Kompis-Norge

Oppdatert 30. oktober: Se også leder i den svenske avisen DN: Blind for korrupsjon.

– – – – –

Korrupsjon på norsk er ofte ikke den klassiske og åpenbare «pengesummen under bordet» for å få en offentlig tjenestemann eller politiker til å gi fordeler til giveren. Norge har en stor offentlig sektor, med mye skjønnsmakt til en god del saksbehandlere og ledere. Vennetjenester og beslektet maktmisbruk får dermed bedre kår enn om handlingene hadde vært mer bundet til kjente faste rutiner og rettigheter som gir mer forutsigbarhet og mindre skjønnsmakt.

Faksimile Vårt Land.

I Norge er vennskapskorrupsjon den vanligere form, bestikkelser den mer sjeldne.
Todelingen svart og grå korrupsjon kan her hjelpe tanken. Svart er klart straffbare handlinger. Grå korrupsjon er handlinger som i gitte tilfeller er ulovlige, i andre ikke. Interessekonflikter i forvaltningen, interessekonflikt hos lovgiver, annen rollekonflikt og inhabilitet, nepotisme, påvirkningshandel, partifinansiering med mer hører med i denne gruppen. Noen handlinger ”bare” fremmer korrupsjon, men er ikke mindre samfunnsskadelige av den grunn.

Kostnadene av korrupsjon i offentlig sektor er vel dokumentert i andre land. Og i Norge? Statistisk Sentralbyrå har ingen statistikk. Hvor gode er myndighetene til å håndtere interessekonflikter og hindre at offentlige beslutninger og offentlig styring kompromitteres? Hvilken risikovurdering foretar de? Hvilke mekanismer er på plass i hver etat for å avdekke misligheter før de utarter til korrupsjon? Hvor høy er bevisstheten om dilemmaer og løsning på dilemmaer?

Jan Borgen, Transparency Norge: Offentlig korrupsjon et problem.

Svært mange vil kanskje aldri komme i en situasjon der de selv er i stand til å erfare kameraderi, vennetjenester eller korrupsjon i norsk offentlig sektor. Noen ganger kan til og med ganske åpenbar  forfordeling og vennetjenester bli fremstilt som vanlig praksis, og undersforstått: Dermed kan det liksom ikke være kritikkverdig eller galt.

Mer forvaltning og vennetjenester?


En og annen gang kommer slike saker i medias søkelys. De som så og si blir «tatt med buksene nede», innrømmer allikevel nødig at de har gjort noe alvorlig galt. «Handlet i god tro», bagatellisering eller rett og slett «kunnskapsløshet om både den aktuelle ulovlige hendelsen og lovverket» serveres som unnskyldninger og forklaringer.

Faksimile TV2.

Jeg skal gi Liv Signe Navarsete, lederen i det i media for tiden mest korrupsjonseksponerte partiet, rett i at det de har gjort ikke er en sak å være stolt av. Og der stopper kanskje selvinnsikten og kampen mot den norske versjonen av korrupsjon: Politikernes og den politikerstyrte forvaltningens favorisering av egne nettverk/venner ved utnevnelser og avgjørelser samt prinsipper som står fast mot riktig betaling fra givere.

Ikke bare er norske politikere lite lystne til å rydde i egne rekker og her hjemme. De vil ikke engang gjøre noe for å få fakta om omfanget på bordet. Også i forhold til mottagere av både små og store pengesummer fra Norge viker norske politikere unna.

-Andre land orker ikke ta fighten, men jeg tar den for dem. Til og med Norge, uttalte den svenske bistandsministeren Gunilla Carlsson til Svenska Dagbladet i går.

Mens våre politikere lukker øynene og venter på at media snart skal finne noe hyggeligere å fokusere på.

Mer om Navarsete og SP:

[polldaddy poll=3989421]

Mer om politikere:


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer:

VG: (Dagens Næringsliv avslører at Navarsete og SP bløffet. Sendte aldri «brevet» som liksom frikjenner dem.) VG: SP offentliggjør brev. Rinnan skal ha godkjent valgkampstøtten. TV 2: Per Kristian Foss: -Eklektisk dobbeltspill av SP. VG: Krever svar fra landbruksministeren i partistøttesaken. TV 2: Ny SP-statsråd, Lars Peder Brekk, trekkes inn i partistøtteskandalen. TV 2: Eidsiva Energi tilbakeviser SPs pengeforklaring. VG: Senterpartiet jukset med regnskapsføring av prosjektmidler. Kan bli politisak. VL: SPs pengegaver kan få politietterspill. VG: Kompis-Norge kan gi korrupsjon. VL: Danmark, New Zealand og Singapore minst korrupt. Mens Norge kommer dårlig ut i Norden. SvD: Svenska mutproblem små. DN: Transparency International Sverige: -Vi måste ta krafttag mot den svenska korruptionen. Ny Teknik: Korruptionen i Sverige økar. Dagen: Transparency i Sverige vil øke beskyttelsen for «whistleblowers».

10 tanker om “Kompis-Norge

 1. Narrespill i narrespillene

  Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og en rekke andre vet at de kommer til å lide samme skjebne som Vidkun Quisling, det kommer av folkekrav. Når sannheten går opp for folk.

  Derfor er dagens regjering farlig. Fordi den er så presset.

  For å støtte denne vaklende regjeringen opp, har de hemmelige russiske tjenestene satt i gang en egen operasjon mot Politiets Sikkerhetstjeneste. Du skal kjenne fremgangsmåten godt for å kunne sondre mellom de forskjellige narrespillene og holde dem fra hverandre – for her kommer de tett. Bedrag legges over bedrag.

  Jeg vet lite eller ingenting om sjefen for PST, Janne Kristiansen, bortsett fra at du trenger minst ti år på deg til å bli god faglig innen kontraetterretning. Særlig når du står overfor russiske FSB. Den erfaringen har ikke hun, og dessuten har FSB kontroll over sjefene hennes. Stakkars dame. Likevel ville dette angrepet ha kommet samme hvem som satt i sjefstolen i det norske sikkerhetspolitiet. Det har forstått for mye.

  PST har forstått det samme som alle andre vestlige sikkerhetstjenester. Nemlig at terrorangrepet 22. juli ble gjennomført for å befeste Moskvas kontroll over Norge og at den norske regjeringen medvirker til forbrytelsen.

  Som en del av medvirkningen satte statsminister Jens Stoltenberg ned et utvalg som fikk navnet 22. juli-kommisjonen. Det fikk ikke noe mandat om å granske, men det ble skapt en illusjon om at dette utvalget skulle gjøre det. For å fare med faktene og holde pårørende og andre med godt snakk. Samtidig fikk Lars Gule statsstipend for å skrive den autoriserte historien om 22. juli.

  Å kunne henvise alt til 22. juli-utvalget og skyve mest mulig inn i fremtiden hvor alt skal smuldres opp, har vært teknikken så langt. Nå skal det gjøres et unntak for denne taktikken. Nemlig for PST.

  Den gamle agenten for Stasi, nå for FSB og en nær venn av Arne Treholt, Olav Kobbeltveit i Bergens Tidende, ble aktivert med dette som formål før helgen. Han fikk beskjed om å bruke en journalist til å intervjue lederen i Høyre, Erna Solberg, som på sin side var presset av kapitalsterke høyrefolk som blir stadig mer reddere for penger og posisjoner etter hvert som ryktebørsen summer sterkere og sterkere.

  Erna Solberg selv ligger tynt an hvis sannheten kommer fram. FSB mente det var mer troverdig at hun begynte løpet som ble orkestrert mot PST, siden Høyre anses for å være et forsvarsvennlig parti. I dag fortsetter kjøret som ble startet med en artikkel i Bergens Tidende, (når skal folk i Bergen begynne å si opp denne avisen?), artikkelen ble spredt til andre aviser i Schibsted. Nå er Dagbladet og folk i SV mobilisert.

  Dagbladet har en sjefredaktør som heter Lars Helle. Han har samarbeidet tett med Johan Fredrik Remmen, Hauges gamle høyre hånd, i en rekke russiske narrespill før, og Helle er belønnet med en stilling som sjefredaktør i Stavanger Aftenblad. I hjembyen Stavanger. I dag benytter han egen avis til å slå opp at feilene som PST har gjort er så alvorlige, at det må gjøres et unntak for 22. juli-utvalgets arbeid og henge sikkerhetspolitiets sjef så fort som mulig. Denne formuleringen er min for å spisse budskapet fra FSB i klartekst.

  Hva er målet? Målet er å maskere at dagens regjering med SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, har medvirket til et grusomt overgrep mot det norske folk i en terroraksjon som en fremmed makt har gjort for at de skal kunne sitte med makten.

  Denne brutale sannheten må maskeres stadig mer. Hvis ikke det lykkes, blir denne banden av bedragere enda farligere. For det er ikke annet denne regjeringen i virkeligheten er. Det eneste problemet med å bevise alt det russiske spillet i det negative rom i saksbehandlingen før, under og etter terroren 22. juli, er at omfanget er så stort.

  Jeg har langt mer erfaring med å lede regjeringsoppnevnte utvalg enn hva regjeringsadvokatens niese, Alexandra Bech Gjørv har. Langt mer erfaring med kontraspionasje og kontraetterretning enn Janne Kristiansen i PST har jeg også. Det er ute i felten du lærer hvor brutal denne delen av verden er.

  Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk Venstreparti er mer aktuell for fengsel enn noen i politiet. Hvis du absolutt skal begynne med hengingen straks. Jeg er ingen myk mann. I mellomtiden får han og Erna Solberg bare holde på med å beskylde andre for å skjule ting for å skjule at de har så mye å skjule selv. De kjemper for å redde et system som hviler fult og helt på Russlands kontinuerlige hjelp fra skyggene. Ikke særlig ærerikt. For noen av dem.

  http://www.dagbladet.no/2011/11/27/nyheter/politikk/terror_i_oslo/19183029/
  – Det kan være at vi står overfor forsøk på å skjule ting fra PSTs side
  Bård Vegar Solhjell mener regjeringen ikke lenger kan vente på og avvente 22. juli-kommisjonen i saken.

 2. Edward O’hara Dawes du tar feil ,Arne Treholt er en simpel spion!

  Trygve Hegnar har helt rett når han påpeker at Arne Treholt er en simpel spion og forræder som har tapt all ære, noe hans vennene, som redaktør Arne Strand og tidligere kulturminister Hallvard Bakke bør innse.

  http://www.na24.no/propaganda/article2475580.ece

  Ingen i norsk rettshistorie har vel fått så grundig rettsbehandling som Arne Treholt. Ingen andre har hatt et mektig partiapparat og media, med NRK i spissen, i ryggen. Til tross for det, er han dømt, mange ganger.
  NRK har i alle år vært mikrofonstativ for Treholt ved å med jevne mellomrom tatt opp Treholt-saken med nye «avsløringer» som skal så tvil om dommen. Treholt har ikke til dags dato fått et kritisk spørsmål fra NRK, tvert imot har han fått uttale seg fritt så mye han vil, mens motparten i liten grad har fått slippe til.
  Det må jo også være unikt at ei norsk regjering benåder en person som er dømt? At de tilhører samme parti har vel ingenting med saken å gjøre?
  Overlevering av hemmelige dokumenter på den tiden skjedde ikke på åpenlyse møter, men av fotfolk i gata som leverte mikrofilm på avtalte steder. Slikt er umulig å bevise. Har vanskelig for å tro at erfarne KGB-folk gjorde unntak i dette tilfellet. At han hadde møter med Titov, ble kritisert internt i KGB for å være for risikabelt. Men Titov var mest opptatt av egen karierre. (Les Mikael Butkov: «KGB i Norge»).

  Til NRK Brennpunkt sier Mikhail Butkov, som fulgte sin kollega Boris Kirillovs anstrengelser på nært hold i 1989 og 1990, og som fortløpende rapporterte alt til POT og MI6, at det særlig var ett forhold som for alvor tente KGBs interesse.

  http://www.nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/1.908112

  Hvorfor snakkes det så lite om at Treholt også spionerte for IRAK? OG sørget for at Norge fikk en dårlig avtale i fiskeriforhandlingene med Sovjet i 1977? Er det for ubehagelig for tilhengerne hans?

  Fra mitt ståsted så det ut til at sjefredaktør i NTB, Thor Viksveen (Spitze), som involverte hans bror, Svein Viksveen (Lanze) , dypere inn i Stasi. Thor Viksveens gjesteopptreden som personlig sekretær for utenriksminister Knut Frydenlund i 1973-74, og den samtidige kontakt med Øst-Tyskland fik både russere og øst-tyske til at akselerere. Vi er nå kommet inn i den senere KGB-general Gennadij Titovs periode i Norge. I utenriksdepartementet arbeider allerede Gunvor Galtung Haavik som spion for KGB, og Arne Treholt ankommer kort etter hennes sørgelige avskjed , for at bli arrestert som KGB-spion under Gennadij Titov, i 1984. En av de største skadene Treholt påførte Norge er inside-informationene om Barents -spørsmålet og de såkalte gråsoneforhandlinger. Rundt om på kafeer i Oslo satt nu Berge Furre og drøftet de samme spørsmål med KGB-oberst Stanislav Tsjebotok, i mere enn ni ganger.

  Brødrene Svein (Lanze) og Thor (Spitze) Viksveen, Einar (Dudin) Førde, Arne Treholt og Berge Furre kjennte hverandre og har spilt politikk sammen i flere år. Det er lov at være venner. Men nå, for at lette på de politiske slør, for at redusere mere spekulasjoner etterhånden som flere KGB- og Stasi- dokumenter er lektyre, er der noen som nå burde bestrebe seg mer på at klargjøre sine roller i relasjon til KGB og Stasi. Berge Furre er nu i ferd med at blive sqeez’et i sine roller mellem den Stasi-finansierede SF-stiftelse i 1961-63 og sine avsluttende møteserier med KGBs offiserer i Oslo i 1980’ierne. Trafik til Øst-Tyskland, Romanien og Soviet i 70’ierne tegner dog ikke et mindre diffust billede, dessverre.

 3. Treholt saken
  Dette virker som «the same old shit» han Treholt opplevde for 25 år siden. En kjent norsk journalist forfatter og også sjefen for kultur i gamle arbeidetbladet denne gangen fikk munnkurv/sensur fra sin egen avis om å skrive mer om Treholt saken. Bengt var den eneste av alle norsk journalister som dro til Moscow og intervjuet General Tito om hva han hadde å si om saken. Men ingen i Norge var interessert for 25 år siden og ingen er interessert å høre hva Tito har å si idag . Vanligvis når politi tar en kriminelle ville de så gjerne snakke med dems «samarbeidspartner». Tito kunne komme til Norge også. Han ble ikke spurt. Tito påstå at Treholt er hverken en stor spion eller en liten spion. Og politiet har sikkert fabrikkerte beviset mot ham. Dette sa han for 25 år siden og nå vet vi penger, lydopptak osv er fabrikkert. Tito påstå videre at han ble oppsøkt samme dag av Norsk politiet i Vienna samme dag som Treholt ble arrestert med
  følgende beskjed.» Treholt er arrestert og han synger som en kanari om deg og din familie. Vi kan hjelpe deg og din familie til sikkerhet i hvilken som helst land og også tilby deg her og nå 500.000…dollar kontant…
  Reportasjen på hele 9 sider med 2 dokumenter og med bilder av Tito med den norsk journalisten er et dokument ingen gidder å skrive idag også.
  Dette, ifølge Tito, var den mest mislykket forsøk til å verve ham. Playboy Treholt måtte betaler prisen fordi han var dum, dristig og tok imot gaver/bevertning og ikke tepper,gullklokker, penger til partistøtte osv… Jeg blir så forbannet hver gang jeg leser om Treholt saken. Dere i media har ikke sans for perspektiv/andre nyanser og for det abstrakt. Sort hvitt må det være hele tiden. Heksebrenning kaller jeg denne prosessen. Hvorfor
  mvh
  Edward Dawes
  Masters Historie
  Mass Media Volda
  styremedlem AP Eidsvoll Søndre
  stryemedlem AP internasjonal netverk

 4. Har selv jobbet i det offentlige i rundt 20 år. Det spörres i artikkelen om man vet om saker vedr. korrupsjon mv som ikke er omtalt i media. Resultatet er vel greit. Det meste av det som skjer kommer ikke ut i det offentlige rom. Vi snakker her om det såkalte toppen av isfjellet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *