Ulikhet for loven

Allerede før Riksadvokaten har vurdert om det skal reises tiltale for trygdebedrageri mot to tidligere topp-politikere, så er mistanken om forskjellsbehandling tilstede. I debatter i ulike medier har det florert med slik frykt og mistanker.

Stortingssalen. Fra stortingets nettsider.

Når man leser avisnotiser om «vanlige mennesker» som etterforskes og dømmes for trygdebedrageri, så vet man ikke hva som ligger til grunn for de etterforskningsskritt og vurderinger politi og påtalemyndighet har gjort.

Noen ganger forfølger de sakene, andre ganger henlegger de dem.

I tilfellet med stortingspolitikerne er det ikke godt å vite om loven er lik for høy og lav. Hvis tidligere stortingspolitikere, og fremdeles personer med makt og anseelse, slipper lettere unna enn andre, så brytes et grunnleggende prinsipp om likhet for loven.

(Oppdatert: Mer om likhet for loven, der politikere med og uten makt er innblandet.)

Det stortingsoppnevnte ekspertutvalget, ledet av jusprofessor Asbjørn Kjønstad, har allerede slått fast at seks av de 54 granskede stortingspensjonistene har fått for mye utbetalt. Tilsammen fikk de seks personene utbetalt 5,7 millioner for mye.

Kjønstad er professor i sosialrett. Også resten av ekspertutvalget var eksperter; innen pensjonsregelverk, revisjon og jus, og burde vite hva utvalget uttaler seg om. Det er altså slått fast at de seks ikke fylte kravene til å motta den pensjonen de mottok.

Allikevel er det nå kun to av de seks som muligens blir tiltalt. De andre som har mottatt pensjon de ikke oppfyller kravene for å få, slipper tiltale. I alle fall hvis Økokrims vurdering blir stående. Den vurderingen kan inneholde andre hensyn enn kun til loven.

Er det vanlig at også «småfisker» slipper like lett unna tiltale og straff for trygdejuks? Hvis ikke er mistanken om forskjellsbehandling begrunnet.

(Oppdatert: VG: Trygdeadvokat mener Økokrim burde forfulgt flere stortingspensjonister.)

[polldaddy poll=3078272]

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 18. april.

 1. Tips for å sikre deg mot gassuhell.
 2. De som gir alt.
 3. Maktmisbruk.
 4. Ikke til å tro på.
 5. Et skritt tilbake.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

13 tanker om “Ulikhet for loven

 1. Det er helt klart IKKE «likhet for loven» her i landet. Et av de grelleste eksemplene er nettopp denne pensjonssaken. Her er det jo til og med en debatt offentlig, og en bred (og muligens dyp) mediadekning.
  Og ALLIKEVEL ser flere ut til å slippe unna…..

  Gjennom kontakt med endel andre mer eller mindre «offentlige» personer («kjendiser») opplever man ofte, når de blir satt «i samme bås» som andre «ikke-kjendiser», og ikke får noen ekstra fordeler:
  «Vet du ikke hvem jeg ER…?»
  De er vant til å «få noe ekstra»; slippe unna køen, få noe gratis «på kjøpet» osv osv.
  Jeg tror vi alle må slutte å bukke, neie og skrape for slike uanz; de er jo egentlig ikke «bedre mennesker», og mere verd enn andre…. ikke sant?

 2. Forsvarer ikke Stangeland og Talleraas men hvorfor skal
  Bruntland,Torbjørnsen,Gustavsen ,Bondevik med 50-60
  slippe fri.Må være partiboken som er den rette.
  Bondevik fordi han har vært Statsminister.
  Vi dødlige hadde blitt fengslet viss vi i god
  tro tatt i mot 50000 kr.Viser det er forskjell på
  Jørgen Hattemaker og Kong Salomo i dette landet.

  JILL

 3. Bondevik tok selv kontakt for å høre om reglene, så han er litt unnskyldt..og han betalte tilbake da det flere måneder senere viste seg at han hadde fått feil beskjed. Men jeg skulle ønske at politikerne nå endret lover og regler litt ang oss vanlig dødelige og NAV, for NAV anmelder alle som har fått en viss sum for mye, og det selv om NAV selv har gjort tabben og brukeren ikke hadde noen grunn til å tro at det ikke var korrekt beløp. Har du fått 30 tusen for mye, skal du i fengsel.

  Det er en viss forskjell på å svindle med overlegg og på feil begått av NAV, eller feil begått fordi regler ikke ble forstått. Men her behandles alt likt. Uhørt! og saken mot politikerne blir vel henlagt, eller ender med krav om noe tilbakebetaling, jeg har ingen tro på fengsel. Hvorfor slipper noen av dem unna, mens et par skal forfølges?

 4. Selvsagt kommer disse unna bedrageri.
  Det er bare uføre og pensjonister som får trøbbel om de tjener noen hundrelapper for mye.

 5. Er jo helt utrolig at ikke alle blir tatt her slik vi vanlig dødlige blir hvis slikt hadde skjedd oss.
  Kan ikke skjønne at de slipper unna .
  Er påtalemyndighetene korrupte hele gjengen.

  Nei behandl alle likt slik som resten av befolkningen blir.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *