En moderne heksejakt

Oppdatert 28. september: VL: Norsk luthersk misjonssamband stenger dørene for Märtha.

25. september: …men noen holder liv i saken.

– – – – –

15. september. Kommentarer i mediasaken er nå kommet fra så høyt hold som de kan.

Og Märtha forsøker å legge saken død med en beklagelse.

 • Märtha-Vi er veldig lei oss.
 • VL: Märtha tok avstand fra det okkulte.

Og med det er heksejakten formodentlig over for denne gang.

– – – – –

Det har vært kjent i flere år at prinsesse Märtha Louise hevder å kunne snakke med engler og hester. Nå snakker hun med døde mennesker også. Og lærer det bort, mot betaling. At kongsdattera bedriver slikt i kretser der biskoper henter sin støtte kan være grunnlag for en moderne heksejakt.

Dette hadde ikke vært stort annet enn et menneske med noe alternativ stil dersom det ikke hadde vært for hennes opphav og rolle.

Prinsesse Märtha Louise. Foto: Cathrine Wessel, Det Kongelige Hoff.

Som datter av Hans Majestet Kong Harald den femte og Hennes Majestet Dronning Sonja, som nummer fire i den norske tronfølgerekken og med offisielle oppdrag for Kongehuset kan  prinsessens aktiviteter kollidere med Den norske kirkes tro. En tro hennes far, kongen, er grunnlovsforpliktet til å bekjenne seg til.

Prinsesse Märtha Louise refses av kirkelærde for å ha påtatt seg en yppersteprestrolle. Hun utfordrer de kirkelærdes maktposisjon.

I et annet land (for eksempel der de ikke i samme grad har modernisert sin religion ved en reformasjon), eller her i en annen tid, kunne dette ha kostet henne liv eller helse. Nå er det vel helst «omdømme» som er hallelujaverdien det offisielle Norge i mange sammenhenger frykter å tape. Og prinsessens «omdømme» kan raseres av en heksejakt i media.

Morgan le Fay av Ken McCracken.

Bilde gjengitt med CC-lisens.

Kirken har jo hatt tradisjon for å bedrive heksejakt, også i Norge. Riktignok er det 315 år siden siste kvinne ble brent på bål i Norge for sine påståtte aktiviteter som ikke falt i smak for kirkens mektige menn, men i dagens samfunn kan medias søkelys brenne ubehagelig nok, uten å nødvendigvis fysisk ta livet av vedkommende.

Prinsesse Märtha Louise må være klar over at med sitt opphav og sin rolle er det ikke alltid fritt frem for å eksperimentere med alternativ aktivitet som kolliderer kraftig med sine andre og andres roller.

Hennes beskytterskap for flere grupper syke mennesker kan sende uheldige signaler kombinert med «uautoriserte evner».

(VG: Mette Marit hevder hennes nyrebekkenbetennelse ble helbredet av håndspåleggelse fra Märtha.

VL: Professor: Märtha kan leke med folks psykiske helse.)

Når hele familien er på «kongelig trygd», (apanasje betalt av skattebetalerne), bør også prinsessen tenke litt lenger enn hva som er gøy og inntektsbringende for henne personlig.

Det bør være en selvfølge å respektere «husreglene» når hun leier lokaler fra Det Norske Misjonsselskap, og ikke bedrive aktiviteter de ikke vil ha i sine lokaler.

Når det er sagt, så er det nok utbredt aksept for at det er mer mellom himmel og jord enn vitenskap og religionstolkere kan forklare. En Marte Kirkerud, eller Lisa Williams,  kunne nok lettere snakket med døde og fått idoliserende status i media. Og fått fred for kirkens menn.

Mer om Märtha:

Mer om å tro:

[polldaddy poll=3755703]

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer:

TV 2, VG: Misjonssambandet stenger dørene for utleie av lokaler til Märthas og annen ikke-kristen virksomhet. TV 2: Engleskolen er på sidelinja av det vi driver med. VL: Diakon og veileder Ivar August Bye: -Død er endelig avskjed. TV 2-journalist Steinar Figved hadde betalt for å delta, men ble kastet ut da han sto frem som journalist. VG: Utenlandske hoffeksperter (i artikkelen er eksperter det samme som journalister!) roser Märthas åpenhet. Märtha Louise er et friskt pust. VL, VG: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn driver med uheldige rolleblandinger mener flere politikere. VG, TV 2: Ari Behn gir kona full støtte. -Jeg beundrer motet hennes. VG: Kronprins Haakon om Märtha: -Vi ser forskjellig på ting. TV 2: Snåsamannen advarer unge mot å tro på Märtha. VG: Måling: En av fem spurte tror på kontakt med de døde. VG: Kleskjede snur etter kontakt med slottet. Vil ikke lenger kalle Märtha Behns ektemann kongelig. VL: Märtha-saken vekker internasjonal oppsikt. VG: Märthas ektemann, Ari Behn bør stramme seg opp. VL: Kongebiograf Tor Bomann-Larsen: -Märtha bør trekke seg fra arverekken. VG: Bør gi opp prinsessetittelen. Folket klar i sin dom, og stortingspolitikere refser. TV 2, VL: Tre av ti mener prinsesse Märtha Louise bør gi fra seg tittelen. VL: Misjonsselskapet har fått forsikringer fra Astarte Education om at ingen døde er invitert til onsdagens englekurs på Himmel og hav. VG, VL: Snåsamannen, Joralf Gjerstad: -Umulig å snakke med de døde.

Annonser

23 tanker om “En moderne heksejakt

 1. Å tro på mer mellom himmel og jord har mennesket gjort i generasjoner. Dåpen skulle gjennomføres raskt helst innen åtte dager. Barnet skulle beskyttes for onde makter, og vi praktiserer nøddåp . Nå snakker kirken varmt om å beskytte mennesker mot overtro – men er virkelig kirken den rette til å veilede oss i troens irrganger ? Nei , mener jeg. Kirkens sekularisering , kvinnelige biskoper , homofile prester osv taler i mot Bibelens ord og jeg kan ikke støtte Guds ord i en kirke som bedriver sodomi i ordets rette forstand . Hvorfor i alle dager skal ikke jeg tro på en engel – en budbringer – å møte mine kjære i dødsrike? Den som leter skal finne ,den som tror skal få – og jeg tror det er mer mellom himmel og jord enn hva en prest kan predike. Jeg tror !

 2. Det englespillet og vaset som Martha Louise driver med er bare hinsides all fornuft, hvis hun da ikke vil bygge opp sin egen religion og bli udødelig. At broren, vår fremtidige konge, går ut å forsvarer hennes narrestreker, kommunikasjon med hester og døde mennesker, viser vell bare at det er to av samme ulla og ingen kongeemne. Avslutt hele monarkiet og steng narrenes hus. Det må da være andre måter å tjene til livets opphold på enn å bli underholdt av folket for å utføre narrestreker som de hevder er sannferdige. Hadde det nå bare vært et engangstilfelle men skandalene avløser hverandre i et stadigt hurtigere tempo og med mer og mer virkelighetsfjerne påfunn. Hadde de ikke tilhørt kongefamelien så ville folk gapskrattet av dem og påstått at det hadde rablet for dem.

 3. Astarte |əˈstärtē|:

  Mythology:

  a Phoenician goddess of fertility and sexual love who corresponds to the Babylonian and Assyrian goddess Ishtar and who became identified with the Egyptian Isis, the Greek Aphrodite, and others.

 4. Beklager – jeg må bare si det på engelsk:

  Has Norway gone completely bonkers ? I watched last year, in total disbelief, so-called learned people discussing for over 2 hours, Martha’s beliefs re: the angle school.

  Have you seen your own television advertising latelty ? Mother and daughter with shopping trolley listening to a carton of Juice ? And you think Martha Louise is mad ? You are all quite pathetic. DO HER BELIEFS HURT ANYONE ? NO !! Is she trying to pull the wool over people’s eyes ? NO. Children have a hard enough time in this hostile world that their parents have bought them in to, AND made. Why can’t they have something a bit different AND POSITIVE to believe in for a while ?

  You persecutionists should be ashamed of yourselves. Far from doing wrong, this figurehead for the royals, and a damned positive influence in my humble opinion has given hope to countless children that there is something positive in this society, full of negativety.

  Please leave her alone and criticise someone worthy of criticism – Think about yourselves for a moment – what have you achieved this last few years ?

 5. 19)For det er et endelikt for menneskesønnene og et endelikt for dyrene, og de får det samme endelikt. Som den ene dør, så dør den andre; og de har alle én ånd, så mennesket har ikke noe fortrinn framfor dyret, for alt er tomhet. 20) Alle går til ett sted. De er alle blitt til av støvet, og de vender alle tilbake til støvet. Forkynneren 3:19-20. For de levende vet at de skal dø; men de døde vet slett ingen ting, og de har ikke lenger noen lønn, for minnet om dem er glemt. Forkynneren 9:5.

  «De døde vet slett ingen ting», sier Bibelen, og den viser at døden er en tilstand som er ensbetydende med fullstendig uvirksomhet.Så hvordan kan noen komme i kontakt med dem som er blitt til jord igjen? De døde «sover» i jorden i vente på en oppstandelse.

 6. Alt for mye oppstuss om dette fra tabloide medier. Slutt å tillegge prinsessen meninger hun egentlig ikke har. Slutt med mobbingen.

 7. Jeg tror dessverre det ikke er noe etter døden.
  Når man dør så er det slutt, man er borte slik det var før en var født.

  Vanskelig for meg å forstå hvordan man ikke kan finnes noe mer, men jeg ser ingen tegn til noen gud eller spøkelser så det er min eneste konklusjon.

  Ser hvordan noen klamerer seg til en tro, for ellers må man innse hvor bortkasta tiden vår på jorden egentlig er når det straks bare skal ta slutt og alt var for intet… Religion er en uting uansett.

 8. Hva feiler oss.Hvorfor kan vi ikke si det som det er? Alt begynte å gå galt den dagen hun kom inn i galehuset Behn.Hele hurven gjør alt for å tjene penger og da de fikk PR objekt nummer en å hjemme seg bak så lå veien vidåpen.Martha er blitt tussete,hun har mistet gangsynet etter sin higen etter å stå på egne bein med begrensede forutsetninger.Hun melker kvinner i 40års alderen med forholdsvis lite utdanning for alt det er verdt.Engle skole meg her og døde prat der,nei send henne til behandling imot Behn sjuka og en begynnende galskap.

 9. er jo litt rart dette her… prinsessa får ikke lov til å snakke med de døde(noe hun også sier at hun IKKE gjør) mens alle kriste får lov til å snakke med de døde(når de ber…) og de får tilogmed svar???(påstår de da???) kansje vg skulle få hue opp av bakken og se litt nærmere på det?

  • Problemet er ikke at folk snakker med døde,engler eller guder.
   Det er når de (innbiller seg at de) får svar de virkelig har et problem 😉

 10. I 2010 finnes det fortsatt tilsynelatende oppegående voksne mennesker som tror på spøkelser, ånder og engler, og tror at enkelte kan faktisk snakke med døde mennesker…

  Hva sier dette om oss mennesker? Hva sier dette om Norge?? Hva sier dette om intelligensnivået vårt??

  Det er helt vanvittig hvilket nivå realitetsforståelsen til visse mennesker er… bare at det finnes mennesker som i det hele tatt argumenterer FOR sånn type oppførsel og legitimerer slik tankegang som “alternativ åndelighet” er i seg selv mildt sagt skremmende..! Hva sier dette om disse menneskers virkelighetsorientering??

  Finnes det ingen normale mennesker igjen her??!

  Det er ikke de som tviler sin jobb og bevise hvorfor de er skeptiske!! De er de som hevder at magi, overtro og annet tullball faktisk finnes som må oppdrive beviser på at ting er som de hevder. Dette er elementær logikk!!

  Huttetu!!

 11. Elin har rett, dette er en tragisk utvikling, men la oss bruke det rette ordet. Dette er en tragisk stagnasjon, man ser i denne diskusjonen at folk forholder seg til ord som ble skrevet ned for 1900 år siden og har blitt oversatt og tolket flere ganger etterpå. Disse ordene blir presentert som sannheter. Jeg vet at dette sikkert er ubehagelig å lese, men sånne direkte fortolkninger av bibelen er vel å regne som litt fundamentalistiske?

  ML har sin tro, og har sin rett til denne på lik linje med Kristne, muslimer og alle andre. Så vidt jeg forstår tror hun på Gud, engler og alt annet som de kristne tror på. Jeg regner med at de kristne i denne tråden er kjettere som tror på denne nymotens protestantiske vranglæren?

  Kanskje 2000 år ganle skrifter, som ikke er skrevet av de den omhandler, men av mennesker som levde 100-200 år etter ikke skal brukes som absolutte sannheter?
  Kanskje de nevnte skrifter er utvalgt og redigert for å passe overens med en kirke som ønsket noe som underbygget dens makt?
  Er ikke religion en sak mellom deg og din gud?

  Hva angår avguder og lignende, kristendommen har adoptert alt fra høytider til gamle legender fra andre religioner og implementert disse som sine egne historiske «sannheter».

  Ikke nøy deg med å lese bibelen, les litt av historien rundt bibelen også…

 12. Hun han aldri sagt at hun er ateist.Alle har de evnene mårtha snakke om.Latente evner i alle menneske,det bare å vekke dem med teknikker som mange de som har det.Det er motsigelse hvis bibel sier at menneske er skapt av gulbilde hvorfor hysteriet?Før i tida kristendom har mange kvinne i bøllla fordi de var intellingente (HETSER).

 13. Maertha vil som Mette Marit ha i pose og sekk.
  «Folkelig», og kongelig distanse når det begynner å bli ubehagelig.
  Tror det var bra at de gjorde om i arverekken i sin tid, jeg. Selv om MM har gjort Haakon til en dott.

  • Ja, det har vi forstått lenge men en pose for dem er jo ubetydelig og da lurer jeg på hvor store er egentlig sekken. Kan de bare fortsett i en evighet og innbille seg at folket akal akseptere den stadige påfyllinge hvis de bare smiler dumt til oss.

 14. Som ikketroende er det Märtha Louise driver med egentlig mer festlig enn provoserende. Om ikke annet så klarer hun å fremprovosere mange nokså bombastiske utsagn fra andre om hva gud synes om det ene og det andre.
  Fornøyelig.

 15. Jag tror definitivt att det finns mer mellan himmel och jord än vad vetenskapen idag kan förklara. Människan har fem sinnen. Men tänk om det finns upp till 200 möjliga sinnen, eller fler? Varför skulle människan ha begåvats med maximala antalet sinnen. Liknande tankegångar har jag läst i böcker av erkända författare. Däremot kan ju knappast prinsessan Märtha Louise se sig själv som en privatperson med rätt att göra som hon vill var hon vill, offentligt.

 16. Som prest i den norske kirke har jeg gjort følgende erfaring: Lytta til mennesker som har latt seg lokke til f.eks. slike ting som Mätha reklamerer for. Det ser så fristende ut. Men endte så traumatisk og vondt…Det som faktisk skjer er at en tukler med mekanismer inne i menneskesjela som vi ikke skal tukle med. Disse tinga sitter inni det aller mest følsomme og sårbare i oss.
  For å kunne gå, må vi i det minste ha étt bein på jorda, helst begge……

  • Må bare svare deg her min god prest, kirken «tukler» mye med meneske sinn de også. Jeg for min del ble med i misjonsarbeid fra jeg var 7 år fant en god trøst i det helt til jeg møtte mennesker som fordømte andre, så kalt serkt relgiøse mennesker. Fra barnetroen lærte jeg at man ikke skal dømme andre for det er det vistnok bare Gud som kan gjøre, men tror ikke verken før eller sener jeg har vært i kontakt med så fordømmende mennesker som disse odt kristne forbildene. Endene på visa var, jeg søkte opp min egen tro, mye alternativt men også en god posjon barnetro. Så si meg da, lærte jeg fei på barnemisjonen slik at dere god kritne kan dømme slik som Märta og meg, eller var det slik at han dere tror på har al makt og står for dømmingen?

 17. Problemet med det Märtha Louise gjør og som får biskopene til å gå ut slik de gjør, er at hun påstår at hun fortsatt er innenfor den kristne tradisjon og lære. befolkning til å gå ut og fortelle at dette slettes ikke er i samsvar med kristen tro. Märtha er et forbilde for mange og når bredt ut med sitt budskap som kongsdatter, derfor er avklaringen særlig viktig. Her har biskopene et ansvar som åndelige ledere for 80 % av Norges Det har ingenting med heksejakt å gjøre.

 18. Dette er en tragisk utvikling for Märtha Louise, som ikke er uventet. Kontakten med engler kan like gjerne være onde engler som Bibelen snakker om. Bibelen oppfordrer ikke til kontakt med engler i det hele tatt, kun Gud og HAN vil sende ut engler.
  At hun kaller skolen Astarte er også en indikasjon på hvor hun er på vei. Astarte advarer også Gud mot – hun var kanaanittenes avgud.
  Neste steg i denne østens spiritualisme er altså kontakt med avdøde, som bibelen på det sterkeste advarer imot. Her får de onde åndene fritt spillerom. Bibelen er ikke sentral i Märthas åndelighet. Hun er en frontfigur i Norge og kan lede tusener vill. Sett fra et kristent ståsted er hun på ville og farlige veier. Noen må hjelpe henne – om hun vil. Studere Guds ord og be sammen med henne. Kanskje er det ikke forsent.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *