Lovens brukne arm

Folk med dårlig dømmekraft finnes overalt.

Folk som slurver i arbeidet sitt kan nok også finnes både her og der.

(VL: Det blir begått feil i rettsvesenet.) Til og med i politiet. Noen ganger kan grensen til å bli lovbryter, eller om man vil bruke betegnelsen skurk, bli overskredet.

 • VG: Eks-politimann dømt til ti års forvaring for overgrep.

Mer:

Kan noen politifolk tenkes å en eller annen gang jukse med bevis, lyve i forklaringer og manipulere andre? Eller bli manipulert av andre til å gjøre ting de ikke burde? Eller gjøre ting, «vennetjenester,» de ikke forstår konsekvensene av? (Oppdatert, VG: Treholts forsvarer: -Her er det mange som husker veldig dårlig.)

Vel: Så lenge de har menneskelige egenskaper, både positive og negative, kan ingen med en viss forstand avskrive muligheten fullstendig.

Faksimile Avisa Nordland 25. september 2010.

La oss legge til grunn at det også finnes noen i både politi og i andre «kulturer» som har en høyere utviklet etisk bevissthet enn noen av sine kolleger. Noen som i en gitt situasjon kan komme til å si fra dersom kolleger gjør noe galt.

Mer:

Varslere kalles slike i dag (arbeidsmiljøloven § 2-4) hvis det gjelder forhold de sier fra om mens de er arbeidstakere. Fenomenet varsling har imidlertid i praksis mange andre navn, enten det gjelder i en sterk kameratkultur som i politi, militæret, en MCklubb?, en forbrytergjeng eller i en vennegjeng.

Politifolk har plikt til å si fra om egne og kollegers lovbrudd og feil, i henhold til politiinstruksen. «Angiverparagrafen» kalles denne bestemmelsen i politikretser, i følge politiets flotte trykksak i glanset papir om etikk og moral. Det er et så utbredt problem at omtrent ingen i politiet «sladrer» at Politidirektoratet gikk til det skritt å trykke opp en syltynn versjon med utdrag av exphil-pensum tilpasset etisk oppdragelse av politifolk.

Trykksak fra Politidirektoratet, juli 2009.

Er (trykk)saken blitt henlagt?

Tystere, angivere, illojale, sladrehanker, Quislinger … Det er bare noen betegnelser de som bryter kameratjustisen kan risikere å få heftet ved seg. Allikevel er dette bare ord.

Kanskje finnes det noen varslere, (oftere benevnt som «sladrehanker», «dårlige kolleger») som har sluppet unna med bare slike ord fra bitre kolleger? Jeg har møtt en del varslere, men svært få av dem har opplevd at kolleger som er avslørt for lovbrudd som har rammet uskyldige, eller «med hånda dypt nede i kakeboksen» har nøyd seg med bare bitre ord.

 • Utfrysing,
 • trakassering,
 • forbigåelse ved forfremmelser og ved tildeling av interessante arbeidsoppgaver,
 • karakterdrap i fagmiljø eller offentlig
 • og undergraving av vedkommendes integritet er mer vanlig enn uvanlig.

De som sier i fra om ting som er galt eller ulovlig blir sjelden pent behandlet i Norge. Det gjelder generelt. Tror du slikt også skjer eller kan skje der noen har betrodde maktposisjoner eller viktige offentlige stillinger?

Under den langvarige ulovlige politikonflikten var det flere lovlydige og lojale politifolk som opplevde mobbing og trakassering fra lovbrytende politikolleger. Kameratjustisen er ofte overordnet Norges lover. Og skjer det i offentlig forvaltning er det vårt alles problem.

Man kan lukke øynene. Man kan la være å tro det, men det skjer fortsatt.

Faksimile VG

Både i en tradisjonell «skurkekultur» og en tradisjonell politikultur har man sine reaksjonsformer overfor folk som sladrer på kolleger.

Kan det være noe slikt, «en vanskelig situasjon«, som gjør at tøffe mannfolk, som har vært ute en vinterdag før, ikke tør/vil snakke offentlig om hva kolleger har gjort?

Mer om Treholt-saken: Dette har vi ikke råd til.

Mer om PST: Siste nytt fra Politiets sladdertjeneste.

[polldaddy poll=3821429]

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer om politi og snusk:

TV 2: Polititopp mistenkes for lovbrudd.

TV 2: Ekspolitimann fikk ti års forvaring. VG: Politiet innrømmer misbruk av elektrosjokkvåpen. TV 2: Politimann pedofilidømt i lagmannsretten. VG: Politimann skjøt med skarpt på skytebanen i beruset tilstand. SvD: Svensk sikkerhetspolitimann, tidligere livvakt for kungen, på frifot etter grov voldtekt. VG: Storberget ber Gjenopptakelseskommisjonen om å åpne dørene. VG: Etterforskningsleder Ørnulf Tofte mener Lund-kommisjonen aksepterte den ulovlige overvåkingen. VG: Mona Røkke er sjokkert over hva som skjedde mens hun var justisminister. Knut Storberget er forberedt på at flere skjelett kan ramle ut av skapene. TV 2: Kvinnelig offiser dømt for trusler mot politimann. Møtte opp utenfor hjemmet i uniform etter uroaksjon. TV 2: Mor frykter nye overgrep mot barna etter polititabbe. Anmeldelse av dårlig etterforskning ble liggende. VG: Medlem av Lund-kommisjonen, generalmajor Torkel Hovland: -Tenkte det var greit med ulovlig overvåking fordi han jo ble dømt for spionasje. VG: (Spionjeger Ørnulf Tofte innrømmet overfor statsadvokaten ulovlig metodebruk kort tid etter at eks-kollega Per Lilleløkken fortalte anonymt til Aftenposten.) VG: Kari Storækre om at hennes leilighet og soverom ble videoovervåket: -Et grovt overtramp. VG, TV 2: Justisminister Knut Storberget vil vite hvorfor Lund-kommisjonen forteller dette nå. TV 2: (Advokat Harald Stabell mener bekreftede opplysninger om ulovlig videoovervåking styrker mistanken om også andre ulovligheter fra politiets side.) VG: (Stanghelle: -Naturlig å spørre seg om politiet har brukt også andre ulovlige metoder.) VL: Lund-kommisjonen bekrefter POT-spaners opplysninger om videoovervåking av Treholt. TV 2, VG: Ketil Lund, leder av Lund-kommisjonen, bekrefter videoovervåking av Treholts leilighet. TV 2: Stabell skal møte nye POT-vitner. TV 2: Stor sjanse for frifinnelse i saker som blir gjenopptatt. VG: Stabell skal snakke med to nye tidligere POT-tjenestemenn som skal være kritiske til etterforskningsmetoder i tjenesten. TV 2: Treholt: -Jeg planla å rømme. VG: Planla å rømme under VM-kamp. Skulle leve av å selge sko i Ghana. TV 2: Her er fortiden Treholt ikke vil snakke om. VG: Ble bedt om å manipulere Treholt-bilder. (Treholtsaken: KGB-avhopper med tvilsomt rykte på sine mange historier til vestlige medier avviser norsk tukling med pengebevis.)

Annonser

38 tanker om “Lovens brukne arm

 1. Denne siste dommen viser med all mulig tydelighet er at ‘likhet for loven’ er et uttrykk som snarest mulig bør legges på hylla.

 2. Sånn er det – politifolk hjelper hverandre.Selv fikk jeg 30 dager i fengsel, mistet førerkort i 11 måneder for å ha kjørt i 131 km/t i 80-sonen på motorveien midt på natten. Da hadde jeg fått strafferabatt siden jeg tilsto.

  Typisk denne politidritten og gi sine egne gode straffer. Stikker av fra ulykkesstedet, fyllekjøring og en masse andre paragrafer som denne «dyktige juristen» sikkert hadde gitt en annen stakkar i samme situasjon. Fy faen jeg blir kvalm av den politidritten, korrupsjonen, og dobbeltmoralenm i politiet. De er pill råtne hele forbanna gjengen.

 3. Det er bra mannen ble fengslet for 10 år forvaring. Men hvordan har aktor (politiadvokat) resonnert for å ikke kreve maksimumsstraff 21 år forvaring her? Pedofile lovbrudd kan da virkelig ikke bli verre enn i denne saken. Det viser dessverre at kammeraderiet i politiet stikker så dypt at det til og med blir gjeldene i en så horribel sak.

 4. Joda, politifolk er som andre folk. Noen med høyt nivå og andre med lavt. Men at politiet, i allefall noen ganger, tar med de bevisene de ønsker, og faktisk også utelater de bevisene de ønsker; ja dessverrre.

  I saken der en politimann ble meid ned og drept «glemte» politiet å ta med et vitne som satt i bilen sin og så alt. Det passet ikke å ta med dette vitnet fordi dette vitnes forklaring ikke passet i forhold til forsettelig drap. (Mannen fortjener forøvrig all den straff han kan få, men vi må selvsagt bruke de bevisene vi har.)

  I en drapsetterforskning så glemmer ikke politiet et vitne som har sett det hele. Sånn er det bare. Så passer det å utelate noe, så er man villig til det…..

 5. Slutt med å mobbe politiet de fleste av dem har vært mobbofre i barndommen……
  De er noen løynere og innkompetente idioter de aller fleste.
  De sa når de kjørte på bilen min og den veltet at de ikke kjørte fortere enn 10 kilometer!!!
  Det ble sagt i retten, og selvfølgelig bekreftet av kolegaene til mobboferet noen liker å kalle politi…..

 6. -Problemer med å skjønne kommentarene her på denne siden. -Er det noe mening med å ta hele det norske politikorps under en kam!? – Om det skulle vise seg, at påstander om planting av bevis angående Treholdtsaken ble utført av det ordinere Politi blir det en alvorlig vending i saken. Så langt er vel så noenlunde oppegående mennesker enig i. Men, men noe annet fra den kalde krigen er jo det, at østblokken eller vesten for den saks skyld var det storslått å vifte med dollarsedler. Det var storkarer det. Ingen ting er forgitt i denne saken. Med det mener jeg «alt» det som dukker opp nå virker det som en panne lapskaus med tape biter i som blir servert av Treholdt selv. Bon appetitt.

 7. Det finnes idioter, tullinger og femtekolonister overalt, også i politiet. Dersom det viser seg at noen i politiet misbruker sin makt og den tilliten de har blitt gitt – skal det reageres strengt. Så lenge politifolk er mennesker, og ikke ED209, vil det bli begått feil – og dette må det reageres på.

  MEN – det er ikke slik at alle «varslere» forteller sannheten. Det er ikke slik at de ikke har alternative motiver for å baksnakke kolleger eller andre, de kan like gjerne lyve, på samme måte som de de omtaler kan lyve. Man har en tendens til å tro at alle som forteller noe annet enn den gjengse oppfatning snakker sant og har grensesprengende informasjon i saken. Det behøver ikke nødvendigvis å være slik.

  Varsleren i saken om Treholt har allerede moderert seg til «er ikke sikker» og «hadde hørt at» angående bevisfuskingne. Det er absolutt noe annet enn sist ukes overskrifter om «bevisforfalskning» og «justismord». Min personlige oppfatning er at Arne T er en skurk, pengebevis eller ikke – men jeg er villig til å endre dette hvis det skulle komme frem noe som avviser at han har spionert på vegne av Sovjetunionen og Irak. Ikke glem at han har erkjent endel av forholdene og uttalt at «det var dumt» å ha møter med KGB. Det må være tiårets understatement!

 8. selvsagt er Arne T storpion. husk å skille mellom 1980 åra og idag vedr hva som er gradert av dokumenter etc. datidens regler og lover vedr dette er noe annet enn idag (stort sett) Og DET må taes hensyn til datidens lover. Ikke idag. Samt har han selvsagt innrømmet irregulær virksomhet med Irak og USSR Noe pengebevis finner en neppe er tuklet med. Neppe. Det er mer synsinger ogf antagelser denne boka bygger på. Tror nok at Ø Tofte får rett i sin forklaring at dette er mest en «ny sak» som staig kommer opp og som ikke er slutt på.

 9. Selvfølgelig r ikke politifolk bedre enn andre. De r bare gjennomsnittlig Ola Dunk m plettfri vandel når de kommer inn. De har hvertfall ikke blitt tatt for noe. Men politiyrket tiltrekker seg nok endel spesielle personer, f. eks mobbeofre som vil hevde seg, maktsyke personer, uniformsronkere og for all del folk som r idealistiske på at de vil gjøre verden til ett bedre sted. Men denne idealismen får seg nok noen skudd for baugen når de ser alt som blir henlagt, saker som ikke blir etterforsket pga budsjetter. Disse r nok også de som kan bli varslere eller angivere som politifolk selv ynder å kalle d

  • En del spesielle personer? Hvorfor i svarte skal mobbeofre trekke inn i politiet. Jeg kjenner vel 8 politifolk fra barndommen. Ingen i nærheten av å være spesielle med tanke på det du skriver. Snakk om å sette folk ibås. De jeg kjenner er ikke annet en utrolig hyggelige, selvfølgelig må de sikkert være streng og fast av og til, da de faktisk er politi.

   Politiets yrke tror jeg er dobbelt så vanskelig som mange andres, da det virker som om alle skal mene noe om det, uten å ha noen spesiell kunnskap, annet enn avisartikler som kilder. Offentligheten får man ikke når man er rørlegger eller snekker. Blir for dumt.

   Angivere som politiet selv ynder å kalle det?? heh hvor lærte du det? Blir litt latterlig føler jeg.

   • Magnus får svare for seg, men jeg bidrar med å oppklare det siste punktet du nevner.

    Det er politiet selv som har fortalt offentligheten om ukulturen de prøver å rydde opp i ved å lære politifolk grunnleggende etikk og få flere til å varsle om ulovligheter i etaten. Det er i samme anledning politiet har løftet på sløret og fortalt om ukulturen med at de som sier fra internt kalles «angivere» og plikten som regulerer dette kalles «angiverparagrafen». Dette er slett ikke nevnt i noen avisartikler, men i et offentlig dokument fra Politidirektoratet, som det forøvrig er lenket til i artikkelen. Anbefales.

 10. VIKTIG MELDING TIL BLOGGER

  Fy faen. Sånne blogginnlegg gjør meg piss forbanna. Hvorfor henger du ut oss som yrkesgruppe på denne måten, hæ? Vi har sjekket flere av innleggene dine og du skriver piss om en god venn også. Gjør deg selv en tjeneste og SLETT dette innlegget og alt NEGATIVT du har skrevet om kolleger i politiet.

  Vi fant ingen e-postadresse på bloggen din så du får ta dette som en advarsel. Kontakt meg på (slettet) når du har lest dettrså skal du slippe straffeforfølgelse for ærekrenkelse hvis du gjør som vi sier.

  Viss du nekter du å adlyde oss så har vi være metoder å finne ut hvem du er å gjør livet ditt til et hællvete!!

  Dette er ikke et leserinnlegg som du har tillatelse til å pubblisere. Dette er en advarsel. Se på det som et godt råd!!

  • Jeg vil anmode om å se ironien i dette innlegget. Og tross noen skrivefeil og litt i overkant mye caps-lock så er det faktisk ikke så verst.

  • THOMAS STAFF
   Ta deg ei pølsa din sau, truer folk som lovlig ytrer seg på nettet, hvis dette ikke var en ironisk spøk så er du en skam for etaten.
   husker en politimann som ble tatt for å knulle griser i skiensområdet(han ble filmet av bonden), kanskje det var noe for deg å drive med i stedenfor å plapre løs på tastaturet.
   søppeltryne!!!

  • Til alle:

   Dere må ikke ta Thomas alvorlig. Han har en annen virkelighetsforståelse enn oss andre. Han har oppført seg som en terrorist i flere år.

  • Tviler sterkt på at dette er en politimann, men en idiot. At folk går på dette innlegget sier mer om dere. Er det mulig?

   Mye av detteblogger skriver om er vel mer unntaket enn regelen, men blirslegt opp av media om og om igjen. At noen som ikke burde kommer inn i politiet er ikke til å unngå. Det går ikke å utelukke alle, men det er et mindretall ihvertfall. Det er fremdeles utrolig mange gode politifolk der ute.

  • Hmm..jeg kan forstå at politifolk kan bli forbanna, men det er faktisk en trussel når du skriver at du/dere skal gjøre bloggerens liv til et hælvete..om du virkelig er Th. Staff da. Ble litt forbauset over å se det innlegget.

 11. Les dommen til Treholt, og der ser dere hvilken forbryter han er. Skulle gjerne gravet i FSBs arkiver. Tror Treholt var en viktig informant for Sovjet. Synd mannen ikke somet i 20 år, men ble «reddet» av sine ape-venner. 🙁

  • Det å utveksle informasjon er ikke ulovlig, det som er ulovlig er å ikke informere om det. Og det er stor forskjell på å utlevere militære hemmeligheter og informasjon om politiske saker.

   Jeg skal ikke si at han er uskyldig, men han har aldri innrømmet spionasje. Og det er etter min mening liten tvil om at bevis har blitt forfalsket og at saken var blåst ut av proposjoner.

   Og det er ikke akkurat første gang en politimann gjør noe ulovlig, det er bare så utrolig sjeldent de blir tatt for det.

   Nå senest ble en politimann fra østfold tatt for 12. punkter av overgrep mot midreårige, og dertil misbruk av sin stilling.

   Hvis noen politifolk er kapable til å gjøre det, så er det vel ikke så vanskelig å tro at noen av de bøyer og bryter noen regler for å få en de tror er skyldig dømt.

   Utenkelig er det i alle fall ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *