Dette er et spill

Oppdatert 16. september.

TV2: Hele landsstyret i SP visste om den ulovlige pengestøtten, men holdt kjeft … Eller manglet de alle elementær kunnskap om lov om partifinansiering. Er slike politikere verdt noens tillit?

VG: Økokrim dropper å etterforske Navarsete for mulig korrupsjon. (Det fremgår ikke av artikkelen, men Økokrim tar sjelden tak i saker som ikke overstiger 2-3 millioner kroner. For dem er Navarsetes summer langt under denne tiltaksgrensen.)

En slags løsning for politikerne på mediebråket rundt statsråders manglende innrapportering av gaver med mer kan kanskje bli at SP-statsråd Terje Riis-Johansen byttes ut, og resten fredes. Det ligger i kortene i Hardanger-saken at han er på oppsigelse.

Faksimile VG

– – –

Jens Stoltenberg skal være «fly forbannet» på Liv Signe Navarsete om dagen. Hun har nemlig unnlatt å adlyde statsministerens ordre om åpenhet rundt økonomiske interesser og ytelser/gaver. I tillegg burde hun ha takket nei allerede da gaven ble forespeilt henne fra Røkkes selskap, i følge statsminister Jens Stoltenberg.

Faksimile VG

Dette sinnet er imidlertid bare et spill for galleriet.

-Hadde hun vært AP-statsråd hadde hun fått en kort karriere, uttaler professor Frank Aarebrot, som selv er AP-medlem og åpen om sine «synder». (I alle fall den 🙂 ).

Og med den uttalelsen vises statsministerens maktesløshet mot hestehandlernes dronning. Hun kommer til å bli sittende i Stoltenbergs regjering så lenge SP vil ha henne der.

Siden Jens Stoltenberg har lyst til å sitte som statsminister, kan han ikke sparke partilederen i samarbeidspartiet SP nå. Da er litt offentligjort «fly forbannethet» i media etter hans medierådgiveres syn beste mulighet til å signalisere utad at han ikke liker dette, men samtidig unngå å følge opp sine ord med en troverdig oppfølging: Å kaste henne.

– – –

Oppdatert 9. september: VG: Økokrim og Riksadvokaten i samtaler om SP-leder og statsråd Liv Signe Navarsete skal etterforskes for korrupsjon. Jens kan sette ned foten for å reise tiltale mot regjeringsmedlemmer.

– – –

Og samtidig viser dette kanskje at også storebror AP, med flertall i regjeringskoalisjonen, også kan tynes av samarbeidspartnerne. Ikke bare mindretallspartnerne som hittil har sett AP vinne på alt de mer eller mindre villig har blitt presset til å kompromisse om.

Nå må Jens inngå kompromiss om åpenhet og tillit og risikere å tape noe autoritet. Eller vise at han har nulltoleranse for slikt svik, og sparke Navarsete, med de konsekvenser det eventuelt måtte få. Det siste vil ikke skje.

TV2s politiske redaktør oppfordrer Liv Signe Navarsete til å bevise at hun har betalt skatt, som hun har hevdet, av gaven. Eventuell mangel på bevis vil nok uansett ikke påvirke SP til å akseptere enda en leder som må gå som statsråd etter uredelighet.  Hestehandlerpartiet har slått ring rundt henne. «Hun handlet i god tro» er mantraet som er kjørt frem av lokale hestehandlerledere.

Njaaa. Den uttalelsen kan ligne forholdsvis mye på en usannhet, når man ser hva Stoltenberg sier og har krevd. Imidlertid kan det kanskje også være kunnskapsløshet og ikke kun bevisst løgn som ligger bak enkelte SP-fylkeslederes forsøk på å gi Navarsete en redningsplanke.

En redningsplanke som samtidig er redningsplanken til Jens Stoltenbergs flertallsregjering.

Om noen dager er de perlevenner i media igjen. Det er jo valg neste år, og da er slike sidesprang glemt. Politiske motstandere som selv sitter i glasshus tar ikke opp slike saker.

Mer:

Skattejurist og fagleder i Skattebetalerforeningen, Gry Larsen, skriver at mye av dette er: «Ikke gaver, men lønn

[polldaddy poll=3716937]

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer:

VG: FrP mener Strøm-Erichsen bør gå. Har bevisst forsøkt å berike seg selv. TV 2: Kleppa får skatteamnesti for ubeskattede gaver. TV 2: Riis-Johansen ukjent med pengegaver til eget parti. VG: Stoltenberg og Støre husker ikke om de brøt loven (eller om de har fortollet verdier over frigrensen, slik vanlige folk må gjøre). VG: Kleppa risikerer straffeskatt. VG: Strøm-Erichsen tiet om verditakst i selvangivelsen. VG: Tre av fire SP-statsråder i snuskeavsløringer på en uke. Per Olaf Lundteigen: -Klart dette ikke er uheldig. TV 2: SP betaler tilbake. Etter Dagens Næringslivs avsløringer har SP funnet ut at de vil betale tilbake ulovlig støtte på 700 000 kroner som de tusket til seg fra kraftselskaper i fjor. VG: Bekrefter at Jonas Gahr Støre har gitt korrekte opplysninger. VG: Anne-Grete Strøm-Erichsen vil be om bekreftelse på at hun har skattet av gavene sine. VG: Kleppa visste om eget gullarmbpnd da Navarsete ble grillet, men tiet. VG: Magnhild Meltveit Kleppa (SP) leverer tilbake kostbart armbånd hun har tiet om i mange år, og ikke betalt skatt av. VL: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik vil ikke levere tilbake smågaver. Måling, InFact for VG:Velgerne tror gaver påvirker politikerne. Kraftig svekket tillit til Liv Signe Navarsete etter at hun holdt tilbake opplysninger om gave. VL: Rød Ungdom anmelder SP-leder og statsråd Liv Signe Navarsete for korrupsjon. VG: Eva Joly støtter Navarsete. -Dette er bare småpenger. VL: Eva Joly: -Latterlig at ikke Støre kan få noen tepper. VL: Ingen gudmorgave til Ine Marie Eriksen Søreide. TV 2: Kristin Halvorsen (SV) ville ikke motta gudmorgave. Lot verdien gå i mannskapskassa på KV Barents. VG: Motorsag-gave fra Høyre til Kristin Halvorsens 50-årsdag skapte hodebry.

27 tanker om “Dette er et spill

  • Bondevik har sagt han har mottatt 54 gaver da han var minister… Han kan selvfølgelig ha glemt endel. Bondevik har vel hatt endel kontakter i gull og teppområder – og man skal ikke se bort ifra at hans gaver er verdt noen mill.
   Tidligere statsministere og andre ministre har pent holdt kjeft.

   At Jens Stoltenberg har skjerpet inn og nærmest gått inn for 0-gave politikk gjør jo ikke hans ministere til mer korrupte enn det tidligere stats-/ministere har vært – selv om det har vært små feilskjær.

   Det er utrolig hvor absolutte folk kan bli i sin bedømmelse når det gjelder andre.
   Det er faktisk forskjell på å kjøre en kilometer over fartsgrensa som noen av disse statsrådene har gjort og å kjøre i 150 km i 50 sona – som brennsikkert maange ministere har gjort tidligere.

   Edruelighet er det eneste Eva ber om !

 1. Men når politikerne får hodebry pga bursdagsgave fra Høyre til Kristin Halvorsen (50årsdag), en motorsag,- da må de bremse litt. Det må da være mulig å skille mellom bursdagsgaver og andre typer gaver. Motorsaga er skattefri, Kristin! Slapp av.

 2. – I disse såkalte gavesakene har både Kleppa og Navarsete lagt frem sakene og beklaget dem. Jeg syns partilederen her gjør det hun bør gjøre – beklaget og sa det var uheldig. Magnhild kjenner jeg godt og er hundre prosent sikker på at hun rett og slett har glemt at hun hadde armbåndet. Det er få stortingspolitikere som er mer skikkelige enn Magnhild, sier Per Olaf Lundteigen.
  Hvis det er få stortingspolitikere som er mer skikkelige enn Magnhild Meltveit Kleppa, så kan man sannelig begynne å lure på hva det er for slags gjeng som sitter og fikser på lover og regler på Løvebakken. Dette ligner mer om mer på alminnelig mafiavirksomhet – hvor alle midler tas i bruk for å beskytte hverandre og gi hverandre støtte ! Det spiller ingen rolle hva gavene er verdt, om de er innrapportert og betalt skatt av. Det som er det viktige er at de er mottatt – og hvorfor er ikke gavene heller gitt til Fattighuset i Oslo som kunne holdt auksjon og fått hardt tiltrengte midler for driften. Om det er betalt 47,5 % skatt på gavene, så gjenstår det fremdeles 52,5 % som er REN BESTIKKELSE OG KORRUPSJON. At ministrene nå er livredde for sine posisjoner og leverer inn ”gavebutikken” forteller mer om dem, enn om gavene. De som er så dumme at de tror at kostbare gaver – enten de gis av statsministeren i India eller av Kjell Inge Røkke – gjør dette for å være snille, har mer tomrom i toppen enn andre steder. Statsministeren i India har sikkert vært på markedet i Old Dehli (det sies at alt er billigere der enn i New Dehli) og kjøpt sølvtøy med penger fra egen portemone… og såvidt vites er det fremdeles mulig for næringsdrivende å operere med ”utgifter til inntekts erhvervelse”… Røkke er vel enda ikke avslørt som nisse, såvidt vites.
  Man kan også spørre om den såkalte ”kildeskatten” som beviselig er innført med ulovlige metoder overfor gamle og uføre som ble tvunget til å selge alle sine eiendeler i Norge for å bli akseptert som skattemessig utflyttet, skal ansees som innført på redelig vis når det finnes haugevis med beviser som sier at det også her er brukt mafiametoder. Nå sitter tusenvis av fortvilte medmennesker som har bygd opp dette landet – på ÆRLIG VIS – og vet ikke sin arme råd etter at regjeringen innførte dette umoralske pensjonstyveriet – fra de som har minst fra før. Det finnes ikke ord for å belegge disse slabbedaskene – alle inklusive den oppblåste statsministeren som den ene dagen sier det ene, og den neste dagen forandrer hele forestillingen. Finansministeren leder et mafiavelde innenfor egne korridorer – og har en ”beskyttelesvegg” med navn Skatte-etaten hvor det befinner seg folk som umulig kan ha gjennomført sine jus-studier og avgjør enkeltskjebner ut fra forgodtbefinnende. Disse maktkonstellasjonene burde forlengst vært etterforsket av Økokrim – for metodene som er brukt for å knekke gamle og syke folk. Denne blandingen av APekatter, SVin og SPygrønn kliss er kvalmende. Hadde de hatt alminnelig folkeskikk ville de forsvunnet fra offentlighetens søkelys – og erklært at H.M. Kong Harald V som regjerende monark, valgt av folket, hadde i oppgave å påse dannelse et partiløst Storting – kun med mennesker som hadde utvist godt skjønn og normalt norsk folkevett over tid.
  Overfor VG Nett har Kleppa bekreftet at hun kom på at hun hadde armbåndet liggende fredag, samme dag som Navarsetes sak ble kjent. – Hun har gjort det klart at hun aldri ønsket å ha armbåndet i privat eie, derfor ble det heller aldri ført i selvangivelsen eller i Stortingets register. Det er det som er det viktige her, at armbåndet ikke var ment til privat eie, sier Stoltenberg.
  Var det kua til Meltveit Kleppa som skulle ha armbåndet siden det ikke var ment til privat eie ?
  Og hva skjer forresten med pensjonsgribbene som skulle stilles til ansvar for sine gjerninger ? Jeg tror disse og resten av gjengen havner i et arkiv uten datering og navnemerking. Slik opererer mafiaen i andre land, hvorfor skulle de ikke gjøre det samme i Norge ?

 3. Eva Joly kaller det smålig at folk reagerer på disse gavene. Kanskje det, men årsaken til reaksjonene er jo fordi de samme politikerne er smålige overfor både bedrifter og grasrota når det gjelder gavemottak 🙂 De hyler jo korrupsjon og smøring for ting av mindre verdi enn det politikerne har tatt imot. Såpass burde Joly ha fått med seg via media.

 4. Eva Joly har kanskje tatt i mot gaver på opptil en million selv? For en dårlig dømmekraft: «holder du deg under en million, så er det helt greit..»

  Ja,ja, man kan vel ikke vente noe bedre fra den kanten..

 5. Politikere er ingen doktorgradsutdanning. De er vanlige mennesker med lav utdanning. De fleste kan dermed tenke at dem selv er politiker, og da kommer de fleste frem til at hvis man av en person eller firma får gaver som man liker godt, så vil man i underbevisstheten ved en viktig avgjørelse, tenke at denne personen eller firmaet er en venn og behandles dermed bedre enn de nøytrale man ikke har et forhold til.
  Selv om det mest sannsynlig ikke skjer bevisst, så er det allikevel korrupsjon.

  • Det er ikke korrupsjon før giver får en faktisk fordel. Men regelverket er der for å fjerne muligheten for at det kan oppstå korrupsjon eller mistanke om korrupsjon.

   Så lenge regelverket er der og er kjent/burde være kjent for både bedrifter og politikere, er det straffbart å bryte det. Og det like stor forbrytelse å dele ut gaver som å motta.

   Derimot er det langt fra sikkert at giver faktisk får en fordel og mye vanskeligere å bevise det. Derfor er regelverket strengt, det skal hindre at mistanken kan oppstå i utgangspunktet.

  • For å komme inn på stortinget må du enten være totalt inkompetent. Eller være i stand til å ljuge om både det ene å det andre midt opp tryne på folk, uten å blunke.

   Kan du begge deler sitter du i regjeringa.

   Den som hadde visst hvordan pølser og politikk ble laget, ville ikke sove om nettene.

 6. Ettersom reglene har blitt skjerpet av Jens Stoltenberg – sist nå i februar, er det en smule usaklig å bruke dagens regler på «gårsdagens «handlinger..

  • Det er saklig å bruke reglene fordi stortingsrepresentanter og statsråder har full opplysningsplikt dersom de ønsker å la sine økonomiske interesser og gaver registrere i registeret.

   Det er frivillig OM de vil la seg registrere der.
   Hvis de først velger å la seg registrere, må de opplyse ALLE økonomiske interesser og bindingher/gaver med mer, også tilbake i tid.

   Derfor er det forholdsvis langt ute på jordet om du mener det er usaklig å bruke dagens regler på gårsdagens handlinger. Det kan det ikke være.

  • Kanskje en ting du misforstår her. Det er snakk om lovbrudd, ikke brudd på interne regler. At de har hatt interne regler som er i strid med loven er en sak for seg selv.

 7. Nu snakkes det tull, jeg er ikke politisk enig med Navaseter, men det er
  tradisjon. og etter min mening en god tradisjon at mann mottar en gave som minne etter å være gudmor for et skip. Navaseter ingen og aller minst pressen har noe med at du fikk denne gaven SOM ET MNNE, det er ikke en hver som får æren av å døpe et skip. Er noe å kritisere er at Navaseter som Samferdselmnister aksepterte å døpe et skip, ikke at hun fikk en gave som minne.

  • Det de kritiserer er at hun «ikke snakker sant» om forholdene. Hun har ikke vært åpen om dette, men holdt dette årmbåndet unna offentlighetens innsyn på en måte som er i strid med reglene politikerne selv har vedtatt skal gjelde for politikerne.

   Det er lov til å motta gaver. Det er å skjule sannheten, og ikke overholde krav til full åpenhet som hun frivillig har forpliktet seg til, som er det kritikkverdige.

 8. Typisk den røya Joly! Korrupt som faen selv! Hun er pil råtten og kommer nok til å gå knerten i Frankrike en stor gang om hun skulle bli president.

  Andre blir dømt for samme summen så hvorfor skal ikke denne dama bli det? Skal alle som snyter NAV for mindre enn en million nå slippe unna?

  Men hva kan man vente av Eva Joly, en skikkelig knivstikker av en korrumperende jurist. Er det rart Fritz Moen ble dømt når man har slike som henne som vil opp og frem…

  • Per, du er en skikkelig tulling som ikke har peiling på hva du babler om!

   Som forhørsdommer i Frankrike ble Eva Joly truet på livet av forretningsfolk, som hun senere bidro til å få dømt i en omfattende korrupsjonsskandale.

   Eva Joly er en helt!

 9. eva Joly sier det er snakk om småpenger, men det er ikke lenge siden folk i forsvaret måtte tre av i sine stillinger fordi de hadde mottat en golftur for mye mindre penger enn det armbåndet. Så jeg synes de samme regler skal gjelde alle.

  • Nå har heldigvis Kristin Halvorsen vist hvordan en skikkelig politiker skal håndtere mottak av gaver.vår forsvarsminister som karrer til seg det hun kan mens hun strammer opp underordnete for det samme.

   • Enig, etter om Siov i denne saken. Men…. hun viste folket forakt med å ikke gå av når vi ikke oppnådde full barnehagedekning somredder hun seg litt inn på moralsiden med dette. Dessverre blir hun lovte. Spørsmålet blir da om det er værre å motta gaver vi via nødhjelp har betalt for selv, eller å bedra folket i valgkamp. Jeg vet hva jeg mener, men er usikker på om mitt syn er representativt,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *