Barn i trafikken

Oppdatert : VG avslører tabloidjournalistintelligens: «Spenn beltet – denne uka er det storkontroll». (Belte er visst noe man bruker for ikke å få bot?)

– – –

Hvert år må nye kull med førerkortinnehavere og en del «voksne» trafikanter gis voksenopplæring i å overholde helt elementære trafikkregler. Også rundt skoler.

(Oppdatert: 177 forelegg og 13 anmeldelser under «Aksjon skolestart» bare i Oslo, VG. Verste tilfelle: 20-årig mann tatt i 86 km/t i 40-sone ved skole.

Mer omfattende kontroller i Sverige. 10 000 fartsovertredere tatt i forbindelse med skolestart. For høy fart rundt skoler er et kjempeproblem, uttaler administrerende direktør,  i trafikksikkerhetsorganisasjonen NTF.)

Det hjelper ikke å kun lære opp barna. Enkelte voksne med førerkort trenger bare litt opplæring og påminnelser.

Andre førerkortinnehavere er ikke mottagelige for denslags. De trenger kontroller og straffereaksjoner. (Flere mister førerkortet for trafikkfarlig adferd, VG.)

Til og med enkelte foreldre, som nettopp har satt av egne barn på skolen, kan vise lav aktsomhet overfor andres barn eller trafikkregler på stedet, og få en vekker av UP.

Bilde fra Trygg Trafikks kampanje Trygg skolestart.

Små barn kan være impulsive og uforutsigbare når de ferdes i trafikken. En seksåring kan tro at bilen klarer å stoppe momentant når føreren ser en hindring.

Mer: Hva kjennetegner de yngste barna som trafikanter. Trygg skolevei, Helsedirektoratet.

Tenk om bilister også hadde vært så uvitende? Da kunne jo noen bilister for eksempel tro at det er greit å kjøre i for eksempel 89 km/t i 40-sone. Man har da både øyne og bremser og er en dyktig bilfører. Og dessuten skal fotgjengerne holde seg godt utenfor veibanen, ikke sant?

Her er enkle fysiske fakta som muligens kan gi noen noe å tenke på:

Du holder fartsgrensen i 50-sonen og klarer akkurat å stanse for et barn som plutselig løper ut i veien.
Hadde du kjørt i 70 km/t ville du ha kjørt på  barnet med en hastighet på 60 km/t.

Det vil trolig ikke barnet overleve.

-Foreldrene må passe bedre på barna sine så de ikke løper ut i veien, sier du? Hva med ditt ansvar som trafikant og førerkortinnehaver?

I tillegg kan bilen din bli griset til. Fremdeles ikke skremt? OK. Da kommer kanskje det som gjør mest inntrykk: Du kan miste lappen også! (Jævla kommunistland, ikke sant?)

Du holder fartsgrensen i 30-sonen og klarer akkurat å stanse for en oppdukkende hindring. For eksempel et barn som plutselig skal over veien.
Hadde du kjørt i 50 km/t ville du hatt samme fart, 50 km/t, i det du treffer barnet.
Det tilsvarer et fall fra 3. etasje.

Bilde fra NAFs kampanje Trygg skolevei.

Du holder fartsgrensen i 90-sonen og klarer akkurat å stanse for en hindring. For eksempel et dyr som plutselig er i veibanen. (TV 2VG: Alvorlig skadd etter å trolig ha manøvrert unna dyrepåkjørsel.)
Hadde du kjørt i 110 km/t ville du ha truffet hindringen med en fart på 74 km/t.
Det tilsvarer et fall fra 7. etasje.

Du holder fartsgrensen i 80-sonen og klarer akkurat å stanse.
Hadde du kjørt i 100 km/t ville du ha kollidert i 70 km/t.
Det tilsvarer et fall fra 6. etasje.

Du holder fartsgrensen i 70-sonen og klarer akkurat å stanse.
Hadde du kjørt i 90 km/t ville du ha kollidert i 67 km/t.
Det tilsvarer et fall fra 5. etasje.

Du holder fartsgrensen i 60-sonen og klarer akkurat å stanse.
Hadde du kjørt i 80 km/t ville du ha kollidert i 63 km/t.
Det tilsvarer et fall fra 4. etasje.

Synes du for mange, som ikke burde hatt det, har fått førerkort i Norge?

 

[polldaddy poll=3555501]

Flere innlegg om trafikksikkerhet:


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer om trafikksikkerhet og trafikkulykker:

DN: 10 000 fortkörare fast på en vecka.

VG: Tolvåring alvorlig skadet i sammenstøt mellom sykkel og bil. Kvernabekkvegen, Bergen, Hordaland. TV 2, VG: En omkommet og fem alvorlig skadd i frontkollisjon mellom to personbiler. Fylkesvei 33, Nordre Land, Oppland. VG: Sjåfør i bergingsbil ble kjørt ihjel av semitrailer under bergingsoppdrag. VG: 17-åring kritisk skadd etter MC-velt. Damgårdstunnelen, Bergen, Hordaland. VG: -Den burmesiske sjåføren uten norsk førerkort er siktet for brudd på Vegtrafikkoovens §3 (aktsomhet). VG: Sjåføren: -Jeg satte bilen i fri, så trillet den i sjøen. VG: Tre barn livstruende skadet. Sjåføren mistenkes for uaktsom kjøring. Har ikke norsk førerkort. Uavklart om han har utenlandsk førerkort. VG: 18-årig jente kjørte på 23-åring som ble slept videre. Sjåføren måtte stanses av vitner. TV 2: 19-åring drakk en flaske whisky før kjøreturen. TV 2: Motorsyklist stakk fra UP i over 200 km/t, men  til ingen nytte. Midtre Gauldal i Sør-Trøndelag.

Hvem er flinkest til å ta hensyn til andre i trafikken? Mange mener i alle fall at de er flinkere enn andre til å kjøre. (VG.)

Annonser

18 tanker om “Barn i trafikken

 1. 10 års førerkortet som du snakker om er bare en fornying av lappen. dette fordi bildet av innehaver skal ligne så det får an å wse hvem det er i en kontroll.

  det blir ingen ny prøve eller oppkjøring……..

 2. «Flere er ikke klar over maksfarten med tilhenger »

  Flere enn….hva?

  Vil ellers minne befolkningen på at mennesker døde under steinalderen også. I motsettningen til mammuten (og økt kunnskap om farlig /ufarlig sopp) så har bilen kommet for å bli.
  Like greit å innfinne seg med det først som sist.

 3. @Julie Wahl: Noe av problemet der ute er at 90% av norske sjåfører mener de er bedre sjåfører enn gjennomsnittet. Som uerfaren sjåfør har du nødvendigvis et annerledes kjøremønster, både på positive og negative måter. På den positive siden har du sannsynligvis ikke utviklet blinklysallergi og du tar antakelig også tilstrekkelig hensyn til andre trafikanter. På den negative siden så mangler du erfaring med å «lese» trafikkbildet og se hva som kommer til å skje 10-15 sekunder fremover i mer komplekse kryss med flere felt osv.

  Etterhvert som du lærer å ubevisst lese trafikkbildet så kommer du til å slutte å konsentrere deg om å gjøre ting riktig, da er det lett å begynne å sitte i egne tanker og slurve med blinklys, tilpasning av hastighet mm.

  Det som etter min mening skiller gode fra dårlige sjåfører er evnen og viljen til å ta seg selv i nakken og faktisk FØLGE MED i trafikken istedet for å sitte og halvsove, spise, skravle, høre på musikk eller snuse etter kjøttkakene som står hjemme og venter.

 4. Det syndes mot alle trafikkreglene, egentlig.
  Høy fart langs skolevei eller i testtbebyggelse medfører en ekstra risiko.

  Ute i trafikken syndes det kontinuerlig. Jeg har resit endel steder omkring i Norges land, og en litt snodig observasjon er at sammenlikner man Asker/Bærum/Oslo med resten av landet, så er resten av landet VESENTLIG mer lovlydige. På det sentrale Østlandet bruker eksempelv vis 1 av 5 retningslys ihht reglene.
  Andre steder er det litt under 4 av 5 som bruker det riktig.

  Jeg tror stort sett er årsaket av holdningen til hver og enkelt. Jeg påstår at 99% av motorvognførere har greid å gjennomføre minst 7 av årene på grunnskolenivå, og da har de fått med seg det vesentligste under førerkortopplæringen.
  –PK–

 5. Er det slik at drosje sjåfører har opphevet de fysiske lover?
  Eller er det jeg som har misforstått? De er fritatt for å bruke bilbelte er de ikke?
  Om de er det, hvorfor er de det? Noen som kan svare på det? Forhåpentligvis en drosje sjåfør 😀

  • Drosjesjåfører var tidligere fritatt fra kravet til å bruke bilbelte. Begrunnelsen var opprinnelig, da bilbelteforskriften ble innført i 1979, at de måtte mye ut og inn av bilen.
   Senere har mye endret seg. Både trafikkbildet og kunnskap om beltebruk.

   Etterhvert ble argumentet for fritak for drosjesjåfører mer begrunnet i fare for overfall, ran og voldelige passasjerer. (Begrunnelsen for å ikke sikre seg var altså frykt for at det skulle svekke egen sikkerhet!)

   Dette fritaket er det nå slutt på. Fra 1. november 2008 må også drosjesjåfører bruke bilbelte. Se brev fra Samferdselsdepartementet til Norges Taxiforbund her.

   Forskrift om bruk av bilbelte mv. §1- 3. d– gir fremdeles mulighet for unntak «under kjøring i lav hastighet der vedkommende med korte mellomrom må forlate sin plass, så som under utdeling av post eller aviser, eller ved renovasjonsarbeid eller lignende».

   Selvfølgelig er det allikevel lov til å bruke belte også for de som kan få fritak.

 6. Jeg begynner straks det andre året med øveseskjøring, og føler nesten allerede at jeg er flinkere til å kjøre enn mange andre som har lappen, selv om det er over et år til jeg får lappen selv.

  Siden jeg kjører omtrent hver dag, ser jeg også mye rart. Spesielt på E18, hovedveien fra stedet der jeg bor. Jeg holder fartsgrensen, som er 90km/t, og blir kjørt forbi hver eneste gang jeg kjører der, oftest av svensker som skal hjem. Noen kjører forbi alt og alle, og kjører sikkert i 120 – 130km/t – i 90 sonen.
  Jeg må spørre meg selv – hvorfor? Har man virkelig så dårlig tid? Er det så forjævli å ligge bak andre biler at man må kjøre forbi alle sammen? Og ikke minst; kjører de fleste forbi meg bare fordi jeg har en L i bakruta?
  Er det virkelig så fælt at en som øvelseskjører ligger foran deg i veien? For herregud, tenk om vi kjører saktere enn 100km/t!

  Og hvor er alle fartskontrollene?? Jeg har bare møtt på én fartskontroll på det året jeg har kjørt. Jeg kunne gjerne ha møtt på flere, spesielt på E18 strekningen mellom Ørje og Lundeby, der jeg møter på de verste råkjørerne.

  Det er ikke bare unge ræggere som kjører fort. Nei, det er alt fra de som ikke har fått lappen ennå, til de som har hatt lappen i flere tiår. Foreldre, besteforeldre, svensker, norsker. Alt. Og mange av de som kjører ute på veien akkurat nå skulle ha blitt tatt i fra lappen – for lengst.

 7. Forby kasko-forsikring sånn at folk blir økonomisk ansvarlig for egne handlinger i trafikken. Altfor mange driter i hvem eller hva de sneier borti siden forsikringsselskapet ordner opp uansett.

  Videre bør alle som får to prikker eller mer i førerkortet automatisk pålegges en ukes arbeid ved en behandlingsinstitusjon for trafikkskadde. La dem møte alle de andre som også mente de var verdensmestre i trafikken.

  Ideellt sett kunne en se for seg IQ-test for å få førerkort, men vi har dessverre ikke kollektivtilbud som er godt nok utbygget for å kunne håndtere konsekvensene.

 8. Nå tror jeg vi skal roe helt ned selvdigginga her. Det er så si aldri kontroller etter skole veier. For det syns tydligvis ikke UP er kult. For er ikke spess mange gutter i aldren 18-25 (værstingene) som dropper av de små snørrhasaene. For er jo ikke artig, å skrive om karriere kvinnen på 28 som holdt en 80 i 50 sona, for å slippe av barnet i skolen.
  Hvor mange barn ser du leiker etter en Europa vei ? Skal helst ikke være noen, men dårlig foreldre har gjort det slik at, leike i vei det er lov.

 9. Som mann ser på fartstabbelen som er lagt ut her så er det viktig å holde god fart for å ta livet av ungen på en rask og human måte.

  Kjører du på ungen i 30-40 vill den lide og da vil jeg anbefale en fart på rundt 80-90 det burde være akkurat passe:P

 10. Jeg kjørte fra Kristiansand til Oslo her forleden og passerte ikke mindre enn 3 kontroller (i riktig hastighet) Skulle tro at det ikke er kriminalitet lenger i Norge, og hvorfor skal disse politimennene tjene mere enn parkeringsvakter?

  Etter som jeg forstår så tar de helst eldre mennesker som er uoppmerksomme. Ønsker vi det slik?

  Trafikksikkerhet går på holdninger, de fleste har ferdighet nok til å greie seg, men det svikter hos de unge når det gjelderm for eksempel, å tiolpasse farten etter forholdene. Trafikkopplæring er big buisiness, og når man blander sikkerhet og økonomi får man slike tilstander som man, for eksempel har på Gardermoen, der man må gå gjennom sikkerhetskontrollen selv om man er i transit, og kontrollantene, som etter mange år har samlet inn hundrevis av slike kniver som du får ombord i flyet, har antagelig avverget 0 flykapringer.

  Penger brukt på feil måte er tragisk, spesielt når det dreier seg om noe så viktig som trafikksikkerhet.

 11. jeg har krasjet med en bil i et skole veien , og min bil send til bilopphygerie men jeg har blitt skydlig , mens den andre siden sagt i retten at jeg har kjørte hlet normalt i farten og plutselig jeg har snu ratten på ham , og politie i tromsø brukte noen misbrukere i retten påstanden var jeg har gjort den med vilje slik at jeg skal få penger fra forsikringen ,

 12. 2 dager med kontroll langs skoleveier i året.
  Resten av året, hvor er politiet da?

  Kjørt bil i 8 år nå. Har laserkontoll 1 gang, og blitt stoppet i blåsekontroll 1 gang. Hmmm.

  Kanskje vi som kjører de veien jeg bruker er så flinke.. Eeeeeh.

 13. Lurer litt på om farsgrensen eller det å ikke kjøre på et barn er viktigst for deg. Av eksemplene ser det ut som du tror at fartsgrensen er avgjørende for om du klarer å stoppe. Hjelper jo lite om du holder fartsgrensen hvis du ikke ser barnet fordi du nistirrer på speedometeret. Det sekundet det tar fra du ser ned til du ser opp igjen er også nok til at du ikke klarer å stoppe. Føre å sikt påvirker også like mye.
  Så det viktigste er å få vekk mobilene å ha huet med seg. Har man det ender du uansett ikke med å kjøre 89 i 40 sone, men kanskje 50 en sen lys sommerkveld uten folk ute og 30 en mørk vintermorgen rundt skolestart.

  • Hvis du virkelig lurer på om jeg anbefaler å låse øynene til speedometeret og gi blaffen i trafikkmiljøet, og ønsker å finne svar, så kan du sjekke en del andre innlegg jeg har skrevet om trafikksikkerhet. Trykk for eksempel på stikkordene «trafikksikkerhet» eller «førerkort». Det vil forhåpentligvis være oppklarende.

   Har vel i et par innlegg nevnt hovedregelen for all trafikk som innebærer å ferdes hensynsfullt og aktsomt og ta hensyn til andre som oppholder seg langs veien. I min forståelse betyr det noe helt annet enn å «nistirre på speedometeret».

   Forøvrig: De som har behov for å nistirre på speedometeret for å klare å holde fartsgrenser er en fare i trafikken og burde ikke ha førerkort. De burde heller ta buss eller få en sjåfør som mestrer det sosiale samspillet i trafikken til å kjøre seg.

 14. Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal svare på om det er for lett å få førerkort. For det er vel egentlig ikke det. Men, eldre i trafikken må jo stadig inn til kontroller for å beholde lappen. Hvorfor ikke ha slike kontroller for alle en gang iblandt, liksom for å friske opp kunnskapen. For jada, du kan kjøre bil, men jeg er ikke helt sikker på om du faktisk kan det. For det er forskjell på kan og kan..

  • Det kommer snart. EU har for lengst innført 10 års «levetid» på førerkort. Det samme skal nå innføres i norge. Hadde det ikke vært for at staten tjener penger på dette, så hadde det nok ikke blitt innført.

   Litt pussig at tiltak som koster penger (legge gjennomfartsveg og skoler adskilt) ikke skjer, men straks staten kan avgiftsbelegge noe som skal øke trafikksikkerheten, DA skjer det fort.

   Så forresten under skoleaksjonen 2009, da kom det frem at over 90% av de som ble tatt i kontrollen, var foreldre som hadde satt av sine barn på skolen. Da er det brått ikke så viktig med andres barn.

   Det største problemet i trafikken er at det er så forbanna mange egoister der, som ikke skjønner at blinklys er til for at andre skal se hvor du skal. Å slippe frem en annen bil, vil «koste deg» 5 – 10 sekunder, kortere tid enn du bruker å fomle etter nøkkelen når du skal inn i leiligheten eller bilen. Om alle i trafikken begynte å bruke blinklys (jeg har t.o.m. sett et par audier som har hatt fungerende blinklys), så ville snitthastigheten gått OPP, ettersom andre da hadde sluppet å stoppe helt i bl.a. rundkjøringer for en ikke er sikker på hvor noen biler skal eller om bilen som kommer i god fart og har vikeplikt har tenkt å stoppe, før de bråbremser like før krysset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *