Gjør som vi sier – ikke som vi gjør!

Mange av våre fremste folkevalgte vet å tuske til seg fordeler og frynsegoder.

Når korrupsjonseksperter uttaler at enkelte handlinger kan være over grensen til straffbar grov korrupsjon, uten at våre fremste folkevalgte viser spesielt stor forståelse og anger, gir dette en signaleffekt. Man kan kanskje prøve å feie slike ting under teppet, men slike politikere skaper politikerforakt. Deres motto ser ut til å kunne være: «Gjør som vi sier, ikke som vi gjør.»

Gaveavsløringene hos mange ministre er en del av dette.

 • VG: Liv Signe Navarsete brøt reglene politikerne har vedtatt for å registrere gaver og økonomiske ytelser.
 • Navarsete kunne fått sparken om hun hadde gjort tilsvarende i en privat bedrift.

En annen sak er politikeren som har mottatt en gratis garasje til en verdi av 220 000,- kroner fra en utbygger.

Faksimile VG.

En politiker som har vært sentral i en politisk prosess, for eksempel der en utbygger får bygge mer enn opprinnelig foreliggende plan for området, burde være ytterst påpasselig med å ikke ha forbindelser med utbyggeren hvor vedkommende kan sette seg i en situasjon der noen kan mistenke rolleblanding eller mulig korrupsjon.

Dette dreier seg ikke om politiet klarer å bevise korrupsjon eller ikke.

Faksimile Dagbladet.

Det er ikke lenge siden flere politimestre varslet at de ikke ville prioritere saker med økonomisk kriminalitet. Blant annet fordi de mener å ikke ha ressurser og kompetanse. Politimester i Sør-Trøndelag, Nils Kristian Mo, kan, ut fra hva han selv skriver, oppfattes slik at han ikke vil etterforske anmeldelser om økonomisk kriminalitet fra andre enn skatteetaten og tolletaten. (Dagbladet).

Det kan bety at:

 • snyter du staten for en  tusenlapp i toll, har politiet ressurser og kompetanse til å ta deg,
 • men snyter en utbygger mange kjøpere for hundretusenvis av kroner, kanskje for å delfinansiere smøring av enkelte medhjelpere, så vil ikke politiet prioritere saken. Dem om det.

Tillit til politikere dreier seg imidlertid om mer enn hva som eventuelt står på rullebladet.

Det dreier seg om tillit til vurderingsevnen og evne til å avveie når ulike hensyn kolliderer.

Mer:

Vil vi ha politikere som ser ut til å tenke på seg selv straks anledningen er der, eller er det naturlig å forvente at ledende politikere, som lever av tillit, har evne til å legge bånd på sin egen oppførsel i større grad enn «mannen i gata»?

 

[polldaddy poll=3716937]

Mer om politikere og «snusk»:

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Oppdatert 7. oktober: En ting er hva man sier. Noe annet er hva man gjør.

FrP-pensjonist Carl I. Hagen refser eget parti for å kutte eldreomsorg i kommuner der de har fått maktposisjoner. (TV 2.)

Ser ut til at Hagen som eldregeneral har en fri rolle og fortsatt velgerteft, mens stortingsrepresentant, helsepolitisk talsmann og nestleder Per Arne Olsen, som omtales i dette blogginnlegget, skal spille en ansvarlig rolle. Ikke alle lykkes like godt i sin rolle som Hagen.

– – – – –

Mer:

VG: Kraftselskapene sier de tar selvkritikk for å ha gitt ulovlige pengegaver til Senterpartiet. Måling i VG: Tilliten til statsrådene stuper. VG: Forsvarsansatte forundret over hvordan statsråder og militære ledere opptrer ved å motta gaver i Afghanistan. VG: Tollerne på inspeksjon i UD. Gaver er ikke blitt tolldeklarert, slik politikerne har bestemt all andre skal gjøre. -En svikt i rutinene, sier UD. TV 2: SV-topp dømt for bedrageri og dokumentfalsk. VG: Senterpartitopper slår ring rundt Liv Signe Navarsete. Hevder «god tro» er frifinnende i slike tilfeller. (Vi får se når lignende saker som gjelder andre dukker opp.) TV 2: Støre leverer tilbake gavene. VG: SP-nestleder Trygve Slagsvold Vedum dro to ganger på lobbytur, betalt av firma. TV 2: Her er statsminister Jens Stoltenbergs gaveliste.

– – –

Et apropos 28. september. Flere samfunnstopper som lever på skattebetalerne kan si: «Gjør som vi sier- ikke som vi gjør.» – TV 2, VL: Kronprinsen åpnet miljøkonferanse mens bilen gikk på tomgang.

Oppdatert 16. september.

 • Statsråd Terje Riis-Johansen må svare for stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité. Komiteleder Anders Anundsen (FrP) har innkalt til hastemøte.
 • Fra ille til verre. Mistanker om korrupsjon rundt pengegaver fra kraftselskap til Senterpartiet. Fikk avslag to ganger, men etter en halv million i gave til det nå  pengetrengende SP fikk kraftselskapet konsesjon fra det SP-styrte departementet.
 • VG: Høyres Per Kristian Foss ber lokalpolitikerne i kommunene som eier kraftselskapene om å granske ulovlige gaver til Senterpartiet.

PS: Oppdatert 6. september:

Er alle kort kommet på bordet om forbindelsene mellom ordfører i Lyngen, Hans Karlsen, og utbygger Odd Steinar Høyvik/ Høyvik transport?

Har i tilfelle ordføreren gått ut over sitt kompetanseområde, eventuelt hvorfor? Eller er dette en misforståelse, der velgeren oppfattet en ting, mens politikeren mener å ha sagt noe annet? VG: Ulovlig byggearbeid kan ha forårsaket raset i Lyngen.

Annonser

19 tanker om “Gjør som vi sier – ikke som vi gjør!

 1. Kronprinsen er i ferd med å skyte seg i hodet. Hans politiske kontakter til AP/SV svekker rollen som samlende symbol for Norge.

  Kong Olav ville aldri finne på å engasjere seg i så tvilsomme saker som klima-debatten og lefle rundt med sosialister/kommunister. Snart ser vi vel Haakon og Mette-Marit på halleluja-møter med Erik Solheom og kristin Halvorsen……det er på tide med en ralitetsjekk for kongehuset.

  Enten er de kongelige og representerer HELE Norge – eller de kan melde seg inn i SV/AP og abdisere før Harald går bort !

 2. Når skal alle naive idioter i dette landet lære at politikere er GRISKE, MAKTSYKE, FRIMURERE som kun meler sin egen kake. Du blir ikke politiker for at du er klok. Men kun for du er maktsyk nok til og slikke andres «kaneløye». Flerpartidemokratiet er kun skapt for og føre stemmekveget bak lyset. Virkeligheten viser seg etterhvert…

 3. Sparke hele hopperennet. om Ola Nordmann hadde prøvd på å snike seg unna snakker vi hjemløs fordi staten hadde satt krav på alt. Er ingenting formildende her. Det er tragisk.

  Evt så kan vi vel gjøre som har blitt gjort med tanke på å melde in boa. Del alt på 5,5, og send inn. Må vel være lov nå som en eller annen politiker synes det var en grei måte å gjøre det på.

  Det er regjeringen det er snakk om, er det ikke? Ikke en barnehage?

 4. Journalistene graver og graver og gnager og gnager….vedder på politikerne er drittlei..*flirer*
  Til pass for dem uansett, for de ser at de ikke kan lage noen regler for folket og helt andre for seg selv..får være måte på. De har jaggu goder nok fra før.

 5. På tide nå kansje og lage litt ekstra strenge regler for stortingsfolka siden de liksom skal være forbilder og forvaltere for det Norske fol.
  Enkelte kan jo tro at det skal være sånn, helt dem sitter i retten og forstår at lover ikke er lik for alle,men da er det for sent.
  Nei, vi godtar for mye nå, de snylter for mye på oss allerede, enda dem har råd til og stå for feks. innkjøp av cupido selv.
  Vil betale for mitt eget blad jeg, ikke for noen som har råd til og kjøpe hele butikken hvis de vil.

 6. En stor takk til Tønbergs Blad som ikke gir seg i denne saken. Kan bare håpe at dette får konsekvenser, for her er det mye grums tror jeg.

 7. Jeg lurer på en liten ting,er det bare den sittende regjering sine statsråder som har mottatt gaver ?Eller har dette forekommet før?Men nå bør Siv på banen,og forlange gransking av hr.Olsen.Men det er vel forskjell på FRPere og andre,så de slipper vel det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *