Eldre orker ikke nedverdigelse – tar sine liv

«Nesten 850 nordmenn over 65 år tok sitt eget liv i tiåret 1999-2008. De var handlekraftige og viljesterke. Da sykdom og funksjonstap rammet, tok de sitt liv.»

Det er avisen Vårt Land som melder dette. De har gravd i materien rundt den ferske doktordisputasen til cand. med. Ildri Kjølseth. Dette er informasjon med kraft. Det kan være politisk sprengstoff. Mye kraftigere og ikke minst viktigere enn en kunstig «orgasmevideo» som AUF vurderer for å fenge velgere, ifølge VG.

Kanskje også egnet til å blåse liv i et parti som Kristelig Folkeparti, som mangler blant annet en sak å fenge velgere med. Ulempen for «strategene» i KrF er at de må velge side, og ikke ri to hester, dersom de velger å satse sin fremtid som folkeparti i stedet for sekt på at verdighet og valgfrihet i livets høst er en viktig verdi.

Mer: Led oss inn i fristelse – et folkeparti.

 

Faksimile TV2.

Overlege Ildri Kjølseth har selv i et intervju med TV2 trukket frem at det å ha en garanti om sykehjemsplass den dagen man trenger det, kan hindre mange slike selvmord. Dette er mennesker som har vært vant til å ha kontroll med sine egne liv og ta valg selv. De hadde en mistro til helsevesenet som altså gjorde at selvmord var en bedre løsning enn nedverdigelsen å vente på noe usikkert.

«-Det kan ikke være slik at eldre nærmest må eksponeres på TV før de får innvilget sykehjemsplass», sa Kjølseth til TV2. Slik kan det oppfattes at det er i dag. Merkelig nok oppfatter store grupper velgere det som handlekraft og tillitvekkende at politikere med makt ikke gjør noe før media slår opp en og annen enkeltskjebne.

Jens Stoltenberg og AP, sammen med SV, liker ventelig ikke annen valgfrihet og sykehjemsrettighet enn den LO sponser. Høyre og FrP er pr i dag de som ligger best an til å vinne eierskap til denne saken, hvis de vil.

Jeg er ikke politiker, og har ikke noe ønske om å nedverdige meg til å bli det, fordi mange norske politikere i dag tilsynelatende frivillig fremstår som at de «prostituerer seg med ord» for å vinne velgere og ikke minst skjule eller tåkelegge hvordan de i sak etter sak er  med på en elitistisk dans hvor det gjelder å tilgodese diverse egne interesser foran de svakeste som har behov for pleie. Dette gjelder såvel kommunepolitikere, med ansvar for eldreomsorgen i sin kommune, som rikspolitikere, med ansvar for helsevesen, lovverk, rettigheter og organisering.

Allikevel ser jeg muligheten for å kaste meg inn i dette dersom politikerne ikke ordner opp nå. Jeg gir dere fire år, så «kommer jeg og tar dere». (Politikerpensjoner, partistøtte, prioriteringer, ansvarsfraskrivelse …)

Mer om politikere:

Tillit til systemet.

Noen går – politikerforakten består.

Gjør som vi sier – ikke som vi gjør.

[polldaddy poll=4113812]

Mer om:

«Narvestad-kommuner».

Offentlige etater har mye å lære.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Oppdatert 20. november: Høyre størst, AP og FrP jevnstore i meningsmåling, VL, TV2. Jens Stoltenberg reagerer på målingen ved å kjøre samme plata om å «fortsette å ruste opp eldreomsorgen». Rettigheter er visst fremmedord i Stoltenbergs begrepsverden der penger til kommunene blir fremstilt som tilstrekkelig verktøy til opprusting av eldreomsorgen.

Mer om eldreomsorgen i kommunene:

VG: Virker som om samfunnet vil bli kvitt de eldre.

Mer om avdekkingen av velferdssvikten fra TV2:

TV2: Privat eldreomsorg er uønsket i Tromsø. TV2: 1. januar trer det regjeringen har kalt verdighetsgarantien i kraft her i landet. Ifølge denne nye forskriften skal alle eldre som bor på institusjon tilbys enerom. Likevel har 30 beboere i 3. etasje på Bjørgene sykehjem fått beskjed om at de 10. januar i år skal flyttes til andre sykehjem i byen, og at de må regne med å bo på dobbeltrom. TV2: Steinar (86) må drite og dusje etter skjema, har Oslo kommune bestemt. TV2: Stoltenberg varsler pensjonsendring for uføretrygdede. Urimelig dersom det blir mer lukrativt for uføretrygdede enn arbedstakere å bli alderspensjonist. TV2: Krigshelten Rakel (88) må fortsatt vente på omsorgsbolig. TV2: Mener hjemmebesøk kan redusere selvmord. TV2: Sjekk sykehjemskøen i din kommune. TV2: Disse kommunene har ingen sykehjemskø.

8 tanker om “Eldre orker ikke nedverdigelse – tar sine liv

 1. Hvor mange år skal vi høre om at de gamle har det vondt? Og ingenting blir gjort for å bedre situasjonen, snarere tvert imot da sykehjem legges ned for fote og det strammes in i hytt og pine.

  Dette er takken for at de bygget opp landet vårt; Jeg skjemmes!

 2. -Husk å kjøpe microbølgeovn, før man blir gammel og syk. -Maten, middagen kommer vel flygende på en fjøl og det vil jeg tro er like greit. Hiv ut alt helsepersonell på dør. -Steng døren til egen bolig.- La det så swinge og danse i eldre omsorgen for de skjemaelskende byråkater, som står med fløyten i munnen og blåser og skriker: klar, ferdig gå. – Dette er -hva man har i vente for de neste, som blir eldre og som må stå i kø for å få en så «om å gjøre » en brukbar hverdag (kan man forstå det) – Det er helt tydelig, at et moderne samfunn ikke på noen måte er tiltenkt de eldre og deres individuelle behov.
  -Mange eldre mennesker vet vi har det bra, så lenge de er oppegående og klarer seg selv, og lager maten selv og til og med klarer å spise maten sin selv.

  -Tror det er mangelvare hos dem som steller med «eldreomsorg» eller ( vanskjøtsel )
  glemmer å bruke blikket d.v.s. å se seg rundt. -Mange eldre skriker etter en å få snakke med, sitte ned å ta en kopp kaffe med. Men, nei. -Har ikke tid i morgen kanskje………

 3. Bli stortingsrepresentant., da er du sikret resten av livet.
  Dette er folk som kan ordne seg, andre blir telefonavlyttet av NAV, og tjener man en hundrelapp for mye ryker hele pensjonen.
  Det er til å bli kvalm av,forstår ikke de tør!

  «Stortingsrepresentanter har så en unik ordning; 75-årsregelen.
  Når politikernes egen alder pluss antall år man har sittet på Stortinget til sammen når 75, kan de gå av og få full pensjonsutbetaling med en gang.
  Den ordningen gjør at mange erfarne politikere kan ta med seg pensjonen og forlate Stortinget tidlig i 50-årene.
  Vel ute kan de ta seg annet arbeid, styreverv og holde foredrag som gir en inntekt like stor som pensjonen, uten avkorting i utbetalingene.
  I tillegg blir politikernes pensjon beregnet ut fra nåværende lønnsnivå på Stortinget.
  66% av gjeldende lønn.»

  • Et sett regler for vanlige folk, og noe helt annet for stortingspolitikerne. Andre pensjonisters trygdeytelser er kronisk underregulert over tid, mens stortingspensjoner til sammenligning har skutt i været. Kravet om opptjeningstid er også mye strengere for vanlige folk, enn stortingspolitikerne har innvilget seg selv.
   Legg merke til at de samme stortingspolitikerne lot sin egen ordning fortsatt være så gunstig, inntil de ble tvunget av mediaomtalen og frykten for folks reaksjoner(?) til å endre den. Og dette gjelder alle partier. Makt korrumperer. De som måtte hatt et snev av idealistiske motiver da de ble innvalgt har solgt seg for noe mer enn «30 sølvpenger».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *