Sett innenfra er Norge verdensmestre i det meste som har noe med økonomi og politisk styring å gjøre. I alle fall er vi fóret med den forståelsen. Ingen skal komme her og komme her og fortelle de norske ekspertene at ting kan gjøres bedre enn hva de som styrer den norske politikken og pengesekken har bestemt seg for er fasiten.
Sett utenfra blir bildet lett annerledes. Politikere av alle slags partitilhørigheter, både røde, grønne, gule og blå i nabolandene Sverige og Danmark kan for eksempel se med stor undring på hvorfor i all verden Norge ikke benytter mulighetene til å investere det som er nødvendig i et veisystem som faktisk er lønnsomt på mange måter. Og ikke bare i de landene. Eksperter i alle vesteuropeiske land har konkludert med at storstilt utbygging av trafikksikre veier som tar unna trafikken lønner seg.
Ekspertene i Norge skiller seg ut. Hvor sitter så ekspertisen i Norge? Tja. De som er fagekspertisen på veiutbygging og trafikksikkerhet tør ikke uttale seg i strid med «sjefen», så de har levert anonyme innspill til Bilaksjonen.
Ekspertene, eller sjefen over alle sjefer, «capo di tutti capi«, sitter i Finansdepartementet. Gjennom Finansdepartementets oppfinnelse «Handlingsregelen» har de lagt tilside all fornuft i norske investeringer i infrastruktur. Handlingsregelen er som en økonomisk ostehøvel. Man kan få bare en tynn skive om gangen. Hvis man ikke gjør som ekspertisen i Finansdepartementet har bestemt er fasiten, så går det nemlig alvorlig galt.
Sverige har ikke brydd seg om dette. For noen år siden lånte de år etter år penger for å bygge ut stamvegnettet. Heldigvis var det i Sverige. Der regnes investeringer i infrastruktur som … tro det eller ei: Investeringer! I Norge ville nok ekspertveldet i Finansdepartementet ha fradømt landet all fremtid og varslet evig økonomisk pine om man brukte mer enn en «ostehøvelskive» pr år. Det gikk bra i Sverige. Det gikk bra i andre land også. Det er Norge som skiller seg ut med unormal oppførsel.
- Om vi ser på Sverige og Norge så hadde Sverige (-3,8%) større nedgang i antall trafikkdøde enn Norge (-2,7%) på 1970-tallet. (Tallene er gjennomsnittlig årlig endring).
- På 1980-tallet hadde begge land en svak økning, Sverige med 0,7 og Norge med 0,6 prosent.
- På 1990-tallet hadde Sverige en gjennomsnittlig årlig nedgang på 3,1 mens Norge hadde en nedgang på 1,0 prosent.
- Det første ti-året på 2000-tallet (2000-2009) fikk Sverige en årlig nedgang på 5,4 prosent, mens Norge gikk ned 5,1 prosent.
Kilde: International Transport Forum.
«Norge er en vesteuropeisk anomali når det gjelder utbygging av motorveier og andre moderne stamveier.»
Det sa dr. oecon og forsker Knut Boge i foredraget «Hva kan vi lære av andre land» på Veikonferansen i 2006. Han holdt frem Danmark som et mulig forbilde for Norge. (Mer: Knut Boge, BI: Norsk veipolitikk i grøfta.)
Senere har han som førsteamanuensis ved Høgskolen i Akershus uttalt:
– Finansdepartementet betrakter fortsatt veier som utgifter i stedet for investeringer, og her er det selve problemet ligger. Den økonomiske avkastningen vil være mye høyere i områder med stor trafikkvekst. Dersom myndighetene ønsker et internasjonalt konkurransedyktig næringsliv over hele landet, også etter oljealderen, bør de prioritere stamveinettet. (Samferdsel og klima).
I Sverige er det Næringsdepartmentet som samordner utbyggingen av all infrastruktur. I Norge er det en håndfull departementer som legger seg bort i, og øverst av dem alle troner «Handlingsregelens fedre» i Finansdepartementet. Når de sier kutt, er reaksjonen til nikkedukken Jens: «Hvor mye». Men uavhengig av langsiktige planer er det til syvende og sist hestehandler i sene nattetimer mellom norske stortingspolitikere som påvirker hvilke veier som skal prioriteres og bygges ut først. Der ligger kanskje den største forskjellen på Norge i forhold til Sverige og Danmark.
For femti år siden hadde ikke hverken Norge, Sverige eller Danmark en eneste meter motorvei. Så skjedde det noe. Alle landene la planer om å bygge ut stamveinettet, inspirert av erfaringer fra USA og Vest-Tyskland.
Sverige og Danmark fulgte opp sine egne planer. Norske politikere byttet visst bort langsiktige planer mot personlig populistisk gevinst år etter år etter år …
(Faksimilen til venstre: Norge bygger motorvei til Europa … for strøm).
Det største problemet for en ansvarlig veiutbygging i Norge er ikke pengemangel.
Det er heller ikke mangel på fagekspertise.
Kanskje er det mangelen på ansvarlige politikere som setter hensynet til innbyggerne over hensynet til eget gjenvalg ved å bore enda en tunnel innom en grend i eget hjemfylke? (For norske samferdselminstre er eget hjemfylke som oftest Sogn og Fjordane).
Kjære julenisse: Jeg ønsker at svenske og danske politikere kan få styre landet i noen år. Så kan de norske gjerne få statuer i hver sine hjembygder (det blir billigere enn hver sin bru eller tunnel), mens svensker og dansker tar seg av samferdselspolitikken i Norge.
[polldaddy poll=4196523]
Oppdatert 6. desember. Med en ny veitrafikklov får politiet hjemmel for å praktisere nulltoleranse for kjøring i narkorus. (VL, TV2). Er det nok til å ta igjen våre naboland innen trafikksikkerhetsarbeid?
Mer:
VG: -Ufattelig at Renate og Kjersti er borte.
VG: Mannlig fotgjenger (63) døde etter å ha havnet under buss. Sandvika, Bærum, Akershus. VG: Mann i førtiårene omkom i frontkollisjon. Fylkesvei 17, Namsos, Nord-Trøndelag. TV2: Seks til sykehus etter møtekollisjon ved Steinkjer. Fylkesvei 17, Steinkjer, Nord-Trøndelag. VG: Mintes Renate (16) og Kjersti (18) på dødsveien. E39 er Norges farligste veistrekning, mener trafikkforening. VG: Buss med 40-50 ungdommer på vei fra fest veltet ved Eina. Riksvei 4, Vestre Toten, Oppland. VG: Fire til sykehus etter frontkollisjon ved Fetsund. VG: To kollisjoner på E6 ved Nordbytunnelen. Ås kommune i Akershus. TV2: Ras førte til stengt vei. Eidsvågveien, fylkesvei 267, Hordaland. VG: Ulykke ved Vindfjell. Lardal kommune, Vestfold. VG: Kritisk skadd i trafikkulykke da bil ble påkjørt bakfra. E6, Rygge, Østfold. VG: Lensmann: Dette er sorg fra ende til annen. Renate Sleire Holmaas (16) og hennes søster Kjersti Sleire Holmaas (18) fra Masfjorden omkom i bilulykken på Lindås. VG: To skadet etter forbikjøring som resulterte i frontkollisjon og kjedekollisjon. Stjørdal, Nord-Trøndelag. TV2: Fem skadet i kollisjon i Stjørdal. TV2: To unge kvinner omkom da personbil frontkolliderte med vogntog. Lindås, Hordaland. TV2: To alvorlig skadd i frontkollisjon mellom buss og bil. E6, Oppdal, Sør-Trøndelag. TV2: Fire av seks til sykehus da Volkswagen Caravelle kjørte utfor fem meter høy skrent i Haugsvær, Masfjorden, Hordaland. VG: Mann omkom i frontkollisjon. Riksvei 289, Hurum, Buskerud. TV2: En hardt skadd i frontkollisjon mellom vogntog og personbil. E9, Stord, Hordaland. VG: Bilistene er en fare for syklistene. Forstår ikke at de kjører farlig. VG: Mann døde i utforkjøring. Fagernessveien, Narvik, Nordland. VG: To alvorlige trafikkulykker på E6 i Trondheim. Stavsjøtunnelen og Kroppanbrua, Trondheim, Sør-Trøndelag. VG: Fem skadet i front mot frontulykke i Agder. VG: Slovakene eksperter på fullstøping av tunneler. Slik kan tunneler bygges sikrere.
Alt er ikke bedre i Sverige. Det dør like mange pr kjørte km(8,3 pr milliard km) i Norge og Sverige, selv om Sverige har bedre bilpark og vei standard.
Ja, det er trafikkulykker i Sverige også. Og som du påpeker har de noe yngre bilpark, og høyere trafikksikkerhetsnivå på bilparken, samt at de har en bedre standard på veier og sideterreng. Dette har de klart uten noe oljefond. Tvert i mot lånte de penger, i tillegg til ordinære bevilgninger over statsbudsjettet, for å satse på en storstilt utbygging av stamvegnettet sitt.
Norge, Sverige og Danmark la på 1950-tallet hver sine planer for nasjonal vegutbygging. Mens Danmark og Sverige står igjen med forholdsvis tidsmessige veganlegg har norske politikere stadig lagt planer i skuffen og byttet bort nasjonal vegutbygging med egne gjenvalg og å skaffe seg selv gode lokale ettermæler.
Så lenge lille Jensemann får stå foran et kamera å glise, er han fornøyd!
Vi som bor i Nord, som ikke har jernbane, der bussen koster det ti dobbelte av det gjør å kjøre, så er det klart vi kjører..
Det Norge trenger er konkurranse innen jernbane!
Nei, fyll statskassa opp, send penger ut av landet, som ingen har kontroll på hvor blir av, så blir alt så mye bedre i morra!
Takk for meg og god natt…
Måttte enhver samferdselsminister og regjeringmedlem miste et barn i trafikkulykke på norske de neste 10 årene.
Børge Haug: Som om ikke det vil gå ut over de som faktisk «må» ha bil til og fra jobb. Folk som er snekkere, elektrikere osv. skal de ta alt av verktøy på toget mener du? Du er som de politikerne som skal skatte av alt som er, uansett det lille Norge slipper ut er bare en liten «brøkdel» enn hva feks USA slipper ut tilsammen så om Norge stopper opp er det liten forskjell i utslippene.
Vi må øke luksusavgiften på bilen, øke avgifter på drivstoff. Uten disse tiltakene vil folk fortsatt kjøre bil på jobb! Kjøre bil på jobb er uakseptabelt og fryktelig unødvendig.
Hvor er det blitt av virkelighetssansen? Tror du folk kjører fordi det er artig? Det er kun de største byene som har et noenlunde akseptabelt tilbud om kollektivtrafikk; i resten av landet er det nærmest ikke-eksisterende.
Og oss som jobber i beredskap med ektefelle på skift,…du har vel løsningen. Spis opp grandisen, drikk opp colaen og kom deg ut av jenterommet og møt hvirkelighetens verden.
En mere lavpannet kommentar er det lenge siden jeg har lest.
Hver gang noen så mye som nevner ordet «motorvei», så begynner bl.a SV’ere å rykke og spasme og spy ut ord som «forurensning» «miljø» «kollektivtransport» etc. Med de bakstreverne i regjeringen, så blir det vanskelig å gjøre noe som helst.
Da bør noen kanskje forklare SV`erne at veier er en viktig del av infrastrukturen. Skal alle varer til og fra bedrifter sendes med bussen..eller verre: med NSB som stadig står?