Noen ulykkeserfaringer

I trafikkulykker med omkomne eller alvorlig skadde er det flere faktorer som kan påvirke ulykkesutfallet.

Ulykkesanalysegrupper i Statens vegvesen (UAG) har siden 2005 dybdegransket alle dødsfall på norske veier. Målet er å lære, og bruke denne kunnskapen for å forebygge andre ulykker.

Fra Ulykkesanalysegruppens årsrapport 2008, Statens vegvesen, region øst.

 

Norge nevnes ofte som en av de ledende nasjonene i verden innen trafikksikkerhetsarbeid, i selskap med land som Storbritannia, Sverige og Nederland. Kan vi lære noe av erfaringer fra for eksempel USA?

(Oppdatert 10. oktober: VG: Google tester selvkjørende biler med håp om lavere ulykkestall.)

I det vi kan kalle «privatbilismens hjemland» (USA) har trafikkforskere nylig (8. oktober 2010) publisert en rapport med konklusjoner basert på analyser av et stort antall trafikkulykker med dødelig utgang i perioden 2004-2008.

Med sine 37 000 vegtrafikkdrepte og nesten 6 millioner politirapporterte vegtrafikkulykker med personskade årlig (2008) har de et datagrunnlag som kanskje kan fortelle ting man ikke så lett ser når man beskuer de årlige norske ulykkestallene på beskjedne 212 trafikkdrepte og 8541 skadde i fjor.

Mange av funnene kan sikkert virke banalt logiske. Det gjør dem ikke mindre viktige å ta hensyn til:

-Eneulykker (ulykker med kun et kjøretøy involvert) er vanligst.

-Nesten ni av ti slike ulykker skjedde på steder typisk det vi i Norge kan kalle landevei.

-Den største prosentdelen av dødsulykker, uansett antall kjøretøyer involvert, skjedde på veier med fartsgrense 55 miles pr hour, noe som tilsvarer 88 kilometer i timen. (En vanlig fartsgrense utenfor tettbygd strøk i USA.)

Åtte av ti dødsulykker skjedde på tørr vei og under normale værforhold.

– – – – – – – – – –

Faksimile fra Make Roads Safe/FIA.

Michael Schumacher, sju ganger Formel-1-verdensmester, er trekkplaster i det internasjonale bilsportforbundets (FIA) trafikksikkerhetskampanje. Mange unge menn som er innblandet i ulykker på veiene leker kanskje selv «Michael Schumacher»?

Mer: VG: Lekebil i Lexus-klassen. En eventyrblanding fra de gamle V10-motorene i Formel 1.

– – – – – – – – – –

-Henholdsvis to av tre eneulykker og fire av fem ulykker med flere kjøretøyer skjedde på rettstrekninger.

-I både dødsulykker med ett og to kjøretøyer var det oftest kun en person i bilen.

-Ved eneulykker var det betydelig større innslag av ulykker på kvelds- og nattestid enn ved ulykker mellom flere kjøretøyer. Nesten fire av ti eneulykker skjedde i mørket.

-Ved eneulykker var mer enn fire av ti sjåfører ruspåvirket. Andelen var betydelig lavere, men fortsatt høy, ved ulykker som involverte flere kjøretøyer.

Figur fra rapporten.

(Hvordan i all verden de amerikanske trafikkforskerne har klart å finne to ruspåvirkede sjåfører i nesten fem prosent av dødsulykkene med kun et kjøretøy, har jeg ikke funnet noe svar på.)

-Majoriteten av dødskrasjene ved alle ulykkestyper på dagtid involverte ingen ruspåvirket sjåfør (NB: Mørketall er antatt, og ikke fanget opp i rapporten).

-Ved ulykker på dagtid var det fire til sju ganger flere dødsulykker der sjåføren ikke var ruspåvirket enn der sjåføren var påvirket. Dette må selvfølgelig tolkes i forhold til andel påvirkede sjåfører totalt, men sammenlignet med ulykker i mørket vises noe annet interessant: I mørke, og mørke med vegbelysning, var det vanligere med ruspåvirket ulykkessjåfør enn ikke ruspåvirket ulykkessjåfør ved eneulykker.

Til slutt: Forskerne påpeker at mye er ukjent når det gjelder menneskelige faktorer som årsaker til ulykker. Det ligger store mørketall og ukjente faktorer i hvor mye distraksjon av fører og menneskelige feil innvirker på dødsulykker. Det er mye lettere å måle og finne årsaker ved kjøretøy og veiutforming.

Bare å være klar over det, kan være nyttig for de som jobber med trafikksikkerhet også her til lands.

[polldaddy poll=3897694]

Mest lest om trafikksikkerhet/ -ulykker sist uke, pr 9. oktober:


Mest lest om noen andre tema:

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer:

TV 2, VG: Tre menn  til sykehus etter trafikkulykkke. Lastebil kjørte på traktor som traff møtende personbil. E6, Ringebu, Oppland. TV 2: Mann omkom i frontkollisjon på E18, Sandefjord, Vestfold. VG: Bil i brann i Oslofjordtunnelen. Riksvei 23, mellom Frogn i Akershus og Hurum i Buskerud. TV 2, VG: En omkommet etter kollisjon mellom flere personbiler og lastebil. E18, Sandefjord, Vestfold. VG: To alvorlig skadd i kollisjon på Sennalandet. E6, Alta, Finnmark. VG: To omkom i kollisjon mellom personbil og vogntog nord for Majavatn. E6, Grane i Nordland. VG: Jente (4) påkjørt i fotgjengerfelt. Kvinnelig fører stakk av. Politiet etterlyser vitner. Bygdøy allé, Oslo. VG: To 12-åringer til sykehus etter kollisjon mellom syklist og fotgjenger. Sande i Vestfold. VG: Her smeller det oftest ved rygging. TV 2: Dansk rockeband i grøfta med turnebuss. E14, Stjørdal, Nord-Trøndelag. VG, TV 2: To alvorlig skadd da BMW-fører mistet kontrollen, kom over i motgående kjørefelt og traff møtende bil. Skjoldskiftet (Fanavegen), E 39, Bergen, Hordaland. VG: Ryggeuhell koster en halv milliard i året. VG: Bilfører omkom – tre passasjerer til sykehus etter utforkjøring ved Årnes. Riksvei 175, Nes i Akershus. TV 2: Kvinne døde etter påkjørsel i Bodø. (Blir regnet som trafikkdødsfall i september da hun døde av ulykkesskader innen 30 dager etter ulykken.) VG: To ungdommer tiltales etter dødsulykke på riksvei 15, Eid i Sogn og Fjordane. VG: Mann, kvinne og tre barn til sykehus etter frontkollisjon i Østerdalen. Riksvei 26, Engerdal, Hedmark. VG, TV 2: Polsk mann omkom i frontkollisjon. Kom over i motgående kjørefelt. Riksvei 35, Ringerike, Buskerud. VG: 16-årig jente på moped overkjørt av bil. Bårdshaug, Orkdal, Sør-Trøndelag. TV 2, VG: To omkommet og flere skadd i kollisjon mellom vogntog og personbil. E8, Balsfjord, Troms. VG: Rekordmange personskader etter elgpåkjørsler i år. VG: Motorsyklist omkom i utforkjøring. Bolsøybrua, fylkesvei 64, Molde, Møre og Romsdal. VG: Flere biler av veien – en skadet. TV 2: Slik ser bilen ut etter møtet med elgen. VG: Trygg Trafikk advarer: -Uten refleks er du først synlig på 25 meters hold. VG: Skremmes av dødslek. «Chicken out»: Barn legger seg ned på veibanen. Deretter er det om å gjøre å ligge lengst når bilene nærmer seg. VG, TV 2: En person bekreftet omkommet i trafikkulykke mellom Kråkstad og Holstad. E18, Ski, Akershus. TV 2: (18-åring «kjørte villmann» i pappas bil. Nabo. -Flaks at ikke liv gikk tapt.) TV 2, VG: En omkommet og fire skadd i trafikkulykke i Vest-Oppland. E16, Nord-Aurdal kommune i Oppland. TV 2, VG: To alvorlig skadet i frontkollisjon da bilist kom over i motsatt kjørefelt ved Rypefjord. Riksvei 94, Hammerfest, Finnmark. VG, TV 2: Motorsyklist mistet livet ved utforkjøring i sving. Riksvei 120, Hurdal, Akershus. VG: Hardt skadd i kollisjon da bil under slep havnet i motgående kjørefelt. Riksvei 7, Ål, Buskerud.

14 tanker om “Noen ulykkeserfaringer

 1. Nikolai, du har mere enn rett i, at det er ufattelig mange som har førerkort som aldri skulle ha hatt det. Det ser man stort sett daglig, og det er utrolig at så mange uegnede for lov og kjøre rundt på veiene. Men dårlige førere, kombinert med dårlige veier, gjør det jo dobbelt så galt. Et stort fremskritt ville være fysisk adskillelse av motgående trafikk, det ville i hvert fall føre til færre av de dødelige frontkollisjoner.

 2. Det er de primitive og oldnordiske veier som nok er årsaken til de fleste ulykkene i Norge. Med få unntak, er gjennomsnittet av veiene ikke egnet til hastigheter over 60 – 70 km/t. Hvis man bare hadde satt opp autovern i midterfeltet av veien, kunne nok mange ulykker vært unngått. Klart at når det er glatt og en bil mister veigrepet, så bærer det rett i fronten på det møtende vogntog, for det er ingen ting og stoppe mot.
  Man kan lære mye av Sverige, her lager man på mindre veier selvsagt motkjørende trafikk fysisk adskillt med autovern, men også på skjift to spor, så folk tryggt kan foreta forbikjøringer. Og selvfølgelig er det viltgjerder nesten alle steder, så folk slipper og få en elg gjennom frontruta. Allt det her har man kunne gjøre i Norge, ble sikkert dyrere enn i Sverige pga. landskapet, men mange liv kunne vært spart, og mange mennesker slapp for en ødelagt tilværelse. Men politikerne har nærmest en paranoid angst for og utvikle landet, for det koster jo penger, og dem skal man spare på. De norske politikerne må snart bestemme seg, de kan forby alle kjøretøyer som kan kjøre i mere enn 70 km/t, eller bygge veier som er beregnet til biler i år 2010.

 3. Henholdsvis to av tre eneulykker og fire av fem ulykker med flere kjøretøyer skjedde på rettstrekninger.

  Det er jo så enkelt for nordmenn å skylde på dårlige svingete norske veier. Alltid noen andre som har skylda enn dårlige førere.

 4. SE OPP FOR BOBILENE

  Sommeren kommer, man tar frem MC’en og kjører forsiktig og passer på at folk ser deg.
  Dette er ekstra viktig de første ukene til folk venner seg til at motorsykkelsesongen er begynt.
  Utpå sommer har «alle» vennet seg til at MC’en er i trafikken også, utenom bobilene da, disse tullingene i disse bobilene gjør alt annet enn å være oppmerksom, hva er det de gjør?, ser de på tv mens de kjører?

 5. Jweg orkert ikke lese alt. Men det er fint at noenm skriver om ulykkene som er rundt om. Kjenner selv et par som har dua i trafikken og det var grunnet rus. Rusen er det farligste i trafikken og det er mye trafikk. Noe må vike og det er rusen.

 6. Som alltid. I Norge er det 100-200 personer som i løpet av året avslutter livet ved hjelp av selvmord. Se på selvmords statestikken, så ser man på døds statestikken etter veiene. Er det her en mulighet for å trekke paraleller ??
  Kristian jeg er mektig imponert over at du vil at folk ikke skal ha lappen før de er 21. Da ønsker jeg å ha en avlivnings rett på folk på din alder, som ikke klarer å ligge korrekt i en rundkjøring !!

  • Kristian.. Hvor mye har du kjørt i utlandet?? Tviler kraftig på at du har store erfaringen der! jeg har personlig kjørt på utlandet ( hele Europa ) Jeg har kjørt i flere år, å ser med egne øyner hvordan det er i forskjellige land. Så jeg kan si med 100% sikkerhet at Norge er det landet i Europa sjåførene er best! Gammle historier om at spanioler og italienere er gale bak rattet, engelskmenn aggresiv, franskmenn og personer fra benlux landene bryr seg ikke stemmer VELDIG!

   Det du må skjønne er at jo senere personer starter å kjøre, jo verre sjåfører blir dem. Jeg startet min karriere som hjelpemann på lastebil, å fikk erfare hvordan andre sjåfører kjørte, jeg lærte hvordan ting skulle gjøres sikkert, å jeg fikk se ulykker på nært hold. Jeg virkelig lærte å bli en god sjåfør. Å ja jeg kaller meg selv en meget god sjåfør. Det har 25 år bak rattet uten ulykker eller nesten ulykker bekreftet.

   Den tiden jeg har kjørt selv, så har jeg hatt noen hjelpemenn som har jobbet sammen med meg, ofte er disse hjelpemennene unge gutter som har fått meget verdifull erfaring som jeg vet har hjulpet dem senere i livet! Poenget er, kjøreopplæringen som elever får er overhode ikke god nok, mange har formeninger om kjøring som ikke stemmer overhode. Prisene på oppkjøring er så dyre, at elever gjør alt dem kan for å bli så fort som mulig ferdig. dem er da overhode ikke klare for å kjøre.

   Jeg husker veldig godt hva min lærer sa når jeg fikk lappen på vogntog.. » når du fikk lappen på bil, så var du god nok til å prøve deg etter veien, Nå er du god nok til å kjøre på veien. »

   Konklusjonen er Norge kan sikkert lære enkelt småting fra andre land, men det er overhode ingen tvil om at Norske sjåfører er mye mye bedre en andre lands sjåfører, vi må kunne takle vinter like godt som sommer, noe som andre land ikke har noe erfaring med. Våre veier er ekstreme i forhold til nesten alle andre land, bare se hvordan utenlandske sjåfører klarer seg i Norge..

   http://www.an.no/nyheter/article5355187.ece

   Denne linken forteller egentlig hvordan tankegangen til utenlandske sjåfører er.

 7. Hvordan i all verden de amerikanske trafikkforskerne har klart å finne to ruspåvirkede sjåfører i nesten fem prosent av dødsulykkene med kun et kjøretøy, har jeg ikke funnet noe svar på.

  Den er jo enkel, på/utenfor veiene hvor 2 kjøretøy er involvert… det er generelt mer akseptabelt i USA å kjøre etter et par pils. The american way!

  • Poenget var vel gjerne at om det bare er ett kjøretøy involvert, har det kjøretøyet da to berusede sjåfører?? Single vehicle crash (mørkeblå stolpe), number of drunk drivers: 2 (horisontal akse) percentage: ca 5 (vertikal akse). Ihvertfall er det sånn jeg tolker grafen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *