder for seg selv og den hele og fulle sannheten vil nok komme opp til overflaten før eller siden.

 3. Etter intervjuet på lørdag er jeg overbevist om at bekyldningene mot Pollestad er falske. Motivet var nok å få han ut av landet slik at det ble mere plass til andre som levde i hans skygge.
  Mannen er briljant, kunnskapsrik, belest og har sans for humor.
  Det gleder meg at han nå vil fortsette som prest i Norge – og den kirken kommer jeg til å besøke ofte!

 4. Etter intervjuet på lørdag er jeg overbevist om at Pollestad er utsatt for falske beskyldninger. Motivet var nok å få han ut av landet slik at det ble mere plass og oppmerksomhet til andre som levde i hans skygge.
  Mannen er briljant, kunnskapsrik og belest.
  Det gleder meg at han nå vil fortsette som prest i Norge – og den kirken kommer jeg til å besøke ofte!

 5. Behandlingen av Pollestad minner meg om Janet Jacsons brystvorte. Stakkars mann! Han er jo selve inkarnasjonen av livsglede, men saa er han kanskje ikke HELT «perfekt», da. Kanskje en sammenheng her? Selv har jeg alltid vaert glad i fyren (som jeg dog aldri har vekslet et ord med), og det er jeg fortsatt. Vi faar se naar stövet legger seg. Det kommer sikkert en interessant bok ut av dette, men den ville blitt enda mye mer interessant om Pollestad lot prestedrakten ligge og virkelig klemmer til og bretter ut i Se og Hör-stil. Det er vel grunnen til at han faar tilbud om aa fortsette naa, etter klar og offentlig forkynt beskjed fra höyeste hold her om at det ikke er bruk for hans tjenester i Den katolske kirken (i Norge?). Eller er alle anklagene behandlet grundig og paa nytt innad- og blitt pulverisert? Man kan saktens lure. Du kan selv forestille deg alt han kjenner til, husker og kan berette om i en eller annen form som fristilt etter tredve aars prestevirke. Han har i sin tid klemt paa selveste Johannes Paul II ogsaa, ikke bare sarte, unge Voith.

 6. Det er helt ufattelig at Den Katolske Kirke kan behandle pater Pollestad på en så nedverdigende måte som Kirken til nå har gjort. Intervjuet med Pollestad lørdag den 24. april gav et overbevisende inntrykk i konflikten mellom Pollestad og de som vil ham til «livs» som prest.

  Pollet stad hadde gode og tillitsvekkende svar på samtlige spørsmål. Bla. er det gjort et nummer av at Polestad delte hotellrom med Voit. Jeg har delt hotellrom med mange av mine gode venner. Og hva skjer inne indretten – samtlige idrettsutøvere deler hotellrom – av en årsak: Spare penger !!
  Jeg håper inderlig at Kikren – til tross for de reaksjonære støminger som velter inn – forstår at Pollestad er en kjemperessurs for Kirken.

 7. Etter å sett programmet «Fakta på lørdag» synest jeg Pater Pollestad er svært troverdig i sine uttalelser. For meg er dette voldtektsforsøket av en voksen mann på 23 år, som er et hode høyere enn Pollestad, litt for fantastisk til å være troverdig. Det ville ikke være særlig smart av Pollestad å forsøke å voldta en annen mann som er et helt hode høyere enn ham selv. Selv ikke en katolsk prest ville forsøke seg på et så umulig prosjekt.
  Det er ikke umulig at Reidar Voith kan ha en type paranoid virkelighetsoppfattelse av hele situasjonen. Dersom han er uten seksuell erfaring, så kan det være mulig at han ikke har det rette erfaringsgrunnlaget til å kunne tolke slike situasjoner på en riktig måte uten å tillegge dem egne fantasier.
  Og dersom dette skulle være tilfelle, hvorfor kunne da ikke denne voksne mannen på 23 år bare avvise hele tilnærmelsen ved å si at det ikke var av interesse? Dersom dette skulle være et voldtektsforsøk, hva med alle de kvinnene som daglig opplever tilsvarende henvedelser fra interesserte menn? Hvor mange millioner voldtektsforsøk skulle det bli i Norge pr år?
  Er denne saken havnet i pressen for å flytte fokus fra pedofili til homofili?

  Jeg håper at Den Katolske Kirke kan slutte med den maktkapen som føres mot mer liberale krefter som forstår at kondomer er med på å bremse utbredelsen av Aids. Ingen forventer noe annet enn at kirken er mot all seksuell kontakt utenfor ekteskapet, men når de «syndige» likevel har seksuell aktivitet utenfor ekteskapet, så kunne det være greit om de fikk anledning til å beskytte seg mot sykdommer.

 8. Blir så jævlig provosert «Foreldet» ? Sånne saker bør kunne bli gjenopptatt umiddelbart.. Men la de slippe unna. «Det er jo beskjeden resten av befolkningen får»

  Utrolig, skulle vært skambanket de pedo folka der!

 9. Beskyldninger om seksuelle overgrep er blitt et velkjent og alt for ofte benyttet våpen, dessverre.

  Og de falske anmeldelsene ødelegger for de som virkelig er blitt utsatt for overgrep.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *