Politi mot åpenhet

Politiet knebler debatt om søkeledelse ved å kaste ut pårørende fra pressekonferanse. Angår det oss andre?

Det vil komme flere leteaksjoner et eller annet sted. Kanskje allerede denne påsken. ( Oppdatert: VG: Skredekspert frykter verstingsesong i år. VG: Turistforeningen ønsker ny fjellvettregel.)

Politiet vil igjen lede leteaksjonene. Dersom det påpekes forbedringspotensiale i hvordan ettersøksledelsen foregikk, kan det komme andre tilgode senere.

Mange har ytret seg kritisk om ungdommene som forårsaket leteaksjon etter en scootertur med tragisk utfall ved Porsanger 3. mars. Antydninger og påstander om uforsvarlig opptreden har sittet løst.

opplyser politiet også om lovbrudd og varsler at flere av de overlevende ungdommene kan bli straffeforfulgt.

Javisst kan det være slik at noen av ungdommene, eller kanskje alle, kan kritiseres, men er bildet helt svart/hvitt? Kunne eller burde også politiet gjort noe annerledes når ungdommelig uvett tok overhånd og ulykken først hadde skjedd?

Dersom det påpekes forbedringspotensiale i hvordan ettersøksledelsen foregikk, kan det komme andre tilgode senere.

Faksimile VG.

Andreas Jensen Hermo (18), Mats Myrhaug Larsen (18) og Stian Johansen (17) omkom på fjellet. Fedrene til de to førstnevnte: Tommen Hermo og Tom Roger Larsen, har spørsmål de ikke har fått gode svar på fra politiet. De har gitt opplysninger som gjør det naturlig å stille spørsmål ved om også politiet kunne eller burde gjøre noe annerledes når ulykken først hadde skjedd.

Det virker ikke som om politiet ønsker offentlig debatt rundt det faktum at de både beklager sen varsling og at de åpenbart har gjort ting de mener de bør lære av. Åpen debatt kan imidlertid være viktig for flere andre rundt omkring i kongeriket som er potensielle etterlatte neste gang politiet, og kanskje en av de samme ansvarlige, gjør feil.

-Hvis noen mener politiet har gjort feil i redningsarbeidet, er Spesialenheten for politisaker rette adressaten, sier politimester i Vestfinnmark politidistrikt,  Torbjørn Aas. (I VG feilaktig titulert som politibetjent.)

Ved å kaste de pårørende ut av en pressekonferanse og henvise dem til Spesialenheten for politisaker, i stedet for å fremme kritikken i åpen debatt, viser politiet liten forståelse for at i et åpent demokratisk samfunn er det ikke politiet som bestemmer hvilke debatter som skal tillates, når, hvem som skal få delta og i hvilke fora.

Selvfølgelig kan dette også være en sak for Spesialenheten. De bør nok granske eventuell kritikkverdig handling fra politiet, de samfunnet setter sin lit til ved blant annet ledelse av leteaksjoner. Allikevel bør man ha plass til to tanker i hodet samtidig.

Offentlig debatt må kunne foregå uavhengig av en eventuell og lukket behandling i Spesialenheten for politisaker.

[polldaddy poll=4863168]

Mer om politi og åpenhet:

Eldre innlegg om leteaksjoner:

Bloggurat
Blogglisten
Blogglisten
Twingly BlogRank

Mer om leteaksjoner:

VG: Søskenpar funnet på skolen etter leteaksjon hele natten.

VG: Det siste bildet.

VG: Slik hedres de døde.

Finnmark Dagblad: Dårlig kommunikasjon mellom politiets søksleder og helikoptermannskap førte til at de landet på feil sted.

VG: Faren til omkommet scooterfører kritisk til merking.

Annonser

3 tanker om “Politi mot åpenhet

 1. Først må jeg si det var virkelig trist de 3 ungdommene fra Hammerfest omkom, men man må stikke fingeren i jorda og se på foranledningen til ulykken. Se fjellvettsreglene og se hvor mange av dem ungdommene ikke fulgte. Så må jeg si at mange begynner å bli lei av all klagingen til 2 av foreldrene som ofte er i media å klager over organiseringen av leteaksjonen. Jeg kjenner MANGE av de som var med på leteaksjonen, og som er fra Billefjord området, og de er VELDIG godt kjent på fjellet der det ble søkt. De har fortalt hvordan forholdene var, det var under 3 meter sikt og de så ingen ting slik at de måtte stoppe søket pga værforholdene. Skjønner ikke hvordan foreldrene kan si at de er så godt kjent på fjellet her og at de hadde funnet ungdommene hvis de hadde fått melding før, når de som virkelig er lokalkjent i området og har gått på fjellet her fra de var barn, ikke så det tilrådelig å være å kjøre å søke i det uværet som var den dagen. Synes ikke det skulle vært kritikk mot politiet og letemannskapene i den her saken. Men det er vel lett å kritisere politiet for å dekke over når man ser hva ungdommene selv gjorde feil den dagen ( 1. startet på skutertur på et tidspunkt som ikke er vanlig(hvor hadde de vært før turen???). 2. Dårlig kledd.(se bildet, og se joggebuksene/hettegenseren) 3. Ikke hørt det dårlige værvarslet til den dagen. 4. En av dem hadde ikke førerkort. 5. Hadde en stjålet skuter (det sier litt om hvilken gjeng det er som kjører med stjålne kjøretøy). Og kanskje det dukker opp andre ting etterhvert). Håper Hermo & co kan slutte å klage sin nød i media slik at de ikke får alle mot seg til slutt! Se realiteten i øynene og godta at ungdommene desverre gjorde mange ukloke valg 3. mars, som desverre fikk en fatal utgang

 2. Dette er selvfølgelig veldig tragisk, og det kan sikkert være kritikkverdige forhold i etterpåklokskapens lys.
  Men noen fakta og rekkefølge:
  *) terrenget er krevende
  *) været er uforutsigbart, og kan være veldig «brutalt»
  *) noen legger ut på tur, uten å ta de to foregående punktene med i vurderingen
  *) en redningsaksjon må settes igang
  *) kommunikasjonen kunne vært bedre
  Underveis er det noen som dør, og andre skades (fysisk/psykisk).
  Ansvaret for å legge ut på turen er ene og alene de som la ut på turen.
  Ansvaret for dårlig kommunikasjon er de som leder/styrer kommunikasjonen.
  NB: Jeg har selv vært ung, gjort mye som kunne hatt tragiske følger, og er faktisk eneste overlevende fra en tragisk ulykke for endel år siden (på tross av at jeg er oppvokst «utenfor folkeskikken», og burde kunnet ta mine forholdsregler; det var jeg opplært til).
  Uansett har jeg min del av ansvaret, og kan IKKE laste andre for noe av det. Jeg er ikke, og har ikke vært, umyndiggjort på noen som helst slags måte. Å rette en anklagende pekefinger mot noen som helst (også Politiet) i en slik tragedie er noe man skal «holde seg for god til».

  Vi får heller ta lærdom av hva som bør gjøres, samt ikke gjøres, slik at tragedier kan forebygges/unngås i framtiden.

 3. Hvis noen mener politiet har gjort feil i redningsarbeidet, er Spesialenheten for politisaker rette adressaten, sier politibetjent Torbjørn Aas..
  For de har jo bare sååååå stor statstikk i å finne gjerningsmenn innnen politiet.Om man slår opp ordtaket bukken til havre sekken finnerman vel dem nenvt i forklaringen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.