Sannheten

Enkelte saker får oppmerksomhet i media og dermed i samfunnsdebatten. Noen saker kan få mer eller mindre oppmerksomhet eller en helt annen vinkling enn enkelte setter pris på.

Enkelte utenlandske journalister, for eksempel i Storbritannia, kan skrive ting som er langt fra sannhet. Lignende kan vel ikke skje i selveste Norge?

Mange lever av, eller ånder for, å presentere ting på en bestemt måte på bekostning av andre mulige måter å fremstille samme sak på. Eventuelt å holde saken unna et tungt fokus og la dens skjebne bli en notis som drukner i medias utvalgte store saker. Det er svart eller hvitt. De gode mot de onde. Enten har man ideologiske motiver eller man er kynisk styrt av pengebegjær. Hva er sannheten? Hvem sin sannhet? Ta for eksempel Arne Treholt: Var han drevet av pengebegjær eller ideologisk overbevisning? Enten – eller!

Hva med overvåkerne: Var de rene engler da de klarte å sette fast den utrolig farlige skurken? Den eneste i en fiendtlig makts tjeneste? Hva hvis Treholt ikke var den eneste utro tjeneren i norsk forvaltning og politikk: Hvem gikk dermed fri fra fokus?

Norske media vil sikkert informere og avdekke sannheten eller hva?

Mer om Treholt-saken:

Mer om overvåkingssaken:

Hvem trekker og hvem blir trukket?

«De hemmelige tjenesters verden» er i sin natur en verden som de færreste vil ha egen erfaring i å bedømme. Ikke bare skal man der beskytte egne hemmeligheter og sikkerhet. Man driver også mange slags spill. Media er med i dansen, men hvem fører? Det gjelder å få andre til å tro ting, påvirke, informere, desinformere, blottlegge, skjule

Av og til i den hensikt å få andre til å agere på en annen måte enn de ville ha gjort med annen presentasjon. Drive frem komplotter og trekke i tråder for å vinne kampen om den subjektive sannheten. Jo mindre fakta og etterprøvbar åpenhet, jo sterkere står synserne: De som kanskje har noen anonyme kilder og dermed kan presentere «sannheten». Samtidig er det ikke bare en aktør i dette spillet. Det er fiender, fienders fiender og samarbeidspartnere. Selv Senterpartiet blir amatører innen hestehandel til sammenligning. For å gjøre det enkelt: De gode og de onde. Og fortsatt for å gjøre det enkelt: Hvem som er hva er en annen sak.

Noen har interesse av å fremstille et engasjement som ideologisk: En kamp for ideer, som per definisjon må være det gode. Andre har interesse av å fremstille det samme som forræderi og kynisk pengebegjær.

Ikke en gang mange av de som har hatt sitt virke i og rundt dette kan alltid vite hva som er fakta og hva som er et fortegnet eller feilaktig bilde. «Behov for å vite» er et grunnleggende prinsipp. Det er noe helt annet enn «kjekt å vite i tilfelle …». Eller for den saks skyld: At man måtte ha en  opplysningsplikt til noen som ikke visste og dermed ikke kunne ha vondt av det?

Faksimile Aftenposten.


Var det penger eller ideologi som drev overvåkerne? (TV 2: Overvåkingsskandalen blir skattesak.)

Man uttaler seg ikke når man kan. Selv når man uttale seg driver man en kamp om sin sannhet. Tillit og troverdighet er ikke grunnleggende verdier i en slik verden, men resultater.

Faksimile Aftenposten.

Allikevel bør man av respekt for fagkunnskapen lytte når en gammel overvåkingsmann mener å avdekke et komplott mot ham.

(Mer: Aftenposten 8. november 2010: Leif Karsten Hansen: -Et komplott mot meg.)

Uttalelsen om et komplott mot overvåkingsmannen kommer etter at han både har nektet å kommentere (Aftenposten 7. november 2010) og tidligere gitt ulike forklaringer til media om hva han visste og hvilken rolle han hadde i den privatrekrutterte overvåkingsgruppen ved USAs ambassade.

Avsløringene om hans påståtte nøkkelrolle i saken han ikke visste stort om, kom dager før forklaringen/avhøret til Gjenopptakelseskommisjonen i Treholt-saken.

I skyggen av Treholt-saken og ambassadeovervåkingen, starter rettssaken om mulig bedrageri mot staten/ det norske forsvaret. Hvis Siemens SBS taper saken, blir de for en periode utelukket fra å være leverandør til offentlig sektor i Norge. Dette dreier seg om store penger. Korrupsjon og bedrageri eller bare noen ganske uskyldige feilføringer som er ordnet opp i nå? Kampen står om hvem man skal tro på. Ikke hvem som har rett, men hvem som skal få rett.

Hvem er i en posisjon at de kan påvirke fremstillingen?

Noen mektige mediemenn

A-presseavisen Bergensavisen la ut det meste av den hemmelige Treholt-dommen 4. februar 2005, med en innledning av forsvarer Arne Haugestad (her). Slett ikke alle likte denne slags åpenhet og tvil om sannheten.

Noen mener nok det var enklere i gamle Sovjetunionen, som hadde Komsomolskaya Pravda: Ungkommunistenes sannhet. En avis som nær havarerte med kommunismen, som A-pressen kjøpte en god bit av da nåværende TV2-sjef, Alf Hildrum, var konsernsjef der. Null nostalgi og sympati, og 100 prosent pengebegjær formodentlig.

Alf Hildrum

Alf Hildrum. Foto: Eirik Helland Urke. Nordiske mediedager 2010. Gjengitt med CC-lisens.

Da det stormet om eierskapet sto A-pressen/Hildrum fast på å bli værende og hjelpe til å skape en storselgende pengemaskin. Null politikk og 100 prosent penger formodentlig. 13. juni 2007 gikk Hildrum av som konsernsjef i A-pressen og leder i Medier Russland for å overta som sjefredaktør og konsernsjef i A-presse-eide TV2. Måneden etter meldte ABCNyheter at A-pressen selger seg ut i Pravda.

Mer: Alf Hildrum er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2. Han er siviløkonom fra NHH og har som politisk bakgrunn blant annet: Mange år i AUF/AP, fylkesleder i Hordaland AUF og personlig sekretær (politisk rådgiver) for Handelsminister Hallvard Bakke i 1978-79. Fra media blant annet: Journalist i A-pressen, der han sto bak en artikkel som førte til statsminister Oddvar Nordlis avgang og banet veien for Gro. Redaktør i Bergens Arbeiderblad (BA). Konsernsjef i A-pressen.

Hallvard Bakke

Det er ikke så lett å finne bilder av NRKs styreleder som er åpne for deling.

På stortinget.no er den mektige mediemannen gjengitt som bildet under:

Mer om ham: Hallvard Bakke er styreleder i NRK. Han er siviløkonom fra NHH og har lang politisk erfaring fra AP i Hordaland. Blant annet har han Forsvarets russiskkurs, har jobbet som seniorrådgiver ved Norsk institutt for strategiske studier (NORISS) og er kjent som en politisk forsvarer av Treholt. I 2005 var han forøvrig kommentator i Bergensavisen, som la ut Treholt-dommen. (Mer: Stortinget.no Biografi, Hallvard Bakke.)

 

Russland – stormakt eller enkeltmannsforetak?

Eller er det ikke svart/hvitt, kanskje litt begge deler?

«Sannheten» er nå den bestselgende avisen i Russland, og under kontroll av «Putin-venner».

Medlemspin fra VLKSM, ungkommunistene. Bilde: Wikimedia commons.

Om vårt naboland, Russland, sa Norges utenriksminister nylig:

«Maktsentralisering, mangelfulle demokratiske institusjoner som kan balansere og kontrollere den utøvende makt, negativ utvikling når det gjelder pressefrihet og respekten for menneskerettigheter og økende korrupsjon (…) er viktige trekk ved Russland i dag. Dette innebærer også en viss grad av uforutsigbarhet i russisk politikk som vi må ta høyde for.»

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, Åpningsforedrag ved Forsvarets Høgskole, sjefskurs nr 5, Oslo, 18. august 2010.

Hvem tar høyde for det, og hvilken rolle har denne supermaktens agenter og nye og gamle medløpere?

Når noe prioriteres opp må annet prioriteres ned. Da blir marginale demonstranter utenfor USAs ambassade i Oslo en prioriteringssak mot journalister som bankes opp i Russland. Sistnevnte blir seks setninger i en NTB-artikkel. Da er det kanskje ikke så viktig hvordan grunnleggende rettigheter og friheter, som vi i Norge setter slik pris på, blir behandlet i vårt naboland? (Oppdatert 11. november: Ny etterforsking i annen sak om angrep på journalist.)

(Mer: TV 2: Her «mot-overvåker» Rød Ungdom den amerikanske ambassaden.)

Hvis USA er skurken blir vel «fiendens fiende» vennen om man har bare en tråd å følge.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer:

VG: 19 land har spioner i Norge. VG: Politiet skal ha blitt varslet i år 2000 av amerikanerne om SDU-gruppen i Norge. VG: Amerikansk taushetsplikt stopper avhørene. VG: PST avgir rapport – om hva de visste – før helgen. TV 2: Overvåkere på Island rotet i søpla til ambassadens naboer. VG: Rødt krever utlevert de lagrede opplysningene i registeret. VG: Stortingspresident Dag Terje Andersen: -Regner med at Storberget redegjør neste uke. VG: UD fikk navneliste fra USAs ambassade i mai. TV 2: Stortingets visepresident Øyvind Korsberg mener justisministeren er for treg med å redegjøre. TV 2: UD venter fortsatt på overvåkingssvar. VG: USAs ambassadør Barry White tilbød Støre orientering om SDU. VG: Eks-spaner ankom avhør med en nøyaktig maken koffert som Treholts omtalte. VG: Vil granske ambassadene i Norge for skattesnusk. VG: Overvåkerne betalte ikke skatt av inntektene fra USAs ambassade. VG: Overvåkningsskandalene som rystet verden. TV 2: Hevder også israelerne overvåket i Sverige. TV 2: Se sporene som USAs overvåkere etterlot seg. TV 2: Seks land gransker om USA har bedrevet mulig ulovlig overvåking. TV 2: Slik avslørte TV2-journalistene overvåkingen.

10 tanker om “Sannheten

 1. Rød-fascistenes etiske investeringer .

  Mattias Westman (44) og Paul Leander-Engström (44) fikk 530 millioner kroner i suksesshonorar fra det norske oljefondet.

  KGB-vennene Hildrum i TV2 og NRK-Hallvard Bakke har ingen problemer med oljefondets investeringer i verdens mest korrupte land .

  Två av de svenskar som tjänat mest pengar på den ryska privatiseringen är Mattias Westman och Paul Leander-Engström

  Putin vet vad aktiepriset i Gazprom är om du ringer och frågar. Hade du frågat Jeltsin hade han inte haft någon aning om vad du pratat om, säger Paul Leander-Engström.

  http://www.dn.se/nyheter/rysk-gas-som-ar-guld-vard-1.542985

  Etter mordereregimet til Putin hadde foretatt siste runde med etnisk rensking i Georgia for å blokkere alternative importruter for gas til Europa kollapset det Russiske aksjemarked .
  De røde hyklere har allerede betalt en halv milliard til Putins hoffmeglere .

  154 Russia 2.1 8 0.4 1.4 2.6 1.9 2.3

  http://www.transparency.no/article.php?id=307

  De rød-brune fascister liker dårligere investeringer i Israel og USA .

  Ta ett eksempel: Den amerikanske butikkgiganten Wal-Mart har vært en pioner når det gjelder å bruke underleverandører i fattige land, spesielt Kina. Hvis Wal-Mart var et land, ville dette etter sigende vært Kinas sjette eller syvende største handelspartner.

  Wal-Mart er utelukket fra oljefondet, blant annet på grunn av arbeidsforholdene for ansatte hos underleverandører rundt i verden, som utvilsomt har vært elendige sett med norske øyne. Samtidig vil man kunne argumentere for at knapt noen bedrift eller organisasjon har gjort mer for å heve levestandarden i et land som Kina enn nettopp Wal-Mart. De store leveransene til selskaper som Wal-Mart har lagt grunnlag for investeringer som har økt produktiviteten og skapt kraftig lønnsvekst for kinesiske arbeidere de siste tiårene.

  Den sikreste (og eneste?) måten å bli kvitt etikkproblemene i oljefondets portefølje er å konsentrere investeringene om selskaper som har sin virksomhet i rike, vestlige land og helt droppe visse bransjer (Framtiden i våre hender vil for eksempel ha fondet ut av all gruvedrift i u-land). Og det er klart at det blir få etiske flauser av å eie aksjer i softwareselskaper i USA, banker i Sverige eller konsulentselskaper i London.

  Slik kan vi føle oss moralske og høyverdige, men blir verden bedre av det?

 2. Her diskuteres overvåking i Norge. Hvorfor i all verden skifter denne debatten karakter, det er IKKE Treholt som diskuteres her, og ikke Norges forhold til Russland.
  Ser et mønster her, dette er ikke første gangen Primakov er ute i slike sammenhenger. noen vil kalle det avsporing….

 3. Hvorfor er det maktpåliggende for den Norske petromafia , A-Pressen og Treholt-mafian å gjøre en rask kursendring mot KGB-MAFIAN fra de trans-Atlantiske bånd ?

  SKIFERGASS. En gasspris langt under oljeprisen er meget alvorlig for velferden hos gasseksportøren Norge.

  Energirevolusjon. Skifergassen, som var så godt som ukjent for to år siden, endrer både energiprisene og politikken på kloden. Den tekniske revolusjonen som har gjort at skifergass halverer gassprisen på kloden, skifter på vante politiske balanser, og svekker konkurranseevnen til kull og forsinker skiftet til alternativ energi.

  http://www.ctv.ca/generic/generated/static/business/article1791600.html

  U.S. re-exports to Europe are the latest sign that increases in shale gas production have transformed the global gas market. The International Energy Agency said on Tuesday that a decade-long period of oversupply was likely to push oil-indexed gas sellers to accept lower prices.

  In February, Russian gas export monopoly Gazprom postponed it’s Shtokman LNG project because the United States, its target market, did not need more imports.

  Major European pipeline gas supplier Statoil has been forced to find alternative markets for LNG it had hoped to send to the United States, often selling it into Europe.

  Qatar, the world’s largest producer and exporter of LNG, has also pushed into both Norwegian and Russian markets by making large deliveries of cheap LNG into Britain and Belgium.

  I det økonomisk politiske spillet er det meget viktig for de Rød-grønne maktpolitikere å utnytte den strategiske styrke som ligger i KGB-Bakke og Hildrum for tiden besitter .

  USA og EU har sammenfallende interesser hvor langsiktige og forutsigbare energipriser er viktige

 4. Flere pussigheter fra KGB- Bakkes NRK og det AP-oligark styrte NUPI

  NUPI-direktør Jan Egeland hadde fredag en signert atikkel i Aftenposten fulgt av et intervju i Søndagsavisen, som til sammen gir et meget spesielt signal, selv i de etterhvert fyldige annalene over antiamerikanisme og loddrett USA-fiendtlighet. Summen av Egelands tanker må bli et alvorlig spørsmålstegn ved alliansen med USA.

  Men summen kan også vendes mot avsenderen: Hvem er Jan Egeland? Er han den pyntelige skarrende Ap-politikeren og humanitære byråkraten som vil alt og alle vel, eller er han noe helt annet?

  Egeland snakket om USAs mørke side. Han stiller en diagnose som sier at USA mistet grepet etter 9/11 og lot seg friste til å kaste de gode prinsippene på båten. Han sier sogar at USA begynte å følge de samme prinsipper som terroristene.

  Samme toner kom fra NRKs erfarne utenriksmedarbeider, Joar Hoel Larsen, nå utstasjonert som den første i New Delhi, da han snakket om David Coleman Headley, mannen som planla angrep på Jyllands-Posten og rekognoserte for Mumbai-aksjonen. Headley slapp billigere fra en narkodom mot å bli informant for det amerikanske narkotikabyrået, DEA. Inderne har lurt på hvorfor ikke de ble varslet av amerikanerne om det forestående angrepet på Mumbai. Hol Larsen sa forklaringen var at Headley var DEA-informant, så amerikanerne ikke bare visste, «de lot det skje», som Hol Larsen sa. Dette er selvsagt noe helt annet enn å påpeke at Headley var informant, og således kanskje ikke ble like sterkt overvåket i andre sammenhenger. Hol Larsen påstår at USA visste om terroraksjonen, men «lot den skje».

  Hvis det hadde vært holdepunkt for en slik påstand ville ikke Obamas fått den mottakelsen han nå gjør i India. Domstolen sitter inne i Hol Larsens hode, og det er norske skattepenger som finansierer den.

  It just keeps coming. NRK pumper ut slik propaganda hver eneste dag. Professor nord-amerikanske studier, Ole O Moen, var i NRK-studio idag for å snakke om George W. Bush sin nye bok. Han kunne fortelle at Bush-administrasjonen etter 9/11 satte i gang en kampanje for demonisering av arabere og muslimer! Det er en grov løgn, og alle som fulgte med vet det. Men det passer så godt med busemannbildet av Dick Cheney, og gjør USA-fargene enda svartere. Det er slik man bygger myter.

  Faktum er at Bush var nøye med å presisere at muslimer generelt ikke kunne klandres for angrepene, og noe av det første han gjorde var å besøke en moske.

  «Det er grunn til å frykte at en fortsatt innvandring av asylsøkere av det omfang som man har hatt i de senere år, vil føre til alvorlige motsetninger mellom folkegrupper i Norge. Det kan ikke være umoralsk å mene at man bør ta hensyn til reaksjoner mot denne innvandringen – for å forebygge konflikter. Det kan heller ikke være umoralsk å mene at man bør forebygge for raske forandringer av det helhetspreg som vår befolkning har. »

  Det skrev Kåre Willoch i Aftenposten 1988 under overskriften «Innvandringens følger». 19 år senere mener Willoch det fortsatt var godt tenkt.

  http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/09/09/511447.html

  Dette inkluderer importerte agenter for både Putin-mafian og deres våpenkunder i Iran og Libanon .

 5. Det har jo blitt avklart at å drive spaning (spionasje) for en fremmed makt
  er ulovlig/straffbart. Jeg finner det vanskelig å tro at disse politifolkene
  ikke var klar over disse lovene.
  Jeg tror det blir vanskelig å finne et land hvor slik virksomhet er lovlig.
  Allikevel mangler det ikke på nordmenn her på nettet som syns at dette
  er helt greit, dette gjelder jo USA.
  Ja, salige er de enfoldige! Hva med norsk suverenitet og selvstendighet?
  USA gjør hva som tjener USA, og det har de altid gjort.
  Selv om deres virksomhet skader vertslandet.
  Dette finner en rikelig med eksempler på i historien.
  Hvorfor ikke søke om innlemmelse i USA mens man er i gang?
  Da ble jo spaningen lovlig.
  Fortjener vi egentlig å ha selvstendighet her?
  Ser en senskader her av reform 94?

 6. Gazprom-Media kommer til å investere 70 millioner dollar og kjøpe seg opp som hovedeier i den russiske avisen Komsomolskaja Pravda, der norske A-pressen har 25,01 prosent av aksjene.

  http://mediebedriftene.no/index.asp?id=66509

  TELENOR og A-PRESSEN BETALER NED PÅ GJELDEN TIL PUTIN-MAFIAN ?

  KGB-VENNENE I TV2 kjører i kveld skattesak og bokettersyn hos sine fiender .

  Treholt skal gis all den flankestøtte Gazprom mafian kan gi .

  Gro Harlem Brundtland (68) har valgt å bosette seg i et skatteparadis. Der slipper hun å betale en eneste krone i skatt av sin statsministerpensjon på nesten 700 000 kroner.

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=509495

  Rar sak, enig med redaktøren, den virker regissert. I den forbindelse kan være greit å minne om CV´n til TV2 sin sjefsredaktør Alf Hildrum.
  Tidligere AUF´er, informasjonssekretær for Hallvard Bakke, sjef for A-pressen samt Medier Russland.. Noen som snakket om fri presse..?

  http://no.wikipedia.org/wiki/Alf_Hildrum

  Det er helt fantastisk at USAs sikkerhetstiltak i tilknytning til sin ambassade skal etterforskes av politiet, samtidig som prestestyret i staten Iran sender ikke-vennligsinnede overvåkere og påvirkningsagenter direkte til Norge for å spre hat mot vertslandet. Med norsk statsstøtte.
  Jeg skal ikke si «kan det bli verre?» – for det blir det nok.

 7. Balansert, generell og reflektert blogg.

  Her går jeg mere inn på sak, men det som også er et vesentlig spørsmål i denne saken, er hvorvidt de ansatte var inneforstått med at de norske myndighetene hadde klarert dette. Det er det lite fokus på. Jeg ville i alle fall ikke ikke snakket med media hvis jeg var ansatt hos noen som brøt Norsk Lov. Men kom de på døra ville jeg kanskje sagt at jeg var inneforstått med at alt var klarert.

  Nå har de fleste i denne saken en viss pondus med tanke på lov og orden, så det er kanskje noe merkelig om de ikke sjekka opp dette selv. I den grad de hadde denne muligheten på en fornuftig måte, vel og merke. Samtidig regner man vel med at en ambasade følger lovene i det landet de oppholder seg i.

  Samtidig har jeg ingen svar på om hvorvidt norske myndigheter var inneforstått med dette. Uansett er det litt merkelig at myndighetene har satt saken under etterforskning hvis de var inneforstått med dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *