Debatt om straff

De som gjør noe ulovlig må straffes. Det er det lite uenighet om i Norge. Og alle er uskyldige til det motsatte er bevist. Den er det ikke like stor enighet om. Ryktebørsen og sladder dømmer ofte uansett.

Derimot er det stadig noe uenighet rundt hva som skal være lovlig/ulovlig, hva som skal straffes av samfunnets maktorganer og hvordan straffen skal være. Hva med overgrep begått av myndighetene?

 • Hva er straff som fortjent, og hva er riktig nivå. Den debatten vil vi alltid ha. Stortingspolitikerne vedtar lovene, men hva mener du? Her har du muligheten til å si din mening!

Samfunnets normer endres over tid. Det oppstår nye fenomener som ingen hadde tenkt på da lovene ble vedtatt og så videre. Ting som flertallet tidligere mente burde være ulovlig, blir kanskje mer akseptert og etter hvert lovlig.

Før 1989 var det for eksempel ulovlig å innføre og bruke skateboard i Norge. Noen vil kanskje forby det igjen, i alle fall enkelte steder?

Før 1972 var det ulovlig å ha homofil sex. Noen mener homofile bør nektes å holde hender på gata i Norge. I alle fall enkelte steder.

 • Bør alle menigheter selv bestemme om de vil ansette en homofil prest, eller skal samfunnet med maktmidler (straff) beskytte vedkommende mot diskriminering?
 • Kan det norske forsvaret (staten) for eksempel ansette en homofil imam dersom noen søker på en utlyst imam-stilling, eller skal religionsutøverne få avgjøre?

Noe er man i Norge enige om at man ikke skal la regulere av lovverket og offentlige myndigheter, men overlater det til personer, organisasjoner, media, bedrifter, borettslag, menigheter etc å ordne opp selv.

 • Hvor langt skal bedrifter ha rett til å bestemme over hva ansatte får bruke bedriftens dataanlegg på, og hva slags straffer er det rimelig at de kan gi? (Sverige: Ansatt besøkte Facebook, blogger, shoppingsider og kontaktsider med lettkledde kvinner i arbeidstiden. ÖP.)

Ekteskapelig moral eller seksualmoral er et område som norske lovgivere har et litt ambivalent forhold til. Noe er privat, noe er myndighetenes oppgave.

 • Skal en kvinne som oppgir uriktig barnefar straffes eller er det en rettighet en kvinne skal ha å kunne gjøre slikt?
 • Skal nye landsmenn i Norge ha rettigheter som kultur, religion eller overtro har gitt dem i andre land?
 • Skal en maktperson ha flere rettigheter eller forpliktelser enn en vanlig borger?
 • Er det riktig å gi kriminelle utlendinger lavere straff fordi de ikke snakker norsk?
 • Hvilken straff skal folk som helt eller delvis er under det offentliges tilsyn og pleie ha, og i hvilken grad er de som skal passe på dem ansvarlige for at de har tilgang til for eksempel våpen?
 • Skal drap begått med bil straffes lavere enn drap begått på annen måte?
 • Noen har stjålet klimakvoter som er solgt videre (TU). Eller har de stjålet?  Hvor har de stjålet det, og  hvilket lands lover skal eventuelt brukes? Hva om landet ikke har godkjent eventuelle internasjonale avtaler på området?
 • Noen har samlet inn penger og gitt svært lite til formålet. I dag er det frivillig om organisasjoner vil la seg kontrollere. Trengs det lovendring?

Skah-saken har aktualisert problemer knyttet til barnebortføringer til land som ikke har anerkjent de samme rettsregler som Norge. Hva skal man da forholde seg til? Hvem har mest rett?

Skal barns rettigheter respekteres like mye som voksnes?

 • Hvorfor skal ikke skolebarn ha samme beskyttelse av arbeidsmiljøloven som voksne? Burde rektorer straffes for å ikke følge opp kamp mot mobbing og brudd på arbeidsmiljøloven i samme grad som en virksomhetsleder der voksne rammes?

Og hva med dyr? Er det greit å pierce kjæledyr når det er lov til å gjøre slikt mot sine barn? Eller skal en katt ha bedre vern enn et menneskebarn mot denslags?

Hjelper det hva du mener da? Politikerne lar seg påvirke av samfunnsdebatten. Så da spørs det hvem de hører mest på.

 

[polldaddy poll=2647343]

Mest lest på Norske forhold siste to dager, pr 4. februar.

1. Morsom overskrift.

2. Rett fokus.

3. Råd til å miste.

4. En ny Hamrén.

5. Tror svineinfluensatiltak var til liten nytte.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

TV 2: Fritt frem for våpen i norsk høyrisikofengsel.

VG: Rømte asylsøkere tilbake.

VG: Aktor ber om sju års forvaring for halliktiltalt. VG: Medtiltalte til rømt kokainfange var uvitende. VG, TV 2: Ti års fengsel for knivdrap i Lillehammer. VG: Jente (17) og gutt (19) tatt for bilran i Skien. VG: Bløffet om tissepause. VG: Fengslet etter drap på kjæresten. VG: Etterforsker mistenkelig dødsfall i Asker. TV 2: Fire pågrepet i aksjon mot Hells Angels. TV 2: (Familien til antatt bortføringsoffer avviser teori om tvangsekteskap.) VG: Bingo ranet i Bergen. TV 2: Varetektsfengslet etter skyting i Røyken. TV 2: Notoddenkvinne ble kvalt. VG: Politiaksjon mot Hells Angels. TV 2, VG: Etterlyser antatt bortførte Faiza Ashraf. TV2: Avhører pågrepne etter skyting på Romerike. VG: Tre års fengsel for narkohandel i Kristiansand. Vårt Land: Valle-prest gikk med våpen. VG: Valle-prest nekter for trusselbløff. VG: Kvinne må i fengsel for knivstikking i Stavanger. VG: Svensk politi vil analysere bevis i Therese-saken. TV 2: Kidnappet kvinne var tilknyttet belastet miljø. VG: Kidnappet kvinne forsøkt dratt inn i bil tidligere. VG: Mann skutt fra forbipasserende bil. TV 2: Siktet for å ha drept kjæresten på Notodden. VG: Vil kreve dobling av straffene etter klokkerdrap. VG: Kidnappingssiktet hevder å ha planlagt sexlek med prostituert. VG: Hells Angels-medlemmer pågrepet for utpressing. TV 2: Siktet hadde skrevet håndjern på huskelapp. VG: Kidnappet kvinne ble trakassert. TV 2: Vitne så kidnappingen i Bærum.

VG, 2, 3: (Kvinne bortført.)

Vårt Land: Barnehager får ikke vite om utlendingers overgrep. VG: Vil varetektsfengsle 13 tyverimistenkte. VG: Ingen straffes for å ha tent på Lasse. -Ble tent på fordi jeg er homofil. TV 2, VG: Ung kvinne sporløst borte. Trolig kidnappet. VG, TV 2: (Filmet etter angivelig voldtekt. Husker ikke.) VG: Fant våpen og store mengder tyvegods etter razzia i rumensk miljø i Oslo. VG: Partnerdrapforskning lagt på hylla. TV 2: 261 000 fartssyndere slapp bot fordi politiet ikke fritt får benytte Vegvesenets førerkortbilderegister (som forøvrig er opprettet med et annet formål enn til politiets bruk).

 

22 tanker om “Debatt om straff

 1. Strengere straffer er idioti. Finn heller flere alternative straffereaksjoner og legaliser bruk av narkotika. Det er viktig at politiet fokuserer riktig!

 2. Ser du linker til bloggen din i artikkelen om han som smuglet slanger.
  Her bør det vel bli snart bli «uten straff». Ikke «strengere straffer».
  Før eller siden så blir det lovlig med enkelte reptiler i Norge også. Nordmenn er litt spesielle med sin slangefobi. Kvelerslangene er jo ikke viltfangst. De blir drettet av mange. Bl.a. i Danmark.

 3. Bør en kvinne som slår en mann, straffes like hardt som en mann som slår en kvinne? Forutsatt at omstendighetene er de samme, og slagene er like harde?
  Bør en mor som slår og lugger barnet sitt, straffes like strengt som en far som gjør akkurat det samme?
  Bør et barn som ser mamma slå på og skrike rasende til pappa, betraktes som et offer for vold, på samme måte som et barn som ser pappa slå og skrike rasende til mamma?
  Jeg bare spør. Fordi: Det er nå veldig fokus på vold i nære relasjoner, men det er nesten bare fokus på vold som MENN står.
  Faktum er at det er like ofte vold i parforhold i aldersgruppen 20-40 år, fra kvinne mot mann, som fra mann mot kvinne.
  Det er oftere vold fra en mor mot barnet sitt, enn fra en far mot barnet sitt.
  Dette er grundig dokumentert, men krisesenterbevegelsen, Alternativ til Vold og regjeringen vil bare snakke om den volden menn står bak. Er det slik dett bør være?
  http://mannskampen.no

 4. enkelt og greit skal jeg legge frem LITT fakta! :

  les.

  DE SISTE 4 ÅR ER 100% AV ALLE OVERFALLSVOLDTEKTENE UTFØRT I OSLO GJORT AV MUSLIMSKE MENN, ERGO NIGGERE OG ARABERE..

  fakta.

   • Er du helt skutt oppi huet? Du kommer hit å bare snakker piss, når du bare kan slenge deg i veggen. Hvem er det du tror du er a? Selveste presidenten i SSB? Har du kanskje en undersøkelse eller hva slags bevis som helst på det her? 100% er litt å ta i, og sånne kriminelle handlinger blir begått av hvem som helst. Norsk eller ikke fuckings norsk. Ikke kom her å lek smart er du snill, for helt ærlig så ser du bare ut som du er rasist. Når du f.eks ser på alvdal- saken, så er det ikke akkurat den mest pakistanske familien i Grønland for å si det sånn. Og bare fordi noen voksne mennesker som de i Alvdal saken har gjort noe så forferdelig, så skal utlendinger få lov til å gå rundt å si at alle nordmenn er narkomaner,alkoholikere og barnemishandlere? Bruk hodet ditt før du setter deg ned å skriver sånt. Det er så teit å barneslig å sitte der å diskriminere hvor et annet menneske kommer fra eller hva slags hudfarge den har. Du er vel mer voksen enn det håper jeg. Jeg lurer på om du i det hele tatt vet forskjellen på muslimer, niggere og arabere?
    For det ser ikke sånn ut, når du setter sammen de tingene der bare. Hvorfor ikke si kristne, nordmenn og hvitinger? Om jeg har lyst til å voldta noen så spiller det ingen rolle om jeg er muslim eller kristen. Eller om jeg er norsk eller pakkis. Og det spiller ihvertfall ingen rolle om jeg er svart eller hvit. Det er noe jeg velger å gjøre, og da har det ingenting med sånt å gjøre. Da er det bare noe feil oppi huet mitt, sånn som det er med ditt, Jordbærplukker;)

 5. 2 års fengsel er alt for lavt.Burde vært dobbelt så streng og dømt
  til og betale alle millonene tilbake.

  JILL

 6. Voldtektsmannen er ikke innvandrer eller muslim, den diskusjonen hører ikke til ang. denne saken.
  Fjern kjønnsorganene til voldtektsmenn kirurgisk.

 7. Det første jeg stiller spørsmålstegn ved er: Hva gjør en 13 år gammel jente på fest med eldre gutter? Hva er foreldrenes rolle og ansvar i en slik sak? Det er helt klart at en 13 år gammel jente er forsvarsløs mot berusede og sprengkåte unguguuter som ser muligheten til å få seg noe. Det er viktig at foreldre tar opp en slik diskusjon med sine barn og setter klare grenser til hvor de skal få lov til å oppholde seg, og kontrollere barna sine mer. Viktig å forebygge!

  Enig med å få strengere straffer for voldtekt! Straffene som er i dag, er rett og slett et hån mot offeret!

  • «Hva er foreldrenes rolle og ansvar i en slik sak? Det er helt klart at en 13 år gammel jente er forsvarsløs mot berusede og sprengkåte unguguuter som ser muligheten til å få seg noe.»
   Hva er foreldrenes rolle og ansvar i å lære sine guttepoder om at man skal respektere integriteten til andre medmennesker?
   Jeg er fullstendig enig i at foreldrene bør ta mer ansvar, men det gjelder både sønner og døtre. Problemmet ligger vel mest i at foreldrene i dag i større grad prøver å holde seg unge og kule…Vel, unge bør alle holde seg, kule også, men man bør ikke glemme at har vi vært så heldige å få barn, så er foreldrerollen den viktigste. Barna ønsker å ha faste regler og omsorgskjærlighet. De er påvirket fra alle kanter og ofte er de ganske frustrerte selv. Innerst inne ønsker de at det finnes noen som med kjærlighet lærer dem hva som er rett og galt. Samtidig som det hører de unge til å opponere…av prinsipp.
   Man trenger ikke gå fra den ene ytterligheten til den andre, men alvorlige samtaler og klare grenser gagner barna mest. Jeg fikk en skikkelig klarhet i det en av mine etterkommere sa til meg når jeg ikke lot barnet/ungdommen gjøre det den selv ville, og hadde en seriøs samtale om hva jeg mente og hvorfor jeg nektet ham/henne dette….»Takk mamma, jeg er glad for at du er en mor og ikke prøver å være en venn, for jeg har mange venner, men kun en mor og en far. Og jeg trenger dere nå.» Da var ungdommen 15 år. OK, vi hadde en eller flere feider før denne uttallelsen. Skikkelige feider, og personlig så begynte jeg å lure på om vi var alt for strenge, men der var den unge bevisset på at kjærlighet og grenser er viktig.

 8. Dette er egentlig en kommentar til reportasjen om voldtekten på ferja. Overvåkningsbildene viser at mannen «knepper igjen buksa» etter en påstått voldtekt. I reportasjen står det også: «Senere våknet jenta på gulvet, sterkt beruset og påvirket av dop. Da lå 30-åringen oppå henne. Han reiste seg, knepte igjen buksene og vasket seg på hendene, ifølge jentas forklaring.»
  Jeg spør: Hvor mange ganger knepper han igjen buksa?

  • Uuuups, tok vist feil. Her er snakk om 2 voldtekter av samme mann. Håper iallefall han får sin straff. De som har blitt voldtatt er «merket for livet».

 9. Og hva er så strengere straffer ? Det som for en nordmann er en streng straff i et umenneskelig fengsel, er for mange utlendinger den rene feriekoloni. Folk som kommer feks. fra Afrika, er vannt til fengsler som dem de to nordmenn sitter i, i Kongo, skulle de la seg avskrekke av et norsk fengsel ?
  Den eneste straffen utlendinger frykter, er og bli sendt vekk fra honningkrukken, og tilbake til der de hører til. Men det må jo ikke skje, derfor kan heller ikke problemet løses. Norske kriminelle har det også for lukseriøst. Et opphold i en alminnelig militærleir er mye verre enn et fengselsopphold. her ligger man opp til 7 mann i samme «celle», og skal tidlig opp til parade i minus 30, og etterpå hardt arbeide. Man kunne vel etablere noen arbeidsleirer, feks. på Svalbard, eller i indre Troms, litt i stil med militærleirer. Etter noen overvintringer på de her steder, tror jeg de blir vennet av med kriminalitet, for hvem har lyst til og bruke sitt liv i en arbeidsleir på Svalbard ? Den eneste funksjon straff her, er og virke avskrekkende. Ingen blir minder kriminelle av og sitte i enerom og spille Nintendo, og ellers hygge seg med «kollegaerne». De her elementer avskyr arbeide, en passende straff kunne jo være nettopp det.

 10. Det er synd at disse fundamentale muslimene er så ute på viddene. Det er vanlige oppegående mennesker, som har blitt foret med piss fra barnsben av, av maktpersoner som vil kontrollere med regler. All religion er jo fremmet av maktapparater som vil kontrollere mennesker, helt fra begynnelsen. Mange religiøse er flotte mennesker, men mange er også desverre hjernevasket av ting de ikke forstår. Se på iseraleittene..de synes bare synd på andre folkegrupper som ikke forstår at det er sant at de er Guds folk, og at de skal eie landområdet. Det er selvsagt bare det hjernevaskete folket som tror på dette pisset, og ikke de som faktisk står bak spakene..de er bare vanlige imperialister med penger i øynene.

  • Jeg må rette deg her lite, Kurdere har opprinelse fra Armenia, og dette har ingeting med muslimer å gjøre! dette har ikke med kuran eller med bibel å gjøre.
   Villtfolk som bruker slike strafemetoder, de som gjør dette fortjener ikke å leve.
   De ( kurderne) og andre folkegruper som praktiserer slike strafemetoder, de er ikke menesker de er neandertaler med appehjerne.

   • Hei julieta. ikke hør på han. han er en jøde. De har mye hat i seg til ikke jøder. De bruker all energi på hat. Denne internetsiden har ingen relasjon til israel palestina krigen. Men jøden er alltid fokusert. For å spre løgner og for å spre hat mot sin fiende. Som jødene er helt feil angående. men men, de ser på alle mennesker som fiender.

    • Ble litt satt ut… og muslimer vier ikke livet sitt til hat av andre religioner? Er vi på samme planet eller. mener tydelig jeg har hørt om noen selmordsbomberer som dreper helt uskyldige…. på f.eks en skolebuss i israel. Og disse feige palestinerne som skyter sine raketter daglig fra sine stillinger på sykehustak, og skolebygninger, for så å gjemme seg blandt unger og syke når det blir gjengjedelser… feige rotter kalles slike
     All ekstrem religion ar farlig, ingen er bedre en noen annen. Det blir ALDRI fred i midtøsten, det sørger en eller annen religiøs ekstremist for. Synd for de vanlige fredlige menneskene i området, men hvis de vil fortsette å tro på disse gamle gubbene med skjegg og kjole og kaste stein og bomber på alle som «fornærmer dem og deres tro» Og dette gjelder begge sider, jøder som palestinere

  • Vist det ikke ble fjærnet 800,000 palestinere fra sitt land (1948) for og la jødene overta, jeg tror endel bråk har vert borte. Jødene stjal land, og det fortsetter de med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *