NSB i hardt vær

Oppdatert. NSB har et alvorlig omdømmeproblem, mener BI-forsker Peggy Brønn. Passasjerer, pendlerforeningen og politikere er enige (NRK). Ti år med stadig nye krisemøter er et symptom på at regjeringer fra ulike partier forventer noe annet.

11. januar. VG: Bergenstoget står fast i tunnel. Togforsinkelser etter ny teknisk feil.

TU: Norge mangler jernbanekompetanse. Penger kan ikke løse problemet. TU: Rapport anbefaler heller flytog enn subsidierte pendlertog.

– – –

I løpet av de siste dagene har NSB hatt flere tilfeller der tog er blitt stående og passasjerer er blitt nødt til å oppholde seg utendørs i inntil tre timer i tildels streng kulde.

Hvis man er godt kledd og utstyrt for å oppholde seg utendørs i mer enn 20 minusgrader, så kan det være en forfriskende opplevelse. Derimot er det ikke like behagelig hvis man har belaget seg på at Norges Statsbaner skulle tilby transport med en mer komfortabel temperatur.

NSB er nok godt forberedt på togstans og har helt sikkert rutiner som er kjent og følges. Det man kanskje kan lure på er om rutinene i tilstrekkelig grad tar hensyn til de problemer kulde, både i vogner uten strøm og utendørs, kan gi for passasjerer og personale.

Sel-ordfører Dag Erik Pryhn innså i alle fall at kulden kunne være ubehagelig og at NSB muligens kunne ha behov for varme og mat til de mest utsatte passasjerene.

At NSB ikke tok kontakt med kommunen umiddelbart etter at de var kjent med tilbudet, bør bli evaluert internt i NSB. Passasjerene evaluerer i sin tur NSB på kriterier som komfort, service etc.

Det er forholdsvis urimelig å forvente at alle NSB-passasjerer er forberedt på flere timer utendørs i 20 minus. Derimot er det rimelig å forvente at NSB er så godt forberedt at de har planer for hvordan slike problemer kan løses ulike steder.

De som utarbeider og evaluerer rutinene burde kanskje prøvestå noen timer hvis de lurer på om det er nødvendig.

Mer om tog og problemer: Staten har tapt inntil 600 millioner på at offentlige innkjøpsregler ikke er fulgt ved avtaler om nytt signalanlegg. Mer i: DU får regninga for offentlig ansattes feil.

Tilstanden innen norsk togtransport gjør planer og drømmer om høyhastighetsbaner urealistiske: En påminnelse.

 

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 30. desember.

1. Unge norske menn verre enn andre europeere i trafikken?

2. Færre døde av svineinfluensa enn vanlig influensa.

3. Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.

4. Føyer seg inn i en lang rekke.

5. Kunnskapsløst av VG.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer om togproblemer:

10. januar. Østfoldbanen stengt etter feil på kjøreledningen.

8. januar: Flere togforsinkelser fredag.

7. januar: Store kuldeproblemer for østlandstogene. Kleppa innkaller til hastemøte om togproblemer. VG: KrF-Hareide: På tide at NSB får konkurranse. VG: I Sverige går alt på skinner.

VG: NSB har ikke oversikt over antall passasjerer som rammes. VG: Politikere og Jernbaneverket må ta sin del av skylda. VG: NSB-sjefen frykter at passasjerene vil forlate dem. TV 2: Kleppa ber NSB sørge for at frosne passasjerer får vente innendørs. VG: NSB står for Norges Søppel Baner. VG: Kleppa: Vi er inne i en krisesituasjon. TV 2: 700 tog på rødt lys hvert år. VG: Det er viktig at Åsta-ulykken ikke glemmes. VG: Slapp med skrekken da tomme jernbanevogner rullet inn i hotell på Helsingfors stasjon. TV 2, VG: Tog evakuert på Sørumsand stasjon etter røykutvikling. TV 2: Togtrøbbelet fortsetter. VG: TV-programleder var en av passasjerene. Vårt Land: Tusenvis berørt av togproblemer. TV 2: Her brenner det i togtunnelen i Asker. VG: Togstans i Asker. VG: Togkaos i Oslo-området etter brann. VG: 350 togpassasjerer fast på Otta i bitende kulde.

 

14 tanker om “NSB i hardt vær

 1. Det er på høy tid at hoder begynner å rulle i styret til NSB. Strengt tatt burde alle hodene rulle og latt staten omorganisere hele selskapet.

 2. Knapt en time på 365 dager det ikke er togkaos med NSB.
  Hva gjør andre Europesiske land der allt går på skinner ?

  JILL

 3. Befinner mig just på ett tåg som lämnar Stockholm. 25 minuter försenat. På grund av en läckande luftledning. Ett fel som vad jag förstår beror på bristande underhåll. Så jag befinner mig alltså på ett tåg som på grund av bristande underhåll redan är försenat och vi närmar oss Gnesta där bristande underhåll är grundanledningen till att en kontaktledning rivits ner. Vilket innebär ytterligare 10-15 minuters försening.

  Det handlar inte om ett tillfälligt bristande underhåll. Utan det handlar om att det under lång tid satsats för lite pengar på underhåll. Nåt som är en konsekvens av det idiotiska system vi idag har inom den svenska järnvägen. Ett system som inte går ut på att leverera största möjliga samhällsnytta utan istället på att leverera höga profiter till alla inblandade bolag. Som exempelvis det privatägda underhållsföretaget EuroMaint. Eller SJ som ju har som syfte att gå med vinst och inget annat. EuroMaint ägs av Private Equity-företaget Ratos, ett bolag kontrollerat av familjen Söderberg. Det är också EuroMaint som ska sköta underhållet av stora delar av tågen och spåren. Något som de alltså inte gjort ordentligt på det tåg jag åker med eller av de spår vi åker på.

  Det är alltså precis som med andra privatiserade verksamheter. Ett bolag som vill plocka ut så mycket vinst som möjligt på så kort tid som möjligt äger ett av de bolag som ska se till att järvägen och tågen fungerar. Vinstbegäret i EuroMaint hamnar i direkt motsatsställning till en välfungerande ocb bra tågtrafik.

  Ett annat järnvägsunderhållsbolag är Carillion, ägt av ett brittisk bolag med oklart ägande. Upphandlingen av underhållet av själva järnvägen sköts av Banverket och upphandlingen av tågunderhållet sköts av SJ. Men det är samma privata underhållsbolag som lägger anbuden i bägge fallen. Och marknaden i Sverige domineras av två eller tre bolag. Något som inte borgar för en sund situation. Något som ger en sitaution där unerhållsbolagen faktiskt kan missköta sitt uppdrag utan att trafikörerna kan göra ett skit.

  Största bolaget vad det gäller underhåll av godsvagnar är Kockums Industrier. Ett företag som ägs av fyra privatpersoner och äger Swemaint som är det privatiserade vagnunderhållsbolaget som tidigare tillhörde Jernhusen och Swedcarrier, statligt ägda företag.

  Enligt tillgänglig information och statistik så fungerar trafiken på järnvägarna idag betydligt sämre än för ett år sen. För cirka ett år sen privatiserades underhållet, Euromaint såldes till Ratos och Swemaint till Kockums. Jag tror dessa två saker har ett samband, privatiseringen av underhållet och den sämre fungerande järnvägstrafiken.

  En förändring i riktning mot det jag skrivit om tidigare, med mer privatisering, kan inte i grunden lösa dessa problem, utan kommer snarare förvärra dem. Det är alltså en utveckling i fel riktning.

 4. Vel JILL jeg vil si at JBV er på en måte begravet PGA Bondevik regeringen som i sin tid så å si privatiserte JBV da de ga sluttpakke til alle i JBV(ønsker ikke å stare en parti debatt , men det er sannheten).
  Det var i det håp at de som fikk den skulle opprette firmaer som jobber opp mot jenbanen med infrastrukturen.
  Noen gjorde det , men lang ifra så mange som de hadde håpet på de fleste gikk til andre firmaer og forlot jernbane verden.
  Dette førte til at utallige personer med kunskap og erfaring om jernbane infrastrukturen forsvant.
  Så når begyner pengene å komme til jenbanen, men det er ikke nok personell til å gjøre arbeidet noe som vi kommer til slite med i lang til.
  Når JBV var JBV hadde de døngvakt som kunne rykke ut å fikse feil,den berdskapen er ikke langer fordi det meste er lagdt ut på anbud til de nevnte private aktørene.
  Har selv opplevd at en signal feil som oppstod etter arbeids tid på Fredag ikke ble reparert før Mandag morgen fordi det ikke var døgnberedskap hos de som hadde vunnet kontrakten om vedlikeholdet.

 5. At tog ikke prioriteres i dette landet er bare en del av vår miljøpolitikk. Think ble jo solgt til Finland slik at vi slipper å bruke energi på det prosjektet, faren var at vi kanskje kunne blitt profilert som miljøvennlige.
  Det skrives om Åsta ulykken og dersom vi hadde hatt den gangen…….så hadde det ikke blitt noen ulykke. Jeg var lokfører aspirant i 1972 og da snakket vi om ATC skulle forhindre at vi kjørte utilsiktet mot rødt lys. Så det å snakke om noe fører ikke alltid til handling og det er vel NSB og Jernbaneverket i et nøtteskall. Kanskje de var mer opptatt av Interesseorganisasjonen sin,gratis tannlege,gratisbiletter,pensjon og en rekke andre fordeler. Da blir det ikke tid til mye annet.

 6. Er så lei dette mediaoppstyret rundt NSB! Folk flest skjønner ikke/vet ikke ,at det ikke er Nsb som driver jernbanenettet i dette landet. Nsb er en aktør som driver personbefordring på det norske statsnettet. Jernbaneverket er drifts og vedlikehold ansvarlig for jernbanen i Norge. Jobber selv i Nsb og tro meg, 95% av alle tilfeller med togstans er feil med jernbanelinjens infrastruktur (dvs signalsystem, linje etc). Dette er grunnet elendig vedlikehold fra statens side (jernbaneverket) og manglende bevilninger fra staten. Staten har latt jernbanen forfalle til de grader og Nsb får skylden, selvfølgelig er dette naturlig, da det er vi som utfører transporttjenestene og har mest med allmenheten å gjøre. Nå er det på tide at dette hysteriet vendes mot staten, slik at det norske folk kan utøve press på vår «herlige» regjerning, sånn at vi kan få bukt med problemene en gang for alle. Med den utviklingen det er nå, kommer vi til å måtte leve med store forsinkelser også i tiden som kommer. Mvh ydmyk

  • Problemet er ikke hverken Jernbaneverket eller NSB. Problemet er ene alene politikere som ikke vil ha en skikkelig jernbane. Etter mange tiårs og skiftende regjeringer som ikke har villet satse på jernbanen, får vi nå disse problemene. Det er jo slik at i dag er det jernbaneverket som eier skinnene og alt som har med linjer å gjøre. De som kjører er selskaper som ikke har noe med vedlikehold av banen. Slik sett så er det uviktig hva selskapene som kjører tog heter. Det er ikke slik at Jernbaneverket har problemer for at det er NSB som frakter passasjerer, og at Jernbaneverket problemer løses automatisk hvis det kommer et privat togselskap.
   Jeg var i Japan i sommer, og der reise jeg mye med tog, også med høyhastighetstoget Skinkansén. Ett tog som har hastighet mellom 270 og 300 km/t. I Japan er jernbanen privatisert, men likevel ikke lønnsom. Systemet er slik at når et togselskap skal bygge jernbane, er fylkene som banen krysser, med å finansiere banen. Utgiftene til jernbanen er delt 50/50 mellom private og det offentlige. Så kan man spørre seg hvorfor. Jo, Japan har villet ha en jernbane over hele landet, de vil også ha en effektiv jernbane over hele landet.
   Hva har vi i Norge villet. Ingenting. Det vi argumenter med er at det blir så mange tuneller og broer. Banen Skinkansén i Japan gikk etter en sammenhengende betongbro fra nord til sør. Det var korte og lange tuneller og mange også. Så her har vi med ett stykke Norge og norsk politikk gjennom årtier som ikke har villet satse på jernbanen. Vi har fått den jernbanen politikerne har villet ha. Ser man på nasjonal transportplan og ser hva som står der om jernbanen, og ser hva som er gjort, er det en eneste stor tragedie.

  • Det du sier her er komplett pisspreik. Hvis du jobber i NSB, så har du som meg tilgang på statistikken over forsinkelsene, og da burde du vite like godt som meg at Problemer med materiell er årsaken til 24% av forsinkelsene. Ikke prøv å sverte ett annet selskap med slike påstander tatt ut ifra luften. Kan også si at 4% av forsinkelsestimene i året er pga PERSONALMANGEL for NSB. 21% er pga PLANLAGT VEDLIKEHOLD og resterende 51% er pga feil med infrastruktur.

   Jeg blir så forbanna på slikt tull som du sier her. Amatør.

   Og vi som kjører toga er drittlei både infrastrukturen og materiellet som ikke duger i norsk vintervær.

 7. Ja utrolig historie om disse som ble sittende fast i kulda. I tillegg til programlederen har jeg også hørt at der var en postbetjent, en ekspeditør fra ICA og noen ansatte på en shell stasjon fra Brumundal satt på dette toget. Men helt klart mer alvorlig når programledere sitter fast. Uten programledere stopper Norge.

 8. Staten må begrave jerbaneverket.Klarer ikke og håndtere
  jernbanen slik den er nå.Garntert 100 % større problemer
  med lyntog.Da kan vi muligens måtte vente i uker
  før går ett tog.

  JILL

 9. Jeg driter vel i om ei fitte som har vist trynet sitt på TV sitter fast sammen med hundrevis av andre på toget! Hvorfor blir denne tv-kvinnen fremhevet? Er hennes jobb viktigere enn vi andre?

  • Et utslag av medias kjendiseri. Årsaken til at enkelte journalister skriver slike saker må vel være at de er veldig opptatt av slikt selv, og at noen lesere gir blaffen i informasjon og nyheter, bare de får sin underholdning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *