Ikke gått opp for alle

Oppdatert 4. juli. TV 2, VG: Løberg trekker seg fra alle FrP-verv (men er folkevalgt inntil kommunestyret/fylkestinget/Stortinget eventuelt innvilger fritak for de verv hun er valgt til på hvert ulike nivå).

– – –

Det har visst ikke gått opp for alle hva saken om juks med vitnemål og CV dreier seg om. (Se den falske CV-en her.)

Liv Løbergs partikollega, fylkesleder i Akershus FrP og stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos, gir uttrykk for å være blant de som ikke har oppfattet det, hvis hun er riktig gjengitt i mediene.

Faksimile VG

-… Det er jo helt utrolig med tanke på de toppjobbene hun har hatt og den gode utdannelsen hun har … skal FrP-leder Kari Kjønaas Kjos blant annet ha uttalt, ifølge VG.

Nåvel. Dette dreier seg om en person som faktisk har forfalsket vitnemål og CV. Noe hun selv tilstår. De fleste foruten hennes egen fylkesleder i Akershus FrP, har vel fått med seg det?

(Forøvrig var hun ved siste lokalvalg FrPs ordførerkandidat i Vestby, og er både kommunestyrerepresentant, leder i kommunens kontrollutvalg, fylkestingsrepresentant og vara til Stortinget for FrP, ikke bare «lokalpolitiker i Vestby» som VG skriver.)

Utsnitt fra den oppdaterte CV-en for FrP-politikeren fra frp.no 25. juni 2010.

Når det er sagt er det ikke noe poeng å la det gå partipolitikk i slike saker. Det bør heller være et poeng å rette fokus mot hvor lett det er å på ulikt vis jukse for ledere i offentlig sektor, og hvor svake kontrollrutinene og represaliene er.

Innbyggerne blir taperne når juks forekommer i offentlig sektor.

Det gjenstår å se om for eksempel helseministeren også egentlig har innsett om dette jukset kan være et av mange utslag av systemfeil eller kun en helt isolert enkeltstående episode som hun bare lettvint kan anta at den administrative lederen i Helsedirektoratet ordner opp i. (Oppdatert: Mer avslørt ved samme kontor, VG.)

 • Oppdatert 27. juni: FrP lar det derimot tilsynelatende gå partipolitikk eller prestisje i saken og har ymtet frempå om mulig eksklusjon dersom hun ikke trekker seg selv. «Håper FrP ikke slår hånden av meg også», skriver Løberg som svar til en støtteerklæring fra Terje Søviknes (VG).

Mer om juks i offentlig sektor:

Mer om juks:

Mer om systemsvikt i helse-Norge:

 

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 25. juni.

 1. Skal alle få ha førerkort.
 2. Modig.
 3. For få straffes for rettighetsjuks.
 4. Hvem styrer best.
 5. Muhammedbilder vanlig i muslimske land.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

1. juli. Etter VGs månedslange avsløringer av juks ved Statens Autorisasjonskontor For Helsepersonell (SAFH) har helseministeren besluttet å iverksette ekstern gransking av kontoret.

VG: Løberg anmeldes for bruk av falske dokumenter og for å ha gitt uriktige opplysninger. VG: CV-jukset: Manglet 280 000 kroner da han sluttet som advokat (Per Haugum ved SAFH). TV 2: Legger alle kort på bordet overfor politiet. VG: Liv Løberg (dengang med navnet Liv Ranes-Kendall) fikk anbefalingsbrev fra daværende utenriksminister Bjørn-Tore Godal. TV 2: Norges handelshøyskole (NHH) om CV-jukset: -Vi er misbrukt. Vårt Land: Skulle kontrollere andres CV-er, fikset på sin egen. VG: Ikke akkurat glitrende fornøyd med jobben hun gjorde. VG: Ektemannen (Stortingets sikkerhetssjef) er «like sjokkert som alle andre». VG: Løberg risikerer ubetinget fengsel for CV-jukset. VG: Statens autorisasjonskontor for helsepersonell sjekket bare én referanse før de ansatte i lederstilling. TV 2: Fylkeslederen ber Liv Løberg avslutte sin politiske karriere og trekke seg frivillig fra sine verv. TV 2: Helsesjef sier selv opp etter å ha blitt avslørt for juks.

24 tanker om “Ikke gått opp for alle

 1. Etter vår erfaring med SAFH er det motsatte problemet: Uansett om man er verdens beste tannlegespesialist er det så og si umulig å få godkjent ens tannlegeutdannelse om man kommer fra land utenfor EU.

  Min samboer er tannlegeutdannet fra land utenfor EU (og papirene hans er ikke kjøpt eller forfalsket…..) Da vi satte igang prosessen med å få min venns utdannelse godkjent i Norge, hadde SAFH klare regler for dette – iallefall på nettsidene. I ettertid har det vist seg at informasjonen ikke stemte, og at det i praksis er umulig for min venn å få godkjent sin tannlegeutdannelse. I år er opptaksprøve til det obligatoriske, ettårige kvalifiseringskurset for utenlandske tannleger avlyst, pga at det er skåret ned på de tidligere 8 plassene til kun 4, der ”de på venteliste” er tildelt plasser. Mellom linjene i brevet fra UiB leser vi at det stilles spørsmål ved opprettholdelse overhodet av tilbudet ved UiB.

  Det er mao så og si umulig for min samboer å få godkjent sin tannlegeutdannelse. Er det slik norske myndigheter ønsker at det skal være? Det hører med til historien at min samboer ikke har mulighet til å søke opptak på tannlegehøyskolen fordi han allerede er tannlege! Siden han ikke har tatt dette obligatoriske kvalifiseringskurset i Bergen, får han heller ikke delta på kurs i regi av Norsk Tannlege-forening slik feks norske tannlegestudenter kan gjøre dersom det er ledige plasser.

  I USA opplyses det i to tykke bøker om hva som forventes av utenlandske tannleger. I Norge er det umulig å få informasjon om hva som forventes, selv om min venn pr. e-mail har fått vite at det finnes spesifikke norske odontologiske fag, men han får ikke vite hvilke! Hvorfor finnes det ikke en liste over disse fagfeltene, og hvilke opptakskriterier som gjelder, evnt et forslag til relevent litteratur?

  Min samboer lærte seg norsk i ekspressfart, og snakker etter to år i Norge norsk nesten uten aksent. Det som er aller mest frustrerende, er at egeninnsats er umulig fordi det hverken finnes kurs han kan ta på frivillig basis ( og betale for selv dersom han må det) eller retningslinjer/forslag til pensum for å lese seg opp på norske forhold. Dessuten er det selvfølgelig frustrerende at min samboer henvises til passivitet og en venteposisjon der informasjonen endrer seg hvert halvår. Slik vi har opplevd systemet hittil har det vært preget av uforutsigbarhet, vilkårlighet og ikke minst mangel på transparens.
  Ingen god politikk i et integreringsperspektiv……

 2. Jeg fatter bare ikke hvordan det virkelig er mulig å jobbe i 20 år som både spesialsykepleier,økonom og det som verre er og så er hun HJELPEPLEIER??????
  Hennes tidligere arbeidsgivere bør skamme seg noe inni granskauen!
  Og dama bør betale tilbake alt hun har ervervet seg på juks og fanteri i disse årene!!
  Hun kan da ikke ha en eneste sjanse på å få seg en jobb etter dette?
  SKAM DEG LIV!
  Tenk å bedra sin egen familie og samfunnet ellers på en såå nedrig måte,du lever jo livet ditt på en løgn!!Hvem kan stole på deg heretter???

 3. Tenk å jobbe i toppstillinger på store institusjoner i snart 20 år uten å bli avslørt,det sier noe om kvalitetssikringen ved ansettelser i offenlig sektor.Hun var innom mange offentlige stillinger/steder i disse årene. Av helt andre årsaker har det vært etterforskning med 2 polititjenestemenn ved SAFH, de har muligens funnet noe og tipset VG. På alle disse årene har hun greid seg bra bortsett fra regnskap, det forteller meg at en autorisert hjelpepleier greier det meste!!!!!!

 4. Man kan ikke forfalske sin egen CV, siden det er en selv som setter opp CV’n.
  Men man kan forfalske underlagene som CV’n baserer seg på, altså vitnemål og attester. Og det er det den tidligere administrasjonssjefen har gjort, forfalsket studiebevis.
  Og man kan strekke sannheten langt når det gjelder hva man skriver i CV’n.

  Lurer litt på hvordan man skal kontrollere ledere? Sovjet hadde sine politiske kommisærer, men det var vist ikke særlig effektivt, bortsett fra at man var sikret at lederne holdt seg på den politisk korrekte matta

  • Det stemmer helt, og hun har forfalsket underlagene. Jeg mener at kontrakten mellom rekrutteringsselskapet Management Synergy og SAFH burde bli gransket. Hva betalte SAFH dette firmet og hva sto i kontrakten? Et rekrutteringsselskap burde undersøke ektheten av atteser og vitnemål, mener jeg.

  • Nei ingen parti har forfalsket noen CV. Jeg stemmer derimot på partier som tar slike ulovligheter seriøst. Jeg stemmer FRP.

 5. Denne saken utvikler seg til en skandale. Her anssatte hun familie og venner, sa opp kontrakten med to politifolk som skulle ettergå Autorisasjonskontorets interne rutiner for kontroll av helsepersonell, og skrev utkast til kontrakt med sønnen til fungerende SAFH-direktør om oppgradering av internettsidene til organisasjonen. Her ser man igjen at det rett og slett ikke eksiterer noen kontoll over ansatte som sitter i høye stillinger. Det er ganske skremmende.

  • Ofte har offentlige ledere makt til å iverksette eller stanse kontroll av egen virksomhet, som du også påpeker i dette tilfellet, der Løberg ville stanse politifolkenes undersøkelser.
   Dette er en systemfeil, men det er dessverre slik at politikerne vil ha en slik «bukken og havresekken»-ordning i offentlig sektor.

   Fordelen for politikerne med en slik ordning er at det alltid er mulig å skylde på noen ansatte i forvaltningen, slik at politikerne går mer eller mindre fri for kritikk hver gang det skjer noe galt.

 6. Akkurat som ap og jensemann er noe bedre.

  Jens Stoltenberg rygget sin Arbeiderparti-eide Saab 9.3 rett inn i en parkert Volvo. Etter å ha sjekket om det var skader på den parkerte bilen, kjørte Stoltenberg fra parkeringsplassen, uten å legge igjen verken navn, telefonnummer eller en forklaring. Det kostet 8000 kroner å utbedre skaden på Volvoen

  http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/12/08/299904.html

  • Det er selvfølgelig ikke bedre. Nå skrev jeg at det viktigste ikke er å la det gå partipolitikk i dette, men heller rette fokus på hvor lett det er å jukse for ledere i offentlig sektor.
   Politikere av alle partitilhørigheter har ansvaret for å skape ordninger og sørge for betryggende kontroll.

   Ironisk nok har også dokumentforfalskeren i denne saken en ansvarsfull stilling som leder i kontrollutvalget i sin kommune. Hun skal altså påse at offentlige ledere i kommunen utfører sitt arbeid i henhold til lover, regler og politiske vedtak med mer.

   Det er selvfølgelig uakseptabelt at Jens bulket en bil, tilsynelatende lot som om han la igjen en lapp med opplysninger og deretter stakk av. Allikevel håper jeg de aller fleste forstår at det var en forseelse som rammer én person.

   Dokumentfalsk hos en i offentlige lederposisjoner kan tenkes å ramme langt flere, da vedkommende mangler dokumentert kompetanse som er forutsatt for å kunne gjøre jobben forsvarlig.

   På den annen side er juksere juksere, og man kan gi dem den tillit man synes de fortjener.

 7. Ahh, det er deilig å se hvilke sjelløse folk som sitter i Frps verv rundt omkring. Det er fabelaktig morro at man må signere en kontrakt med partiet om ikke å ha vært deltagende i kriminelle handlinger; det er jo viden kjent at flere av folkene i toppledelsen har gjort mye galt opp gjennom årene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *