En påminnelse

Oppdatert 19. desember. TV 2: Folket tror ikke på togløfter.

Drømmer om høyhastighetsbane mellom de største byene her til lands passer best som drømmer. Eller et vakkert, men urealistisk luftslott, som APs fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Onshuus Sandvik uttalte nylig.

(Det er forøvrig en mann som ellers ikke gir opp alle krevende eller til tider håpløse  prosjekter, om man skal dømme etter den vedvarende interessen for fotballaget Leeds på hans blogg. Men det er kanskje noe i det: Det er sosialt akseptabelt å skifte ektefelle, religion, parti,  bosted og favorittbil, men ikke favorittlag i fotball.)

Togulykker kan gi oss påminnelser om hva som kreves for å sikre og vedlikeholde allerede eksisterende linjer og materiell: Mer enn bevilgende myndigheter prioriterer i dag, til tross for at de slett ikke legger skjul på at de bevilger rekordmye.

«Mye» sier imidlertid ingen ting uten å sammenligne med noe. Sammenlignet med tidligere år, så kan «mye» lett bli fremstilt som … nettopp «rekordmye«. Det man må sammenligne med er kort og greit hva som er tilstrekkelig for å utføre målene. Rekordmye trenger ikke være mer enn nok.

Selv høyhastighetstog er avhengige av at traseene er rassikret, og har man ikke en gang politisk vilje til å prioritere penger til det, så er det kanskje noe i at luftslottet er politisk urealistisk. (Tunnel reddet tog fra å havne i sjøen etter ras. VG, TV 2.)

Gardermobanen er Norges mest trafikkerte jernbanestrekning og en høyhastighetsbane. (Drevet av statsaksjeselskapet Flytoget AS som nå går med overskudd.) Dens eksistensgrunnlag er lønnsomheten i å frakte passasjerer til og fra flyplassen Gardermoen.

Mange av de samme passasjerene ventes å være eksistensgrunnlaget for høyhastighetsstrekninger som inngår i luftslottplanene.

Kanskje like greit å heie på Leeds?

[polldaddy poll=2313789]

Mest leste innlegg på Norske forhold i dag, 12. desember:

1. Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.

2. Eksempelets makt.

3. (Det du nettopp har lest.)

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 12. desember:

1. Trengsel i skammekroken.

2. Farlig desinformasjon.

3. Dramaet fortsetter. Press mot Støre.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer om tog:

TV 2: Frankrike vil granske Eurostar-stopp.

TV 2: 2000 innesperret i tunnel etter togtrøbbel.

TV 2, VG: Feil i Romeriksporten forsinker togtrafikken.

TV 2, VG: Jernbanestasjon i Bergen måtte evakueres etter gasslekkasje. VG: Nå går toget mellom Sarajevo og Beograd igjen, nesten 18 år etter forrige avgang. TV 2: Kvinne døde etter å ha blitt påkjørt av flytoget. VG: Omkom etter togpåkjørsel i Bærum. VG: Her er tog raskere enn fly. VG, TV 2: Togpassasjerene går verre tider i møte. VG: 35000 rammet av togtrøbbel. TV 2: Jernbane til Tromsø skal utredes. TV 2: 9400 ukontrollerte ras og steinsprang siden år 2000.

Mer om togulykker:

VG: Islamister hevder de står bak togbomben i Russland.

VG: Etterlyser «tykkfallen mann i 40-årene med rødt hår» etter togbombe.

Annonser

18 tanker om “En påminnelse

 1. Sitat: Gardermobanen er Norges mest trafikkerte jernbanestrekning og en høyhastighetsbane. (Drevet av statsaksjeselskapet Flytoget AS som nå går med overskudd.)

  Dette var den originale løsningen fra starten av 2000 tallet. Etter den tid er Flytoget skilt ut til et eget selskap, som er en operatør på jernbanen på lik linje med NSB.

  Gardermobanen er nå driftet av Jernbanverket, som også er et eget selskap. Nsb, Flytoget og alle godsselskapene «kjøper» betaler en sum for å kunne kjøre på det norske jernbanenettet.

  Derfor er det også jernbaneverket som står ansvarlig for signaler og vedlikehold på alle strekningene.

  • Jeg baserte meg på informasjon fra Flytoget AS sin årsrapport fra 2008, offentliggjort 19. oktober i år. Der står det at de (fremdeles) er et statsaksjeselskap.
   (Dersom jeg er blitt misoppfattet som å ha hevdet at skinnegangen også er Flytogets eiendom, så er det beklagelig, men i alle tilfelle takk for at du er påpasselig 🙂 )

   • Stemmer at Flytoget er statlig eid og leverer bra resultater. Eies av Handel & Næringsdep.

    Til sammenligning er Nsb eid av Samferdselsdep.

 2. En ting til……Flytoget kjører akkurat samme hastighet forbi Blommenholm stasjon som alle andre tog. Der er nemlig høyeste tillatte hastighet 130 km/t. Det er kun en tilfeldighet at det var Flytoget og ikke hvilket som helst annet lokaltog, regiontog, intercitytog eller godstog som heller ikke har stopp på Blommenholm.

  Så det blir litt feil å dra inn «høyhastighetstog» i denne diskusjonen.

   • Teknologien for å få til dette er tilstede, men viljen fra det politiske Norge er ikke tilstede, da de forventer at alt skal ordnes uten at det bevilges penger. Norsk skinnegang har vært nedprioritert siden 60-tallet, og det er Utopi å tro at dette vil forandre seg med Avgiftsregjeringen som nå styrer.

    Man kan dessverre aldri sikre seg mot folk som vil i skinnegangen. I Japan har de verdens beste togskinner og sikring mot ulykker, men allikevel hopper folk omtrent daglig foran toget.

    Jeg snakker av erfaring, da jeg har jobbet med jernbane i Norge og Japan siden før «blogg» ble et ord.

    • Dette var interessant, men informasjon du kommer med er kanskje fånyttes?
     Andre lands erfaringer er vel sjelden et salgbart argument overfor bevilgende myndigheter her hjemme, eller …?

     Skjønner at du ikke liker «avgiftsregjeringen», men i forhold til bevilgninger til jernbanen så har vel heller ikke det største opposisjonspartiet, FrP, vært den største forkjemper for bevilgninger til jernbanen siden partiet ble etablert i 1973? Noe mer usikker på rangeringen av Venstre i forhold til andre, men siden partiet omtrent er ikke eksisterende, er spørsmålet knapt av interesse som annet enn en kuriositet.

  • Bare en rettelse

   fra sandvika forbi blommenholm er det først 80km/t (40km/t store deler av avstanden nå pga arbeidet på sandvika stasjon) deretter blir det 95 rett før plattformen.

   Fra høvik akkurat da man går rundt svingen til blommenholm plattform er det 70. Ellers er det 95 fra høvik.

   Kjører der hver dag 🙂

 3. Tror dette mer er en påminnelse om at det snart er jul. Og i jula er det mange mennesker som er alene og ensomme. Flere av disse stiller seg i skinnegangen før toget kommer for å slippe ensomheten……

   • Riktig at Flytoget er et «høyhastighetstog» men de kjører på nøyaktig de samme skinnene som alle andre.

    Problemet her er vel en faktor man ALDRI kan eliminere 100%. Nemlig den mennesklige faktoren. Det er forskjellige grunner til at folk oppholder seg i skinnegangen. Dumhet, ønske om å «ende alt osv.

 4. Jernbaneverket og veidekke, er helt
  ELENDIG DREVET, råttent

  De har masse folk som nesten ikke gjør noe, og tar ut millionlønninger på konsulent virksomhet.

  Har slekt som jobber der, og de sier at det er helt borte i natta hvordan de bruker penger på konsulenter som knapt jobber 3 timer om dagen med en million i lønning

 5. Tog er bare en av mange sårbare mål.Tuneller,kraftverk og demninger er vel så sårbare mål,å en vil aldri kunne gardere seg mot anngrep mot disse.
  Vannverk,broer og gassledninger er også ille ute,samt 10 talls andre mål,som kan lamme et helt samfunn på øyeblikket.
  En løpsk båt i oslofjorden mot Aker Brygge full av bensin er også tenkbart,så om man skal være bekymret for daglige terror,er det begrunnet.
  Vi har ikke sjans mot de som virkelig vil samfunnet vondt,så det beste er nok å spille på lag med alle,mer eller mindre.
  Å få fiender i dag,er ikke det samme som for 30 år siden.

  • Mange som har jobbet med Risiko- og sårbarhetsanalyser eller planverk for sikring av objekter har forhåpentligvis skaffet seg innblikk i hva som minimum kreves for å sette vitale ting ut av spill for de som i en gitt situasjon har slike hensikter.

   Det er ikke å røpe noen hemmelighet om man fastslår at det ikke alltid er godt samsvar mellom hva mange ansvarlige/involverte tror og hvordan risikoen på deres område er.
   Noen av de som gjør godt arbeid er vel blant de allmenheten aldri får høre om, fordi det verste ikke skjedde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *