Slett ikke nok

Oppdatert 12. april. VG, TV 2: 46-åring fra Somalia tiltalt for førerprøvejuks.

– – –

Kravet om at innvandrere med førerkort fra nærmere angitte land må kjøre opp på nytt har ingenting med rasisme eller forskjellsbehandling å gjøre.

Forskjellsbehandlingen har heller gått den andre veien i mange år. Og det vil fortsette.

Gyldige norske førerkort. Faksimile Statens vegvesen.

For å få norsk førerkort har alle som har kjørt opp i Norge måttet dokumentere praktiske og teoretiske ferdigheter. De som har kunnet legge frem et førerkort fra for eksempel Tunisia har sluppet med en enkel praktisk test.

Det er velkjent at i enkelte land kreves det ikke mer enn noen sedler i lomma på tjenestemannen, eller å kjenne de rette, for å få førerkort og diverse tillatelser. Den nye regelendringen vil ikke endre på det faktum, men en del færre land er det i alle fall på lista for enkel innløsing. (Nettavisen: Så lett blir falske førerkort ekte.)

Et førerkort fra et land med mangelfull trafikkopplæring, andre klimatiske forhold, en uakseptabel trafikkultur etter norsk målestokk eller et land der korrupsjonen er mer praktisert på lavere nivå, dokumenterer ikke nødvendigvis hverken praktiske eller teoretiske ferdigheter til å kjøre i Norge. Dette vil også i stor grad få fortsette, delvis under beskyttelse av EØS-regler.

Bulgarsk førerkort. Foto: Statens vegvesen

Begrunnelsen for innstrammingen var trafikksikkerhet:

Bakgrunnen for dette er ulykkesstatistikken, som viser at en del innvandrergrupper er betydelig mer utsatt i trafikken enn nordmenn. Eksempelvis har menn fra Midt-Østen og Afrika dobbelt så høy ulykkesrisiko som norske menn. Dessuten er kjøreopplæringen i mange av landene mangelfull, og det kan ofte være vanskelig å få bekreftet at førerkortet er ekte.

Siden menn fra Midt-Østen og Afrika var nevnt som eksempler på sjåfører med dobbelt så høy ulykkesrisiko, så er det verdt å også påpeke at innstrammingen kun i svært liten grad rammer menn fra land i disse områdene. Kun tre nordafrikanske land omfattes.

Innstrammingen vil gjelde folk fra Albania, Algerie, Argentina, Bosnia-Hercegovina, Brasil, Chile, Egypt, Filippinene, Indonesia, Kina, Kroatia, Makedonia, Malaysia, Mexico, Moldova, Montenegro, Peru, Singapore, Serbia, tidligere Sovjet, Sør-Afrika, Taiwan, Thailand, Tunisia og Venezuela.

Allikevel er ikke trafikksikkerheten for norske trafikanter mer respektert enn at det fortsatt skal være lov til å få norsk førerkort uten krav til å hverken dokumentere evne til å lese norsk eller å forstå en teoriprøve uten hjelp/juks.

I mange år har ingen hatt kapasitet eller kompetanse til å avsløre at enkelte tolker svarer på vegne av førerkortkandidaten, som altså kan bestå norsk teoriprøve uten å forstå noe som helst av skilting, bremselengder og enkel norsk.

Et annet problem som innstrammingen ikke løser er førerkortsøkere/ -innehavere fra Pakistan, Tyrkia, Somalia, eller et hvilket som helst annet land, som legger frem førerkort utstedt på deres navn i Litauen, Bulgaria eller et annet land som inngår i EØS.

Omfanget er ukjent, men frykten for å bli stemplet som rasist, og frykten for å velte EØS-avtalen kan gjøre at trafikksikkerheten fortsatt må vike.

Tungtransportsjåfører som har tillatelse til å kjøre på sommerføre i Hellas får også slippe til på norske vinterveier, selv om de ikke vet inn og ut på kjettingene og ikke har opplæring i norsk vinterkjøring.

Uansett hudfarge og nasjonalitet er det også fortsatt mulig å få førerkort i USA for 200,- kroner, og bytte det inn i norsk når man er gammel nok dersom man fikk førerkortet i en delstat med 16-årsgrense.

Da er ikke trafikksikkerheten så viktig allikevel.

Faksimile fra avisen Fremover.

Mer om trafikksikkerhet.

 

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 25. mars:

 1. … fordi jenter er jo mindre verdt.
 2. TV-sex, fyll og medias eiendom.
 3. Fornuftig prioritering?
 4. Spare seg til fant.
 5. En jobb å gjøre.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Relatert:

Det skjer også i andre land. TV 2: Premier League-stjerne arrestert for førerkortjuks.

 

Annonser

6 tanker om “Slett ikke nok

 1. Så nettopp i tv et nytt luksus»fengsel» bli innviet, selvsagt av selveste kongen, mindre kunne ikke gjøre det. Enerommene i det her «fengslet» er sånne man betaler 12 – 1500 pr. natt for ute i byen, og så er ikke forpleiningen medregnet. Skulle en somalier være redd for et opphold på det her hotellet ? Straff har kun en hensikt, og virke avskrekkende. Det alle kriminelle frykter mest, er hardt fysisk arbeide, og ingen luksus. Vi har kullgruvene på Svalbard, her kunne de interneres noen år, og det ville nok få dem til og tenke i nye baner. Når noen har bodd på Svalbard i 10 år uten permisjon, gidder de nok ikke og ta 10 år mere. Men et opphold i milliardhotellet, gir dem bare lyst til ennu et opphold.

 2. For å få førerkort i Norge bør man kunne norsk. Er ofte vitne til at utlendinger ikke skjønner skiltene. Dette gjelder også folk fra Somalia, Romania, Litauen og Congo.

  • Spør du enkelte sauebønder, så kan de svare deg at enkelte halal-spisere oppfører seg som om fareskilt med sau betyr «Værsågod, her er det gratis selvbetjening med sau for de som vil stjele og slakte i strid med norsk lov» 🙂

 3. Med unntak av land som har et ukorrupt system og et kjørekortregister en kan stole på, skulle alle utlendinger være nødt til at ta norsk førerkort.
  Akkurat som nordmenn uten. Alt annet er hardsadiøst. Nordmenn blir konstant utsatt for vold, og slått ihjel av de her av politikerne kaldt kulturberikere. Nå skal de her primitive også ha lov til og slå oss i hjel i trafikken. Finnes der overhodet ikke politikere som har ansvar, eller er de det kun for frynsegodene og feit lønn ? Selvfølgelig det siste, hvis ikke, var denne artikkel aldri noen sinne skrevet, det hadde ikke vært behov for det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *