Skal alle få ha førerkort?

Vi vil alltid ha noen trafikkulykker. Spørsmålet er hvordan man stadig kan prøve å senke tallet ytterligere.

Eller skal man egentlig det? Er det ikke omtrent en «menneskerett» i Norge for 18-åringer å få lov til å prøve å kjøre seg i hjel uten at formynderstaten skal beskytte og regulere på alle bauger og kanter? Ungdom, fyll og fart hører da sammen … med førerkort?

Tallet på trafikkdrepte i Norge har ikke vært så lavt som i fjor siden 1954. Nivået på antall trafikkdrepte nå ligger på under halvparten av hva det var i 1970, selv om antall kjørte kilometer er omtrent tredoblet.

Noen trekker frem dette og er såre fornøyd med tingenes tilstand.

En lignende nedgang har det vært i de fleste land i Europa.

Mye skyldes utviklingen i bilenes sikkerhetsnivå, men også andre faktorer spiller inn. Økonomisk vekst og ny kunnskap har gjort det mulig å bygge fysisk tryggere veier og utbedre omgivelser/sideterreng. I noen land i stor skala, i andre land i litt mindre grad.

Det ville vært enkelt om svaret hadde vært kun å bygge bedre veier. Med midtdeler og motorveistandard «overalt» forsvinner ikke alle trafikkdødsfallene som dugg for solen. Selv om man kan redusere tallet på møteulykker på det som i dag ikke er det, men blir motorveier. En annen side av regnestykket er at flere eneulykker i høyere hastighet kan gi dødelig utgang. Grensen mellom liv og død kan ofte ligge et sted mellom 60 og 70 kilometer i timen når det gjelder hva kroppens indre organer tåler av krefter i et sammenstøt. Det kan man ikke bygge seg bort fra.

Midt oppe i dagens virkelighet, innenfor dagens ressurstilgang, har noen som mål å stadig unngå enda flere dødsfall i trafikken.

Lensmann Elisabeth Nermoen på Frøya har jobbet med trafikksikkerhet i mange år før hun ble lensmann. Man må regne med at hun har erfaring med ulike typer virkemidler mot ulike målgrupper og adferd.

Faksimile VG.

Nå er det synsinntrykk og følelser som skal benyttes, fordi dialog og informasjon/fornuft etter et trafikkdødsfall i russetiden ikke ser ut til å ha gitt tilstrekkelig effekt på lokale ungdommer. (En 18 år gammel jente, Åse Hermanstad, døde og fem unge gutter i alderen 16-21 år ble skadd. Føreren er siktet for bildrap.)

Skremsler vil kanskje kunne hjelpe overfor noen av de som er mottakelige for slik påvirkning. De som i egne øyne er verdensmestere bak rattet, og hevet over både trafikkregler og fysiske lover vil imidlertid fortsette som før. Gjerne unge gutter som ennå ikke har fått utviklet hjernen med tanke på å forstå risiko og konsekvenser.

Et trafikkoffer foreslår å øke aldersgrensen for førerkort til 20 år for gutter.

Faksimile NRK.

Frank-Jøran Karlstad ble lenket til rullestolen etter en ulykke da han som 18-åring var passasjer i en bil som i høy fart kjørte utfor veien. Han tror eneste måten å ta verstingene ut av trafikken på er strengere straffer for råkjøring og eventuelt økt alder for å få førerkort dersom annet ikke hjelper.

Jo flere unge gutter som kjører tulling på veiene, jo lettere vil denne løsningen få gjennomslag.

Hva tror du?
[polldaddy poll=3205873]

Mer om førerkort:

 

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 25. juni.

(Etter dette.)

 1. Modig.
 2. For få straffes for rettighetsjuks.
 3. Hvem styrer best.
 4. Muhammedbilder vanlig i muslimske land.
 5. Ut av hulen.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer om bilkjøring, førerkort og trafikkulykker:

VG: Bilfører i latvisk registrert bil var sørpe full og vinglet mellom autovern på E16 i Vaksdal, Rogaland. TV 2, VG: Mann alvorlig skadd og tre gutter lettere skadd etter utforkjøring. E13, Vik i Sogn og Fjordane. TV 2: 24-åring fra Jessheim kjørte i fylla uten førerkort og med ubetalt årsavgift. VG, TV 2: 20-årig mann alvorlig skadd i utforkjøring. Riksvei 72, Verdal, Nord-Trøndelag. VG, TV 2: Mann i 60-årene omkom i utforkjøring. Riksvei 115, Våler, Østfold. TV 2, VG: 22-åring omkom i utforkjøring. Riksvei 561, Sotra, Hordaland. TV 2, VG: Fikk lappen etter 31 år med kjøretimer.

VG: Sjåfør kjørte på ettåring og stakk av. TV 2: …Mann i 50-årene pågrepet like etterpå. Mo I Rana, Nordland. TV 2: Øvelseskjørte uten trafikalt grunnkurs, og med beruset pappa som ledsager. Lillestrøm. VG: 13-åring alvorlig skadd i utforkjøring (Hamarøy). VG: Kvinne og fire barn utfor veien. En alvorlig skadd. E6, Hamarøy, Nordland.  TV 2: Kvinne (56) omkom i MC-ulykke i Namskogan. E6, Grong, Nord-Trøndelag. TV 2: Kvinne kjørte i grøfta i Otta. -Den fulleste bilføreren jeg har sett, sier erfaren politimann. VG: Mann i 60-årene skadd i utforkjøring. Fylkesvei 358, Drangedal, Telemark. VG: To alvorlig skadet etter utforkjøring i Dunderlandsdalen. E6, Rana, Nordland. VG: Gravid til sykehus etter kjedekollisjon med tre biler på E 18. Høvik i Bærum, Akershus. TV 2, VG: Tre til sykehus og to til legesjekk etter frontkollisjon i Røste-tunnelen. Riksvei 4, Lunner, Oppland. VG: Kvinne (22) og mann (26) på motorsykkel alvorlig skadd etter kollisjon med bil. To 79-åringer i bilen ble bragt til sykehus med lettere skader. E 16, Voss, Hordaland. VG: Fire ungdommer til sykehus etter rundvelt på E6. Mistanke om høy fart. Verdal, Nord-Trøndelag.  TV 2: Kvinne i tjueårene fastklemt (Orkdal). VG: Fastklemt etter utforkjøring. Riksvei 65 ved Kvåle, Orkdal, Sør-Trøndelag. VG: 87-åring skadet etter u-sving over dobbel sperrelinje. Gamle E18 ved Brevik, Telemark. TV 2, VG: En omkom i alvorlig ulykke i tunnel. Frogntunnelen, Riksveg 23, Frogn, Akershus. TV 2, VG: En omkom og to lettere skadd etter møteulykke på riksvei 31. Røros, Sør-Trøndelag. VG: Bil med tre unge jenter kjørte av veien. Riksvei 192, Krødsherad i Buskerud. VG: Bil på taket på E18 i Oslo. Tre personer til sykehus. TV 2: Ettåring påkjørt på parkeringsplass og alvorlig skadd. Herøy, Møre og Romsdal. VG: Store sprik i hvem som mister lappen. TV 2: Bil havnet i sjøen etter trafikkulykke. E6 nord for Narvik. VG: Bil havnet i sjøen – sjåføren trolig omkommet.

22 tanker om “Skal alle få ha førerkort?

 1. Vel eg meina faktisk at en kan begynne med lærekjøring alerede som 14 åring men fortsatt «Lappen» når en fylle 18 da har en fått litt erfaring og kan kansje ta noen valg. Hot damn det ungane i dag mangler er erfaring.
  Eg kjørte moped som liten guttevalp.. og fikk dyrkjøpte erfaringer men i dag haha jau et stryk på kinnet og holde dei i handa *sorry blei forbanna*
  La ungdommen kjøre bil og lære på den harde måten, synd folk dør i trafikken men eg trur ikkje ungdomen står for største prosenten.
  En må leve med dei valga en tar, og det må læres ikkje beskyttes vekk *Sjønna dåkke?*

  • Hva hjelper det når det er menn, og gjerne veldig unge menn, som er overrepresentert i ulykkesstatistikkene?
   Kanskje jentene heller burde få kjøre, og gutten sitte på i helgene, når de fleste ungdomsulykkene på grunn av umodenhet, fart og festkjøring skjer?

 2. Kjøretur med lastebil burde være obligatorisk for alle for å virkelig se hvordan dem fungerer. Ser idiot kjøring hver dag, folk som skal framfor deg uansett om det koster dem eller andre livet. Ser hver dag på E6 personbiler med henger som suser forbi i 100sonen når jeg holder 90. Hold forøvrig på å få en Euro pall i trynet av en idiot som hadde den liggende løst i hengeren der han suste forbi i godt over 100.

  De mest hensynsfulle er kvinner selv om det finnes unntak der også. Noen lastebil sjåfører er forøvrig komplette idioter som helt klart ikke vet hvilken drapsmaskin ett vogntog/lastebil kan være.

  Nå skal lastebilsjåfører gjennomgå kurs på 35timer hvert 5år. Dette er helt klart en sak som også burde gjelde personbilister som ikke har en brøkdel av erfaring i forhold til lastebilsjåfører.

 3. Må vel skyte inn at veiforbedringen går IKKE fremover, ikke sakte engang. Den går bare litt saktere bakover med den «store veisatsingen» som lystløgnerne på stortinget skryter sånn av. Det er alt. Molbopottitonkelskrueland.

 4. Nei, alle skal ikke kunne få kjørekort. Det fordi at det og kjøre en bil er en ganske komplisert sak, som krever at den som skal kjøre er egnet til det. Derfor burde det stilles mye større krav til utdannelsen av nye bilførere. De fleste ulykker i trafikken skyldes uegnede bilførere, som mangler både konsentrasjon, og vurderingsevne. Man ser hele tiden folk kjøre som gale i trafikken med sine egne ferdselsregler, så det er ikke merkelig at det ender i katastofer. En bil er et livsfarlig instrument som kan drepe som en terrorbombe, og en sånn ting burde ikke alle og en hver ha med og gjøre. Man setter heller ikke en halvgod pilot bak rattet i et passasjerfly, det skulle man heller ikke i en bil.

  • Det er flere årsaker til ulykker. Råkjøring er selvfølgelig noe som øker risikoen, men mange ulykker oppstår av sjåfører som kjøre sakte. Dette er ofte gamle mennesker som absolutt skulle hatt inndratt førekortet. Man burde hatt opplæring i å kjøre effektivt så man slipper kø. Kø er noe som skapes av elendige sjåfører. Har du noen sinne sett kø på et tog der alle vognene er knyttet sammen? De fleste ulykker oppstår i forbindelse med forbikjøring på dårlig veier, og dette er p.g.a lav fart på bilen foran ellers ville man vel ikke kjørt forbi.

  • Vel Charlie du har rett, men eg «meiner» at VI som medborgere må ta ansvar og «innhente» *dvs. kjøre etter dei og sei det du mener, ikkje overdriv da men si det faen du er en kødd* for da husker folk det.
   Og neste gang dei kjører husker dei og det, men seff. en kan ikkje ungå #Galninga i trafikken so bare kjør so du kan stoppe (=
   Bilføraren har ansvar for å ferdast forsiktig og etter eit kvar føre. (§3 i Vegtrafikklova) <- Kem av dåkke gjør det?

 5. Ungdommer er og blir ungdommer. Er bare å innse at de kommer til å fortsette å kjøre seg ihjel, uansett hva vi gjør.

  Finnes dåg enkelte tilltak vi kan gjøre for å hindre en god del av ulykkene.
  Bedre veier som ikke er fulle av hull.
  Høyere vrakåpant og lavere avgifter for å fornye bilparken og få vekk gamle vrak.
  Bedre motorsporttilbud så ungdommer kan holde på på bane istedenfor offentlig vei.

  Og Brunder, selv lærte jeg alle tingene du nevner der når jeg tok lappen. Vi måtte f.eks kjøre inn i en busslomme i 80 og bremse ned til 0 før vi kom til enden av busslomma. Og vi lærte å kontrollere skrensing på glattkjøringsbanen.

  • Bedre trafikksikkerhet innebærer nok et bredt spekter av tiltak, ja. Som kjent er det vei, bil og sjåfør, samt sjåførens samspill med øvrige trafikanter som er ulykkesfaktorene.

   Utbedring av veier går nå sin gang, i et tempo som ikke er imponerende. Det har vært veldig mye fokus på midtdeler, men de aller fleste veistrekningene vil nok realistisk sett aldri få det. Utbedring av sideterreng og ulykkespunkter er andre tiltak.

   Bilens sikkerhetsnivå er bilfabrikantenes arena. Myndigheter og forbrukere kan påvirke dette ved sine krav. Å skifte ut de eldste og minst trafikksikre bilene med biler med høyere sikkerhetsnivå er avhengig av at myndighetene bruker avgiftslette og økt vrakpant for å bidra. Vær imidlertid klar over at noen kjøper lydanlegg til 80 000,- og bil for resten hvis de har 100 000,- til disposisjon.

   Sjåføren er den vanskeligste biten. Jeg trodde også tidligere at det kunne være en sammenheng mellom de som råkjørte på vei og de som ønsket å kjøre på motorsportbane. Tross mange års aktiv etterlysning har jeg aldri funnet noen dokumentasjon på det. Derimot har jeg funnet vitenskapelig dokumentasjon på det motsatte.

   De som kjører villmann på veiene er ikke i samme målgruppe som de som er mottakelige for å kjøre i kontrollerte former på bane under ledelse av voksen instruktør.

   Det er helt andre ting enn motorsport som motiverer de som kjører tulling på veiene i helgene med jenter og kamerater som passasjerer.
   Noen runder på en bane uten passasjerer på en tirsdags ettermiddag, under instruks av en voksen, er ikke noe alternativ for disse. Allikevel bruker mange mangel på baner som unnskyldning for å kjøre tulling på veiene. Den unnskyldningen må man ta for det det er.

   På motorsportbane lærer de ingen ting om samspill med andre trafikanter og å være aktsom og ta hensyn til alle andre som ferdes langs veien (vegtrafikklovens §3).

   I tilfelle noen råkjørere skulle ta med seg noe lærdom fra motorsportbanen, vil det ikke være en erstatning for råkjøring på veiene, men et supplement. Med bedre tekniske ferdigheter har de enda mer å vise frem til sine passasjerer og venner i helgene. Og bilen og status i miljøet (synlighet på veiene) betyr alt for verstingene.

   Man kan like det eller ikke, men flere motorsportbaner har ingen sammenheng med arbeidet mot slike råkjørere.

   En helt annen sak er at motorsportutøvere også vil ha flere baner, men vær så snill. Vær ærlige: Ikke kall dette trafikksikkerhetstiltak rettet mot verstingene. For det er det ikke. Det er motorsport, en flott hobby, men ikke noen oppskrift på å fjerne villmannskjøring fra veiene.

   Se også: Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.

 6. Det er greit at bilvrak står lengs veiene , men etter noen mils kjøring etter å sett slikt vrak , er kjøringen for det meste den samme igjen . Desverre er det slik det er . Bredere vei med adskilte kjørebaner er vel det beste , men det koster penger , som er en mangelvare her i landet .

 7. Altså det og sette opp aldersgrensen til 20 for gutter kan jo være og gå litt langt. Altså ikke alle gutter er ikke like.. noen gutter tar ansvar og kjører forsiktig. MEN under opplæring skulle man gått litt mere skrekk faktorer og det også med og vise tellene på hvor mange UNGE som kræsjer og forskjellen mellom damer og menn. Nå er nå kansje noen damer til tider alt for forsiktige. Men det kan hjelpe.

   • Jenter har en tendens å være forsiktige når de er unge for så å bli mer blåst i hodet når de blir eldre og ikke gidder å bruke tankevirksomhet på bilkjøring. Har hendt flere ganger at jeg har «sagt fra» til kvinnfolk i trafikken som kjører uforsvarlig bare for å fingeren eller å bli tutet på.

    Kålhoder finner man i blant begge kjønn og i alle aldre.

    Det som jeg har inntrykk av er at de ikke skjønner menneskelige verdier siden de ikke bare setter seg selv i fare men mange andre og. Konsekvensen av å kjøre idiot trenger ikke å være at en selv dør, men man kan ta livet av en mor, far eller en hel familie om man er uheldig nok. Og det skjer hele tiden!

   • Det er politisk utenkelig i Norge i dag. Alle aldersgrenser presses nedover, med henvisning til hverandre.

    Snart skal også 16-åringer som klarer å legge bort Playstation og logge seg av Nettby og Facebook i noen minutter få stemmerett.

    Da vil logikken i debatten bli slik: Hvorfor skal vi ikke få kjøre bil når vi er gamle nok til å stemme, (og eventuelt bli valgt inn)?
    Hvorfor skal vi ikke få kjøpe alkohol på et utested når vi er gamle nok til å stemme?
    Hvorfor skal vi ikke få kjøpe sprit når vi er gamle nok til å stemme?
    Hvorfor skal vi ikke få behandle våpen når vi er gamle nok til å stemme og kjøre bil?
    … Og senere: Hvorfor skal ikke 16-åringer få dra i militæret utenlands?

    Militære ledere med livserfaring er imidlertid klare på at de ikke ønsker å ha folk under 25-26 år i utenlandstjeneste. Dette på grunn av modenhet og evne til å unngå å ta unødvendig risiko som kan sette egen og andres sikkerhet i fare.

    Senterpartiet er de mest aldersnaive politikerne, som kynisk bruker lavere aldersgrenser for å vinne ungdomsstemmer på landsbygda. Dette tilsynelatende uten forståelse for risikosiden.

 8. Så lenge kjøreskolene etter direktiv fra den såkalte Kjørelærerskolen i Stjørdal, som dirigeres av Veidirektoratet og TØI-Trondheim, i all hovedsak lever etter maksimen de har adoptert fra Kardemomme By; «Man skal ikke plage andre og man skal være grei og snill, – og forøvrig kan man gjøre som man vil» – så lenge vil vi måtte leve med at praktisk opplæring på veiene skjer MED førerkort.

  Hvor mange kjøreskoleelever i Norge har praktisert nødstopp i 80?
  Hvor mange kjøreskoleelever i Norge har lært å ta inn en skrens?
  Hvor mange kjøreskoleelever i Norge har lært elementær observasjonsteknikk ved landeveiskjøring?
  Hvor mange kjøreskoleelever i Norge vet hvor «bilfølelsen» sitter?

  • Ganske enig i det du sier der, og det er jo også tydelig at noe er feil når det på trafikkskolene opplyses om at «Øvingskjøringen kan skje både ved trafikkskole og privat, men for at øvingen skal få et stort nok omfang, vil mesteparten måtte skje privat. » (http://www.vegvesen.no/Forerkort/Foreropplaering/Ovelseskjoring)

   Nå er det faktisk sånn at det er ikke alle foreldre, besteforeldre, tanter og onkler og andre som måtte befinne seg i posisjonen som «veileder» som er skikket til å gjøre nettopp dette! Paniske mødre og utålmodige fedre er et kjempeproblem, det har jeg selv opplevd, og det er selvfølgelig forståelig at det kanskje er slik de reagerer de første turene. MEN dersom dette faktisk er tilfellet, og at de holder på sånn gjennom hele opplæringen vil jo ikke eleven få spesielt godt utbytte av denne kjøringen, og ei heller spesielt god selvtillit på veien, noe som jo faktisk er ganske så viktikg sånn at man blir sikker på at man gjør ting riktig, uten risiko for andre eller seg selv.

   For å ta det litt videre vil jeg kanskje påstå at kjøreskolene tar litt lett på det å la folk få førekort; jeg ser selv på venninnen min som enda ikke klarer å rygge bilen ut av skolens parkeringsplasser selv, selv om hun har hatt lappen i flere måneder allerede. HVOR var vedkommende som skulle ha lært henne det? og ikke minst, HVEM skulle være ansvarlig for det? Det innlysende svaret for meg vil være at dette er noe hun skulle ha lært på kjøreskolen og som hun skulle ha blitt prøvet i under den praktiske førerprøven, og IKKE en sak hennes mor eller far skulle få ansvaret for.

   Vil i midlertig legge til at alle de ovennevnte ting har jeg måttet gjennomføre i min egen kjøreopplæring hos kjøreskole, så for all del, vi må ikke dra alle skolene (eller lærerne) under samme kam!

   • Ja skyld på foreldrene og skolen fordi hun ikke har lært å rygge ut fra en parkering. Om hun hadde fått terpe dette på trafikkskolen regner vi fort 10 timer ekstra der. Hvem tror du da hadde klaget fordi trafikkkskolen bare er ute etter og tjene penger. Den enkelte som skal ha førerkort har faktisk et visst annsvar for å kunne lære kunsten og beherske et kjøretøy. Jeg er håpløs musiker, hvem skal jeg skylde på da? musikklæreren på skolen? Eller bare innse at å synge og spille ikke er noe for meg og tenke på mine medmennesker og la være. Klarer ikke hun og lære seg og kjøre bil burde hun innse det og heller ta buss trikk eller sykkel om hun bor på bygda. At det er ti mil opperbakke til postkassa er ikke god nok grunn til og ha lappen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *