Kommuner bryter plikter og rettigheter

Helsetilsynets rapport om lovbrudd ved nesten alle kontrollerte NAV-kontorer burde ikke overraske de som har greie på hvordan innbyggernes rettigheter forvaltes i offentlig sektor, særlig i kommunene. Man bør heller ikke bli overrasket over at kommunal egenkontroll, basert på tilnærmet ubegrenset tillit til at kommunens ledere alltid ønsker å avdekke egne lovbrudd, er et lite egnet verktøy for å få kommunen til å overholde lovfestede kommunalt betalte rettigheter overfor innbyggerne samt lovpålagte krav til kommunene.

Faksimile Aftenposten.

Undersøkelsen tok for seg den delen av NAV som er et kommunalt ansvar: Sosialhjelp eller økonomisk stønad til livsopphold.

Undersøkelsen viser i korte trekk:

-Ansatte i kommunene bryter lovpålagt taushetsplikt.

-Ansatte i kommunene har ikke kompetanse som tilsvarer arbeidsoppgavene, ansvaret og makten/rettighetene de skal forvalte.

-Kommunene er ikke flinke nok til å kontrollere seg selv.

(Hele rapporten på Helsetilsynets sider her.)

Man kan sikkert like eller mislike at slike ordninger finnes og at noen kommer i situasjoner der de med loven i hånd gjør krav på sine rettigheter. Hold imidlertid tunga rett i munnen hvis noen skal kritiseres.

De som i følge loven har rett til ytelsene, skal motta dem, uavhengig av om den kommunale ansatte de møter på har kompetanse om regelverket, liker trynet på søkeren, har fått instruks fra sine overordnede om å se bort fra visse lovkrav eller har en dårlig dag.

Det er kjent blant ansatte i deler av kommunal sektor at enkelte kommuner systematisk og bevisst har brutt visse rettighetslover for å skyve uønskede brukere/klienter (les kostnader) over på andre. Slikt blir selvfølgelig ikke nedfelt i potensielt avslørende dokumenter åpne for innsyn, men selv om det kun er kommunisert muntlig, og ikke står i et arkivert dokument, er rådmannen i kommunen uansett ansvarlig når slikt skjer. (Særlig vanlig i en del mindre kommuner rundt de største byene. Hensikten er ofte å støte bort klienter som søker bort fra byen til billigere omegnskommuner.)

Kommunal egenkontroll er basert på prinsippet om bukken som passer havresekken. Det er symptomatisk at det er staten (Helsetilsynet) som avdekker dette omfattende omfanget av kommunale lovbrudd. Dette bør ikke karakteriseres som kun kommunalt slurv, men rett og slett alvorlige lovbrudd. Og så lenge kommunene selv har lov til å bestemme om de vil kontrolleres og hvem som skal kontrollere egen virksomhet vil slikt kunne fortsette, i det minste noen steder.

NAV-brukere, i likhet med andre brukere av kommunale tjenester, har rett til å bli behandlet i henhold til lovpålagte rettigheter. At kommunen ikke har kompetanse burde ikke være noen  gyldig unnskyldning for å unnlate å etterleve for eksempel grunnleggende rettigheter som taushetsplikt om noens personlige forhold og sensitiv informasjon.

Mer om personvern:

Dessverre blir den påståtte kompetansemangelen lett en slik unnskyldning. Så lenge kommunene ikke risikerer straff som de ansvarlige bryr seg om, vil dette fortsette.

Og så lenge kommunen selv kan bestemme hvem som skal kontrollere seg, hva og hvordan de vil kontrollere, og i praksis om de vil kontrollere egen virksomhet, vil offfentligheten muligens være avhengig av tilfeldige statlige tilsyn for å få vite hvordan virkeligheten i kommune-Norge egentlig er. Fordi slik vil politikerne ha det. Da kan stortingspolitikere, som vedtar lover og rettigheter og delegerer kontroll av utførelsen til kommunene skylde på kommunepolitikere. Og kommunepolitikere som ikke evner å ta eget ansvar vil fortsatt skylde på staten.

Mer i samme gate:

[polldaddy poll=3949393]

Mer om rettighetsbrudd i offentlig sektor:


Bloggurat
Blogglisten
Twingly BlogRank

Mer:

 

Aftenposten: NAV bryter taushetsplikten.

7 tanker om “Kommuner bryter plikter og rettigheter

 1. Er nok å sette saken litt vel mye på spissen.
  Noen ganger skjer lovbruddene med viten og vilje, andre ganger skjer det overtramp som man ikke tenker over.
  Er så mange grunner til at ting som ikke skal skje skjer.
  Kanskje vi hver av oss skulle begynne med oss selv og gjøre det vi gjør mest mulig etter god folkeskikk og med et smil. Som å bære hjem varene for naboen som er litt dårlig til beins, når vi likevel skal samme veien.
  Skrive den avviksmeldinga på at det var feil i dosetten til Marselia og ikke bare dekke over at nevøen er innom og tar Dolcontinen som damen trenger for smertene.
  Er alle de småtingene som vi vet vi kunne gjort, som vi ikke gjør, det er de som i neste omgang fører til at det offentlige tar seg til rette på vår bekostning. For stat, fylke, kommune, det er oss, ikke dem.

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no. Sist om Helsetilsynet avdekker flere lovbrudd

  • Ja, som nevnt så er det gjerne manglende kompetanse som ligger bak en del av de avdekkede lovbruddene. Dog må man ta i betraktning at «jeg visste ikke» er en behagelig unnskyldning, selv om man egentlig visste, men ikke våget å gjøre noe.

   Det kreves ofte at man går ut av egen komfortsone hvis man skal si fra om ting. Det kan gjelde både slikt som du nevner i eksempelet; den pårørende, eller for den saks skyld den ansatte, som stjeler pasientens medisin, og andre ting.

   Og så er vi der igjen da: At alle kan gjøre noe, men ingen kan gjøre alt. Og for at mennesker skal kunne føle det bryet verdt å nettopp ta frivillig ansvar, gjøre en ekstra innsats, bry seg lenger enn sin egen nesetipp, kreves et minimum av dannelsesnivå i samfunnet. Kunne skrevet en avhandling om dette, men hvem gidder lese?

 2. Nav er det verste som har blit funnet i Norge for befolkningen.
  Klager du på behandlingen blir du stemplet som syk av NAV ansatte.
  Leser du loven og forholder deg etter loven så er du ikke velkommen i NAV
  DU skal tigge og be NAV ansate ellers så for du ingen hjelp.
  ER du sta og vil fortsete med ditt så jager de deg fra kommunen.
  Skedsmo kommune og saksbehandler Anne Lene Løvdal er det verste du kan få som saksbehandler, hun er spesialist på psykisk mishandling av syke og uføre og hun gir deg til slutt en ny stempel og jagger deg bort fra kommune grensa og sender meldinger falske så klart til barnevernet med den hensikt at du alldri mer kommer tilbake dit. Klager du på det så blir du anmeldt til politiet som tar part umidelbart.
  Jævla korrupte system.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *