Norske flagg er krenkende

Oppdatert 22. juli. Norsk flagg kan ikke aksepteres av muslimer. -Flagg med kors er et hån mot Allah, ifølge muslimske ledere. (Vårt Land).

– – –

Flagg med kors er krenkende og kan ikke benyttes i det offentlige rom. Det blir resultatet dersom en dom fra den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i november 2009 blir stående.

Det var en italiensk kvinne som brakte saken inn for EMD. Hun klagde på at skolen til barna hennes nektet å fjerne krusifikser med kors fra klasserommene. (Vårt Land).

Nå har 37 jusprofessorer og 32 medlemmer i Europaparlamentet levert et klageskrift på 42 punkter for å få opphevet dommen, som skal opp i menneskerettsdomstolens appellinstans Storkammeret.

I følge den danske avisen Kristeligt Dagblad er det 17 land under Europarådet som har religiøse symboler i sine nasjonalflagg. (NB: VG hevder det vil ramme 20 lands flagg.) Av disse er alle de nordiske lands flagg som har korstegn i flagget. Disse vil bli erklært å være krenkende overfor mennesker med annet religiøst syn dersom Storkammeret bekrefter dommen.

Kanskje vi må finne et nytt flagg da, som ikke krenker de som lar seg krenke av å se et kors?

Kanskje kan forslaget som daværende bergråd P. Petersen leverte inn 2. mai 1836, hvor sabler/sverd har en mer fremtredende rolle, være akseptabelt for de som ikke liker kors?

Noen vil kanskje ha andre farger samtidig. En som noen ikke liker å se bilder av hadde visstnok grønn som yndlingsfarge.

Flaggforslag fra bergråd Petersen

Vårt nåværende flagg ble forøvrig vedtatt etter flere tiår med flaggstrid. Forslaget ble levert av stortingsrepresentant Fredrik Meltzer (fra Bergen) 4. mai 1821. Samme år ble det vedtatt som norsk handelsflagg. (Mer: Nettavisen: Dette kunne vært Norges flagg.)

Som nasjonalflagg ble det imidlertid ikke endelig vedtatt før tredje gangs vedtak av flaggloven i 1898, og 15. desember 1899 ble det rene flagget for første gang heist ved det norske storting.

[polldaddy poll=3326701]

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 10. juni.

 1. Beklager, livet DITT er ikke mer verdt.
 2. Ut av hulen.
 3. Skal alle få ha førerkort.
 4. Streiken snart over.
 5. Muhammedbilder vanlig i muslimske land.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

Stortinget: Historikk, flaggloven.  UD: Norges flagg.

– – –

Vårt Land: Tusenvis støtter korset i flagget.

Vårt Land: Advarer mot korstog for krusifiks.  TV 2: Strasbourg-dom truer korset i det norske flagget. VG: Jurist avviser at det norske flagget er truet.  Vårt Land: Høybråten advarer mot «ekstremsekulært vanvidd».  VG: Dagfinn Høybråten: -Skremmende at tanken i det hele tatt reises.  Vårt Land: Danmark: -Dansk Folkeparti vil sikre flagget med kors.  Vårt Land: Jusprofessorer: Krusifiksdom truer flagg med kors.

24 tanker om “Norske flagg er krenkende

 1. For min del synes jeg det faktisk er bra og nyttig med religiøse symboler i flagget. Det forteller meg hva slags grunnprinsipper samfunnet er bygget på, uten å lese mye om landet. En halvmåne, davidsstjerne eller kors, for meg er dette kun til hjelp. Hvorfor må alle se på problemene først??
  Tviler på at dette kommer gjennom, i hvertfall ikke før EU setter seg ned og bestemmer seg for å droppe alle nasjonalflaggene …

 2. Det er vel ingen som oensker seg en «vaepna revvolusjon» (ikke en slik AKP-ml droemte om).
  Det norske flagget er «Hugget i granitt», og vil forbli som det er i noen tiaar til. Da kommer problemene….

 3. Kommer aldri til å skje. Da ville hoder ha rullet ganske raskt. Jeg ville ofret livet for å redde oss fra frarøving av vår identitet. Dette er bare VG som prøver å provosere.

 4. Den eller de som har kommet forslaget om å bytte flagget må jo være idiot/er og naive fjott………..ikke mer å si om den/disse idiotene.

 5. Det er klart at det norske flagget er anstødelig og ikke vil bli akseptert i lengden. Korset er imidlertid ikke noe problem for muslimer som altid sier «fred være med ham» når Jesus’ navn blir nevnt. For dem er Jesus en høyt respektert profet.

  Problemene ligger et helt annet sted: Hos jøderne, som sogar forsøker å unngå korset i matematiske beregninger! Ifølge Talmud «straffes» Jesus i kokende ekskrementer!

  Så når korset en dag skiftes ut blir det nok med en Menorah. I USA er det en klar tendens til å skifte ut kristne med jødiske symboler og vi står sikkert for tur hvis ikke vi kjemper for identiteten vår.

  • Det ser ut til at du er lykkelig uvitende om jødedommen, jødene går og venter på jesus tilbakekomst ennå, da er det naturlig at de ikke har ett kors i flagget, kristne får i dag være i fred i israel, det er masse kristne pilegrimer som valfarter til israel i de jødiske høytidene, du trenger ikke være redd for at vi som ett land fullt av antisemitter kommer til å få jødiske symboler i flagget. Så slapp av.Jeg syntes synd på de muslimene som antar at jesus er profet, han er vår frelser og ingen kommer til himmelen uten at de tar i mot jesus som sin personlige frelser. Joh:3,16

 6. Lykke til til det politiske partiet som prøver å endre flagget. Det pariet kommer til å bli dømt til å få under 2% av alle stemmene i flere tiår fremover 🙂

 7. Når jeg ser på flagget vårt ser jeg et symbol på unionsoppløsningen med Danmark, vår kamp mot tyskerne under annen verdenskrig og et symbol på vår frihet og vårt demokrati. At det er et kors der bryr meg lite selv om jeg er en ateist selv da vi tross alt er et land tuftet på kristen-humanistiske tradisjoner. Nei, la oss få beholde vårt flagg, ingen har rett til å fortelle oss hvilket flagg vi skal eller ikke skal ha!

 8. Vås, flagget vårt inneholder ikke noe kors. Det har det ikke gjort siden 1800 tallet da flagget ble lagt ned.. Om noe symboliserer restene av det gamle korsflagget at kristendommen er lagt død i Norge, heldigvis..

  • 37 jusprofessorer, 32 representanter i Europaparlamentet og endel andre viser til at nasjonalflagg med religiøse symboler, som kors kan rammes av «krusifiksdommen», om den blir stående. Av flaggene med kors, som er i faresonen, er det norske. Selv om du mener det ikke er noe kors der, ser noen andre det.

   Man kan mene man har så mye rett man vil. Til slutt blir det en juridisk avgjørelse om det er et kors og om det eventuelt er krenkende.

  • hva har det med saken å gjøre??? «Flagget inneholder ikke noe kors». Er du så potte tett og fullstendig ryggradsløs at du går i skyttegraven og prøver å påstå at det ikke er et kors? Du kan bare gå og legge deg igjen for du har ikke skjønt det.

   Slik er situasjonen: Ja, det er et kors og nei norge bytter selvsagt ikke ut flagget. Det står til evig tid 🙂

 9. Neida, det er aldeles logisk at flagget nå utfordres. Det er en logisk konsekvens av det kontraintuitive begrepet «retten til ikke å bli fornærmet», som Sandberg faktisk korrekt påpeker; en trussel mot ytringsfriheten.

  Om man virkelig mener alvor med begrepet «retten til ikke å bli fornærmet» får man virkelig problemer, fordi, logisk, kan faktisk hevdes at man fornærmest av at det finnes utlendinger i Norge, man fornærmes av at de krenker vår ytringsfrihet osv. Og hvordan tenker man seg å avgjøre et slikt spm? Skal man begynne å måle hvem som er mest fornærmet?

  Netopp pga denne forståelsens uoverkommelige praktiske problemer («retten til ikke å bli fornæret») er begrepet kontraintuitivt. Det var vel komikeren Rowan Atkinson som først formulerte at retten til å krenke veier tyngre enn retten til ikke å bli fornærmet.

  Det finnes ingen måte å sikre seg mot at ingen blir fornærmet, uansett hva man gjør. Kjekt er imidlertid at denne kontraintuitive forståelsen nå for alvor utfordres. Mer utrolig er at det har tatt så lang tid for folk å se konsekvensene av disse rørete begrepene.

 10. Personlig har jeg aldri betraktet korset i flagget som et religiøst symbol, et krusifiks som hele saken startet med derimot….! Grunnen har nok noe med orienteringen til korset i flagget å gjøre.

  Korset i flagget har kulturhistorisk verdi, tviler på at folk flest får religiøse assosiasjoner av det, så det bør beholdes som det er i dag. Selv når alle innbyggerne her i landet har vokst fra overtroen bør flagget bestå.

 11. Jeg kommer til å bruke det norske flagget slik det er den dag i dag, uansett om den eventuelt blir forandret.
  Om det norske flagget er så krenkende for andre land, får dem heller se en annen vei.
  Makan til sveklinger som ikke klarer å respektere hva andre land «står» for..

  • Jc (11. juni, 2010 kl. 14:12):

   “Jeg kommer til å bruke det norske flagget slik det er den dag i dag, uansett om den eventuelt blir forandret.”

   Jeg også, inntil videre – fram til straffene blir for strenge.

   “Om det norske flagget er så krenkende for andre land, får dem heller se en annen vei.”

   Krenkende for andre land? Hadde det bare vært så enkelt…

   Dette handler vel om fremmede som (av en eller annen grunn) bor her i landet (eller andre land med korsflagg), som misliker eller hater kristne symboler.

   Hvilke fremmede det er snakk om sier seg vel selv: Formodentlig, i de aller fleste tilfellene; muslimer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *