Idioter i trafikken

Det er umulig å unngå alle ulykker, også trafikkulykker. Ulykker skjer av og til, tross alle forholdsregler.

Risikosøkere og personer med sviktende dømmekraft vil nok også alltid finnes, men er det nødvendig å slippe alle løs på veiene bak rattet i motorkjøretøy til de er hundre år?

 • TV 2: 18-åring mistet lappen samme dag som han fikk den. Kjørte 144 km/t i 100-sone på E6, Ullensaker, Akershus.
 • TV 2: Mann i begynnelsen av 20-årene tatt i 130 km/t. Trodde ikke han mistet lappen før 136 km/t.
 • TV 2: Mener han ble offer for livsfarlig billek, «Chicken». Kjører over i motsatt kjørebane, og ser hvem som viker.

Er det slik at det er for lett å få og beholde førerkort i Norge?

Mer om førerkort:

For å si det på denne måten: Er det lettere for folk uten forstand til å behandle «våpenet» å få lov til å kjøre motorkjøretøy enn å vandre rundt med et annet mer tradisjonelt farlig våpen som de i en gitt situasjon kan bruke for å skade personer de har latt seg irritere over?

Å skade noen ved bruk av et motorkjøretøy kan likestilles med bruk av et våpen i straffemessig forstand. Straffelovens paragraf 238 lyder:

«§ 238. Den som uaktsomt ved bruk av våpen, ved motorvogn eller på annen måte forvolder betydelig skade på legeme eller helbred, straffes med bøter eller med fengsel inntil 3 år.»

Nå er det ikke lisensplikt for våpen som kniv, øks etc. Og det kan noen sikkert trekke frem i en debatt om dette, men la oss heller se førerkortpliktige motorkjøretøy i forhold til lisenspliktige skytevåpen.

Det er utbredt aksept for at ikke alle over 18 år bør ha våpenlisens. Samtidig kan det virke som om det å ha førerkort blir sett på som en slags menneskerett, uansett om man er skikket eller ikke.

 • Når opplevde du sist en med førerkort som ikke ser ut til å ha forstått at vedkommende alltid, uansett, skal ta hensyn til andre trafikanter og andre som er langs veien?

Vegtrafikklovens paragraf 3:

Ǥ 3. Grunnregler for trafikk.

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.»

Alle trafikanter plikter å overholde vegtrafikkloven, men det vil vel være naturlig å sette langt strengere krav til de som benytter førerkortpliktig kjøretøy enn de som ikke gjør det? Fotgjengere og syklister kan ikke nødvendigvis forventes å ha satt seg inn i og forstått det samme som en som har førerkort. Eller mener noen at hvis syklister etter en bilists vurdering oppfører seg dumt kan det forsvare at bilisten gjør det samme?

Faksimile VG

Mer: (VG: Syklister fløy gjennom bakrute etter sabotasje.

VG: Syklister til sykehus etter dramatisk velt. Bussjåfør etterforskes. )

Enkelte viser ved sin oppførsel at de ikke har forstand til å behandle våpen. Bør det være «formildende» om våpenet er en bil og ikke et gevær?

 • Har det fått utvikle seg en slags egoisme i trafikken der enkelte trafikanter ikke tar tilstrekkelig hensyn til at deres egen fremferd kan utsette andre for skade og ulykkesrisiko?
 • Kan og burde i tilfelle denne egoismen stanses på noe vis, og eventuelt hvordan?

Ta fra dem lappen for en periode. Og hjelper ikke det så ta bilen/motorkjøretøyet i tillegg ved gjentagelser. Noen vil muligens se dette som ekstreme virkemiddel, men de er i tilfelle en reaksjon overfor trafikanter som ikke bryr seg om å frivillig og etter egen fatteevne avstå fra å ferdes uaktsomt i trafikken.

Idioter som ikke har forstått at det å ferdes i trafikken er et komplekst samspill med andre trafikanter der det gjelder å ikke bare ha rett, men å ta hensyn til andre, også å ta hensyn til andre som tar feil, burde ikke ha førerkort.

En fotgjenger kan gjerne være blind, syk/svekket, mindreårig, uvitende om trafikkregler, senil med mer uten at det gir enhver bilist rett til å «stå på sin rett».

En syklist kan gjerne begå feil og ikke ha rett, uten at en bilist har rett til å hevne seg.

Det kreves ikke noen offentlig godkjenning (førerprøve) for å være for eksempel fotgjenger eller syklist. Til og med idioter kan med full rett ferdes som fotgjenger.

Derimot må det nødvendigvis forventes mer av en bilist.

[polldaddy poll=3555501]

Mest lest på Norske forhold siste to uker, pr 1. august:

 1. Bilturen som endret livet.
 2. Endel ekspolitifolk driver med lignende.
 3. En privatsak.
 4. Du har ballen, Rana.
 5. En vernet bedrift.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer om trafikkulykker:

VG, TV 2: Mann (83) alvorlig skadd etter kollisjon med tre ved utforkjøring. Haslum i Bærum, Akershus. VG: Motorsyklist kjørte ned politimann under kontroll. Voldsveien, Skien,  Telemark. TV 2, VG: Alvorlig bilulykke på Sollihøgda. Tre personer til sykehus. E16, Hole i Buskerud. VG: Trailersjåfør til sykehus etter utforkjøring. Fylkesvei 360, Sauherad, Telemark. TV 2, VG: Åtte skadet i frontkollisjon mellom to personbiler. Riksvei 49, Samnanger, Hordaland. VG, TV 2: Kvinnelig fotgjenger døde etter å ha blitt påkjørt av lastebil. Bærum, Akershus. TV 2: Mann i 20-årene alvorlig skadd da han kjørte inn i midtdeleren. Riksvei 23, Røyken, Buskerud. VG: Mannlig motorsyklist til sykehus etter utforkjøring. Fylkesvei 20, Herøy i Møre og Romsdal. TV 2: Tilstanden alvorlig for 17-årig jente. Oppdatert: 17-åringen døde (VG). Ukjent for sjåføren, 19-årig gutt. E14, Meråker, Nord-Trøndelag. TV 2: To til sykehus etter utforkjøring. E 14, Meråker, Nord-Trøndelag. VG: To skadd i frontkollisjon på Sotra. Riksvei 555, Fjell, Hordaland. VG: Mannlig MC-fører (34) til sykehus etter frontkollisjon med bil. Kalfaret, Bergen, Hordaland. VG: Mann (33) kjørte i tunnelvegg. Bergelandstunnelen, Stavanger, Rogaland. TV 2: Kvinne (78) feil vei på E18. To bilister klarte å sperre veien. E18, Asker, Akershus. VG: E18 stengt etter at vogntog veltet ved forbikjøring. Nord for Gullitunnelen, Vestfold. VG: Kvinne alvorlig skadd i kollisjon mellom personbil og lastebil. Riksvei 170, Aurskog-Høland, Akershus. TV 2: Vil ha førerkort for ATV etter mange alvorlige ulykker. VG: Motorsyklist (55) død etter frontkollisjon med bil. Riksvei 700, Rennebu, Sør-Trøndelag. VG: Tre skadd i frontkollisjon. Riksvei 710, Bjugn, Sør-Trøndelag. VG: Kvinnelig passasjer (25) døde etter utforkjøring. Fylkesvei 678, Melhus, Sør-Trøndelag. TV 2: Dødshelg på veiene. VG: Ung kvinne omkom. Fire skadd i utforkjøring. E6, Ringebu, Oppland. TV 2: To 18-åringer til sykehus etter at bil kjørte i fjellveggen. Lindås, Hordaland. VG: Traktor, lastebil og tre personbiler i kollisjon. Skjævelandsbrua, Klepp/Sandnes, Rogaland. VG: En omkom i ulykke der to personbiler og en lastebil var involvert. E6, Mosjøen, Nordland. VG: Eldre mann alvorlig skadd og to eldre kvinner lettere skadd i møteulykke med to personbiler og en lastebil. E 12, Rana, Nordland. TV 2, VG: Kvinne og tre år gammelt barn til sykehus etter utforkjøring. E 134, Kviteseid, Telemark. VG: MC-fører omkom etter kollisjon med bil. Riksvei 36, Seljord, Telemark. TV 2: 26-årig passasjer fra Estland omkom i utforkjøring i Flå, Buskerud. 28-årig sjåfør til sykehus.

Annonser

13 tanker om “Idioter i trafikken

 1. Du, mr Advokat.

  Du har 1 ting igjen du må lære deg før du i det hele tatt forsøker å leke advokat. Se på fakta, og slutt å bruke medier på nettet som dine kilder. Har du ikke fakta kan du likesågreit la hele saken ligge, da kommer du ingen vei.

  Du vet pent lite om hva den avdøde kvinnen her har gjort, og du vet absolutt ingenting om hva denne sjåføren har sagt om det hele til politiet etter ulykka. Absolutt ingenting.

  Seriøst, skal du slenge fra deg noe som helst som involverer en kvinne som har mistet livet, og en lastebilsjåfør som kan ha fått sitt liv ødelagt er det minste du kan gjøre å vise litt respekt. Lille drittunge!

 2. Fro vanskelig fordi det er så sinnsykt dyrt.
  Selveste opplæringa burde være god nok. Det gjelder bare om de som tar lappen følger det de har lært videre etter de har fått lappen. Noe veldig mange ikke gjør.

 3. Det er vanskelig nok å ta lappen i norge fra før! Det endrer ikke folks holdninger om det blir vanskeligere. Tekniske kunnskaper og evnen til å skjønne hva man burde gjøre er en ting, det er de som VELGER å gjøre det de ikke burde som ikke fortjener lappen.

  Tror egentlig det er mer behov for en psykisk evaluering for å få førerkort. For å finne ut om personen som søker er skikket til å inneha retten til å kjøre bil/mc/trailer osv.

 4. Ja det er mange idioter i trafikken, og de ser ut til å elske sykler. Og det er helt greit det, problemene begynner når jeg kommer kjørende i 2 tonn med metall, holder 80 km i timen og plutselig er det noen idioter som har forvillet seg inn på veibanen med en 4 kilos sykkel. Det er ikke tvil om at jeg vinner hver gang, den sykkelen klarer aldri å hamle opp med 2 tonn metall og jeg forstår ikke hva de tenker, hadde jeg syklet mye hadde en av de siste plassene jeg vile vært på traffikerte veier, det er en dødsfelle og jeg har ikke noe der å gjøre hvis jeg ikke sitter i en bil.

  For en tid siden kom plutselig en syklist fra høyre og krysset veien rett foran meg ute å se seg for. For å unngå å kjøre han rett ned måtte jeg kjøre av veien. Og i ettertid angrer jeg på at jeg ikke kjørte han rett ned, når man er så dum får man betale prisen det koster. Han overlevde, takket være meg men neste gang bremser jeg ikke.

  • Syklister har ikke nødvendigvis førerkort. Selv om syklister er uvitende eller utviser det som kan oppfattes som idiotisk oppførsel i trafikken så har ingen førerkortinnehaver påkjørselsrett eller rett til å «ta igjen». De som ikke forstår det burde ikke ha førerkort.

  • «For en tid siden kom plutselig en syklist fra høyre og krysset veien rett foran meg ute å se seg for. For å unngå å kjøre han rett ned måtte jeg kjøre av veien. Og i ettertid angrer jeg på at jeg ikke kjørte han rett ned, når man er så dum får man betale prisen det koster. Han overlevde, takket være meg men neste gang bremser jeg ikke.»

   Nå må du roe deg ned, dette er rett å slett drapstrusler mot medtrafikanter. Med slike holdninger blir det vanskelig å sammarbeide i trafikken.

 5. sykklister klarer veldig sjelden å holde fartgrensa så de er til hinder for annen trafikk. når en ikkje holder fartgrensa på¨stedet og hindrer annen trafikk så skal man vike og slippe fram. det er det veldig sjelden sykklister gjør så håper at den sykkelklubben har fått en lærepenge og slipper trafikk forbi neste gang de finner ut at de skal sinke trafikk. hilsen en møkklei trailersjåfør som trenger veldig god plass og lang tid for å komme seg trygt forbi en enkel sykklist…

  • Nå tuller du! Nå er jeg riktignok ikke trailersjåfør, men jeg vil tro syklister over fartsgrensen er et meget sjeldent syn.

   • kanskje du burde vurdere et annet yrke Kjell? Sikkert mange som ligger bak din store lastebil som er møkklei også. Vi får forsøke og respektere hverandre, det burde være plass til alle i dette l lille landet.

 6. egoisme eller dumhet..sykler i traffikken er å regne som kjøretøy. Disse trenings syklistene ligger alt for nærme bilen. Disse syklistene er vel ikke små barn som ikke vet hva som foregår. Dumt å kjøre forbi og bremse,men vis denne bilen som var med på trening måtte bråbremse for et barn. Hva gjør de som da ligger alt for nærme..jo de farer gjennom ruta. Å delta på trening på vei med bil på denne måten er idioti.

 7. Jeg er enig i at det ser ut til å være en menneskerett å ha førerkort. Mange bilister viser til dagelig at de ikke har noe bbak et ratt å gjøre. Det være seg fartsgale og adrenalinhungrige «»ralybilister» eller folk som ikke har riktig forståelse av trafikk og riktig dømmekraft. Den siste gruppen er dem man har minst fokus på. eldre mennesker som ikke klarer å henge med i den etterhvert komplekse trafikken. Eller at det går for fort rundt dem. Ikke bra. Folks om ikke klarer å forstå hvilken retning trafikken skal gå i på en firefeltsvei. Man tenger ikke store skilt etc. for å hindre dette. Det er faktisk ikke noe vanskelig å se når man nærmer seg veien man skal inn på…. (Man har da kommet for langt så vi trenger skiltene, for all del.) I norge kan man oppleve folk som rygger på motorvei fordi man har kjørt for langt. Eller opp en påkjøringsrampe for den saks skyld. Dette er bilister som ikke bør være innehavere av et førerkort etter min mening. Når det gjelder syklister, hvor vel dette egentlig startet er jeg ikke helt enig med deg. Det er ikke riktig fristille hverken dem eller fotgjengere. Det bør forventes en rimelig stor grad av trafikforståelse fra deres side også. Sykler påfører vel skjelden så mye skade på tredjepart at de dør, men de kan påført betydelig skade. Da bør vel konsekvensen bli, om jeg skal følge ditt resonement overfor bilister, bli å innføre førerkort for sykkel. Nei, jeg forventer at alle har såpass med fornuftig sans at de kan ta ansvar for seg selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *