Fortjener de førerkort?

Oppdatert.

TV 2: «I 2009 var hele 29,4 prosent av de omkomne mellom 15 og 24 år. Grovt sett kan en si at unge menn dør som bilførere, mens unge kvinner omkommer som deres passasjerer. Det typiske for disse ulykkene er at de skjer i forbindelse med helg. Bilføreren er en uerfaren sjåfør, og i flere tilfeller er farten svært høy, opplyser Trygg Trafikk.»

Å få lov til å ha førerkort kan nærmest oppfattes som en selvfølge for mange. Omtrent som en ukrenkelig menneskerettighet. Debatter om å skjerpe krav til førerkortinnehavere kan også raskt bli preget av emosjonell argumentasjon og utskjelling fra de som kanskje føler seg alvorlig krenket?

Har de en god sak? Det må i tilfelle være når det gjelder likebehandling og ikke vilkårlighet i straff fordi man er i den bestemte aldersgruppen og av et bestemt kjønn.

Derimot er jeg mildt sagt meget skeptisk til religionen som mange forfekter: «La dem få kjøre fra seg villmannstendensene på egne baner, så blir de snille som lam på vanlige veier.» De som kan underbygge slike påstander med forskning må gjerne bringe det opp. Hvis ikke blir det bare religion og udokumentert synsing.

Unge menn i alderen 18-24 er kraftig overrepresentert i ulykkesstatistikker med døde og hardt skadde. Er unge norske menn faktisk verre i trafikken enn jevngamle menn i andre europeiske land? (Mer her.)

Eller er det voksne menn, kvinner og gamlinger som skaper de farlige situasjonene slik at 18-åringene kræsjer og havner i grøfta? (Oslofolk i SUV havner oftest i grøfta om vinteren.)

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo er i følge VG rasende over førere som kjører i for eksempel 133 km/t mens de leser avisen.

Det faktum at sjåførene som holder på slik ofte er unge menn mellom 18 og 24 år, som kjører biler i dårlig teknisk stand og sjelden bruker bilbelte, mener han gjør den hasardiøse råkjøringen ekstra graverende. De er ifølge politimesteren overrepresentert i politiets statistikker.

Kanskje har 18-åringene kommet for lett til det?

Er det noe alvorlig galt med føreropplæringen og systemet med å slippe løs 18-åringer i kjøretøy som er potensielle drapsvåpen på veiene når det ikke brukes med nødvendig forstand?

Kanskje har noen godt av å miste lappen, mens de modnes til de forpliktelser og ansvar som hører til å få lov til å kjøre bil og risikere å sette eget og andres liv og helse i fare?

Selv om de unge faktisk har bestått førerprøven, så er de langt i fra fullbefarne sjåfører. Den biologiske og psykologiske modningsprosessen hos de unge er ikke er fullført før de er rundt 25 år. Dette gjelder i familiesituasjonen, i trafikken, på arbeidsplassen, innen idrett, musikk, på skolen og i forhold til straffereaksjoner.

– Underveis trenger de tydelige ledere, trenere og ansvarlige voksne med “menneskekompetanse” som forbilder, sier adferdsforsker Dagfinn Moe ved SINTEF.

Han mener at alle som har ansvar for ungdom må ha forståelse for denne sårbare utviklingsprosessen og de unges møte med voksenverdenen  (NRK Schrødingers katt).

(Mer i innlegget Guttehjerner.)

 

Tidligere innlegg om trafikksikkerhet:

Er Norge best?

Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.

Plagsomme fotgjengere?

Muligheter mot møteulykker.

Jenter redder liv.

[polldaddy poll=2549102]

Mest lest på Norske forhold siste to dager, pr 18. januar.

(Dette ville tatt femteplassen.)

1. Prisen på et menneskeliv.

2. Bedre enn folk flest.

3. Manglende respekt for deg som databruker.

4. De er så glad i rompa mi.

5. Advarer mot nødhjelpsvindel.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer om ulykker og trafikksikkerhet:

VG, TV 2: Tre til sykehus, en kritisk skadd etter frontkollisjon på E39. Gjesdal, Rogaland.

VG: Lastebilsjåfører presses til å kjøre lenger enn lovlig.

TV 2: Personbil klemt inn i tunnelvegg av vogntog. E6, Follo, Akershus.

VG, TV 2: Fire skadd i møteulykke. Riksvei 7, Nes, Buskerud.

VG, TV 2: Mann (69) omkom i urforkjøring. Riksvei 20, Kongsvinger, Hedmark.

TV 2: Dro i rattet for moro skyld. Bilen kjørte utfor veien.

VG, TV 2: Mann (78) omkom i utforkjøring. Riksvei 364, Tinn, Telemark.

TV 2: (Hvor står holdningsskapende arbeid når ikke engang politiet bremser for fotgjenger med barnevogn?)

VG: Fortalte om krangel før påkjørsel.

TV 2, VG: Mann i 20-årene og 46-årig mann til sykehus etter frontkollisjon.  Riksvei 23, Røyken, Buskerud.

TV 2: En død og ni skadd. (E6, Stange.)

VG, TV 2: E6 stengt etter dødsulykke. Fire personbiler og vogntog involvert. Stange, Hedmark.

Trøtte ambulansesjåfører er farlig på flere vis, og ikke mer lovlig enn for andre (VG, TV 2).

TV 2: To skadd i trafikkulykke i Norheimsund.

VG: Kvinne alvorlig  skadd i trafikkulykke i  Vestby.

Annonser

38 tanker om “Fortjener de førerkort?

 1. Å kjøre på noen som gjør noe idiotisk rett foran meg, er mitt skrekkscenario nr 1… Jeg er yrkessjåfør. Lastebilen jeg kjører har 19.4 m lengde, veier 20 tonn tom (uten gods), og mange rundt meg er fullstendig likegyldige eller uvitende om hvilke krefter det ligger i en oppbremsing for meg og mine yrkesfeller!

  Det jeg savner, som er grunnlaget for at jeg velger å skrive en kommentar her, er trafikkskolenes ansvar i å informere og instruere hvordan folk skal oppføre seg når det er et vogntog i nærheten.

  Det siste halvåret har jeg lurt seriøst på om jeg skal kontakte hver og en av kjøreskolene hvis biler og blivende sjåfører er til plage, bekymring eller hindring for meg i trafikken, og oppfordre de tilsynelatende ignorante kjøreskolelærerne om vogntogsjåførers behov.

  Jeg kunne trenge i blant at en kjøreskolebil svingte til siden for å slippe fram den endeløse køen bak seg når de er på veier med få eller ingen forbikjøringsmuligheter. Jeg trenger ca 500 m klar bane og gode kjøreforhold for å kjøre forbi noen som ligger i 65 kmt i 80-sona. Hverdagen min er avhengig av en jevn fart, ikke høy fart.

  Jeg skulle gjerne se at folk forsto at tonn i sammenstøt med dem = dødsulykke, og la opp kjøringen deretter som forebygging. Det arbeidet må begynne med føreropplæringen, gjerne før også, men det virker ikke som om dagens kjøreskoler nevner ordet «vogntog» en eneste gang…

  Ofte blir vi som har veien som jobb hengt ut som synderne når slike ting skjer. Vi har ofte godt materiell (velfungerende lastebiler), vi øver mye (daglig kjøretrening) og tenker bevisst på ting som kan oppstå i trafikken. De fleste av oss kjenner noen som har vært involvert i noe, eller har vært der selv. Likevel har vi 99%+ av tidsforbruket på veien skadefrie!

  Og jeg savner at folk tenker over hvorfor vi er der… Skulle likt å se hvis alle sjåfører legger ned arbeidet én dag, ser dere andre raskt resultatet i varehyllene rundt omkring… Folk klager uansett. Se deg om i huset ditt og tenk etter om du har noe der som aldri har vært på en lastebil… Det eneste jeg har i huset mitt av denslags, er et par reinsdyrskinn jeg selv har fraktet ned fra Finnmarksvidda i personbil, og et par ting junior har laget i barnehagen av naturens eget forråd…

  Stell av vei er egentlig ikke et viktig tema, men selvfølgelig finnes alskens situasjoner som eksempler på det motsatte. Folk får kjøre etter forholdene. Det er lov å lære hvordan… Det er vanskeligere å kjøre sakte og kontrollert enn fort, hvis man tar seg bryet med den utfordringen.

  Er dette en passende tenkeoppgave? Hvis noen kjenner seg truffet, blir jeg glad:)

 2. Sånn litt på siden av diskusjonen har jeg lyst til å sette søkelyset på østeuropeiske vogntog. De er det mange av og to ganger i løpet av kort tid har jeg opplevd at de svinger rett ut i venstre fil for å kjøre forbi!! uten å se i speilet om de selv er i ferd med å bli forbikjørt. Klarer ikke helt å stole på at alle disse er helt edrue jeg, for det er ikke rent skjelden man leser om at f.eks. polakker er tatt for fyllekjøring, og de er ofte ganske drita også. Ikke noe 0.5 promille der i gården. Føler meg aldri trygg i nærhten av disse. Dessuten ser bilene ut som om de burde kjøres på skraphaugen.

  • JA, det har kanskje vært for lite søkelys på det man kanskje kan kalle den østeuropeiske kjørekulturen som noen tar med seg også på norske veier.
   Tildels store variasjoner fra land til land, men noen er betydelig verre enn andre.
   Kunne vært interessant å se i hvilken grad vogntog fra Litauen og Polen er innblandet i ulykker på norske veier, kontra norske vogntog, dersom noen har tall på det.

 3. stakkars pårørende til den avdøde i artikkelen denne linkes til…….
  Tror dere det er noe ok for dem å lese dette forhåndsdømmende vrøvelet?Mange av dere eier ikke empati i det hele tatt.
  Vær så snill å fjern hele bloggen eller i det minste skriv en annen overskrift.

  • Les gjerne hva innlegget handler om, og ikke bare gjett ut fra overskriften.

   Når det er sagt så er jeg opptatt av trafikksikkerhet og føler stadig med pårørende som mister sine kjære i trafikken. Jeg ønsker å bidra til at færre mister livet i trafikken. Les gjerne flere av innleggene om trafikksikkerhet og debatter ut fra hva som står i innleggene.

 4. Det har vært alt for mange tragiske trafikkulykker i det siste. Mange av ulykkene kunne vært unngått med små justeringer.
  Når vi har dette problemet med underkjøling slik som nå så må det skiltes, – og i mange tilfeller må fartsgrensen settes ned til det som er forsvarlig. Det hadde heller ikke skadet med en dose sand eller salt.
  I de siste årene har vi fått langt bedre biler enn de som den eldre generasjonen vokste opp med.
  I dag har bilen antispinn, bedre dekk og ABS bremser.
  En uheldig effekt av det er at unge bilførere ikke lærer å handtere bilen på glatt føre.
  Når bilen slipper taket så er de hjelpeløse.
  Og til slutt er det bare å si at mye av de verste personskadene hadde vært unngått om avgift nivået på sikkerheten i bilene var mindre eller tatt helt bort.
  Men det er vel å tro på julenissen. Skal norske politikere få lov til å leke Moder Teresa over hele jordkloden må skatter og avgifter opprettholdes.

  • Skulle gjerne ha skrevet det selv, men nå trenger jeg ikke gjøre det, fordi du skrev det.
   Bilister i dag er ikke vant til glatte veier, som du sier. Ser ikke bort i fra at mange av de dårligste glattkjørerne samtidig er med i facebook-grupper mot salting etc.

   Bare en liten bagatellmessig korrigering: Det er i prinsippet ikke avgift på sikkerhet i bilene, kun indirekte (vekt, motorstørrelse). Det var ikke meningen å forsvare avgiftsnivået. Kun forberede deg på at du en gang kan komme til å møte en kverulant som ikke har bedre argumenter for å forsvare avgiftsnivået enn å ta deg for en feil.

   Så noe som er mer generelt, men jeg tar det nå, når jeg er i gang.
   Sikkerhetsnivået på nye biler er betydelig høyere enn 80-/90-talls. Det er vel heller «konebilen», den man frakter barna til og fra barnehagen med, som har lavest trafikksikkerhetsstandard, enn hva som hevdes er den typiske «ungdomsbilen».

   Hvis avansert bilstereo hadde vært billigere, så hadde også noen unge gutter hatt mer penger å bruke på bil. I dag kjøper noen «lydanlegg til bilen for 70 000 og bil for resten».
   Ikke for å dra alle over en kam, men noen av de som har bilen som livsform, og som vanskelig nås ved tradisjonelle holdningskampanjer, inngår i den gruppen.

 5. Jeg tror ikke innskjerping av kravet til hvem som skal få førerkort er den eneste veien å gå. Man bør også satse på sikrere veier og mer sikkerhets utstyr i bilene. Spør du meg bør alle veier med fartsgrense 60+ ha autovern på både høyre og venstre side av kjørefeltet for å unngå frontkollisjoner. I tillegg bør det settes opp flere nettinggjerder for å unngå at større dyr beveger seg i veibanen.

  Jeg tror det om 30-40 år vil komme en tid der mennesket vil se tilbake på hvordan vi har det nå, og tenke: «Hvordan kunne vi tolerere at det skjedde så mange ulykker i trafikken?»

  • Bedre trafikksikkerhet er selvfølgelig avhengig av flere forhold. Du trekker frem noen. Det har aldri vært min intensjon at det å luke bort tullingene før de får førerkort er eneste løsning. Se gjerne noen av de andre innleggene for mer. (Klikk for eksempel på stikkord «trafikksikkerhet» under innlegget.)

 6. Man stiller seg jo alltid et spørsmål når ulykker skjer. Skyldes dette kjøreforholdene eller føreren? I de fleste tilfeller er det jo faktisk føreren. Det sies jo så at en skal tilpasse fart etter kjøreforholdene.
  Men så er det jo slik at de fleste gjør jo dette, kjører pent og etter kjøreforholdene. Men alikevel skjer det ulykker. Sånt skal ikke skje i det hele tatt, men det skjer. Ulykker er ikke til å komme unna med.
  Det vi kan komme unna med er å luke ut de som IKKE kjører etter kjøreforholdene. De som ikke følger trafikkregler og tar hensyn til andre bilister. Det gjelder også de som ikke bruker blinklys, de som kjører på gult og rødt lys, de som bruker tuten på bilen mer enn øya, de som tror de er verdensmestere og de som stresser.
  Dette er jo desisdert de faktorene som gjenspeiler seg gang på gang på gang!

  Men hvordan skal man få fjernet disse førerene, eller HVORDAN SKAL MAN FJERNE HOLDNINGEN TIL DISSE BILFØRERENE?

  Jeg tror også som Pepper sier. Få trafikkundervisningen inn i skolen så tidlig som mulig. Vis barn alle farene ved det å sitte bak rattet på en bil, vis barn hvor mye ansvar man har når man sitter i en bil!

  Jeg lever i den tro at man tar det med ro når man kjører bil, man skal respektere alle bilister selv om de kjører saktere enn fartsgrensen sier på vinterstider, men disse igjen må være flinke til å slippe forbi om man vet at man kjører veldig sakte (respekt for andre).

  Kjør også dagen før om du vet du får dårlig tid dagen etter!!!

  • Folk som tilpasser farten etter kjøreforholdene vil nesten alltid oppleve at det kommer en mindre hensynsfull sjafør bak og legger seg helt oppi hekken. I tillegg vil de bli forbikjørt på strekker der man helst ikke bør kjøre forbi.

   Senest igår kveld opplevde jeg å bli forbikjørt av en slik sjafør, plutselig kom det biler imot og han sneiet bilen i motgående kjørefelt med 3-4 meter. Sinnsykt. Dette opplever jeg stadig vekk (Det skal sies at jeg bor på Hedmark)

   • Har du også inntrykk av at enkelte ikke tåler å ligge bak en annen bil på landevei, uansett forhold? Ikke bare unge, men også +/- 40-åringer. Og stort sett menn.

    Mange har nok også sett flere tilfeller der biler fulle av testosteronjyplinger skal kjøre forbi, «på død og liv». Det er sjelden man kan høre og lese at testosteronjyplinger skylder på seg selv for at de havnet i grøfta. Det er oftere andre bilister som får skylda for å ha kjørt så sakte at de skapte den farlige situasjonen. Så glemmer de å fortelle at ulykkene ofte er utløst av for høy fart etter forhold eller egne ferdigheter. Problemet er kanskje at de ikke er i stand til å forstå akkurat det. Så hvorfor gamble med å la slike spille russisk rulett på landeveien bare fordi de er blitt 18?

  • «Null-visjonen» som politikerne hevder de styrer etter, burde vært kalt «null-illusjonen». Det vet de selv også, men ingen er tøffe nok til å innrømme at de leverer en bløff som de vet de ikke en gang prøver å oppfylle med bevilgninger, prioriteringer og nødvendige tøffe tiltak som ikke trenger koste penger, men som noen kanskje frykter vil skremme bort «ungdomsstemmene».

 7. Herregud. Hva er du for et menneske?? For en jævla taper du må være… Du fortjener IKKE førerkort.. Men du har vel heller aldr vært i stand til å ta et heller?! Om et vogntog kommer seilende inn i deg på glatta å du ikke har noen muligheter til og gjøre noen unna mannøver å kanskje mister ditt liv, ja da skulle du ikke hatt førerkort??? Du er en helvetes FORBANNA* jævla tullingFAEN!!!!!!! Dra til helvete din dust… Her mister folk livet i tragiske ulykker som kanskje er helt umulig å unslippe fra pga. værforhold og kjøreforhold, så skal du sitte å tømme den kloakk kjeften din ut på nettet ?! Spar oss a din taper.. Prøv heller å ta lappen.. Du kan UMULIG ha sitti bak rattet i noe annet enn en tivoli bil.. mvh.

 8. Hvorfor er det så få som tenker på at trafikk faktisk kunne vært et fag på skolen? Da tenker jeg på sykkel på barneskolen og moped/lett motorsykkel/bil på ungdomsskolen.

  Mange syklister sykler som tullinger, og mange unger kunne hatt godt av å lære trafikkregler før de hiver seg ut i trafikken på sykkel.

  Når jeg sier at det kunne være et eget fag på skolen som heter «Trafikk», så mener jeg at man i tillegg til rent kjøretekniske ting og trafikkregler, skal lære holdninger. Det er det som er problemet i trafikken idag, det er ikke mangel på ferdigheter som skaper de farligste ulykkene, det er mangel på gode holdninger.

  Idag har man innført «kurs» på noen få timer for å bedre holdningene til sjåfører, men man endrer ikke folks holdninger på et par timer! Det må skje over tid, og derfor er skolen et bra sted å gjøre noe sånn.

  Et annet argument for å innføre faget «trafikk» i skolen er at de aller fleste skaffer seg førerkort, og hvorfor ikke like gjerne ha opplæringen i skolen? Hvis noen kommer med argumenter om at ikke alle tar lappen (eller fortjener å få lappen), så kontrer jeg like gjerne på forhånd med å si at absolutt alle trenger å kunne trafikkreglene og å ha gode holdninger.

  Samfunnet taper utrolig mye penger på ulykker som skyldes enten dårlige sjåfører eller dårlige holdninger til trafikken, at å investere penger på å innføre dette i skolen vil tjene seg inn økonomisk, i tillegg vil færre bli drept i trafikken og det vil generelt bli mer behagelig å oppholde seg i trafikken (både som bilist, syklist og fotgjenger).

  Jeg kunne fortsatt i det evige å ramse opp argumenter, men kan ikke finne så mange motargumenter, ihvertfall ingen som det er særlig hold i.

  Vil gjerne vite om det er bare jeg som mener dette eller er det flere som har tenkt på det?

  • Det er trafikkopplæring i grunnskolen (riktignok beskjedent), men jeg forstår at du mener mer og bedre opplæring. Der er jeg enig med det du fremholder.

   Det lille som er i dag er avhengig av lærerens evne til å formidle, som alt annet. De få timene med trafikkopplæring blir nok også nedprioritert i forhold til mye annet. Skjerpede elever kan lære. Om man «slår av deres fokus» ved å for eksempel ha en slapp demonstrasjon i omgivelser der mye annet spennende tar fokus, så blir ikke utbyttet for elevene særlig godt.

   Ellers har man jo trafikkopplæring som valgfag på ungdomstrinnet, og kan ta mopedlappen.
   På enkelte videregående skoler i «SP-land» er det gratis førerkortopplæring, og flere skoler i «SP-land» skal få det, etter SP-høvding, Samferdselsminister Navarsetes befaling.

   Om ulykkestettheten blant ungdom er størst der hun har utvidet ordningen burde hun kunne svare på.

   Er forresten enig med deg i at skolen kunne tatt en større rolle.

 9. TRIST å se denne artikkelen direkte lenket opp mot en ulykke skissert mot vg-nett som mellom en yrkessjåfør og en fyr i minibuss, som med andre ord har mer enn vanlig kjøreerfaring.

  Jeg har ingen sympatier for folk som kjører ‘villmann’ men synes synd på yrkessjåføren og de øvrige involverte. Vi har så langt INGEN indikasjoner på at disse folka har skyld i uforsvarlig kjøring.

  Det siste de trenger høre nå er folk som kverulerer over om de fortjener førerkort eller ei 🙁

 10. Dere er helt på jorde de fleste her. Hva faan snakker dere om og hva mener bloggeren med et så idiotisk innlegg.
  Denne strekkningen det er snakk om er like glatt som i vikingeskipet hvert jævla år.

  Er det noen som bør straffes her er det veivesenet som ikke greier eller gidder å Strø salt eller sand.

  Jeg har kjørt vogntog i snart 30 år og vet litt mer en de fleste her inne kanskje når det gjelder veinett.
  Mellom minnesund og Hamar så er det rart at det ikke er fler dødsulykker grunnet dette problemet.

  Men la meg også si at denne bloggen hører ikke hjemme under dette innlegget.

 11. Vet ingen andre plasser å skrive dette, men jeg anmoder VG om å fjerne overskriften ved siden av! Det er horribelt å sette en slik tekst ved siden av en tragedie som dette! Ikke ofte jeg reagerer på slikt men nå gjør jeg det! Dere bør beklage, VG!

 12. Det som irriterer meg mest er de som absolutt skal ligge helt opp i rompa på meg når jeg kjører sakte fordi det er glatt. Jeg vil heller tape noen minutter på å komme senere enn å omkomme fordi han bak absolutt skal følge fartsgrensa. Er så mange som glemmer det faktum at en skal kjøre etter forholdene. Fartsgrensa er maks hastighet når forholdene tilsier det! Er det speilblankt som i dag på E-6 som det sto, kan man rett og slett ikke ligge i 100! Faktisk lar jeg være å kjøre og lar bilen stå hjemme hvis det er ekstremt ille! Har utallige ganger vært vitne til tullinger som kjører forbi meg fordi jeg kjører litt under fartsgrensen fordi det er glatt og som bare såvidt unngår å krasje med motgående trafikk. Har folk så dårlig tid? En annen ting er salting/strøing. Er en haug med veier der jeg bor som bare blir måkt og ikke saltet…

  • Jeg er sikkert en av de som du refererer til som skal ligge oppi rompa på bilen foran.

   Jeg kjører etter forholdene så hvis det er 80 km/t og speilglatt så kjører jeg ikke i 80.
   Men når overforsiktige gamlinger med gamle/knallharde vinterdekk «som nesten ikke er slitt» er ute å kjører og de ligger 10-20km/t under det som jeg og alle andre i køen bak synes er forsvarlig, ja da legger jeg meg oppi rompa fordi det irriterer meg noe inni granskauen.

   I veitrafikkloven paragraf 3 så står det at man skal ferdes slik at annen trafikk ikke blir unødig hindret eller forstyrret.
   Når du lager kø på 1km fordi DU synes det er litt glatt så bryter du veitrafikkloven.
   Synes det bør bli litt mer fokus på de som kjører for sakte og som skaper frustrasjon og farlige forbikjøringer.
   Er nok en del sinker som faktisk har vært den egentlige grunnen til mange ulykker.

   Kjør etter forholdene og ikke lag kø…
   Ha en god kveld 🙂

   • Det er nok et veldig lite problem, om man må ligge noen sekunder bak en bil. Å kjøre opp i rumpa på den foran er i alle fall brudd på vegtrafikkloven. At man skal slippe forbi biler for å ikke lage kø er en annen ting som mange sikkert kunne blitt flinkere til, men det er ikke det som skaper farlige situasjoner. Den som tar sjanser med forbikjøringer er alltid den som skaper den farlige situasjonen. Jeg har selv opplevd å ligge 20 kmt over fartsgrensen og det har blitt kø bak meg vinterstid og de koster forbi i 130 på glatt. Det er å gamble med andres liv!

   • Jeg er 21 år og kjører etter forholdene. Legger en idiot seg rett bak meg fordi jeg kjører etter forholdene bråbremser jeg og skylder på «katten» som løp over veien samtidig som jeg kasher inn en ny støtfanger bak på bilen min av tufsen som kjørte i rævva på meg.

    • Man skal ikke bråbremse for dyr som er mindre enn en sau når det er fare for at det kan forårsake en alvorlig ulykke.
     Vet ikke det er en lov som sier det men folk har faktisk blitt straffet for det.

     Men hvis du vil risikere livsvarige plager etter en whiplash for å få deg en ny støtfanger, so be my guest… 😉

     • Det er noe som heter menneskelige reflekser. Løper det en katt over veien ville jeg ha bråbremset opp til to sekunder fordi jeg hadde ikke oppfattet situasjonen med en gang. Kjører han bak meg på bilen min da er det hans skyld fordi han skal ligge minimum 3 sekunder bak bilen min ifølge loven, selv om jeg kjører 10 km/t under fartsgrensen.

     • Jeg bremser for katter også. Bruker man speil aktivt, så vet man om det er noen tett bak, men katter er ofte mer oppmerksomme mot biler enn for eksempel elg.
      En gang jeg bråbremset fordi det kom en bevegelse i øyekroken, klarte jeg akkurat å stanse for en ulv som sprang rett over veien, (Kongsvinger-området). Trolig en streifende unghann. Den snudde ikke det grann på hodet, men hadde fokus rett frem.
      Pelsen gikk omtrent i et med lyngen og trestammene, og man kunne ikke se den før den omtrent var ute i veibanen.

      På svensk side er de derimot flinkere til å kviste trær og snauhogge et belte inntil veien.

 13. «Trøtte ambulansesjåfører er farlig på flere vis, og ikke mer lovlig enn for andre (VG, TV 2).»

  Dette er bare tøv siden disse ikke finnes.

  De som betjener ambulansene har en beskyttet yrkestittel: Ambulansearbeider.

 14. greit at 18-åringer ikke er utlerte i trafikken….men det værste er jo de som tar lappen i midten av tyveårene eller senere,,,jises …da snakker vi elendige sjåfører!

 15. Politiet skulle henvent seg til bileier og gitt ham ett valg om å innrømme faktisk hendelse, eller beslaglagt hva som kan identifiseres som i dette tilfelle er bilen.

  ikke det at den bilen i dette tilfelle koster så mye, men å kjøpe ny bil er ikke det som alle ungdom har råd til og hadde kanskje tenkt seg om litt ekstra før de gjorde slikt.

 16. Så fort en irriterer politiet og de ikke får viljen sin så er det bare å endre lovene. Skal det være så enkelt !!!
  De taper kr og endrer loven.
  Det hadde holdt med solskjermen, så avisen var unødvendig.
  Og 130 ned tunnellen er ikke trafikk farlig men idiot forbikjørng og andre ablegøyer som kan skade eller drepe andre er store idioter og bør straffes.

  Men det jeg reagerer mest på er lov endring så fort de ikke får det som de vil. Det er komunisme med stor K… De kan flytte til russland og leke politi der

 17. Siden Norge allerede har verdens strengeste krav til førerkort klasse B, tror jeg ikke det å skjerpe dem enda mer er rette veien å gå. Trafikkulykker kommer alltid til å skje, så lenge vi mennesker styrer bilen. Og jo fortere vi innser det, jo fortere kan vi finne løsninger på problemet. Å innføre ting som kjøreforbud i helgene det første året man har lappen, eller forbud mot å kjøre på klasse A motorvei, tror jeg ikke er veien å gå. Vi kan alle kollidere, hvor som helst og når som helst. Og slik vil det være helt frem til mennesket blir fjernet fra bak rattet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *