Alvor bak farsen

Oppdatert 18. februar. VG: UD visste om kontakten med Forsvaret.

15. februar. Forsvarsministeren sa for noen dager siden at deltagelse i private operasjoner er uakseptabelt (VG).  Hva hun bare sier teller ikke dersom hun ikke gjør som hun sier.

Nå har Forsvaret konkludert med at de ikke ønsker å reise sak mot soldatene. (TV 2, VG: Forsvaret reiser ikke sak mot marinejegerne.)

Dersom Forsvarsministeren ikke presiserer reglene (tolker innsnevrende i rundskriv e.l.)  har vi fått politisk aksept fra regjeringen for at ansatte i Forsvaret (politi, etterretning, embedsmenn) er til salgs eller kan tilby sine tjenester gratis til de private nettverk de sympatiserer med, på fritida.

– – –

Stadig nye påstander fra Khalid Skah kan bidra til at kritikken mot norske soldater og myndigheter får et farsepreg. Han hevder norske myndigheter tok fra ham barna fordi han er muslim og at spesialsoldater dopet ham ned. Han står selvfølgelig fritt til å tro og påstå hva han vil, men uten dokumentasjon vil de færreste tro ham.

I Skah-saken var det strid mellom to private parter om barn, og to land hadde ulikt lovverk, rettspraksis og syn. Saken om private nettverk og bruk av soldater dreier seg om mye mer alvorlige ting enn at to barn ble gjenforent med sin mor i Norge. Det er en helt annen debatt.

Den prinsipielle debatten er ennå ikke tatt: Hva kan norske spesialsoldater drive med i fritiden? (Mer i innlegget: Rett fokus.)

Er det greit at norske militære tar oppdrag som leiesoldater? Selv om Forsvarssjefen har gitt instruks om at slikt overhodet ikke skal foregå på noen som helst måte?

Og hva med norske nåværende eller tidligere politifolk som deltar i private nettverk med kunnskaper og informasjon de har tilegnet seg i en betrodd offentlig stilling?

Hadde det vært greit om daværende Kripos-sjef og muslim Ola Amir Thune deltok i et privat nettverk med de han sympatiserte med på fritiden, også hvis de var muslimer og hadde andre interesser enn «norske»?

Hadde det vært greit om norske soldater og politifolk hjalp marokkanske Khalid Skah, som er muslim, i stedet for norske Anne Cecilie Hopstock?

Om betalingen skjer i form av betalt ferie eller på annen måte, eller om de gjør det gratis, er ikke hovedpoenget.

Er det også greit at norske soldater tar private oppdrag både i Norge og i andre land? Da må vel muslimer i Forsvaret få lov til å dra til Afghanistan og kjempe hellig krig i fritiden?

Hvis man ikke ser prinsipielle motforestillinger mot slikt når norske soldater gjør det, så tenk det motsatte: Hva om for eksempel et russisk oljeselskap sendte inn soldater (i fritiden) i norsk område for å ta kontroll over ressurser det er strid om og sikre det som etter selskapets syn, og eventuelt en kjennelse i russisk rett, hevdes å være deres?

Kan det også tenkes at norske myndigheter ville ha reagert dersom en privat russisk part benyttet leiesoldater til å hente noe de ønsket å få kontroll på?

Den type reaksjon som blir mot de norske involverte i Skah-saken vil sette en standard for hva som er akseptabelt for Forsvars-, etterretnings- og politiansatte man har i sine private nettverk.

Hvis det er greit at tjenestegjørende i det norske Forsvaret er til salgs så er det vel like greit at norske politifolk er til salgs? Eventuelt om de også gjør oppdraget gratis for noen de kjenner eller sympatiserer med, men unnlater å hjelpe andre i tilsvarende situasjon?

Den prinsipielle debatten er for viktig til at man kan avfeie den med at «Skah er en tullebukk og soldatene og det private nettverket av nåværende og tidligere ansatte i politi og Forsvaret reddet barna».

 

Mest lest på Norske forhold siste to dager, pr 10. februar.

1. Avslørt.

2. Skritt for skritt.

3. Spillet er i gang.

4. Krekar – Norge 5-0

5. En dyr pupp.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Vårt Land,

TV 2: Faremo vil skjerpe reglene etter Skah-saken.

TV 2, Vårt Land: En av offiserene er foreslått til Krigskorset med sverd.

 

12 tanker om “Alvor bak farsen

 1. For meg er det nokså åpenbart at denne aksjonen er klarert av UD, men med den klausulen at barna måtte innom ambassaden og ikke føres rett fra hjemmet til Skah og til Norge. Det ville ta seg svært dårlig ut om norske spesialsoldater kidnappet barn i utlandet. Derfor måtte dette være en rømningshistorie hvor barna av fri vilje skal ha brutt seg ut av sine egne soverom og så på heltmodig vis kom seg til ambassaden på egen hånd.

  Hele denne bredt anlagte aksjonen med tre agenter/spesialsoldater innvolvert var altså avhengig av at barna klarte å rømme gjennom låste dører. Det er den offisielle versjonen. Jeg tror Støres politiske liv kan være over hvis han fortsetter å lyve om hva som egentlig skjedde.

 2. Hvorfor var barna i Marokko? Sendte mor dem til far fordi han var psykopat?

  Dette er en ren barnefordelingsak. Hverken mor eller far evner å være objektive. Mor har vist for hele verden at der mangler det vesentlige hjernekapasitet. Hvorfor i all verden offenligjøre hvorledes dette ble utført? Sette sine hjelpere i en pinlig situasjon mens ambassaen og Støre dessverre må sies ha havnet i en for Norge tåpelig sak. ..vi skal hente ut en mordmistenkt i Jemen mens vi selv driver barnekidnapping. Barnekidnappingssaken er såvidt over så gir Støre nødpass (med nytt navn og melder fra til Bolivia etter 2 dager. Da er allerede narkofrøkenen landet på Gardermoen)til narkosmugler så hun kan komme hjem til Norge.

  Pinlig av Norge.

 3. Dette er aldeles strålende. Det er slik vi bør benytte godt trenet forsvarspesonell til. Sus videre til neste sak. STÅ PÅ!

  • Benytte noen av våre skarpeste soldater til å kun seile en seilbåt på Middelhavet, mener du? Uten at de har noen forståelse av hva de er med på? Mens «utrente og tilfeldighetene» gjør jobben på land?

 4. Hvor sannsynlig er det at det settes i gang en operasjon, med to marinejegere innvolvert, hvor alt avhenger av at barna skal klare å komme seg ut av en låst soveromsdør (de har hevdet at faren låste døren), snike seg forbi farens dør, komme seg ut fra eiendommen, låne en mobiltelefon av en iskremselger og praie en taxi for å komme seg i sikkerhet i ambassaden.

  VG i dag skriver i dag at ambassaden allerede i juni visste at forsvarspersonell var innvolvert i en plan om å få barna til Norge. En måned senenere satt de altså å ventet på en cafe ved motorveien til en diplomat leverte barna noen dager etter at de hadde «rømt». For en bragd disse brave marinejegerne har gjort ved å seile en båt over middelhavet (det fikk jeg også lyst til når jeg ser på snøværet utenfor vinduet).

  Nei, jeg tror faktisk på Skah når han forteller at barna ble kidnappet fra han. Dvs at jeg tror marinejegerne gjorde det de kan best, og det er ikke å seile en seilbåt på Middelhavet.

  • Enig med deg i at dekkhistorien virker lite sannsynlig. Noen ville nok egentlig gitt stryk på denne i en annen sammenheng.

   -Hva er det første og kanskje eneste «Petter» tenker på når noen sier: «Vi trenger noen som kan seile en båt«?

   Svar: -To offiserer fra Marinejegerkommandoen, hvorav en innstilt til Krigskorset med sverd for heltedåder i Afghanistan!

   Hvor sannsynlig er det at en erfaren tidligere politi- og etterretningsmann («Petter»)har en så «skarp militær tilnærming» til et oppdrag som utelukkende skal være begrenset til å seile en båt, jf dekkhistorien?

   Selv om man kan forstå hvorfor noen har behov for å fremstille dette utelukkende som en seiltur i ferien hvor ingen visste særlig om hva som egentlig foregikk, så er det lov til å ikke tro på det hvis man mener det virker lite sannsynlig.

   Det har også noe med hvordan man ønsker at et demokrati skal være og ikke en assosiert bananrepublikk.

 5. Soldater dopa ham? Langt i fra, han har da vært dopa i alle år, den idioten. Ta deg en overdose neste gang, så får barna endelig fred.

 6. Jeg har levd så nære en psykopat at jeg kjenner lusa på gangen. Denne fyren skyr ingen middler , tenk deg å ha en slik fyr til far.
  Soldatene burde få en medalje for bragden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *