Noen går – politikerforakten består

Oppdatert 29. september: Minst fire fylkesledere i SP har bedt egen partiledelse kaste Terje Riis-Johansen så fort det er strategisk mulig. (VG.) Her gjelder det å finne en syndebukk for andres ulovligheter.

– – – – –

Oppdatert 23. september: Senterpartiet kan ha løyet eller feilinformert offentligheten. Har lenge hevdet i media at de brukte 380 000 kroner til prosjektrelaterte kostnader, men innrømmer nå overfor Dagens Næringsliv av det kan være så lite som 10 000 som ble brukt til formålet. Det betyr at nesten 900 000 kroner i ulovlig støtte gikk rett i partikassa.

TV 2: Senterpartiet brukte ulovlige pengegaver i valgkampen.

– – – – –

Oppdatert 19. september:

Det finnes visst politikere som misliker dette spillet like mye som mange av oss andre.

Faksimile Dagbladet.

Lokalpolitiker Tone Sofie Aglen, (SP, eks SV) har fått nok og stiller ikke til gjenvalg. Norsk politikk er fordummende og drevet av et behov for underholdning. Media er ikke opptatt av resultater og politikere lar seg styre av hva som står på forsiden i avisene, uttaler politikeren. Mer i Dagbladet.

Når det endelig dukker opp en SP-politiker med litt forstand og ærlighet, så trekker hun seg, fordi hun ikke liker spillet de driver.

– – – – –

Norsk politikk har de siste årene fremelsket en politikertype hvor det viktigste ikke er deres egen politiske moral, prinsipper og integritet. De som behersker spillet blir sittende. De som er ubekvemme med det kan lettest ofres når politikere skal vise handlekraft og kjøpe seg fred.

Faksimile VG

Om den som blir sittende heter Liv eller Siv, og om den som ofres heter Terje kan selvfølgelig være tilfeldig. Det er lettere å ofre en «Terje» enn å la partidronningen få sår som partistrateger med maktambisjoner kan kjøpe seg unna ved å gi media et offerlam.

En eller annen gang etter 11. februar, men i god tid før sommeren neste år, vil Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen bli byttet ut. Kanskje får vi vite at det er fordi han har lyst til å drive gården i Telemark, hvis ikke en passende retrettstilling skulle dukke opp.

Ofres? Terje Riis-Johansen (SP). Foto: Knut Falch, Scanpix/OED.

Offisielt ofres han ikke, men Liv Signe Navarsete har nok allerede gjort det. Hadde hun stilt seg bak ham og garantert hans stilling nå, kunne hun ryke selv.

 • Oppdatert 19. september: Senterpartiet har gitt politikerne sine munnkurv om ulovlig pengestøtte. Kun generalsekretær Knut M. Olsen og partileder Navarsete får uttale seg. (VG.)
 • VG: Liv Signe Navarsete droppet å informere statsministeren om ulovlig pengegave til SP før regjeringen ga styreverv til giver.
 • VG: Selskapet som ga pengegave har en annen versjon av vilkårene for gaven enn SP har gitt.

Faksimile Dagbladet.

(Sa hun virkelig det Dagbladet skriver, eller er det journalisten som vrøvler?)

Media vil ha blod, og politikere som lever i en symbiose med underholdningsjournalistikken gir dem det. I bytte mot fred.

Skjer skiftet et par uker etter det planlagte høringsmøtet om de nye Hardanger-utredningene 10. februar så må den avgående statsråden ta støyen som kommer rundt Hardanger-konklusjonen. Og skjer skiftet tidlig nok før sommeren så kan den nye statsråden få en myk start i media før hun/han bidrar som statsråd i partiets lokalvalgkamp.

Det er blitt forholdsvis uviktig for å rekrutteres og forbli i politikken hva de gjør og oppnår for innbyggerne. Viktigere er det visst at de kan gli glatt gjennom en mediastorm, si noe uten å si noe, og gjerne ha flere ulike meninger i samme sak, avhengig av hvem som spør og når. Politikere betyr både politiske rådgivere, statssekretærer, statsråder og stortingsrepresentanter. Om de er valgt av velgerne, utpekt og ansatt av partiet eller av andre spiller ingen rolle for om de har makt og påvirkningskraft.

Slike politikere fra alle slags partier har fått utbredt selektiv hukommelse. Man husker gjerne detaljer i hva politiske motstandere gjorde i forlengst avgjorte og tildels uinteressante saker for mange år siden. Derimot husker man ikke hva man selv har gjort i aktuelle politiske saker for kort tid siden.

Statssekretær Sigrid Hjørnegård (SP) og politisk rådgiver Ivar Vigdenes (SP) husker ikke hva de er blitt informert om i april i saker de jobbet med, når mediastormen streifer dem. Eller de «husker ikke».

Glemsk statsekretær Sigrid Hjørnegård (SP)? Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix/OED.

Slike hukommelsesproblemer har en tendens til å forsvinne som dugg for solen når valgkampen starter. Da husker ellers glemsomme politikere overraskende detaljert hva alle andre sa, gjorde, foreslo og stemte for mange år siden. Og de setter lett slike gamle hendelser direkte i årsakssammenheng med aktuelle saker hvor de ikke husker hva de selv har gjort nylig.

Glemsk politisk rådgiver, Ivar Vigdenes (SP)? Foto: Uoppgitt av OED pr 17.09.2010

I beste fall er det udugelighet som belønnes ved at de «glemske» politikerne/rådgiverne, de som ikke leser sakspapirene godt nok, ikke kan regelverket de selv har vedtatt for sin virksomhet godt nok, eller ikke forstår konsekvensene godt nok blir sittende med sin påvirkningsmakt. Mens deres sjef, som muligens ikke er blitt godt nok informert av sine medarbeidere, lettere ofres.

Over tid påvirker slikt hvilken personlighetstype som rekrutteres til, og blir sittende med, politisk påvirkningsmakt i partikretser her til lands.

Tidligere undersøkende og analyserende politiske journalister, som kunne risikere å avsløre slikt, er i stor grad erstattet av en slags «mikrofonstativ med pressekort». Resultatet er blitt for mange politikere, kanskje styrt av sine medierådgivere, som leverer underholdning i medias dramaturgi.

I Hardanger-saken skjedde lite til å begynne med. Media var lenge ikke interessert.

Senere eksploderte det.

Først var skytset rettet mot statsminister Jens Stoltenberg (AP). Senere havnet Terje Riis-Johansen (SP) i skuddlinjen.

Gavesakene startet med «teppene til Støre» og gaver til flere AP-statsråder. Senere havnet SP-topper i skuddlinjen med både private gaver og ulovlig partistøtte som nok hadde blitt omtalt som korrupsjon av mange norske politikere dersom det hadde skjedd i andre land. Eller i andre partier. Og sannelig klarte ikke Terje Riis-Johansen å havne i skuddlinjen der også.

Kanskje en av få i denne farsen som husker hva han har gjort, som ikke påberoper seg akutt hukommelsessvikt om eget arbeid og som ikke var informert om ulovlige gaver som kan ligne på korrupsjon.

Hvis velgerne er smartere enn politikerne, vil politikerforakten vokse.

Mer om politikere:

[polldaddy poll=3776594]

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer om politikere og politisk spill:

VG: Statsministergaver (gaver fra andre lands statssoverhoder) er fritatt for toll og merverdiavgift.

Vårt Land: 10 statsråder er blitt habilitetssjekket på et drøyt år.
TV 2: Stortingsrepresentant fra SP vil forby privat partistøtte. Hevder han alltid har ment det, men har ikke tatt det opp innad i partiet ennå.

25. september: Regjeringen har sendt på høring et lovforslag om å innføre straff for grove tilfeller av gjentatt ulovlig partistøtte. Hva sier partiene og politikerne som eventuelt skal vedta eller argumentere bort behovet for slikt?

VL: SP-representant vil forby partistøtte fra private. (Unntatt faglig begrunnede gaver, som for eksempel fra LO og Bondelaget?) VG: Tror ikke på Navarsete som SP-leder i 2013. VL: 528 005 fornybar-kroner gikk rett i partikassa. TV 2: Tormod Hermansen og Ola Mørkved Rinnan foreslo hverandre til styreverv. Leder i kontrollkomiteen mener Kleppa burde vært mer aktsom. TV 2: (SP med regnskapsredegjørelse.) TV 2: Navarsete må forklare seg for Stortingets kontrollkomité. VG: Omdømmet til Tromskraft er svekket etter politisk samrøre og ulovlige pengegaver. TV 2: Nytt regelverk pålegger partier å rapportere pengebruk for å motvirke mistanker om korrupsjon. TV 2: Øyvind Korsberg (FrP) hevder Irene Lange Nordahl (SP) er kjøpt og betalt av Tromskraft. VG: Anne-Grete Strøm-Erichsen endret forklaring om gave hun ikke skal ha oppgitt korrekt skattemessig verdi på. TV 2, VL: Liv Signe Navarsete informerte ikke statsministeren om pengegaven til SP før regjeringsutnevnelse av Ola Mørkved Rinnan til styreleder i Avinor. TV 2, VG: Administrerende direktør i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, fikk styrelederverv fra SP-styrt departement etter ulovlig pengegave til SP. VL: SP får kritikk for rot med pengegave. TV 2: Navarsete sier fra seg de 50 000,- hun mottar fra økonomisk kriserammede SP. VG: Bedriftsforsamlingens leder i det offentlig eide kraftselskapet Tromskraft trekker seg etter at stjålet e-post avslørte AP-spill. VG: Stoltenberg krever full klarhet om ulovlige pengegaver til SP.

Annonser

35 tanker om “Noen går – politikerforakten består

 1. Send de alle på ei øde øy ! Disse folka er ikke lengre verdt 50øre i norsk politikk, som folk skriver over: om de nå først skal finne på og snakke sant så vil ingen tro de, høre på de og bry seg likevel. Hver og en av disse svina med sine gaver de unnlater og skatte for burde vært en del av systemet, svindel på rullebladet sko de hatt, noe ALLE vi andre ville fått av og unndra oss skatt for noe og dette så ville blitt kjent. Økokrim ville rævkjørt både deg og meg i øst og vest hadde vi prøvd oss på det vi lærer av norske politikkere… De fortjener forfølgelse i form av rettsvesen, fengsling eller i beste fall send de alle på ei øde øy uten trær !

 2. Det viser bare hvor kurupte Lansviker Jens og co er.
  Bruker Norske skattebetalers penger til å smiske til seg gaver og ferier i utlandet.
  Mens folk i Norge dør i sykehus kø , og elendige veier som ikke har sett velikehold.

 3. Ingen flere lik i lasten sier Knut M Olsen men det samme sa jo selveste barnehagebestyrer Stoltenberg for flere dager siden men likevell har likene fortsatt å flyte til overflaten.
  Skal dere lyge så lyg så folk tror dere. Da har dere et jæ— stort problem for dere har løyet så ofte nå at ingen tror på dere selv om dere for en gangs skyld skulle snakke sant. Det eneste unntaket vil være når det neste gang varsles om høyere skatter/avgifter og politikerlønner.
  Ha en løynaktig dag, sausemiklere.

 4. Nå må Stoltenberg rydde skillelig opp i stallen sin.Inn med nytt ungt
  blod få av oss har hørt om.Stoltenberg vil nok tjent på det.

  JILL

  • Her nytter det ikke med noe nytt og ungt blod. De unge som er kommet på tinget siste årene, spesielt fra AP men også KRF og FRP har ikke fått med seg at politik består av annet enn skittkasting, egen PR og forsøk på å tilsnike seg økonomiske fordeler. Det gjelder alt fra å stille seg foran fotografen som uflidde kråker og kritisere andre eller få staten til å betale sine private telefonsamtaler, til spåkjerringer og til å stille i stortinget med terroristsymbolske klesplagg.
   Der bjellesauen går følger de andre sauene etter. Ledelsen har råtnet på roten og kan de selv ikke ta konsekvensen av dette og gå av så må de boykottes ved neste valg. Nå klamrer de seg til makten ved hjelp av løgn og narrestreker. Ja, nett slik styrte jo kommunistdiktatorene også.

   • Lenin APkattene kan finne seg et land hvor Mao’s lille røde er bibel !
    Tagiske er at politikere som er offentlige ikke kan en dritt å blir styrt av lobbyisster på 18-20+ uten mer erfaring enn det lille de gadd lese på skolen.

 5. Nå gidder jeg ikke stemme lenger.

  De får ha sine armbånd, tepper og gullpensjoner så lenge de vil for meg.

  Men heretter uten min hjelp.

 6. Hehe, kunne hun ikke bare ha funnet seg f.eks. en bokhandler hun også da, og bodd der nede med ham i 6 år, så hadde hun kunnet ta med seg teppene hjem som flyttegods og helt gratis……

  Mvh. Rockman

 7. De rødgrønne er verst, de er noen jævla hyklere. FrP-politikere er som folk flest og man vet hvor de står. Stoltenberg var tidligere en horekunde hos unge gutter formidlet gjennom sønnen til en venn i Losjen. Nå skal rotta ha stoppet alt av prostitusjon. Jeg kjenner flere i den regjeringen også som er ivrige kunder.

  Sleipe drittkjerringa juger og skal beholde tepper. De er så jævlig smålige og sleipe, utrolig at de er så blakke at de gidder å tape så mye for et jævla teppe eller armbånd. Men de er bare fattige tullinger i privatlivet.

  • haha Jill, det samme gjelder vel vaar eminete statminister ? Han vet jo heller ikke om «Ninni»har pantsett solvtoyet han mottok eller om han har det selv.

  • Alzheimer , at jeg ikke har tenkt på det. Symptomene ligner på syflis i 3dje stadie men det kan det umuligt være for det overføres ved menneskelig kontakt. Har hørt at det også overføres ved kontakt med aper. Så her er spredningsveien åpen.

 8. Nå sier SP at det gjelder å holde kjeft uansett, det samme som en kompis som er Politi sier: blir du tatt og er skyldig, hold kjeft, da må vi bevise alt og du prater deg ikke fast!
  Eller så sier du bare, jeg var ikke der, jeg husker absolutt ikke, det er det andre som styrer med, dere må tro meg, det var ikke meningen, reglene er uklare!
  Noen som har hørt det før!
  Er det ikke på tide noen tar tak i SP nå?

 9. Til conn1.

  Du får lese innl. dine en gang til da veit du, så ser du sikkert hva jeg mener. Ser du det ikke, ja da bør du virkelig søke hjelp….

  Mvh. Rockman

  • Til Rockman !
   Siden du ikke evner svare på spørsmålene , men bare henviser anntar jeg at du ikke kan !

   Dette er innlegg skrivi av deg som lyder :Rockman sier:
   18. september, 2010 klokken 11:35
   Husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, og det husker jeg i hvert fall ikke !

   Nå bruker ikke jeg fakturere venner som trenger personlig viledning , men siden du ikke er min venn , må jeg nesten fakturere om du ønsker samtaler ang. ditt problem ang. meg !
   Ikke vær redd Rock , det finnes adekvat hjelp til deg også !
   Ellers ha en fortsatt bedriten dag å slutt å pusse tenna i dass !

 10. Det snakkes mye om politikerforrakt, men hva med stemmekvegforrakt? Det er vel det som er problemet. Politikerne opphøyer seg selv til en slgs moralsk elite og vedtar lover for folket med utgangspunkt i sine egne synsinger.

  At det er voksne mennesker med en egen fri vilje de er satt til å regjere later ikke til å gjøre mye inntrykk på dem. Om de selv synes noe er guffent eller ufint, så gjøres det ulovlig uansett om det som foregår er frivillig for alle parter eller ikke. Og er det noe de synes alle bør gjøre, så blir det påbudt også da helt uten hensyn til om påbudet i realiteten er en fom for tvang ovenfor en større eller mindre gruppe med lovlydige borgere.

  Vi behandles som barn av en gjeng med moralske besservissere, og så klager de på at det har blitt så mye politikerforrakt. Snakk om å mangle selvinnsikt!

  • Hei Rock !
   Hvorfor mener du det ? kansje du har rett , men kan du fortelle meg hvorfor slik at jeg kansje kan forandre på det du mener er så mentalt forstyrrende på deg ?

 11. Husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, husker ikke, og det husker jeg i hvert fall ikke.

  Mvh. Rockman

 12. Det mest skremmende er ikke politikerne , men det » depoDopa » folket som først nå river seg i parykken å hyler i kor om noe de fleste med innsikt vet er langt værre enn fjottklokka eller » teppeBomba » regjeringskontorer med hilsen å takk for krig å disco !

 13. Damen har rotet alt til nå. Før var hun eplekjekk, men nå? Grunnen er vel at hun ikke er dyktig nok. Håper hun gir seg før hun blir syk, dette tror jeg går på helsa løs.

  • Før hun blir syk???. Hun er syk, meget syk og låg nok på dødsleie da du skrev din kommentar. Nå er hun sikkert død, «og takk for det» siden videre kommentarer opphørte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *